Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 1 - 2005:
Torsdag 17. Marts

Læsehesten - Aktivitetskalender - Forsiden
Formandens Felt - Bestyrelsesmøde - Holdturneringen - Pokalturnering - Grandprix-lyn - Kerteminde EMT - Årsskifteturneringen - Non-standard combis - Indbydelse -

Formandens Felt

Det kan være svært at begribe det i denne kolde tid, men foråret er atter over os. Det betyder bl.a., at klubturneringen står for døren, og den skal du naturligvis være med i.
Vi forsøger os med en mestergruppe på otte personer (mod normalt ti). Det er der flere grunde til. For det første medfører det en harmonisering af vores klubtumering. så alle kommer til at spille lige mange runder. En følge af dette er, at vi far frigjort to torsdage til andre aktiviteter (fx en tematurnering). Dernæst håber jeg, at vi med tiden kan slippe af med den åbne basisgruppe og i stedet lave to lukkede basisgrupper, så vi undgår den - til tider - store rating­ forskel i basisgruppen.

Ellers står foråret i Axel Nielsens tegn. Med stor økonomisk støtte fra Axels datter, Kirsten Jørgensen, er det lykkes os at kunne indbyde til en minde­ turnering med så fine præmier, at vi bør kunne tiltrække mange skakspillere fra den absolutte topklasse.

Derudover håber jeg, at vi får deltagelse af rigtig mange klubspillere fra alle de fynske klubber - men især satser jeg på, at Læseforeningen møder endog meget talstærkt op.
Så husk det nu. Lørdag d. 30. april går det løs i Brugerhuset. Du kan løbende se deltagerlisten og læse om turne­ ringen på hjemmesiden: www.kemikeren.dk/lnvitation.html.

Med en runde tilbage af hold­ turneringen vover jeg pelsen og tipper på en sikker oprykning til førsteholdet efter en meget flot sæson. Især sejren ude over Sydøstfyn har lunet. Mon ikke holdet denne gang har styrken til at bide sig fast j det finere selskab? Til gengæld er det jo gået knap så godt for både andet- og tredjeholdet. Andetholdet må endnu engang stige ombord i elevatoren, hvor holdet måske får selskab af tredjeholdet, der trods et par gode sejre ikke har været i stand til at præge deres række.

Og så var 2005 jo året, hvor Robert Vollertsen strøg helt til tops i Årsskifte­ turneringen. Tillykke til Robert - og til professoren, som stjal sølvtøjet.

Hav et godt forår - og vel mødt klubben.

Jakob Grauslund, formand


Bestyrelsesmøde 02.03
Af Mads Bilde Svendsen

Tilstede: Jakob, Jens Peter, Søren, Kurt Ploug og Mads


Top

Holdturneringen
af Robert Vollertsen og Jolumy Holler Johansen
2.divison
3. runde

Søndag, den 5. december, havde både Læseforeningens første- og andenhold hjemmekamp i anden division mod henholdsvis Bov og Tønder. (Det er en lettelse, at vi har fælles hjemmekampe, da vi kun behøver at trække på vores kampledere tre gange i stedet for seks.) Førsteholdet stillede for anden gang i denne sæson med de otte øverste på styrkelisten, mens Bov uden Lars Breinholdt Søndergård og Uffe Leisner havde to afbud på deres topbrætter. Det gav os forhåbninger om at fortsætte stimen af storsejre.

På 8. bræt vandt Jørn Moestrup med sikker hånd over Kym Grunau. Jørn fik ligesom imod Ribe lov til at nyde alle fordele af en Maroczy. Kym prøvede at få modspil ved at forberede b5 med en springer på a7 og en dronning på b8, men da Jørn bare blokerede b-bonden, sås det tydeligt at sorts brikker stod offside. Med ryggen mod muren satte Kym sin lid til en kombination, som skulle vinde en bonde, men på grund af en svag baglinien kostede det en officer. 1-0.

På 1. bræt gav Andreas Schutte tidlig i midtspillet en kvalitet mod Morten Topholm Rud. Morten skulle nok have givet kvaliteten tilbage med det samme for at få de sidste brikker med i spillet, men han valgte at beholde materialet. Andreas havde god kompensation i form af en bonde og megen aktivitet. Morten kom til at stå så passivt, at han gav endnu en bonde for at få de sidste brikker med. Kort efter tilbød Andreas lidt overraskende remis. 1½-½.

På 6. bræt spillede Mads Bilde Svendsen mod den tidligere Læsedreng og - hvis jeg forstod Mads ret - hans tidligere lærer fra Tjele Efterskole Bo Jensen. Mads fik relativ nem udligning med de sorte brikker og kunne muligvis have fået en lille fordel ved at tage løberparret på bekostning af sin bonde struktur. Men i stedet valgte Mads det sikre. 2-1.

På 3. bræt havde Svend Erik Kramer til opgave at finde noget mod Torben Østergreens franskmand. Svend Erik gik dog ikke i panik, da han ikke kunne finde noget, og koncentrerede sig om sit forsvar i stedet. Torben prøvede at få fordel ved at ofre en bonde, men kunne ikke finde noget afgørende, og tog ligesom Mads den sikre vej. 2½-1½.

På 7. bræt viste Jan Oehmichen lige fra starten, at han var tilfreds med remis mod Jannick Benneth Skow. Men det er som kendt meget svært at spille på remis, og mens Jan havde travlt med at bytte tårne af, fandt Jannick en smart plan, som vandt en bonde. Jannick havde gode gevinstchancer, men havde desværre ikke særlig meget tid tilbage på et tidspunkt, hvor komplikationerne nåede højdepunktet. Jan vandt hele to officerer, da Jannick trådte forkert. 2½-2½.

På 6. bræt fik: Johnny Meier Harboe en god stilling mod Gundolf Matthissen. Åbningen forløb på følgende måde 1.e4 c6 2.d4 d5 3.e5 c5!? Det lyder umiddelbart tosset at spille fransk med et træk for lidt, også selvom frankofile skakspillere påpeger, at det bare viser, hvor godt fransk er. Men der er mening med galskaben; efter 4.c3 Lf5 er løberen ikke spærret inde, mens sort stadigvæk har den samme franske struktur. Flere verdensmestre har i øvrigt benyttet sig af 3…c5. Johnny afslog et remistilbud og ofrede en bonde for at svække den sorte kongestilling. Det gik også fint nok, indtil Johnny overså en mellemskak, som ikke blot kostede materiale, men også initiativet. Johnny bevarede dog roen og bluffede sia til en evigskak, som ikke fandtes. 3-3.

På 2. bræt fik Per Stentebjerg løberparret mod Helgo Andersen. Samtidig pådrog Helge sig helt frivilligt en svag bonde på c6. Per var ikke længe om at spille de tunge skyts i c-linien og fjerne bondens dækning med løberne. Efter bonden var vundet, afviklede Per til et tårnslutspil, som ikke var i nærheden af remisgrænsen. Foruden merbonden havde Per både det aktive tårn og den aktive konge. 4-3.

Robert Vollertsen - Jan-Henrik Lorenzen

Med 5-3 ligger vi et helt point under den forventede score, men alligevel er jeg som holdlederen ikke utilfreds med resultatet. Både Jannick og Johnny skal roses for, at de ikke giver sig tilfredse med remis, men er villige til at tage en chance for at vinde, og helt konkret er der faktisk blot tale om to træk, som gør, at vi ikke får en "fortjent" storsejr på 6-2, men må "nøjes" med en lidt heldig sejr på 5-3. Næste gang skal vi have topopgør mod Sydøstfyn. som er 3½ point bagud og derfor lidt i træktvang.

Tabel

Andenholdet havde en god kamp mod Tønder, og selvom målsætningen var en sejr, så var kampens resultat - uafgjort - også godt for selvtilliden efter den hårde modstand i de første to runder.

Kaj Elkær Larsen - Niels Henrik Cappelen

Stillingen efter 3. runde: 1. Læseforeningen 1 19,5(6) 2. Sydøstfyn 16(6) 3. Ribe 14(4) 4. Bov 13(2) 5. Tønder 12(3) 6. Nyborg 9(2) 7. Læseforeningen 2 6(1) 8. Aabenraa 5,5(0).

4. runde

Jeppe Frederiksen spillede et grotesk parti mod Johnny Harboe. Jeppe var åbenbart et par træk længere fremme i tankerne og udviklede en løber i stedet for at slå en bonde igen, som truede en springer. Da han så, hvad han havde gjort, opgav Jeppe straks. Det gav Læseforeningen et psykologisk overtag; 1:0 efter blot få minutter.

Torben Østergreen-Johansen fik ikke nogen fordel ud af åbningen mod Kim Skaanning, og efter en times tid blev man enig om remis.

Sydøstfyn havde for første gang i denne sæson Ulrik Rath med, og det lagde et stort psykologisk pres på Robert Vollertsen, som var lidt bekymret for at blive udspillet af den tidligere Danmarksmester.

Ulrik Rath - Robert Vollertsen

Jan Nordenbæk spillede et godt parti mod Per Stentebjerg-Hansen, som gav sig lidt for god tid til at udvikle sine officerer. Jan åbnede stillingen, og så hjalp det heller ikke mere, at Per prøvede at evakuere kongen til en løs dronningsfløj.

Jan Nordenbæk - Per Stentebjerg-Hansen

Finn Nøhr og Jørn Moestrup stod længe meget lige, men nær slutningen af partiet overså begge en taktisk mulighed for Finn, som ville have vundet en bonde. Et par afbytninger senere blev der taget remis.

Mads Bilde Svendsen prøvede at give partiet mod Martin Strandby Hansen en skarpere karakter ved at rokere langt. Desværre havde Mads for lidt respekt for en åben c-linie, og det var Martin hurtig til at udnytte. Bønderne på dronningefløjen forsvandt fra brættet, mens Martins konge stod meget sikkert på kongefløjen. Mads vandt dronningen, men kostede til gengæld også tårn, løber og mat-i-en.

Jannick Benneth Skow havde svært ved at få et konkret angrebsmål imod Jakob Mikkelsens hollænder. I midtspillet fik Jannick ikke blot terrænovervægt på dronningefløjen, men det lykkedes ham også at bytte sin dårlige løber af, mens Jakob stadig havde sin. Jannick fik lov til at trænge ind på c6 med en springer, og da Jakobs prøvede kan komme til forsvar, hoppede springeren straks over på den modsatte fløj for at vinde en bonde. Det så dog ikke ud til at vinde nemt, men Jannick forbedrede sin stilling hele tiden, mens Jakobs officerer var fordømt til passivt forsvar, og den slags forsvar holder jo som bekendt sjælden i længden.

Morten Topholm Rud fik en lille fordel mod Lars Borbjerggaards skandinaver, men i midtspillet overså han en af Lars' snedige trusler og måtte give en kvalitet for at holde liv i stillingen. Det lykkedes Morten at få tilstrækkelig modspil, og han kunne have tvunget Lars til at give kvaliteten tilbage. I stedet for al afvikle til et remisagtigt dronnlngeslutspil valgte han dog at gå efter gevinsten. Det gav bagslag, da Lars tik koordineret brikkerne, og Morten måtte af med sin løber. De tleste havde på dette tidspunkt allerede afskrevet Morten, men i den efterfølgende tidnød kom Lars til at sætte tårnet i slag og så enedes man om remis.

Med denne søde sejr har vi yderligere distanceret Sydøstfyn, som nu virkelig skal sætte gang i maskineriet for at indhente vores forspring.

Tabel

Adspurgt om hvornår der skal afholdes stormatch mellem Frem og Læseforeningen, har Niels Erik Nielsen svaret, at Frem har en del arrangementer for tiden. Frems bestyrelse overvejer derfor, om matchen skal arrangeres efter påsken, pinsen eller måske endda først efter sommerferien. Uanset hvornår det bliver, så glæder redaktionen sig til at få revance for sidste års klare nederlag på hjemmebane!

Vores hold blev forstærket af Jørgen Lynggaards tilstedeværelse på 1. brættet. Kampen skulle vindes for at have en chance for at undgå nedrykning. Det startede godt, idet Jens Rasmussen på 5. brættet efter 2-3 timer havde besejret Claus Pedersen med de hvide brikker. Ret hurtigt fik Jens et pres ned mod Nyborg-mandens konge. Der var et offer på g6, der spøgte. Derfor spillede Claus f5. Presset var dog for stort til, at Claus kunne vikle sig ud af det.
Cirka 40 minutter senere havde jeg på 4. brættet med de sorte taget remis med Jørgen Hansen. Tidligt i midtspillet lavede jeg bondestorm på kongefløjen, mens Jørgen lavede det tematiske modstød i centrum. Derfor havde jeg chancer på fløjen, mens Jørgen havde sine muligheder i d-linjen. Måske kunne jeg med Dh5 og gxh3 have fået gode chancer. I stedet lukkede jeg kongefløjen med g3+. Derfor fik Jørgen gang i sit spil i d-linjen. Jeg åbnede a-linjen og efter dronningafbytning på d8 fik jeg modspil på den netop åbnede a-linje. Det var på dette sted, at Jørgen tilbød remis. Herme førte vi ½-1½.
Næste afgørelse faldt på bræt 6, hvor John Nielsen havde sort mod Preben Sig. Tre dage før mødtes de, med samme farvefordeling, i vores Årsskifteturnering. Dengang tabte John efter godt åbningsspil af Preben. Denne gang valgte John fornuftigvis en anden åbning. Det var lige til cirka 30. træk, hvorefter Preben kom foran med en bonde og senere endnu en. Efter tidskontrollen havde Preben i slutspillet to forbundne fribønder på e7 og d6. Her omkring opgav John. Dermed havde Nyborg udlignet til 1½-1½.
Generelt havde vi lige eller gode stillinger til træk 30 eller senere. Disse stillinger blev så formøblet i tidnød eller i den sidste time inden første tidskontrol.
Dette gjorde sig også gældende for Jørgen Lynggaard med de hvide brikker mod John Frederiksen. Derfor 2½-1½ til Nyborg.
Også René Rauer Hansen på 2. brættet med de sorte brikker mod Stig Gorm Jensen havde en ok stilling efter de første 30-35 træk. I den sidste fase inden træk 40 vandt Stig Gorm dog 2 bønder. Selv om René fortsatte, var der intet at komme efter. Dermed 3½-1½ til Nyborg.
Næste afgørelse faldt på bræt 7, hvor Kurt Ploug havde hvid mod Jess K. Madsen. På simpel vis vandt Jess en officer i tidnøden. Efter tidnøden kostede en fribonde Kurt yderligere materiale, nemlig et tårn. Dermed 4½-1½ til Nyborg.
Næstsidste afgørelse kom på sidstebrættet. Her spillede Niels Henrik Cappelen sort mod Svend Veise. Dette var endnu et sted med en lige stilling inden tidnøden. I tidnøden vandt Svend en bonde, som Niels Henrik dog vandt tilbage efter at de træk 40 var nået. Herved var de havnet i et dronningslutspil med en fribonde hver. Selv om Svends fribonde var den stærkeste, var stillingen grundet gode chancer for evig skak sandsynligvis remis. Men dette blev aldrig testet på brættet, da Niels Henrik overså en mat i 1 træk. Dermed Nyborg på 5½-1½.
På bræt 3 faldt sidste afgørelse. Erik Mathiesen havde hvid mod Jørn Schmidt. Erik spillede usædvanligt i åbningen (1. e4, e5 2. a3, f5 3. b4). I starten af midtspillet vandt Erik bonden på f5, takket være b4-bonden. Senere etablerede Jørn modspil på dronningfløjen. Her fik han et par isolerede fribønder, efter at Erik fik fat i e5-bonden. Med energisk spil med tårnet fik Erik med tiden vundet en springer, alt imens at Jørn forsøgte at køre b-bonden i dronning. Efter officersgevinsten var partiets afgørelse faldet. Reducering til 5½-2½.
Vi tabte altså kampen trods den gode start og må derfor sandsynligvis vinke farvel til den landsdækkende divisionsturnering.


Nyborg

Læseforeningen 2

5½-2½

John Frederiksen Jørgen Lynggaatd

1-0

Stig Gorm Jensen René Rauer Hansen

1-0

Jørn Schmidt Erik Mathiesen

0-1

Jørgen Hansen Johnny Holler Johansen

½-½

Claus Pedersen Jens Rasmussen

0-1

Preben Sig John Erling Nielsen

1-0

Jess K. Madsen Kurt Ploug

1-0

Svend Veise Niels Henrik Cappelen

1-0

Fra og med 5. runde har Sydøstfyn fået tilgang af Viggo Bove Quist, der placeres som nummer 3 på holdet. Spillerne 3 og 7 rykker en plads ned og nr. 8 overgår til reservestaben.

5.runde
Søndag, den 6. februar, spilledes femte runde i anden division. I brugerhuset afvikledes to kampe; LF 1 mod Nyborg og LF 2 mod Bov. Førsteholdet havde sat sig som mål at konsolidere førerpositionen, mens andenholdets skæbne i divisionen nok var beseglet, med mindre Bov blev besejret stort. Robert Vollertsen vandt allerede efter få træk en officer for to bønder, og selv om stillingen var tabt, spillede Jørgen Hansen videre for at holde holdmoralen oppe. Men da det var klart, at John Frederiksen stod til gevinst mod Morten Topholm Rud, så han ingen grund til at trække pinen ud og opgav. John gav dog Morten en chance mere end nødvendig, og selvom det ikke var nok til en remis, så fik Morten da lov til at kæmpe længe. Læseforeningens anden topscorer, Jørn Moestrup, indkasserede også hurtigt materiale og lidt senere pointet mod Svend Veise. Mads Bilde Svendsen havde ingen materiel fordel mod Claus Pedersen, men til gengæld var Claus' konge ude i marken i et slutspil med tunge officerer. Den slags plejer jo at gå gruelig galt, og partiet var heller ingen undtagelse. Johnny Harboe fik en god stilling mod Preben Sig, som havde en ret dårlig bondestilling. Men Preben formåede at redde sig i et slutspil med uligefarvede løbere, og så blev pointet delt. Remis blev også resultatet i partiet mellem Jannick Benneth Skow og Jess Madsen efter et meget vildt parti med en fremskudt fribonde mod et farligt kongeangreb. Per Stentebjerg-Hansen lagde allerede fra starten af pres på Stig Gorm Jensen. Stig var havnet i en kritisk variant og brugte forfærdelig meget tid, uden dog at kunne slippe af med problemerne. Per brugte trusler mod kongen til at vinde en bonde og kørte slutspillet sikkert hjem. Torben Østergreen-Johansen spillede et flot parti mod Jørn Schmidt. Torben fik: en lille bitte fordel i midtspillet, men det var ikke helt klart, om han kunne bruge den åbne linie til noget konkret eller om Jørn kunne holde sammen på stillingen. Men Torben er god til at file i den slags stillinger og fik: med et par gode bondehiv et vundet slutspil.

Kampens resultatet blev altså 6-2, og det var begge hold pudsigt nok tilfredse med. I næste runde skal førsteholdet til Åbenrå, som blev udraderet 7'12-'12 af et afbudssvækket Sydøstfyn. Kampen om oprykningen kan altså stadig blive spændende, hvis vi kikser den næste kamp i Åbenrå. Andenholdet klarede ikke skærene, og selvom et par gode stillinger blev tabt, så var Bov nok aldrig rigtig i fare for at lide et stort nederlag, hvilket resultatet på 2-6 i øvrigt også afspejler.

Tabeller

6. runde

Søndag, den 6. marts, spilledes næstsidste runde i 2. division. Førsteholdet tog til Aabenraa for at rykke op, mens andenholdet i Ribe kæmpede for en ærefuld afslutning på en vanskelig sæson.

Førsteholdet:fik som ventet en god start mod rækkens svageste hold, da Robert Vollertsen efter blot ni træk vandt en officer mod Carsten Andersen. Carsten var dog ikke parat til at opgive holdkampen endnu og ledte desperat efter modchancer. Men en hånd på øksen er bedre end to på skafottet, og der var på intet tidspunkt tvivl om, at Robert ville eksekvere.
I mellemtiden var der dog sket lidt af en katastrofe for Jørn Moestrup, som med en forventet score på 1.00 ikke kan betegnes som andet end storfavorit mod Henrik F. Schou. Jørn havde fået en klar positionel fordel, men kom i noget uvejr, da han rokerede langt og uvillig til at skilte sig af med løberparret. Henrik benyttede lejligheden til at binde dronningen på d2 til kongen på c1 med Lh6, og det kostede Jørn en springer. Henrik havde dog - måske forståelig nok - så megen respekt for sin modstanders høje ratingtal, at han valgte at tilbyde remis, hvilket Jørn tørrende sved af panden tog imod.
Peter Christian Grau var mindst ligeså stor favorit mod Jacob Eberhard, men her var der ingen slinger i valsen. Peter stillede sig solidt op og forbedrede stille og rolig sin stilling, mens han ventede på modstanderens fejl. De kom da også på stribe omkring træk tretten, og det gav Peter mere end nok til at vinde.
Morten Tophold Rud og Per Stentebjerg-Hansen vandt nærmest samtidig mod henholdsvis Mogens Grete og Tommy Svane Olesen.
Morten havde i midtspillet vundet dronningen for tårn og springer. Da det gjalt at afslutte partiet, satsede han dog lidt noncharlant på, at modstanderen ikke så en mulig evigskak. Det gjorde Mogens ikke, og så kalder man vist det hasaderede spil for en god praktisk chance.
Per havde ingen problemer med at udligne mod Tommy, der så ud til at være lidt for glad for atbytninger. I det resulterende slutspil prøvede Tommy lidt for ivrigt af få en fribonde på dronningefløjen ved at ofre en bonde, der måske var en anelse for langt fremme. Med andre ord fik Per to fribønder for en, og hans to forbundne viste sig i sidste ende at være langt farligere.
Jannick Benneth Skow brugte en forfærdelig masse tid på at få angreb mod Jørgen Riggeisens kongefløj. Det gav en bonde, men til gengæld havde Jørgen godt og vel en halv time mere på uret i tidnøden! Så kom Jørgen i en uklar stilling til at ofre en kvalitet, og det kostede altså ikke blot materiale, men også en masse tid - faktisk så meget, at Jørgens vinge faldt i fyrretyvende træk. (Jannick har i øvrigt en helt forfærdelig farvefordeling; to afbud gør, at han i denne sæson må leve med seks sorte mod et enkelt hvidt parti!).
Torben Østergreen-Johansen vandt en bonde i midtspillet mod John T. Sørensen. Officerene blev byttet af, og merbonden vandt uden større problemer; skak: kan nogle gange være ret ligetil.
Mads Bilde Svendsen vandt også en bonde i midtspillet mod Sami Dervishaj. Mads havde dog væsentlig flere problemer, ikke mindst fordi han efter eget udsagn missede flere matchbolde. (Undervejs havde Sami vist endda mulighed for at vinde bonden tilbage.) Sami var heller ikke særlig heldig; han kæmpede godt og fandt nogle smarte ressourcer, men da remissen så endelig var på brættet, så stillede han kongen forkert, hvorefter Mads fik en ny dronning. Vores sejr på 7½-½ over Aabenraa bør have afgjort kampen om oprykningen. Vi er nu hele fem point foran Sydøstfyn. som ''kun'' fik 5½ point mod Bov. Vi kan i sidste runde nøjes med 3 point mod Tønder, da vi jo vandt det indbyrdes opgør mod Sydøstfyn. Andenholdet tabte 2½-5½ mod Ribe, hvilket vel egentlig ikke er så dårlig et resultat igen. Niels Henrik Cappelen vandt endnu en gang og har nu scoret tre af seks er nu op en på 50%. Nyborg vandt 4½-3½ over Tønder.

Tabeller

7. runde

Søndag den 13. marts 2005 afholdte Nyborg Skakklub fællesafslutningen for 2. division, gruppe 3. Læseforeningen 1 skulle blot tage tre point fra Tønder for at være sikker på oprykning, mens Læseforeningen 2 havde besluttet sig til at slutte sæsonen på en god note mod Aabenraa.
Det tog Førsteholdet kun en lille halv time, så havde de allerede tre klare gevinststillinger. Jørn Moestrups modstander Christian Boisen spillede forholdsvis godt, men åbnede centrum på en kikset måde. Jørn vandt ikke blot en bonde, men fik også en fribonde på b7! Christian slog til sidst fribonden, men det kostede til gængæld hus og have.

Robert Vollertsen snød Peter Elkjær Larsen for en kvalitet i åbningen, samtidig med at Peters konge blev fanget i midten. Et par bindinger senere opgav Peter en håbløs stilling.

Jannick spillede et godt angrebsparti med sort mod Erik Damholdt:

Erik Damholdt - Jannick Benneth Skow

Jens Christian Lund fik ingenting mod Morten Topholm Ruds hollænder, og der blev taget en forholdvis fredelig remis.

Johnny Harboe fik en god stilling mod sin tidligere holdkammerat Jørn Lassen, men Johnny spillede sine bønder på kongefløjen lidt for skødesløst frem. Jørn havde en sød lille kombination, som gav han et stærkt løberpar, som pegede mod Johnnys blottede konge. Det kostede i sidste ende partiet.

Per Stentebjerg-Hansen overså, at han kunne have vundet en af Leif Bregne­ dahls officerer i åbningen, men han havde heldigvis en pæn positionel fordel. Leifs officerer fik aldrig rigtig samspillet til at fungere. Per spillede sig til to fribønder på syvende række, og det var mere end Leifkunne klare.

Jens Olesen spillede lidt slapt i åbningen mod Mads Bilde Svendsen og endte op med en svag bondestruktur. Mads øgede presset på de svage bønder, indtil Jens' stilling brød sammen

Dagens træk blev spillet af Torben Østergreen-Johansen med sort mod Hans Ulrich Christensen:
Diagram plus analyse

Her spåede Johnny, at partiet kun ville vare få minutter endnu. Men Torben begyndte at spille for passivt. Først gav han springeren for en bonde og senere kunne kongen ikke finde ly for dronningens skakker.

Med en sejr på 6-2 sikrede vi ikke blot oprykningen, men scorede hele 43½ points; det er flest i årets divisionsturnering sammen med Helsinge.

Andenholdet vandt 5½-2½ over Aabenraas hold, som så ud til at trænge til at rykke ned. De har brugt alt for mange reserver, som ikke har styrken til 2. division.

Slutstilling i 2. division;
1 Læseforeningen 1 	43½ oprykker
2 Sydøstfyn		37½
3 Ribe	 		33
4 Nyborg		26
5 Bov			26
6 Tønder		25½
7 Læseforeningen 2	18½ nedrykker
8 Aabenraa 		12½ nedrykker

Aabenraa har brugt en spiller udenfor styrkelisten og har derfor fået fratrukket 1 point fra de scorede 13½ point

Topscorer på førsteholdet 1 Robert (+40) 6.5/7 93% 2 Jørn (-1) 6.0/7 86% 3 Torben (+11) 5.5/7 79% 4 Per (+13) 5.0/6 83% 5 Mads (-5) 5.0/7 71% 6 Jannick (-19) 5.0/7 71% 7 Morten (+13) 4.5/7 64% 8 Johnny (-14) 4.0/6 67% 9 Jørgen (-4) 1.0/1 100% 10 Peter (-18) 1.0/1 100% Topscorer på andetholdet 1 Niels H (+42) 4.0/7 57% 2 Erik (+41) 3.5/7 50% 3 Johnny (+24) 3.5/7 50% 4 Jens (+26) 3.0/7 43% 5 John (-24) 2.0/6 33% 6 Brian (+15) 1.0/3 33% 7 Kurt (-60) 1.0/7 14% 8 Rene (-45) 0.5/6 8% 9 Jørgen (-4) 0.0/1 0% 10 Jakob (-4) 0.0/1 0% 11 Peter (-18) 0.0/2 0% 12 Christian (-16) 0.0/2 0%

Tabeller



1. division, gruppe 2:
Carsten tager imod to bønder i en Evans Gambit mod Rasmus Skytte og forsvarer sig med den sædvanlige sejhed. Jeg er ret sikker på, at hans stilling undervejs fejler noget, men Rasmus er ikke i stand til at straffe Carsten ved brættet og der bliver taget remis.
Robert spiller et rigtig godt parti mod Daniel Vesterbæk Pedersens Meraner. Presset af et stort tidsforbrug laver han dog en forfejlet afbytning i en stilling, der i efteranalyserne ligner en klar gevinststilling. Daniel udnytter fejlen og høster hele pointet.
Per er aldrig i tabsfare mod John Rendboe, men den behagelige stilling kan ikke rigtig vindes uden også at give John gode muligheder for modspil.
Morten er en overgang lettet over, at Jan Rode Pedersen ikke fanger en officer, men hans problemer er ikke ovre. Tværtimod får Jan mere og mere terræn og kontrol, og denne gang finder han også vejen til gevinsten.
Jannick og Martin spiller en fredelig remis.
Peter har langt hen ad vejen en fin stilling, men han undervurderer Peter Husteds bondestød. Den tidligere Fynsmester er nød til at give en løber i et tårnslutspil, men Århusianerens bondestruktur er langt fra optimalt, og det lykkes for Læsedrengen at holde remis efter kamp med næb og klør.
Rene taber efter sigende lidt unødvendig til Jakob Bjerre Jensen efter et uprovokeret offer. (Undertegnede havde for meget at tænke på i sit eget parti.)
Erik og Torill Hagesæther spillede også en mere eller mindre fredlig remis,

På forhånd ville resultatet have været tilfredsstillende, men Århus havde en række afbud, så vi kunne måske godt have scoret lidt flere point.

Top

3. holdet (Serie 1, Kreds 2)
af Redaktionen

Redaktionen opfordrer tredjeholdet til at komme med lidt flere referater end ingen. Der er interesse for at læse, hvordan holdet klarer sig, ligesom klubkammeraterne også gerne vil se gevinstpartier eller vilde kombinationer. Måske kan holdlederen til hver runde spørge, om ikke der er en spiller, som vil skrive referat. (Holdlederen skal dog ikke føle sig forpligtet til at skrive, bare fordi de andre siger nej.)

Tabel



Pokalturneringen
af Robert Vollertsen

Mandag, den 24. januar, blev kvartfinalerne spillet i Nyborg. Topholdene undgik hinanden og det så ud til at blive en runde uden overraskelser. Nyborg 1 havde ingen problemer med at vinde over turneringens store succeshistorie - Frem 7. Sydøstfyn var også ret suveræn mod Søndersø 2. Kampen mellem Frem 1 og Frem 2 var spændende, men i sidste ende vandt førsteholdet. Vi havde trukket værtsklubbens andenhold og var ret tilfredse. Men vi havde store problemer undervejs. Per tabte en bonde uden kompensation mod Preben og stod tilmed dårligere. Morten gaven kvalitet mod Claus, men havde efter eget udsagn ikke fået det ud af ofret, som han havde håbet på. Jannick havde ingenting mod Jens Frederiksen. Alene Robert så ud til at have noget, der lignede en gevinststilling. Robert vandt efter en smart kombination. Jannick fik lov til at trænge ind i modstanderens stilling med dronningen og udnyttede chancen til fulde. Morten og Per formåede begge at holde remis. Endnu en gang klarede vi runden på rutinen (læs: held).

Mandag 14. februar i spillede vi semifinalen i Frems lokaler. Sydøstfyn træk Frem 1 og vandt forholdsvis nemt 3-1, efter at Kim smadrede Brian Nielsen i dragevarianten. Vi havde for fjerde gang i træk store problemer med at klare skærene. Robert spillede Sveshnikov siciliansk mod Jørgen, men trådte forkert. Jørgen fratog Robert retten til at rokere med en springerskak. I stedet for at afslutte udviklingen, prøvede Jørgen på straks at udnytte situationen. Jørgen fik to fribønder på dronningefløjen, men Robert havde to løbere for et tårn og det gav modspil. Jørgens bønder rykkede aldrig frem, og Robert vandt et heldigt point.

Jørgen Hansen - Robert Vollertsen (Sakset fra FSU-bladet og således ikke oprindeligt med i Læsehesten)

Morten fik revance mod John for nederlaget i divisionsturneringen.

John Frederiksen - Morten Topholm Rud (ditto)

John havde nogle gode muligheder undervejs, men så det ikke. Torben udspillede Schmidt og tvang ham til at ofre en kvalitet for at få modspil. Men så kom Jørn langsomt med i partiet og i sidste ende var det endda nok til at vinde. I det afgørende parti havde Per et lille plus mod Stig Gorm, ikke mindst fordi han havde mere tid. Stig prøvede at vinde, men da det ikke lykkedes, enes parterne om remis. I finalen skal vi møde sydøstfyn, men vi har endnu ikke fået besked om, hvornår der skal spilles. Jeg har tilbudt Niels Højgaard, at finalen spilles i Odense, og det tilbud ville han gerne tage imod.

Pokalturneringen 2004-2005


2. Grandprix-lyn
af Robert Vollertsen

Kim ser ret suveræn ud i årets grandprix-lyn serie. Han har allerede vundet to afdelinger og en andenplads i de sidste to sikrer Kim førstepladsen i den samlede stilling. I løbet om titlen som klubmester ligger Jannick foran sidste års vinder Per. Robert ligger i lurestilling med en andenplads.

nr.

Navn

Rating

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

ialt

GP

1

Per Stentebjerg-Hansen

2176

x

0

0

1

1

1

1

½

1

1

1

1

70

2

Kim Skaanning

2116

1

x

½

1

1

1

1

1

1

1

1

1

10½

100

3

Jannick Benneth Skow

2071

1

½

x

½

1

½

1

1

1

1

1

1

85

4

Mads Bilde Svendsen

2062

0

0

½

x

1

1

1

1

1

1

1

1

70

5

Peter Grau

2021

0

0

0

0

x

½

1

1

1

0

1

1

60

6

Brian Nielsen

2007

0

0

½

0

½

x

½

0

1

½

0

1

4

50

7

Nedzad Barlov

1700

0

0

0

0

0

½

x

1

1

0

0

1

35

8

Søren Hansen

1600

½

0

0

0

0

1

0

x

½

0

1

1

4

50

9

Søren Kristiansen

1422

0

0

0

0

0

0

0

½

x

0

1

1

30

10

Jens Rasmussen

1705

0

0

0

0

1

½

1

1

1

x

0

1

60

11

Dan Wulff

1263

0

0

0

0

0

1

1

0

0

1

x

1

4

50

12

Villy Nielsen

1178

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

x

0

28

Deres navne og klub er (hvis ingen klub angivet, da er de fra Læseforeningen) :

1. Per Stentebjerg-Hansen
2. Kim Skaanning, Sydøstfyn
3. Jannick Benneth Skow
4. Mads Bilde Svendsen
5. Peter Grau
6. Brian Nielsen, FREM
7. Nedzad Barlov
8. Søren Hansen, personligt medlem
9. Søren Kristiansen
10. Jens Rasmussen
11. Dan Wulff Kristensen
12. Villy Nielsen

Samlet stilling


Top

Kerteminde EMT
af Robert Vollertsen

Turneringen lovede allerede inden første træk at blive mindst en ligeså stor succes som sidste år; var ligesom de sidste par år en stor succes. Der var plads til hele 108 deltagere, og der gik da heller ikke særlig lang tid, inden spillelystende blot kunne skrives på ventelisten. Turneringen er ikke uden grund så populær; den har alt fra optimale spilleforhold (Kerteminde højskole har endda fået nye borde!) over en god kantine (Denne gang med frokostboller!) til ukomplicerede overnatnings-muligheder (Som sædvanlig!). Arrangørene har gjort et godt stykke arbejde. Der var dog en del spillere, som beklagede sig over lysforholdene på spillestedet til aftenpartierne om fredagen. Selvom jeg personlig ikke synes, at det var så slemt, så bør arrangøren e nok tage det til sig, hvis ikke højskolen indtil da selv har rettet op på dette problem.

Mester 1
I første runde understregede Tim Jaksland sin favoritrolle med en hurtig sejr mod sort over noget, der godt nok lignede Claus Rossen på en prik, men slet ikke spillede på samme høje niveau. Tim fik hurtig udlignet, og allerede efter 16 træk havde Claus tabt den første officer. Claus kæmpede bravt, men det hjælper jo lige lidt, når man ikke ser skoven for lutter træer.

Når jeg gennemspiller partiet, så undrer jeg mig, hvor mange gange Claus mon har tænkt: ''Hov!''

Thomas Svenningegård tillod Jan Nordenbæk at spille det giftige Marshall angreb i spansk Jan valgte en sidevariant og ofrede kort efter en springer for at få angreb mod Thomas' kongestilling. Det så lovende ud for Jan, men Thomas kom efterfølgende mere og mere med i partiet. Mens Jan stillede officererne på baglinien, blev Thomas' tropper centraliseret. Prikken på i'et kom, da Jan trådte forkert i en lovende kombination; det kostede en løber og partiet.

Partiet mellem Jakob Aabling­ TIlomsen og Henning Nielsen var en meget svingede affære. I midtspillet vandt Henning en bonde, men valgte lidt uforståeligt at give den tilbage.

Jakob Aabling-Thomsen vs. Henning Nielsen

Jakobs springere kom herefter mere og mere ind i kampen, og i ovenstående stilling overså begge parter en gylden mulighed for at vinde en officer:
Hvid kan spille 36.Teb1! med truslen Txf8+ efterfulgt af Tb8#. I stedet slår Jakob h-bonden og efter lidt for sløset spil lykkes det Jakob at tabe.
l anden runde viste Tim, at Rossolimo sicilianeren (1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5!?) er en sovende tiger, som ikke bør vækkes. Mens åbningen i gamle dage har set en del voldsomme angrebspartier, er den i nyere tid blevet til et solidt valg mod hovedvarianternes teori uden at give afkald på alt for mange gevinstchancer. Jakob kom imidlertid langt bagud i udviklingen, og da Tim konsekvent valgte at åbne centrum, var det klart at tigeren var lysvågen. Jakob kunne begrænse det materielle tab, som han led ved at la lov til at evakuere kongen fra faresonen, men strategisk stod han stadigvæk klar til tab, idet Tim foruden en kvalitet havde en stærk fribonde på sjette række.
I partiet mod Thomas kunne man så endelig se den rigtige Claus Rossen. Allerede efter få træk havde han udlignet med sort og inden så længe fik han så en lille fordel i form af løberparret og en lidt bedre bondestruktur. Thomas havde en svær stilling og bebyrdede sine officerer med lidt for mange forsvarsopgaver, hvorefter Claus nemt vandt materiale.

I tredje runde tabte Jakob en kvalitet til Thomas i et forsøg på at skabe noget i en lige stilling. Med tre tab i tre runde var turneringen ved at blive et mareridt for det unge talent fra Brønshøj.

Claus og Jan havnede efter et par lidt usædvanlige åbningstræk i Rubinstein varianten i fransk. Jan fik spillet det tematiske stød c5 og løste lidt senere alle problemer med den dårlige løber på c8 ved at spille e5 spillede remis. En overgang så det ud, som om Jan måske kunne få et angreb på kongefløjen, men Claus byttede af til et lige tårnslutspil. Henning spillede solidt mod Tim, og partiet så længe ud til at blive remis. Henning fik dog en isoleret d-bonde i et slutspil med tunge officerer. Det gav Tim et angrebsmål, og han fortsatte i lang tid med at presse Henning. Det gav pote, da Henning overså en binding og satte en bonde direkte i slag. Tim afviklede stillingen til et nemt vundet bondeslutspil.

I fjerde runde valgte Tim at sikre sig turneringssejren ved at tilbyde remis efter seks træk. Jan havde godt nok de hvide brikker, men tog alligevel imod - Tim havde jo allerede vist, hvor skarp han er.
Henning forsvarede sig med en moderne benoni mod Thomas, og det gik rigtig godt. Henning fik: på eksemplarisk vis modspil og fik en god springer mod en dårlig løber, samtidig med, at han havde bondemajoriteten på dronningefløjen, Thomas var nød til at stille et tårn offside for at hindre en fremmarch, og det udnyttede Henning til at blæse til angreb mod kongen.

(Se diagrammet på næste side!)

Thomas Svenninggaard vs. Henning Nielsen

Her spiller hvid 33. Raal, men det er for sent. Sort trænger ind i stillingen med 33...Dh4+. Efter 34. Kg2 åbner sort meget simpelt stillingen med 34 ... Txe4! 35. fxe4 Txe4 med et afgørende angreb.
Jakob forstatte sin nedtur mod Claus, selvom han egentlig fik en god stilling med sort. Men han kom til at svække sin kongestiIling lidt for meget, og så var kongen fanget i et matnet.

I femte runde tog Jan hurtigt remis mod Jakob. Begge så ud til at være glade for at turneringen var ovre. Henning forsømte udviklingen af kongefløjen for længe mod Claus' grünfelder. Kongen blev fanget i midten, centrum åbnet og materiale vundet. Henning kæmpede længe, men at vinde med tre fribønder var vel næppe mere end en lille fingerøvelse for Claus.
Tim spillede endnu en gang en siciliansk variant, som er beregnet til at undgå teori (1.e4 c5 2.b3). Thomas fandt ikke den rigtige recept mod denne strategisk vanskelige åbning og fik meget tidlig en ruineret bondestruktur. Efter en del afbytninger endte det med et slutspil med god mod dårlig løber. Undervejs var det ikke helt klart, om der måske var et forsvar for Thomas, men Tim fandt en overbevisende plan og afsluttede turneringen på samme måde, som han havde startet den.

Tim vandt helt fortjent med 4½ point. Claus fik spillet til at fungere efter en katastrofal start og blev belønnet med en andenplads med 3½ point. Jan ærgede sig med rette over nederlaget i første runde og havde inden turneringen sikkert håbet på at kunne presse Tim noget mere, men efter sidste års delte førsteplads blev det i år altså kun til en tredjeplads med 2½ point. Henning og Thomas delte fjerdepladsen med 2 point. Jakob sluttede på en sidsteplads med blot ½ point. Han havde nogle gode stillinger undervejs, men var altså ikke i stand til at udnytte disse.

Umiddelbart efter sidste parti i Linares, annoncerede Kasparov, at han trækker sig tilbage fra professionel skak. Han siger, at han har opnået alt indenfor skak og at han med den vedvarende kaotiske situation omkring verdensmesterskabet ikke har nogen mål, som kan motivere ham tilstrækkelig til at fortsætte på det meget krævende niveau som professionel. Han havde overvejet at stoppe for et halvt år siden, men han havde allerede tilmeldt sig til Linares og ville desuden gerne vise alle en sidste gang, at han er bedre til skak end de andre.

Gruppe: m1
Ratinggennemsnit: 2188
Nr. Navn Rating Forv. Ialt Plac.
1 Thomas Svenninggaard, Hillerød 2119 1.95 16 02 31 04 50 2 4
2 Claus Rossen, Viborg 2134 2.05 05 11 ½6 13 11 2
3 acob Aabling- Thomsen, Brønshøj 2173 2.41 04 50 0½ 20 ½6 ½ 6
4 Henning Nielsen, Ny Falster 2150 2.20 31 60 05 11 02 2 4
5 Tim Jaksland, Hillerød 2332 3.65 21 13 41 6½ 11 1
6 Jan Nordenbæk, Sydøstfyn 2220 2.80 10 14 2½ ½5 3½ 3

Mester 2
Robert vandt Mester 2 med to sejre og tre remisser. I første runde var han ret heldig mod Lars Andersen, der blev lidt for grådig i en god stilling:


Robert Vollertsen vs. Lars Andersen

Lars ser, at han kan vinde endnu en bonde og spiller straks 28…Td3 for efter 29. Df4 at gå galt i byen med 29…Sxg4 30.fxg4 Txc3. Først da Robert spiller 31.Tdl opdager han, at kontrollen over d-linien betyder væsentlig mere end bonden, fordi hvid pludselig har farligt modspil. 31... De6 32.Td8 h6 33.h5 Df6 34.Txf8+! med gevinst, da kongen går mat, hvis han slår tårnet. I fjerde runde vandt Robert et langt kampparti mod Lars Wilton, sådan at jeg i sidste runde kunne nøjes med en stormesterremisrnis for at sikre sejren i mester 2. Kim Skaanning delte andenpladsen med Niels Bech Christensen, begge 3 point. kre sejren i mester 2. Kim delte andenpladsen med Niels Bech Christensen, begge 3 point.

Kim Skaaning - Thomas Flint

Gruppe: m2
Ratinggennemsnit: 2098
Nr. Navn Rating Forv. Ialt Plac.
1 Robert Vollertsen, Læsefor. 2092 2.45 16 ½2 3½ 14 5½ 1
2 Kim Skaanning, Sydøstfyn 2092 2.45 15 1½ ½6 ½3 4½ 3 2
3 Niels B. Christensen, Taastrup 2106 2.55 ½4 5½ 1½ 2½ 16 3 2
4 Lars Wilton, Ribe 2112 2.60 3½ 60 ½5 10 ½2 5
5 Thomas Flindt, Næstved 2090 2.45 20 ½3 4½ 61 ½1 4
6 Lars Andersen, Nordre 2095 2.50 10 14 2½ 05 30 5

Mester 3
Mads manglede kun en lille bitte smule held for at få førstepladsen. Men da han i sidste runde tabte en lovende stilling til Kristian Kjær Jensen måtte han i stedet nøjes med en utaknemlig sidsteplads med 2 point.

Mester 4
Rene havde en udmærket turnering og vandt gruppen med flotte 4 af 5 point uden nederlag. Pudsigt nok kan det samme siges om Ole Bønnelykke. Så Rene var desværre ikke alene om at tage pengepræmien.

Basis 2
Johnny havde en halvskidt start med blot en havlt point efter to runder. Men en god slutspurt med 2½ af 3 var nok til at give Johnny en delt andenplads sammen med Preben. Mere var der jo nok alligevel ikke at hente i denne gruppe, da Erik var med i den - og Erik er urørlig i Kerteminde. Han vandt helt i de første tre runder, og gav sig tilfreds med at sikre gruppesejren i de sidste to.

Basis 5
Jens havde ligesom Mads mulighed for at vinde gruppen i sidste runde, men hans nederlag betød ikke en sidsteplads, men en udelt andenplads.

Basis 7
Brian fik ikke spillet til at fungere, men han afsluttede turneringen da heldigvis ikke uden sejr. Det blev dog alligevel ikke til mere end en delt femteplads.

Basis 11
Peter Frank scorede godt i Basis 11. Mens 3½ point var nok til en førsteplads i andre grupper, måtte Peter Frank nøjes med en udelt andenplads.

Basis 12
Villy havde som sædvanlig et godt tag på sin gruppe. I år scorede Villy dog ikke fem, men "blot" fire point. Men det var nok til at vinde gruppen.

Tabeller mangler for basisgrupperne


7. Årsskifteturnering
af Mads Bilde Svendsen

22 spillere deltog i årets turnering, der på forhånd så meget åben og jævn ud hele vejen ned gennem tabellen. Vi har oplevet en tendens i vores andre turneringer samt i andre turneringer ude i det fynske land. Nemlig at folk afvikler deres partier på alle andre tidspunkter end på aftenen, der er afsat til det. Sådan noget er med til at ødelægge stemningen ved en turnering, og samtidig kan det gøre den uretfær­ dig. For eksempel kan en spiller kan spekulere i at tage mange udsatte, for så at afvikle lige inden turneringens afslutning. Derfor indførte vi en regel, gående på at alle partier fra foregående runder skulle være afviklet inden 5. rundes start. Desværre blev vi gjort til skamme, da der i turneringen var virkelig få afbud. En stor tak skal lyde til spillerne for den disciplin, der blev udvist, men som man ikke skal tage for givet!
Årsskiftemester blev i år Robert Vollertsen, som mange ellers havde afskrevet, da han tabte til Jørn i tredje runde. Maksimalt udbytte af de sidste fire runder gjorde dog at førerfeltet måtte se sig overhalet. Robert spillede sammen med Jørn det klart bedste skak i turneringen, og det var kun en Preben Sig i forrygende form, der afholdte Jørn fra at kunne følge Robert hele vejen.
Robert havde dog også en off day, men en meget venlig Mads satte nye normer for et-træks-brølere i gevinststillinger. Dette kom Mads sig aldrig over og endte langt nede i tabellen. Herunder er turneringens parti, der blev analyseret til langt ud på natten på partidagen:

Robert Vollertsen - Jannick Benneth Skow

Samlet stilling

Gruppen U1800 blev fortjent vundet af Alex Sørensen til trods for at han tabte i sidste runde til Robert. Normalen er nemlig at hvis man vil vinde "bedst under" præmier skal man vinde i sidste runde, men når man som Alex kan tillade sig at tabe må gruppe sejren siges at være fortjent. Sejrene over Erik og Kurt var ikke bare nødvendige for gruppesejren og top1aceringen, men var også (set med mine fedtede briller) særdeles velspillede.
I samme gruppe finder vi også vores nye medlem Nadzad, der fik turneringsdebut. Nedzad er en spændende spiller, som har en god praktisk forståelse af spillet, men det går lidt for hurtigt. Med lidt mere rutine i lange partier, så skal det tabte nok blive vundet tilbage.
Præmiegruppen U1600 blev vundet af en af trofaste deltagere udefra. Sande var blandt dem, der lidt lukrerede på Nedzads manglende rutine, og :fik et helt point i en stilling, der så meget tabt ud. Men som man kan se ud af tabellen var Sande den eneste i gruppen, der spillede op til sit ratingtal. Jens Skjoldborg lagde godt ud med eneste overraskelse i første runde, da han fik en remis foræret af Erik og en sejr og Nedzad, men de næste fem runder gav kun et point.
Bedst U1400 blev vundet af ratingslugeme Casper Emil, Frem og vores egen Dan. Casper Emil fik lidt af et gennembrud i denne turnering da han viste at han sagtens kan spille op med spillere på 1700 (og slå dem, som han gjorde med John) på gode dage. Det bliver helt sikkert en spiller, vi kommer til at høre mere til i den fynske skakverden.
Dan startede meget svagt med alt for optimistisk spil, men efter en sejr over Villy og en smuttur til Tyskland med "Team Gandalf', var nålen pludselig trådet og kombinationerne gled.

Top

Non-Standard Kombis
af Mark Dovoretsky udgivet på www.chesscafe.com

jf. papirudgaven af nærværende nummer


Indbydelse
Axel Nielsen Memorial

Axel Nielsen Memorial - lørdag d. 30. april indbyder Læseforenings Skakklub alle til hurtigskak til minde om vort netop afdøde æresmedlem Axel Nielsen. Der spilles i røgfrie lokaler, og der vil være en velassorteret og billig kantine på stedet. For nærmere information henvises til www.lfskak.dk, hvor deltagerlisten jævnligt opdateres.

Dato:
Lørdag d. 30. april 2005 kl. 10.00 - 20.00.

Spillested:
Bolbro Brugerhus, Stadionvej 50, indgang G. 5200 Odense V.

Turneringsform:
7 runders hurtigskak. 30 minutters betænkningstid pr. spiller pr. parti.
Der spilles i 3 grupper: mester (fra 1900), basis l (1500-1899) og basis 2 (1000-1499).

Præmier:
Mester: 1. præmie kr. 5000,- 2. præmie kr. 2000, 3. præmie kr. 1000,
4. præmie kr. 500, ratingpræmie kr. 500.
Basisklasserne: 1. præmie kr. 1000, 2. præmie kr. 700, 3. præmie kr. 500,
4. præmie kr. 300, ratingpræmie kr. 500.

Indskud:
100 kr. pr. deltager. GM'ere, IM'ere og FM'ere deltager gratis.

Tilmelding:
Senest tirsdag d. 26. april til:
Jakob Grauslund
Mads Bilde Svendsen
Top

Læseforeningens
Skakklub