Læseforeningen pokalmester efter storsejr

Håneretten og pokaltitlen var på spil, da Læseforeningens førstehold mødte Grillskak (i.e. Sydøstfyn) i den afgørende finale tirsdag aften d. 23 april. På papiret var vi favoritter på alle fire brætter, og særligt på de to nederste brætter havde vi en favør på omkring 200 ratingpoint. Vi stillede med Mikkel, Alf, Jannick og Lars i nævnte rækkefølge. I pokalskak har man blot 2 timers betænkningstid uden tillæg, og dette tidsformat skulle få afgørende betydning henover aftenen, selvom vores spillere kom på arbejde.

På førstebrættet sad ingen andre end supertalent Mikkel Vinh Løftgaard, som med sort fik en lige stilling ud af åbningen. De to parter fik sig en symmetrisk bondestruktur og havde lige mange officerer på brættet, så det var svært at hive en kanin op af hatten. Til gengæld blev uret en nøglefaktor, så mens Mikkel blev ved med at forsøge at skabe komplikationer, så tikkede uret ned. Stillingen var egentligt nok remis, men til sidst tikkede uret for hurtigt, hvorfor modstanderen måtte give fortabt, så vi kom foran 1-0.

Få minutter efter indkasserede også Jannick Benneth Skow en sejr i en Queens Gambit Declined som sort. I løbet af midtspillet ofrede hans modstander en officer, hvorpå han forsøgte at ofre endnu en. Men lige lidt hjalp det, hvorfor den materielle fordel blev afgørende og gav os stillingen 2-0.

På bræt to kom Alf med hvid foran med en bonde, men modstanderens brikker stod bedre udviklet ud af åbningen. I løbet af midtspillet var Alf nødt til at aflevere bonden tilbage og hans modstander stod nok en smule bedre, men til gengæld var spilleren fra Sydøstfyn også voldsomt presset på tid. I tidsnøden blev presset for stort, så Alf kunne sikre sejren med et foreløbigt 3-0 resultat.

Sømmet i kisten kom fra formand Lars Munk Jensen. Han rendte ind i en hollandsk, hvor han med hvid til start ikke var helt i sit rette element. Til gengæld synes computeren, at han stod meget godt. De to stridshaner kastede bønder mod hver sin fløj – Lars mod dronningefløjen og modstanderen mod kongefløjen. Det lignede et af de der partier, hvor gevinsten ville gå en af vejene. Til sidst kom Lars foran med en officer og med udsigt til tab på alle de andre brætter, så gav Sydøstfyn-spilleren op.

Dermed blev Læseforeningen den sikre vinder af pokalturneringen 23/24 med cifrene 4-0. Forhåndsfavoritter fra Frem røg nemlig højst overraskende ud i kvartfinalen.

Hvis man ønsker at se de fire partier, så kan de ses på Lichess her, eftersom runden blev live-transmitteret.