Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 6 - 2002:

28. november 2002


Læsehesten - Aktivitetskalender - Forsiden
Nyt fra Bestyrlesen - Holdturneringen - 2. Hurtigturnering - Lemwerder Open - Augustturneringen - GP-lyn - Klubturnering - Søndersø EMT - Melfart - Mads i udlandet - Tårnets 25-timers nonstop - Søhus hurtigskak -

Odensemesterskabet - Julefrokost - Indbydelser -


Nyt fra Bestyrelsen
Af Robert Vollertsen

Bestyrelsesmøde den 02.l 0.2002

Efterskrift

På klubaftenen den 3.10.2002 kan Morten Rud oplyse, at han har fundet en ny sponsor for turneringen, nemlig Klinik for Fysioterapi i Langeskov. Derudover foreslår han, at klubben donerer bøger fra juniorundervisningen som ratingpræmier. De tilstedeværende bestyrelsesmedlemmer vurderer, at denne økonomiske model ikke vil give for stor et underskud og beslutter derfor, at turneringen afholdes som planlagt.


Holdturneringen

1. runde
af Robert Vollertsen og Carsten Bank Friis
Læseforeningen 1 - Viby 1:
Førsteholdets store problem er, at der formentlig vil være hele fire nedrykkere, fordi der er en særdeles realistisk chance for, at to jyske hold ryger ud af første division. Aalborg og Nørresundby er gruppens favoritter, Jetsmark har gode outsiderchancer. Resten - Kjellerup, Læseforeningen, Silkeborg, SK68 og Viby - slås om den reddende fjerdeplads.
1. holdet startede med en forholdsvis overkommelig modstander, nemlig Viby, der lige som os selv lige var rykket op i 2. division, men hvor vi har været der mange gange, så er det mig bekendt Vibys første besøg i 2. division.
Desværre havde vi 2 afbud til kampen, så på forhånd var et resultat på 5-3 det vi umiddelbart så frem til som et respektabelt resultat!
Ret hurtigt så det ganske pænt ud rundt omkring. Michael vandt allerede i åbningen en bonde, og det var ikke lige til at se, at Viby-manden havde noget for den. Morten vandt en bonde ved overgangen til midtspillet. Ellers var stillingerne materielt lige. Carsten stod noget presset, og der var en del læsedrenge, der var nervøse for hans stilling, dog ikke Torben, der frem til omkring træk 14 havde set noget lignende! Torben havde lidt pres, Robert havde udlignet med sort, Martin havde ikke rigtigt noget, Jannick stod lidt presset og på 8. brættet havde Peter lidt pres, men fik ikke fulgt det op, men Peter viste god moral, da han gennem resten af partiet, hvor der hele tiden var en minimal fordel blev ved med at forsøge.
Først færdig var Carsten, der fik tilbudt remis i en ret uklar stilling med noget ringere tid, remistilbudet blev modtaget, men efterfølgende ser det ud til, at Carsten havde de bedste chancer. ½-½.
Dernæst fulgte Martin, der fortsatte, hvor han slap sidste år, da han endnu en gang vandt. Martins modstander spillede lidt vel nonchelangt (= grådigt!) og så havde Martin en kombinatorisk afslutning. 1½-½.
Omkring tidskontrollen blev yderligere tre partier afsluttet.
Jannick stod lidt bedre, men havde problemer med tiden og tog derfor remis med Steen Andersen. Efterfølgende fandt de ud af, at Jannick stod klart bedst, men ligesom på førstebrættet - det er ikke rart når tiden trykker!! 2 - 1.
Torben havde godt pres i c-linien og en god springer på e5. Et skinoffer kostede Kristian Kjær Jensen bonde. Om den fremkomne stilling med merbonden var nok til remis er nok tvivlsomt, men modstanderen er jo som bekendt en væsentlig faktor i spillet... Så det lykkedes for Torben at høste sit første fulde point for Læseforeningen. 3-1.
Michael tog en af Jakob Kjær Jensens bønder og vandt et forholdsvis stilrent parti. 4 - 1.
Efter tidskontrollen var der tre partier tilbage.
Værst så det ud for Robert. Han havde spillet midtspillet bedre end Lars Hougaard, men tabte både fordelen og en bonde i tidnøden. Heldigvis blev Lars i selvsamme tidnød lidt for grådig og spiste endnu en bonde. Robert udnyttede dette ekstra tempo til at true modstanderens konge og afvikle til et mere indviklet dronningeslutspil. Da Lars så spildte chancen for at skabe en fribonde på dronningefløjen, var remisen endelig hjemme. 4½ - 1½.
Peters parti blev som ventet remis. 5 - 2.
Morten havde udspillet Morten Kjær Poulsen og prøvede længe at vinde et slutspil med tårn og springer og en merbonde. Men Morten (Rud) nåede ikke
at få kongen med i spillet og måtte efter et par afbytninger nøjes med remis. 5½ - 2½.

Efter matchen var vi meget tilfredse med resultatet. Vi havde scoret over (vores egen) forventning og ikke engang været specielt heldige. Hvis vi kan blive ved med at vinde over vores direkte konkurrenter, så skulle det være muligt at holde sig i 2. division.

Enkeltresultater: Læseforeningen 1 - Viby

Læseforeningen 2 mod Frem:
Andetholdet drømte om 2½ eller 3 point mod lokalrivalen Frem, selv om de manglede halvdelen af deres hold. (Okay, rivaliteten holdt sig i grænser. Det minder snarere om en bus i fuld fart og en fodgænger midt på vejen: Han håber bare, at han ikke bliver kørt over!)
Andetholdet manglede hele fire faste spillere, og det kunne tydelig mærkes, selv om holdet kæmpede ganske pænt. Men det er unægteligt svært, når der ca. alle steder er ca. 300 ratingpoint i forskel!
Ret hurtigt kom holdet da også bag ud, men der var en del lyspunkter undervejs, Christian stod bdre, men tog remis, efterfølgende viste det sig, at han havde gode gevinschancer. Jens vandt en officer for en bonde fra Tom Frantsen, men Tom er jo utrolig solid, så på et tidspunkt var fordelen reduceret til en kvalitet, men så lykkedes det for Jens at få en fribonde, men da stillingen var ved at være vundet - med meget lidt tid på uret - kom Jens til at sætte Tom pat, noget ærgeligt.
Desværre var disse 2 remiser alt, hvad holdet fik.
Tættest på point var nok Johnny, der på et tidspunkt kunne have fået et afgørende matangreb, men det var ikke let at se, så Kim Skaanning slap med skrækken og vandt til sidst.

Andetholdet er på papiret godt nok til at klare, men de må håbe på, at de ikke skal afgive for mange reserver eller døje med for mange afbud.
Oprykningen bliver nok en sag mellem Frem, Haderslev og Sydøstfyn.
Midterfeltet udgøres af Nyborg, som igennem de senere år klaret sig fint grundet et stabilt hold, og Søndersø, som burde have nok styrke i reserve
til at klare skærene. Men de to hold skal alligevel passe på, at de ikke lige pludselig kommer til at blande sig i Aabenraas, Læseforeningens og
Tønders kamp om nedrykningen - hmm, man er vel ikke ked af at tabe dén kamp, er man?

Enkeltresultater: Læseforeningen 2 - Frem 1

Top

2. runde
1. holdet af Robert Vollertsen
Søndag, den 17. november 2002, mødte førsteholdet SK68. Vi håbede inden kampen på en sejr, men uafgjort ville heller ikke være et dårligt resultat, fordi Århusianerne som sædvanlig stillede med et meget jævnt hold.

Først færdig var Michael, som troede, at han kunne spille smart i åbningen mod Christian Leimand. Men modstanderen ignorerede bare truslen, som ingen var, og vandt tre tempi. Stillingen blev mere og mere håbløs og til sidst besluttede Michael for at ofre materiale. Han var faktisk også lige ved at få fusket sig tilbage i partiet igen, men Christian fandt desværre de rigtige træk. 0 - 1.
Torben spillede fransk mod Ole Alkærsig. Det viste sig at være et godt valg. Han fik udlignet og havde styr på modstanderens trusler. Undervejs så det ud, som om begge to havde overset, at hvid kunne vinde en officer. Men Torben havde en forsvarsressource i baghånden, som ville have givet ham stor fordel. Partiet sluttede med en remis. ½ - 1½.
I en sicilianer mod Niels Olesen fik Mads lov til at spille d5 i et hug, hvorved han straks udlignede. Niels valgte den mest kritiske variant, rokerede lang og begyndte at angribe på kongefløjen. Men Mads ofrede en officer i modstanderens for at stoppe angrebet og slå en kontra på dronningfløjen. Niels' stilling kollapsede ret hurtig og til sidst havde han heller ingen tid tilbage. 1½ - 1½.
Carsten havde hurtig en god stilling mod Bjarne Hansen. Bjarne fik lidt problemer i åbningen og valgte tilmed ikke at rokere. Det gav Carsten mulighed for at udøve et meget ubehageligt pres på den sorte stilling. De sorte officerspil fungerede aldrig rigtig og til sidst afviklede Carsten til et nemt vundet slutspil med en kvalitet og adskillige bønder i overskud. 2½ - 1½.
Robert havde de hvide brikker mod Bjarne Pedersen, som forsvarede sig med en Ben-Oni. Lidt atypisk blev der byttet en del lette officerer af. Sort troede først, at den dårlige hvide løber talte i hans favør, men han måtte hurtigt erkende, at løberen stod meget lidt dårlig på e6, hvorfra den stort set hæmmede samtlige sorte officerer. Robert vandt dronning og bonde for en tyk og en tynd, men stillingen krævede en del teknik for at få hele pointet… lige indtil Bjarne lavede en kæmpe buk. 3½ - 1½.
Martin spillede siciliansk mod Steffen Cordes. (Steffen var "skyld" i, at læseforeningen rykkede ned for to år siden. Den gang tabte han en gevinststilling, som han "kun" skulle have holdt remis for at vores førstehold ville have klaret skærene.) Martin lod modstanderen komme an og det virkede. I stedet for at ofre en bonde og åbne Martins kongestilling med f5, valgte Steffen at lukke kongefløjen fuldstændig af. Herefter måtte Steffen forsvare sig passivt, mens Martin organiserede sit modspil på dronningfløjen. Måske var det muligt at forsvare stillingen, men Steffen brugte lidt for meget tid og knækkede til sidst under presset… Okay, det var nok ikke kun Steffen skyld, at vi rykkede ned, men hævn er alligevel sød. 4½ - 1½.
Morten spillede godt mod Henrik Andreasen og kom foran med to merbønder. Men desværre fik modstanderen lidt kompensation i form af et aktivt tårn. 5 - 2.
Jannick mødte Andreas Kastberg med de hvide brikker og stod okay efter åbningen. Men hans d-bonde var lige lovlig svag. Andreas øgede stille og rolig presset og til sidst ofrede Jannick et tårn for at få mulighed for en evigskak. Men desværre løb Jannick løb ret hurtig tør for skakkerne. hans stilling var lige lovlig løs. 5-3.

5-3 er et rigtig godt resultat mod en direkte konkurrent i kampen om at holde klassen. Vi må håbe, at det går lige så godt mod de øvrige hold. Næste runde spilles den 8. December og vi skal møde Silkeborg på udebane.

Sk 68 2 - Læseforeningen 1

Top

2. holdet af Jens Rasmussen
Jeg så ikke så meget af kampen undervejs men alligevel:
Lynggård havnede i et dobbelt tårnslutspil med 5-6 bønder til hver, som ebbede ud i remis.
Johnny var vistnok lidt utilfreds med 'kun' at få remis.
René fik en behagelig stilling og forbedrede den mere og mere.
Grau var heldig med at modstanderen tilbød remis i sin tidnød.
Jens afslog remis efter 20 minutters spil, omkring første tidskontrol ofrede modstanderen en kvalitet, jeg ofrede en løber i et modangreb - og tabte.
Lars Bo endte i et sluspil med springer mod løber og en bonde hver.
Kurts ved jeg ikke meget om. Stillingen så lige ud, så det var sikkert ok med remis.
Niels Henrik var længe presset, så brød stillingen sammen efter en afgørende springergaffel.
Alt i alt havde jeg som holdleder håbet på 4½ - 5 point. Sådan gik det altså ikke, vi fik næsten samme resultat som vores forventede score der var 3.60.

Tønder 1 - Læseforeningen 2


3. holdet


3. holdet fik uafgjort mod Frem 2, som havde en forventet score på 6,25!! Det var flot, specielt af Brian Kristiansen og Claus Børsen, som begge kombinerede sig til gevinst i uklare stillinger. Redaktionen håber - nej, streg det - forventer, at der kommer et referat!

Læseforeningen 3 - Frem 2


4. holdet
Fjerdeholdet mødte Gelsted på udebane.
Læsedrengene havde ikke de store problemer mod Gelsted, hvilket måske bedst illustreres ved hjælp af Dans parti. Modstanderen kunne ikke modstå fristelserne og slog ikke blot Dans brikker, men forvandlede også samtidig en bonde til en ny dronning. Problemet var bare, at hans konge til gengæld var havnet i et matnet. Dan vandt ret hurtig og de øvrige holdkammerater fulgte trop. Der var lidt slinger i valsen hos Villy til sidst, men han fik styr på problemerne og gjorde sejren perfekt.

Gelsted 2 - Læseforeningen 4

Top
2. Hurtigturnering
Sponsoreret af Klinik for Fysioterapi i Langeskov

Som indledningsvis nævnt har vi haft store problemer med at få Læseforeningens 2. hurtigskakturnering op at køre. Det primære problem har været, at der ikke har været nok tilmeldte. Det ligger nært at spørge, hvorfor det har været tilfældet, især når man lægger mærke til, at Søhus' OK Gulve Cup ikke har haft nogen som helst problemer med at få tilmeldinger.
Der er to grunde til den manglende interesse. For det første har vi uheldigvis lagt turneringen dagen efter Universitetes Årsfest. Det i hvert fald kostet os adskillige deltagere. Det må vi være mere opmærksom på næste år. For det andet har skakbladet i september måned været meget forsinket, og her taler vi om, at nogle først har fået det i slutningen af måneden. Det er meget kritisabelt, idet de fleste jo planer en måned eller to forud. Jeg er ret sikker på, at vi ville have haft langt flere deltagere, hvis annoncen var nået ud til skakfolket tidligere.
Bestyrelsen har alligevel valgt at gennemføre turneringen, til dels fordi Morten Rud med hjælp fra sponsoren Klinik For Fysioterapi i Langeskov har kunne skaffe nogle økonomiske rammer, som var til at leve med og til dels fordi alternativet var at afskaffe turneringen helt. Det har efter al sandsynlighed været et godt valg, fordi alle deltagere har været enige i, at turneringen som sådan har været fremragende og det har været en god reklame for klubben... og den næste, den tredje hurtigskakturnering.

Selve turneringen forløb som sagt gnidningsfrit og som ansvarlig for rundelægningen har det faktisk været meget lidt stressende med kun to grupper. I mestergruppen var de tre IM'ere favoritter. Men allerede i første runde skete overraskelsen, da en veloplagt Henrik Svane gav sig tilfreds med "kun" at tage en halv fra 1M Nicolai V. Pedersen. Det profiterede Nicolais konkurrenter 1M Jens Ove Fries Nielsen og 1M Kim Pilgaard af, og da Jens Ove vandt det indbyrdes opgør i tredje runde, så havde han allerede sikret sig en pæn fordel. Jens Ove greb chancen og kørte herefter tumerings­ sejren hjem. Nicolai måtte nøjes med anden og Kim med tredjepladsen. Henrik Svane blev helt fortjent nummer fire og samtidig den bedste spiller under 2100, hvilket indbragte ham en bogpræmie. Bedst under 1900 blev Rene Rauer. Han fik 3 af 7 mod meget pæn modstand, det vil sige tæt på 2200 i gennemsnit! Rene vandt også en bog.

I basisgruppen viste Læseforeningens Søren Hansen tænder. Han havde heldet med sig i de afgørende momenter, men han tog også nogle praktisk meget fornuftige beslutninger. For eksempel havde Søren store problemer mod Christian Winther. Søren besluttede sig for at ofre en officer for at komplicere spillet, og det gav bonus, da Christian trådte forkert. Turneringen var i øvrigt lidt ærgerlig for Christian. Han spillede nogle utrolig flotte partier, og havde det ikke været for et par (læs: to) enkelte fejl, så havde Christian scoret syv af syv. Men han måtte nøjes med andenpladsen, og det er jo også en slags trøst. Tredjepladsen gik til Jakob Grauslund, som efter en lidt sløv start sluttede af med tre af tre. Bedst under 1500 og vinder af en bog blev Anton Kjeldsen fre Frem. Anton spillede en god turnering, måske lige bortset fra, at han holdt lidt middagsøvn i runde fire og fem. Vinderen af bogpræmien for den bedste under 1300 gik ligeledes til en Fremmer, nemlig Rasmus Borring.

Så er der vist ikke så meget mere jeg kan sige, men jeg vil alligevel lige benytte lejligheden til endnu en gang at sige tak til Klinik for Fysioterapi i Langeskov for deres venlige økonomiske støtte af vores lille turnering.

Tabeller for mesterklassen og basisgrupper


Lemwerder Open
Af Robert Vollertsen

Søndag, den 22.09.2002, tog undertegnede sammen med Kim Skaanning samt Sven Judas og Jan Kaas fra Nørre Åby afsted til Tyskland for at deltage en hurtigskak-turnering i nærheden af Bremen. Sven havde klaret alt det organisatoriske, og vi var meget spændt på, hvor stærk modstanden ville blive. Vi håbede på, at møde nogle spillere fra Bundesligaen. Vores ambitioner var egentlig bare, at have en sjov skakdag.

I første runde mødte vi et skoleskak­ hold, og i anden runde mødte vi et hold med det kryptiske navn "De tre fantaster og jeg". Først havde jeg et indtryk af dem, som om de var meget fikseret på at virke interlektuelle. Mit andet indtryk kunne dog ikke bekræfte dette. Der var lidt mere kød på partierne denne gang. Dog ikke for J an Kaas, som gjorde et stærkt indtryk på mig ved i bedste Morphy-stil at ofre sig igennem modstanderens forsvar: Åbne h-linen, ofre, ofre, ofre ... mat! I tredje runde gik vores ønske i opfyldelse, og vi mødte et hold fra anden bundesliga. Men måske lige bortset fra Svens modstander, så virkede de ikke frygtindgydende. Sven var lidt uheldig, idet han mødte den spiller, som med 8.5 af 9 scorede bedst på dagen. Kim var til gengæld godt i gang med at klæde en international Mester med stormesterstyrke af. Kim udspillede 1M Fish i åbningen og holdt fast i fordelen til slutspillet, men modstanderen var god til at kringle og til sidst måtte Kim nøjes med en remis. Undertegnede udspillede sin kvindelige modstander i en nimzoinder, og så var matchen lige igen. Desværre spillede Jan imod en meget usportslig modstander. Jan gav i tidnød en skak, som ville vinde materiale tilbage og give gode remischancer, men i stedet for at rykke kongen gav modstanderen en "modskak". Det lagde Jan desværre ikke mærke til og så måtte han vinke farvel til en officer. Vi var selvfølgelig lidt skuffet over den måde, vi tabte på, men vi glædte os meget over, at vi kunne spille lige op med de store kanoner.

Lige bortset fra fjerde og niende runde var matchene meget lige, nogle af dem vandt vi, nogle blev uafgjort og kun få blev tabt. Alt i alt havde vi en meget sjov dag, og det blev endnu sjovere, da vi fik at vide, at vi havde vundet fjerdepladsen. Præmiepengene var nok til at dække de udgifter, som vi i løbet af dagen havde haft til mad og drikke.

Hvordan har vi så klaret os? På bræt et og to skulle vi prøve at spille lige op, mens vi havde håbet på at kunne bruge bræt tre og fire til at score mange point. Den strategi virkede.

Kim scorede 50% på bræt et. Det var meget stærk, specielt fordi han mødte flere Fide og Internationale Mestre. Han var oven i købet meget uheldig med ikke at score endnu flere point. Sven scorede lidt over 50% og anden­ brættet var bestemt heller ikke nogen nem opgave, især fordi flere af holdene havde to rigtig stærke spillere og to suppleanter.
At de fleste hold ikke havde den samme bredde som vores afspejler sig også i Roberts og Jans resultater. Robert endte blev nr. 11 af 104, Jan nr. 17. Det var meget sjovt at se, at de to stort set scorede det samme, selvom de har en diametral modsat spillestil. Mens Robert bygger sig stille og rolig op og gerne giver sig tilfreds med en lille fordel, så går Jan i struben på modstanderen.

Vi endte med at fejre vores gode resultat og oplevelse på en restaurant, som arrangørene anbefalede.

Nå ja, lige en ting mere. Forholdene nede i Tyskland var klart bedre end det, jeg har oplevet i Danmark. Det er ikke sådan, at vi måtte nøjes med at spille på en skole, sidde ved dårlige borde på alt for små stole. Nej, faktisk var det sådan, at vi spillede i nogle af kommunens store mødelokaler. Det var noget af et kulturchok for os, der er vant til danske forhold.

Det har som sagt været en meget sjov tur, og Sven har allerede truet med at spørge igen.

Augustturneringen
af Carsten Bank Friis

Augusttumeringen bliver - sædvanen tro - spillet i august, hvor der over 3 torsdage bliver spillet 9 runder med 30 minutters betænkningstid efter schweizersystemet. Feltet er ikke så stort, men des mere glædeligt er det at se flere nye i klubben! Theis kender vi, da han blandt andet har spillet med i Årsskifteturneringen, Torben kiggede lige indenfor et par gange sidste sæson og så er Anders helt ny i Læseforeningen - velkommen til jer alle 3, håber at i vil få mange hyggelige stunder i klubben!

Til det rent skaklige: John er kommet helt fantastisk fra start og fører efter første aften, men John er nok enig i, at han har været en anelse heldig undervejs. I første runde havde Brian ham helt nede i sækken, da Brian førte med en officer, men pludselig havde John fået skabt et par farlige fribønder, der kostede Brian partiet. Undervejs har John fået en fm skalp, da han vandt et meget spændende parti over Rene. Knapt så overraskende er det, at Torben, Kim, Jannick og Carsten ligger lige i hælene på John alle med 2½ point, efter nogle indbyrdes remiser. Peter Grau har været den "glade" giver af rigtig mange store overraskelser, først tabte han til Rene, så en meget stor overraskelse, nemlig tabet til Brian, for til sidst meget overraskende at spille remis mod Jacob Bo! Eneste trøst for Peter er, at nu kan det da næsten ikke gå værre! Næststørste leverandør af overraskelser er Jens, der har tabt til Theis og spillet remis med Peter M!

4-6. runde gaven hel del spændende partier, derimod er spændingen i toppen dalet en del, da der skal ske underlige ting, hvis det ikke bliver et anliggende mellem Kim og Carsten, der efter 6 runder begge har 5½ - 1½ point ned til nærmeste konkurrent - så det spændende er hvem af de to, der har de bedste nerver til sidst, for de går næppe ned begge to!

De sidste 3 runder blev ret spændende. Carsten satte det første halve til mod Michael, men undervejs så det flere gange ud til, at Michael var ved at blive snydt, men hver gang holdt han skindet på næsen!
Samtidig vandt Kim over Torben efter at have stillingen lidt mere skarpt - og hurtigt!
8. runde gav en ret hurtig sejr til Carsten, der vandt over Jannick i fin kombinatorisk stil.
Michael havde mindst lige spil mod Kim, men så blev der spillet lige lovligt smart, og så fik Kim et gevaldigt initiativ, der endte ud i et klart vundet tårnslutspil.
Og da Kim i sidste runde ret hurtigt vandt over Robert, der troede, at han havde fundet en forbedring til sin skandinav, så var Kim vinder af turneringen.

Tillykke til Kim med sejren i Augustturneringen!

Om det var derfor, at Carsten begyndte at spille lidt skødesløst mod René skal være usagt, men det lykkedes for René at få fusket Carsten ind i mulige problemer, men Carsten fandt en vej ud af dem, men til sidst var der kun remis i slutspillet.
Men da Kim ikke er A-medlem, så blev

Carsten klubmester i hurtigskak!

Enkeltresultaterne:
 
 
Augustturneringen
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
9
I alt
Plac.
1
Theis Nielsen
1360
02/1
0/04
05/0
03/1
1/18
½/21
13/0
1/06
0/07
8-10
2
Jens Rasmussen
1825
0/01
1/06
18/½
21/0
1/20
23/1
0/22
11/0
17/1
8-10
3
Søren P Kristiansen
1410
04/0
09/½
0/06
0/01
1/uk
14/0
1/18
1/17
12/½
4
11
4
Carsten Bank Friis
2267
1/03
01/1
15/½
1/12
22/1
1/19
08/½
07/1
½/13
2
5
Preben Sig
1674
06/1
0/12
1/01
-
-
-
-
-
-
(2)
-
6
Palle Halkier Jørgensen
1677
0/05
02/0
03/1
1/09
0/08
11/½
1/20
01/0
24/0
12-13
7
Jannick B Skow
2000
08/1
½/19
16/1
0/15
11/1
13/½
1/12
0/04
01/1
6
3
8
Michael D F Sørensen
2090
0/07
1/uk
10/1
0/13
06/1
22/1
½/04
15/0
½/19
5
5-7
9
Jacob Bo Christensen
1240
10/0
½/03
14/½
06/0
1/17
20/0
-
-
-
(2)
-
10
Dan Wulff
1350
1/09
15/0
0/08
-
-
(+1)
17/1
1/16
0/11
(4)
-
11
Brian Kristiansen
1490
12/0
1/14
19/0
1/24
0/07
½/06
16/1
1/02
10/1
4
12
John Nielsen
1772
1/11
05/1
13/1
04/0
1/23
0/15
07/0
0/19
½/03
8-10
13
René Rauer Hansen
1881
14/1
1/18
0/12
08/1
15/0
½/07
1/01
22/0
04/½
5
5-7
14
Peter Christian Grau
1909
0/13
11/0
½/09
uk/0
-
1/03
24/1
18/1
1/16
(4½)
-
15
Kim Skaanning
2175
16/1
1/10
½/04
07/1
1/13
12/1
19/1
1/08
1/22
1
16
David Hind
1061
0/15
1/17
0/07
½/20
24/0
18/1
0/11
10/0
14/0
14-15
17
Anders Fischer
1100
18/0
0/16
20/0
1/uk
09/0
0/uk
0/10
03/0
0/02
1
16
18
Peter Madsen
1091
1/17
13/0
02/½
23/0
01/0
0/16
03/0
0/14
1/20
14-15
19
Torben Østergreen-Johansen
2215
uk/1
07/½
1/11
0/22
1/21
04/0
0/15
12/1
08/½
5
5-7
20
Peter Frank Jørgensen
1222
0/uk
uk/0
1/17
16/½
02/0
1/09
06/1
1/24
18/0
12-13
21
Johnny Holler Johansen
1924
-
-
(1½)
1/02
19/0
01/½
-
-
-
(3)
-
22
Robert Vollertsen
2064
-
-
(2)
19/1
0/04
0/08
02/1
1/13
15/0
(5)
-
23
Thomine Stolberg-Rohr
1750
-
-
(1½)
1/18
12/0
0/02
-
-
-
(2½)
-
24
Villy Nielsen
1132
-
-
(1)
11/0
1/16
uk/1
0/14
20/0
1/06
(4)
-

Når man kigger placeringer, så er det absolut Brians meget flotte 4. plads, der springer i øjnene!

Top

GP-lyn
af Carsten Bank Friis
1. del af GP lyn var med forholdsvis få deltagere nemlig "kun" 19.
Men nok til 2 grupper, desværre blev gruppe 2 en del stærkere end gruppe 1, da Per Stentebjerg først kom da turneringen lige skulle til at gå igang, og efter lodtrækning kom han i gruppe 2, der dermed blev en del stærkere.

Det skulle nu hurtigt vise sig, at det ikke var Per man skulle satse sine sparepænge på, for allerede i første runde skete turneringens største overraskelse, da Dan vandt over Per - Per vandt ret hurtigt en officer, men spillede derefter dybt ukoncentreret, og den chance lod Dan ikke gå fra sig, han stablede et angreb på benene og pludselig gik Per mat!
Gruppen blev hurtigt et kapløb mellem Mads og Carsten, Mads startede med et stakit, medens Carsten efter både at have stået bedst og have klart bedst tid mod Peter måtte tage til takke med remis, men i 5. runde ødelagde Carsten Mads' stakit, da han fortjent vandt det indbyrdes parti. Men drammatikken i gruppen var endnu ikke færdig, Torben, der havde startet turneringen elendigt med 3 nuller, efter bl.a. at have tabt oplagte gevinststillinger på tid, spillede Carsten helt ned under gulvbrætterne, for så til sidst at sætte ham pat, endda med bedst tid!
Peter satte grus i maskineriet for Mads, da han vandt et rablende parti mod Mads, hvor der både blev sat tårne og damer i slag, men med få sekunder tilbage, var Peter så heldig, at Mads overskred. Men i den følgende runde byttede Peter og Mads igen plads, da Fynsmesteren i lyn Martin Skov, der ellers ikke havde nogen specielt god turnering vandt over Peter, medens Mads igen vandt. I sidste runde betød det ikke noget for topplaceringerne, at Carsten "gav" en halv mod Per efter et meget vildt parti, hvor de 2 herrer absolut ikke så alt!

Gruppe 2

Grunden til at jeg omtalte gruppe 2 først, var at der nok var en hel del mere spænding der end i gruppe 1, der blev lidt ensformig - eller skulle man sige treformig...
Robert, Lars og Jørn fulgtes pænt af, men da Jørn gav en halv til "silden" Jannick, så var han ude af spillet.
Gruppens største overraskelser stod Karl Aage for, da han vandt over Johnny og spillede remis mod Jannick.

Gruppe 1

Mig bekendt er det første gang, at Mads kommer i finalen, og man kan roligt sige, at han fik kam til sit hår.
Lars startede klart bedst med 3 af 3 efter den første halvdel af den dobbeltrundige turnering, Carsten holdt nogenlunde trit med 2, Robert havde 1, medens Mads var helt uden point.
Men så begyndte Lars at glemme klokken - meget farligt i lynskak, for de næste 2 runder tabte han på tid efter at have stået klart bedre, først til Carsten - der var stillingen dog ved at være ret lige igen - dernæst til Robert. Dette udnyttede Carsten ved at vinde over Mads og i sidste runde at spille remis mod Robert. Så hjalp det ikke meget for sidste sæsons vinder, at han sluttede af med at vinde over Mads, for det rakte kun til en andenplads.

Finalegruppe I

I gruppe 2 gav professoren ungdommen baghjul, og det var meget tæt på, at han havde sluttet aftenen ubesejret som den eneste, men i sidste runde tabte han på tid til Peter i en klart gevinsstilling!

Finalegruppe II

I gruppe 3 var Per endelig kommet igang, og så er han meget svær at styre!

Finalegruppe III

Theis og Karl Aage måtte ud i omkamp før førstepladsen kunne afgøres, og her var det Karl Aage, der trak det længste strå.

Finalegruppe IV

Her blev Jens ikke uventet vinder, det var absolut mere uventet at se ham så langt nede - men en enkelt god skalp bød aftenen på, da han i indledende runde vandt over Fynsmesteren i lyn.

Finalegruppe V

Top

Klubturnering
af Carsten Bank Friis
Tilmeldingen til efterårsdelen af klubmesterskabet er ganske pænt med 34 deltagere, hvilket svarer til præcist en 10-mands ELO-gruppe og 3 8-mands basisgrupper.

Mesterklassen:

Med et snit på 2061 er gruppen af stort set samme styrke som i foråret, hvor snittet var 2057!
Det mest spændende indslag i mesterklassen er naturligvis vort nye medlem Torben Østergreen, med et ratingtal på lidt over 2200, men som han selv siger, det er altså omkring 10 år gammelt  - det skal blive spændende at se, om Torben stadig kan leve op til tallet!!

1. runde var lidt af en paradoks - 4 afbud - og alle 4 skulle spille mod nogle, der ikke havde afbud!! Så eneste regulære parti blev Morten - Peter, og her vandt Morten relativt nemt. Men lidt mere skak blev det da til, da Johnny og Michael spillede deres parti fra 2. runde. I dette parti var det dog ratingfavoritten, der havde de største problemer, men til sidst endes man om remis.

2. runde bød på noget mere skak, selv om der også her var et enkelt parti, der var ramt af afbud.
Første afgørelse stod Carsten og Jørn for efter ca. 1½ times spil - og nej det blev ikke remis, som man jo ellers er vant til mellem de 2 herrer. Jørn havde ikke spillet siden forårsturneringen, og det var nok det, der skyldtes den noget blege indsats. Efter 10 træk kunne Jørn ikke rigtigt undgå bondetab og efter 14 træk opgav han ved udsigten til officerstab.
De 2 øvrige partier var meget mere spændende, Robert forsøgte en lidt speciel varriant i Grünfeld, men Torben spillede i det følgende det mest generende, og da Robert samtidig lavede et par tempotab, så var lige en bonde til Torben, der derefter vandt i sikker stil.
Morten fik ret hurtigt udviklet med de sorte brikker mod Jannick, der gennerelt nok spillede for passivt i det meste af partiet. Morten fik pres mod Jannicks konge, fejlede, men da Jannick ikke greb chancen, så var det slut efter en flot kombinatorisk afslutning.

3. runde gav endnu en spændende runde.
De 2 lavest ratede præsterede begge at holde remis med sort, Johnny spillede remis med Torben, der havde lidt terræn, men mere blev det ikke til. Peter holdt ballancen mod Jørn efter opfindsomt spil.
Robert fik udlignet med de sorte brikker mod Morten, men Morten har virkelig en vis evne til at finde kombinationer, hvor der ikke ser ud til at være noget særligt. Han gik energisk til den, Robert spillede måske lidt for forsigtigt, og så huggede Morten ellers til og sluttede af med en matkombination.
Martin gik hårdt til Jannick og ofrede et par officerer mod Jannicks kongestilling, han fik den ene tilbage plus på et tidspunkt 4 bønder. Jannick forsvarede sig derefter lidt for passivt, hvilket førte til, at Martins bønder blev mere og mere farlige - og til sidst for farlige...
Dagens muligvis mest spændende parti stod Michael og Carsten for. Carsten tog tidligt en bonde, men valgte en forkert plan i midtspillet samtidig med at han brugte halvdelen af den resterende betænkningstid... Efter yderligere nogle sats, så det ud til, at Michael var ved at komme ovenpå, men så bummede han kraftigt i det, så var det Carstens tur igen, tidnøden overlevede Carsten, kun for at opdage, at nu var gevinsten ved at være væk, og endelig blev det remis.

6. runde var mere spændende end fejlfri!
Først færdig var Torben og Morten, der spillede remis efter en interessant afvikling, der godt nok gav Torben nogle relativt dårlige bønder, men til gengæld nogle meget fine felter til springeren. I slutstillingen ville det nok være mest farligt for den, der forcerede.
Næste parti der var færdigt var Robert og Peter, Peter gav meget risikobetonet de 3 bønder foran kongen for en officer. I den fremkomne stilling kunne Robert straks tage remis ved evigskak, men han ville naturligvis have mere. Efterfølgende så det også fint ud for Robert, men i slutspillet fik Peter en friløber, da Robert tog en forgiftet bonde, Robert havde muligvis stadgi en evigskak, men valgte noget andet og tabte dermed hurtigt!
Johnny mod Jørn blev også relativt langt, Johnny forsøgte noget kongeangreb, men der var ikke rigtigt noget i det, så blev der afviklet til et næsten lige dobbelt tårnslutspil med lige mange bønder på hver side, men Jørn havde lidt pres, og i sådanne stillinger er proffessoren uhyggelig farlig og stille og roligt begyndte han at stå bedre for så at vinde en bonde og ret hurtigt derefter partiet.
Dagens sidste dyst stod mellem Carsten og Jannick. Jannick gav lidt tvivlsomt en bonde ret tidligt, men da Carsten ikke fik spillet det efterfølgende aller bedst, så fik Jannick en del modspil, det lykkedes for Carsten at bibevare bonden til slutspillet, og lige før tidskontrollen kunne der have været vuindet yderligere en, men i stedet blev der afviklet til et slutsspil med små gevinschancer til Carsten, i det efterfølgende fik Carsten en fribonde, og havde faktisk en ret nem måde at vinde partiet på, men da Jannick valgte et andet træk end Carsten lige havde regnet med, så valgte Carsten en noget dårligere plan, der gav h+f-bonde og tårn mod tårn, i dette slutspil er der faktisk en del remischancer, men da Jannick kun havde kort tid tilbage, så satsede Carsten på, at han ikke ville kunne finde de rigtige træk - og satset var korrekt, for det lykkedes Carsten at vinde slutspillet.

Dermed har Carsten hentet Morten på førstepladsen - næste runde er topopgør mellem de 2!
I stillingen herunder er Morten og Carsten 1½ point foran nærmeste konkurrent, men det skal lige nævnes, at Michael mangler partiet mod Martin, og desuden mnagler Martin også partiet mod Peter.

Inden sidste runde afviklede Torben og Jørn deres udsatte parti. Moestrup var lige kommet tilbage fra Italien og åbenbart stadigvæk lidt træt, fordi Torben undervejs førte med to sunde merbønder. Men professoren fik reddet sig ud af vanskelighederne og holdt remis.

I sidste runde nåede Moestrup knap nok at tilbyde Morten remis, da Robert allerede havde vundet over Johnny. Johnny svækkede sin kongefløj med f6 i åbningen og det gav Robert mulighed for at slå et par gange på d5. Johnny kunne ikke slå tilbage med dronningen på grund af Lc4 og var en bonde nede i en dårlig stilling. Han valgte at opgive. Tilbage til Morten, som afslog remistilbudet: Jørn vandt en kvalitet og en bonde og fik Morten til at fortryde åbningsvalget. Men Jørn var ikke i kamphumør og gav Morten en tidlig julegave - læs remis.
Torben fik en god stilling med de sorte brikker mod Peter. Men han overså i midtspillet en god mulighed for at smadre Peters bondecentrum, og så kunne Peter glæde sig over det halve point.
Martin og Carsten? 1. remis!
Michael vandt over Jannick.

Slutstillingen i ELO-gruppen

Top

Basis 1:

Under 1. runde var skribenten på ferie, så her er i overladt til skemaerne!

2. runde blev rimeligt spændende". Lars Bo og René tog ret hurtigt remis, medens der var meget mere spil i de 2 øvrige partier.
Jens og Kristoffer vekslede en del, tidligt så det ud til, at det var jens, der havde problemeren, men langsomt men sikkert fik Jens flyttet problemerne over i Kristoffers lejr, men Kristoffer holdt hele tiden lige arkurat skinnet på næsen og hev til sidst en remis i land.
Esben mod Niels Henrik var topopgør:

Esben Andersen - Niels Henrik Cappelen

Dermed er Niels Henrik alene i spidsen.

3. runde:
Lars Bo udnyttede en stor fejl fra Kristoffer, der tabte en central bonde og derefter var det kun en formalitet for Lars Bo at vinde.
Niels Henrik vandt igen og har her efter 3 runder allerede opnået sin forventede score!
Esben og Kurt spillede remis efter at Esben nok havde haft de bedste chancer, men stillingen så ike ud til at kunne vindes.

Slutstillingen i Basis 1Basis 2:

Også her er der en del udsatte partier, og da det blandt andet gik ud over de 2 eneste vindere i første runde, så er det lidt vanskeligt at tale om en topstilling!

Anden runde fik en enkelt vinder, nemlig i opgøret mellem de 2 klart lavest ratede, da Dan fandt en meget smuk mat mod Claus.
Jacob forsøgte længe med merbonde i et tårnslutspil mod Brian, men Brian forsvarede sig præcist og så kunne det ikke blive andet end remis.

3. runde:
Dan spillede for optimistisk og det udnyttede Karl Aage til en rimelig sikker sejr.
Palle havde hele tiden en lille fordel mod Claus, og da han først vandt en bonde gik det slag i slag.
Jacob og Theis fik et interessant slutspil, hvor det så ud til at Jacob stod klart bedst - han vandt da også, men så vidt jeg så, så var der visse gode modspilsmuligheder.
Derimod så jeg ikke hvordan Brian vandt over Christian?!

Stillingen i Basis 2Basis 3:

Her bliver der gået til den - udsatte partier er ikke noget man bruger her!

2. runde var en rigtig kamprunde bortset fra en forholdsvis hurtig remis mellem David og Peter.
Villy fik virkelig fat i Jacob Bo, der blev klemt kraftig sammen, men Villy fandt ikke det rigtige, og stille og roligt kom Jacob ud af klemmen, Jacob vandt en kvalitet, men Villy havde stadig en del kompensation. Ved overgangen til slutspillet så det ud til, at Villys stilling ville falde sammen, men i stedet fik Villy 2 bønder og springer for tårn. Desværre for Villy valgte han en hel forkert plan, så Jacob fik has på bønderne og dermed var remisen hjemme for dem begge!
Anders holdt længe pænt sammen på stillingen, men Peter fik stablet et godt angreb på benene, og da Anders ikke fik lukket af for bondestormen, så var det hele lige pludselig forbi.
Christian havde Jeppe nede i sækken, godt nok havde Jeppe 3 bønder for en officer, men Christian havde mange gode muligheder, men i stedet fik Jeppes bønder lov til at spadsere fremad. Christian måtte give en ofiicer, men det hjalp ikke, Jeppes øvrige bønder fortsatte bare fremad til en noget heldig sejr.

3. runde så jeg slet ikke noget til. Villy kom på 2½ og har dermed allerede opnået sin forventtede score - flot! Peter Frank og Jeppe holder også samme tempo, men de skal begge score en hel del mere for at vinde rating!

Stillingen i Basis 3

Top

Søndersø EMT
af Carsten Bank Friis
Trods fine præmier deltager der blot 2 mesterspillere i dette års Søndersø EMT, begge fra Læseforeningen, og begge er startet med 3 af 3! De 2 er Kim Skaanning, der er megafavorit til at vinde og Peter Christian Grau, der jo så er favorit til at blive nummer 2!!
Topopgøret i 4. runde blev meget overraskende vundet af Peter, men som Peter selv siger: " Det var heldigt". Peter ofrede lidt ukoncentreret en kvalitet, det var der ikke meget i, men så lavede Kim en meget stor fejl, der tillod et dronningeoffer, der medførte, at Kim gik mat! Se partiafslutningen (Optræder ikke i papirudgaven).
I de sidste tre runder vandt både Peter og Kim, så Peter vandt turneringen med 7 af 7 mulige foran Kim med 6 af 7. Tillykke til de 2.

Peter Grau - Niels Justesen (Ligeledes sakset fra FSU-bladet).

Peter Grau har lovet et referat!

Turneringens resultater kan ses her

Top

Melfar
af Jens Rasmussen
Melfart 2002 har et ratingsnit på 1871, kaldes derfor gr.1 !!

Jens Rasmussen deltager som eneste fra LF (we i turneringen er 3.05)
1.rd 1-0 med Sort over Birger Møller, NVF, 1898.
2.rd remis med Hvid mod Joachim Knudsen, Springeren, 1899.
3.rd. 1-0 med Sort over Preben Sørensen, NVF, 1709.
4.rd. remis med Hvid mod Richard Ebbesen, Springeren, 2060
5. rd. 0-1 med Sort mod Kim Burnæs, Springeren, 1934
6. rd. remis med Sort mod Bent Jørgensen, NVF, 1762
7. rd. tab til Martin Lund, Nr. Åby, 1882

Efter en rigtig flot start gik Jens ned til sidst og endte på en delt 5. plads med 3½.

Slutstillingen:
 
 
Navn
Ro
We
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1
Martin Lund, Nr. Åby
1882
3,65
X
½
½
½
½
1
1
1
5
2
Kim Burnæs, Springeren
1898
4,15
½
X
0
½
1
1
1
1
5
3
Richardt Ebbesen, Springeren
2060
5,35
½
1
X
0
1
0
1
1
4
Joachim Knudsen, Springeren
1899
3,80
½
½
1
X
½
0
1
1
5
Jens Rasmussen, LF
1825
3,05
½
0
0
½
X
1
½
1
 
Birger Broch Møller, NVF
1898
3,80
0
0
1
1
0
X
½
1
7
Bent Jørgensen, NVF
1762
2,40
0
0
0
0
½
½
X
½
8
Preben Sørensen, NVF
1709
1,85
0
0
0
0
0
0
½
X
½

Top

Fynsmesterskabet for juniorer
Mads B Svendsen blev vinder af fynsmesterskabet for juniorer!

Tillykke!!

Forhåbentligt skriver Mads et referat fra turneringen.

Turneringstabel

Top

Mads i udlandet
af Mads B Svendsen
Jeg deltog i perioden den 17.-24. oktober i en turnering i den lille tjekkiske bjergby Bedrichov. Turneringen er en del af Czech Tour, hvilket er en samling af turneringer, hvor den samlede vinder sikrer sig deltagelse i det tjekkiske mesterskab - saa vidt som jeg har forstået.
Turneringen blev afholdt i restauranten på det hotel hvor jeg blev indlogeret. Og prisen for en uge på (spartansk) hotel med fuld forplejning bestående af tjekkiske specialiteter plus deltagelse i international turnering: 1500 danske kroner så det er værd at anbefale.
Der var dog visse kulturforeskelle som gennem turneringen kom frem. Der gik fx ikke en runde uden at en mobiltelefon ringede eller modtog en besked, og dette skete højlydt og inde i spillelokalet. Det lod dog ikke til at genere de andre tjekkiske spillere. Når man kiggede rundt, mens en eller andens telefon ringede, mens han var på toilettet, så man kun få løftede øjenbryn, og det kun hos de tyske deltagere.
En anden forskel jeg opdagede var af en lidt mere underholdende kaliber... Tjekkeiet er i forhold til Danmark en stolt ishokeynation, og mange af spillerne i turneringen, prøvede at følge deres heltes ritualer ved store meterskaber. Ved store mesterskaber spiller ishokeyspillere i det samme undertøj gennem hele turneringen i den tro at det bringer held. Hvorvidt undertøjet blev skftet i løbet af ugen skal jeg ikke kunne udtale mig om, men enkelte af spillerne mødte op i det samme tøj, som de forlod turneringen i, vel at mærke uden at have skiftet undervejs.
Nå men fra dette appetitlige indslag skifter vi til skakken, der for mit vedkommende på ingen måde blev den store triumf.
Når man deltager i en turnering langt fra Danmark og hvor man ikke kender nogen af de andre deltagere, bliver ens fokus i partirne i højere grad lagt på ens eget spil, i stedet for på ens modstanderes. Selvfølgelig kunne det ikke undgås, at jeg under turneringen udså mig potentielle modstanderes spillestil - helt uvidende vil man jo alligevel ikke gå til brættet.
Derved fandt jeg ud af visse svagheder ved mit eget spil, som jeg vil lade det være op til den enkelte læsedreng selv at finde.
Min turnering de første 6 runder, var en stor gentagelse. Jeg slog en svagere spiller med de sorte brikker, forholdsvis uden problemer. Derter løb jeg ind i en +2200-spiller med hvid, hvor jeg gerne fik en glimrende stilling. Så mistede jeg koncentrationen et kort øjeblik og bum, så manglede jeg en officer. Bedste eksempel på dette kom i runde 4, hvor jeg en ren bonde oppe, bare kunne gøre som jeg ville - næsten. For da jeg tog en tilsyneladende udækket bonde, truede han min dronning, som pludselig ikke kunne daekke mit tårn. Bittert, men symtomatisk.
Min sikkerhed overfor de lavere ratede stoppe i rude 7. hvor jeg i en klar gevinststilling, flyttede kongen den gale vej, heldigvis mente min modstander ikke at han kunne vinde med en officer oppe, noget med nogle farlige bønder.
Jeg måtte herefter slå endnu en spiller uden elo, for at få lov til i sidste runde at møde en 14-årig med 2206. Men ak endnu en gang kostede uopmærksomhed brikker.
Faktum blev altså 41/2 af 9. Og ingen point mod andre eloratede spillere. Ikke nogen stor katastofe men absolut heller ikke tilfredstilllende.
Mit spil var egentligt tæt på at være optimalt, hvis man altså lige ser bort fra de 4-5 brølere jeg lavede undervejs.
Det er noget jeg skal slippe af med inden næste turnering, der begynder den 2. november i Budapest.

1. IM Michael Konopka            7  point
2. Falko Bindrich                7  point
3. IM Vasil Trishkov             7  point
4. Oswald Bindrich               6(1/2)
5. Josef Kopal                   6(1/2)
6. IM Josef Jurek                6(1/2)
...
...
...
33. Mads Svendsen                4(1/2)

ialt 72 deltagere

Topseedede Konopka vandt altså turneringen, og blev også en samlet vinder af Czech Tour. Det afgjort mest overraskende ved stillingen i toppen var tilstedevaerelsen af to gange Bindrich, junior og senior.
Junior der kun var 12 år endte på en delt førsteplads (men tabte på korrektion), efter at farmand havde ført det meste af vejen.
Det som gjorde junior så god var ikke hans fantastiske åbningsspil (jeg er lig ved, at tro jeg kunne mere), men i stedet hans evne til at spille skak og rykke rundt med brikkerne. Bid mærke i det navn, det kommer man til at høre mere til.

Mine egne resultater:
Atonin Duda 1550-MBS          0-1
MBS-Martin Vaculic 2250       0-1
Pavel Peniska 1912-MBS        0-1
MBS-Jan Mojzis 2193           0-1
Vladislav Mircka 1777-MBS     0-1
MBS-(WFM)Irina Grigorova 2229 0-1
Roman Zamboch 1934- MBS       remis
MBS-Vladimir Cervinka 1856    1-0
Martin Petr 2206-MBS          1-0Jeg er nu kommet til Ungarn og deltager i november måneds udgave af First Saturday.
Dette er internationale turneringer, der finder sted hver måned her i Budapest, og som altid begynder den første lørdag - navnet siger det næsten. Der er en GM-gruppe, en IM-gruppe og en FM-gruppe som er den jeg deltager i.
Der spilles med den nye betækningstid (2 timer plus 30 sekunders tillægstid per træk), hvilket er en stor omvæltning i forhold til den gamle.
Hvis man ikke økonomisere med sin tid, så ender man i evig tidsnødstrædemølle, hvor man har 30 sekunder til et træk, for så igen efter at man har trukket
har 30 sekunder til det næste. Meget underholdende at se på, men stressende at sidde i.
Jeg ankom til Budapest om morgenen, og havde faktisk ikke sovet i løbet af natten. Det var allerhøjest blevet til 2 timer. Grunden var at jeg tog bussen fra Prag til Budapest og vejenes elendige tilstand, sammenholdt med for lidt benplads, gav mig ikke meget ro.
Derfor var jeg pænt smadret i første runde mod en urated russer. Jeg fik en glimrende stilling, efter en kombi mislykkedes for ham  - jeg havde selvfølgelig ikke set et klap. Desværre endte jeg i tidsnødstrædemøllen, og jeg kom til presse tiden for langt ned. Jeg trak med 1 sek tilbage og trykkede på uret. Men selvom der stod 1 sek paa displayet, da jeg ramte uret, gik uret videre, og jeg tabte for første gang nogensinde et rated parti på tid.
På det tidspunkt havde jeg alligevel (næsten) smidt min stilling væk, og var helt udmattet, så jeg gad ikke brokke mig.
Anden runde fik jeg et forholdsvist nemt point mod en rated spiller, der ikke fangede så fantastisk mange pointer.
Tredje runde bød på endnu en urated spiller, og igen gav jeg pointet væk. Stod glimrende, men følte en inderlig trag til at ofre en officer....to træk senere var jeg helt væk.
Nå men med 1/3 har jeg måttet tage nogle konsekvenser af mit spil.
1) Jeg vil fremover med hvid kun spille 1. g3. Da jeg med hvid i de sidste 6 partier har scoret 1 point. (og 4 en halv med sort)
2) Jeg begynder fra i morgen af, at tage skakundervisning hos nogle internationale trænere.
3) Jeg har skiftet kuglepen - lidt overtroisk er man jo altid.
Slut herfra men jeg regner med at skrive igen om et par runder.

Mads B Svendsen - Kalman Horvath, Ungarn

Top

TÅRNETS 25-timers non stop-EMT 2.

Af  Jens Rasmussen
Sidste år foreslog jeg Jens-Erik at det ville være bedre at starte kl. 10 fremfor kl. 15 og det gav i år 3 gr. mod 2 i 2001.

Jeg kom med i Mesterklassen (snit på 1899) og skulle score 2.15.
1. runde med sort mod Thomine, nu 1755. Blev et spændende parti, hvor hun lagde op til sin Lukkede Sicilianer, jeg drillede lidt med 2.---, a6! Thomine kom i slutningen i tidnød og efter et hurtigt tårntræk tilbød hun remis (??) = det satte Tårn kom via 1 skak lige i slag = 0 - 1.
2. runde med sort mod Claus Pedersen, Nyborg, 1904. Et spændende Indisk parti hvor jeg spillede for passivt på dronningefløjen, stod faktisk skidt, men da Claus var ved at vinde bondeslutspillet, ja så samarbejdede min Springer og mit Tårn pludselig perfekt og han blev sat mat lige i centrum.
3. runde med hvid mod Jacob Rathlev, Jetsmark, 2091. Jeg spillede solidt, men i overgangsfasen til slutspillet røg der 1 bonde og jeg fik et 0.
4. runde med sort mod Ole Jørgensen, Tårnet, 1765. Her var de første 13 træk teoretisk i Najdorfvarianten, men så *fandt* han 14.Sd2 (skal til c1), og jeg fik gratis gennemført d5 med kvalitetsgevinst og sejr til følge.
5. runde med hvid mod Lars Andersen, Kjellerup, 2027. Han fik Collen, hvor han brugte en del tid, meget endda, så helt bevidst stak jeg ham 1 bonde fik forrygende angreb, tog min bonde tilbage, spillede så forkert i slutspillet, hvorefter jeg måtte nøjes med remis.

Facit altså +3-1=1 = 3.5 p. -- 3. plac. og +41 til ny ratingtal på 1889.

Alt i alt kan jeg kun anbefale andre fra klubben at deltage, 120 kr. for 25 timers hjernegymnastik er da billigt ----- herudover en god ledelse og kantine m.m er også helt i orden.

Top

Søhus hurtigskak

af Robert Vollertsen
Lørdag, den 9. november, arrangerede Søhus Skakklub for andet år i træk en hurtigskakturnering. Rammerne var i orden, selv om de ikke kan måle sig med
forholdene i Tyskland. (Hvorfor skal skakspillere altid nøjes med at sidde i klasselokaler og ikke mindst på miniaturstole? Kan kommunen virkelig ikke stille nogle mere stilfulde lokaler til rådighed? Eller grisser skakspillere så meget, at det ikke kan betale sig?)

I Mestergruppen deltog  foruden Ove Matras fra Fåborg samt Jesper Bruun og Kim Skaanning fra Frem hele fem Læsedrenge, nemlig Johnny Holler Johansen,
Jens Rasmussen, Peter Christian Grau, Martin Skov Jakobsen og Robert Vollertsen.
Johnny kom lidt for sent til stævnet og dette omen varslede intet godt. Det virkede, som om Johnny ikke var helt frisk og desuden havde han heller ikke heldet med sig. Det blev til et enkelt point mod Jens og en remis mod Ove.
Jens klarede sig bedre end forventet, idet han som lavestratede spiller blev nummer seks. Han vandt over Jesper og Peter, men burde nok også have scoret et point i partiet mod Robert, hvor Jens undervejs førte med en officer og en stilling.
Peter havde en mere eller mindre dårlig turnering, selv om det blev til tre et halvt point. Specielt nederlaget mod Martin i fjerde runde gjorde ondt. Peter havde vundet dronningen for et sølle tårn, men lidt efter lidt kom Martin med i partiet igen og vandt til sidst et fordelagtigt slutspil med en skæv materialefordeling. Tabet betød, at Peter ikke kunne blande sig i toppen og det var helt bestemt målet inden turneringsstart.
Martin blev kåret som nummer to. Han havde imidlertid en væsentlig dårligere korrektion end Robert, men kunne glæde sig over, at turneringsledelsen havde regnet forkert. Har man fulgt Martins partier, så kan det egentlig ikke undre, fordi han har været heldig i flere af partierne. Martins store plus var, at han ikke mistede troen og prøvede at gøre det så svært for modstanderen som mulig. Det gav pote og fem et halvt point.
Robert var heller ikke helt uheldig i starten. Specielt mod Ove og Jens var der momenter, hvor partiernes forløb sagtens kunne have taget en mindre gunstig drejning. Men spillet blev bedre og bedre og i sidste runde fik han spillet et rigtig pænt parti mod Martin. Fem et halvt point og en væsentlig bedre korrektion ragte til en... en tredjeplads? Hmm, næste år må Robert hellere sørge for, at der er en lommeregner til stede.
Mesterklassen blev i suveræn stil vundet af Kim med seks af syv point.

Martin Skov Jacobsen - Kim Skaaning
(Partiet er ikke med i papirudgaven)

 
Mester - 1976
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
Korr
I alt
1.
Kim Skaanning, Frem
2175
X
½
1
1
½
1
1
1
 
6
2.
Robert Vollertsen, LF
2067
½
X
½
½
1
1
1
1
15
3.
Martin Skov Jakobsen, LF
2033
0
½
X
1
1
1
1
1
13,75
4.
Peter Christian Grau, LF
1909
0
½
0
X
1
0
1
1
 
5.
Jesper Bruun, Frem
1918
½
0
0
0
X
0
1
1
 
6.
Jens Rasmussen, LF
1889
0
0
0
1
1
X
0
0
 
2
7.
Johnny Holler Johansen, LF
1924
0
0
0
0
0
1
X
½
2,75
 
Ove Matras, LF
1891
0
0
0
0
0
1
½
X
2,75

I basis 1 deltog to læsedrenge. Niels Henrik Cappelen og Brian Kristiansen.
Brian var kommet med på et afbud og den lavestratede i sin gruppe, men efter en kanon start havde han høstet tre et halvt af fem point. Desværre skulle han spille mod de to stærkeste spillere i de sidste to runder og tabte. Men en delt fjerdeplads er absolut ingen skam! Fjerdepladsen delte Brian i øvrigt med Niels Henrik, som også havde haft en god start.
 
 
Basis 1 - 1723
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
Korr
I alt
1.
Jesper Knudsen, Frem
1825
X
1
0
1
1
1
1
1
 
6
2.
Niels Henrik Sørensen, Skolerne
1819
0
X
½
1
½
1
1
1
 
5
3.
Ken Rasmussen, Søhus
1792
1
½
X
0
1
1
1
0
 
4.
Brian Kristensen, LF
1624
0
0
1
X
1
0
½
1
10
5.
Niels Henrik Cappelen, LF
1693
0
½
0
0
X
1
1
1
8
6.
Morten Kingo, Tommerup
1699
0
0
0
1
0
X
½
1
 
7.
Bjarne Lindenskov, Fåborg
1702
0
0
0
½
0
½
X
1
 
2
8.
Villy Abrahamsen, Fåborg
1630
0
0
1
0
0
0
0
X
 
1

Top

Odensemesterskabet
Robert Vollertsen blev en meget fornem nr. 2 i Odensemesterskabet, naturligvis var det ærgeligt, at han ikke kunne hjemføre mesterskabet, men det er altså ikke så nemt "bare" at skulle have remis mod John Rendboe selv om man har de hvide brikker.

Robert skriver forhåbentligt om turneringen!!

Mesterklassen


Julefrokost
Julefrokost den 14. december

Vi starter klokken 18:00 og slutter… tja, hvem ved. Det koster 100,- pr. kuvert. Øl, sodavand, vin og snaps kan købes til rimelige priser.

Palle tager imod tilmeldinger indtil den     7. december.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen

Top

Indbydelser
4. Årsskifteturnering

Vi gentager succesen, og du skal være med! Vi indbyder dig til Læseforeningens fjerde Årsskifteturnering.

Spillested: Bolbro Brugerhus, Stadionvej 50 G, 5200 Odense V
Spilledag:Torsdag
Spilletid:Kl. 19.00 - 24.00
Betænkningstid:2 timer plus 20 sekunder pr. træk fra starten af til hele partiet.
Indskud:kr. 50,- (betales ved 1. rundes start)
Præmier:Hele indskuddet (fratrukket EMT-afgift)
Turneringsform:En stor gruppe efter Nordisk system

Nordisk system foregår ved, at deltagerne opdeles i to grupper. De højestratede i den
ene gruppe og de lavestratede i den anden gruppe. I første runde skal den
øverstratede i den ene gruppe møde den øverstratede i den anden gruppe (med sort).
Nr. to i den ene gruppe møder nr. to i den anden (med hvid), og så videre.
I de følgende runder mødes spillere med samme pointtal på samme vis.

Der spilles følgende dage:
runde: Torsdag d. 2. januar
runde: Torsdag d. 9. januar
runde: Torsdag d. 23. januar
runde: Torsdag d. 30. januar
runde: Torsdag d. 13. februar
runde: Torsdag d. 20. februar
runde: Torsdag d. 6. marts

Tilmeldingsfrist: Mandag d. 30. december 2002

Tilmelding og indskud til:

Jakob Grauslund

Læseforeningens
Skakklub