Læseforeningens Skakklub


Læsehesten nr. 9:

Tirsdag 8. december 1999, Årgang 24


Dødsfald     Klubmesterskabet    Holdturneringen    3. division     Fynsserien    Serie 1   Årsskifteturneringen    Pokalturneringen    Fynsmesterskabet

Tilbage til Læsehesten


Dødsfald


Det var et dybt chok, der ramte os alle i Læseforeningen, da Carsten Buch pludselig døde 24-11, efter at han aftenen før havde været med til pokalskak for Læseforeningens førstehold, hvor han pludselig var faldet om, det viste sig at det var en hjerneblødning, og dagen efter døde han.
Carsten mødte jeg første gang, da jeg spillede med ham i en divisionskamp mod Århus Skakklub. Men jeg lærte først ham rigtigt at kende, da han senere flyttede til Odense og meldte sig ind i Læseforeningen. I klubben blev han en af de solide støtter på vores førstehold. Og Carsten var med til at spille os op i 1. division, hvor det blev til 2 sæsoner, hvor han hele tiden var fast mand.
Carsten var kendt for sin solide spillestil, der godt kunne virke lidt kedelig, men bedst som man troede sig sikker var han over en, se f.eks. dette parti fra pokalfinalen i 1995, hvor han spillede førstebræt:

Michael Jakobsen, Læseforeningen - Carsten Buch, Læseforeningen

Carstens vel nok største sportslige succes på Fyn kom i 1991, hvor han vandt Odenseme-sterskabet efter omkamp mod Jørgen Lynggård, omkampen blev vundet 2-0, i selve turneringen havde Carsten scoret 5½ af 7 og bl.a. distanceret Steffen Pedersen og Esben Hove
Carsten mistede ikke ambitionerne og forlod for en enkelt sæson Læseforeningen for igen at prøve lykken i 1. division, hvor han i sæsonen 1997/98 spillede for Århus, her klarede han sig pænt med 3½ af 7.

Carsten vil blive savnet i klubben, og jeg vil slutte af med at sende Gitte og deres 3 børn Mads, Trine og Rikke vore bedste tanker.

Carsten Bank Friis

Top

Klubmesterskabet

af Carsten Bank Friis


Så er alle grupper i klubmesterskabet blevet færdige!
I basis 1 var det et trekløver, der kæmpede om førstepladsen, men i sidste sving røg Niels Henrik Cappelen af, så det blev Johnny Johansen og Kurt Ploug, der delte førstepladsen, nu må de så blot have afviklet en omkamp om hvem af dem, der skal op i klubmesterskabsgruppen!

Basis 1

 I basis 2 fik Esben og Brian en underlige sidste runde, da de begge manglede Thomine, de havde så aftalt, at de begge skulle spille mod hende denne aften, men så kun med 1 times betænkningstid, og man kan roligt sige, at hun snød dem, idet hun spillede remis med Brian, hvor hun endda kunne have vundet og derefter vandt over Esben!! En flot afslutning på turneringen for Thomine.

Basis 2

Top

Holdturneringen
1. holdet    2. holdet    3. holdet 4. holdet

3. Division

af Robert Vollertsen.


Den 6. december spillede vi udekamp mod Søndersø. Det startede meget godt, da Per fik en officer foræret og Robert efter knap tre timers spil tog en fredelig remis. Og sådan blev det ved. På førstebrættet troede Kaj Rosell nemlig, at alle hans brikker var dækket. Men Carsten overbeviste ham hurtigt om, at de snarere stod i slag alle sammen. Morten hev en heldig halv hjem, efter at have vundet to lette for en tung en og fusket sig ud af en halvdår-lig stilling, og Jannick fortsatte vores reservers gode serie. Stillingen lød nu på 1-4 og tiden var kommet for Søndersø at høste. Det gik desværre ud over René, som måtte give op. Men bortset fra en remis mod Kent blev det ikke til mere, fordi Moestrup til syvende og sidst vandt. Dagens helt må vel siges at være Carsten, som gjorde op med sit Søndersø-kompleks og for første gang nogensinde slog Kaj Rosell.

Carsten Bank Friis - Kaj Rosell

Morten Rud - Henning Lund (fra FS, 1998 [10] og således ikke med i papirudgaven af Læsehesten)

Slutresultatet blev 2½-5½, hvilket er nok til at opnå førstepladsen foran Frem.

  SØNDERSØ  LÆSEFORENINGEN 1
1.
Kaj Rosell  Carsten Bank Friis
0
1
2.
Henning Lund  Morten Rud
½
½
3.
Carsten Frederiksen  Per Stentebjerg
0
1
4.
Otto K Larsson  Kent Poulsen
½
½
5.
Ulrik Nash  Jørn Moestrup
0
1
6.
Bo Drejer  Robert Vollertsen
½
½
7.
Hans Chr. Nielsen  René Rauer Hansen
1
0
8.
Michael Nielsen  Jannick B Skow
0
1

Øvrige resultater:
Frem – Sydøstfyn 2 6-2, Aabenraa – Haderslev 2 3½-4½, Tønder – Nyborg 3½-4½!!

Stillingen:
1. Læseforeningen 16½, 2. Frem 16, 3. Tønder 15, 4. Søndersø 12½, 5. Aabenraa 12, 6. Nyborg 10, 7. Haderslev 2 8½, 8. Sydøstfyn 2 5½.

Top

Fynsserien

  LÆSEFORENINGEN 2  NYBORG 2 
1.
Jørgen Lynggård  Christian Winther
1
0
2.
René Rauer Hansen  Alan Pedersen
1
0
3.
Peter C. Grau  Jimmy Sørensen
1
0
4.
Johnny Holler Johansen  Erik Arnfast
½
½
5.
Jørgen Kvisthøj  Anders Jensen
1
0
6.
Jørn Vesterdal  Zijad Trumic
1
0
7.
Jannick B. Skow  Erik G. Andresen
1
0
8.
Ebbe Mortensen  Jens Frederiksen
0
1
  NR. ÅBY JUNIOR 1  LÆSEFORENINGEN 3
1.
Henrik Vorager  Jannick B. Skow
½
½
2.
Carsten Sørensen  Per H. Lundbech
0
1
3.
Jan Kaas  Peter Haslund
1
0
4.
Michael Østergaard  Jens Rasmussen
1
0
5.
Arne Bech Madsen  Niels Henrik Cappelen
1
0
6.
René Jørgensen  Bo Sørensen
1
0
7.
Steen Dahlberg  Esben Andersen
1
0
8.
Kim Dahlberg  Ole Larsen
1
0

Øvrige resultater:
Søndersø 2 – Frem 2 4-4, Tårnet – Midtfyn 5½-2½

Stillingen:
1. Nr. Åby Junior 1 23, 2. Læseforeningen 2 18, 3. Søndersø 2 17, 4. Frem 2 16½, 5. Tår-net 1 16½, 6. Nyborg 2 6½, 7. Læseforeningen 3 6, 8. Midtfyn 1 4½.

Top

Serie 1

af Benny Pedersen


3. runde skulle vi møde et af mellemholdene fra kredsen. De fik 3½ points mod 4.-holdet sidste sæson, så jeg havde håbet, at vi kunne klare det lige så godt denne gang. Vi stillede med noget nær det stærkeste hold, vi kan forvente. Det så meget lige ud de første par timer, bortset fra at Thomine havde bragt sig en let foran, hun fortsætter åbenbart den flotte stime! Det første point stod Brian dog for, hans modstander blev træt af at spille, da han så mat i et par træk. Så bommede Bo i en ellers lige stilling, inden Thomine fik sit point. Villy måtte nok en gang smide håndklædet i ringen, 2-2. Ole fik et halvt. Leo tabte, selv om han havde fået en let for to bønder og tilbudt remis. Esben måtte nøjes med remis, 4-3. Jeg skulle så helst have det hele. Jeg havde desværre ”ofret” en bonde i åbningen, men stod nogenlunde især på uret. Efter næsten 5 timer missede min modstander dog gevinsten, så jeg fremtvang et halvt. Så Sydøstfyn fik revanche, men ligger samlet stadig under os.
Næste kamp er hjemme tirsdag d. 19. januar mod Fåborg 1.
 
  SYDØSTFYN 3  LÆSEFORENINGEN 4
1.
Henning Nielsen  Bo Sørensen
1
0
2.
Fadil Bûcan  Esben Andersen
½
½
3.
Niels Højgård  Ole Larsen
½
½
4.
Jørgen Knudsen  Brian Kristiansen
0
1
5.
Ulla Pedersen  Benny Pedersen
½
½
6.
Allan Hansen  Leo M. Rasmussen
1
0
7.
Jan Nielsen  Thomine Hansen
0
1
8.
Niels Borg  Villy Nielsen
1
0

Stillingen:
1. Årslev 16; 2. Læseforeningen 4 14½; 3. Højby 14½; 4. Tårnet 2 14½; 5. Sydøstfyn 3 13;
6. Fåborg 1 12½; 7. Rudkøbing 12; 8. Vejle-Allested 11

Top

Årsskifteturneringen

af  Robert Vollertsen


Læseforeningens første årsskifteturnering lagde ud med ren og skær kaos. Vi besluttede, at lade turneringen starte tirsdag, den første december, selv om der skulle spilles holdkampe samme aften. Men terminkalenderen bød simpelthen ikke på andre muligheder. Det resulterede i ikke færre end tolv afbud. Da vi så endelig skulle til at lægge runder (cirka et kvarter efter turneringens start!), kunne vi ikke finde reglen om farvefordelingen i skakhåndbogen og så var der også den lille episode med vores gode(?), gamle(!) skab. Det brød simpelthen sammen. Men heldigvis tog Peter Haslund sig af reparationen. Set på resultaterne bød første runde ikke på overraskelser; favoritterne vandt hver eneste parti. Men Lars Bo Tækker fra Frem havde ingen ringere end professoren i kæmpe vanskeligheder og det på trods af en ratingforskel på knap 800 points! Lars Bo afslog et remistilbud i en fordelagtig stilling, men da de var nået til slutspillet, begyndte professorens større erfaring langsomt at gøre sig gældende. Ærgerligt! Lars Bo havde ellers mere end fortjent det.
Top

Pokalturneringen

Af  Claus Børsen


Årets sensation i Nyborg:

Indslev slået ud af pokalturneringen af 2 læsefuskere og en 15-årig pige (ratingsnit = 1221)

Efter at LF3 planmæssigt havde ekspederet Vejle-Allested ud af pokalturneringen med en overbevisende 3½-½ sejr, så det anderledes sort ud for vort på papiret langt svagere fjerdehold, som havde trukket Indslevs førstehold som modstander.
Fra starten var alle odds imod os: 1) På grund af Peter Franks dårlige mave (vi troede han var faldet i søvn på toilettet) og en ufrivillig sightseeingtur by night gennem Nyborg fandt vi omsider frem til spillestedet med en god halv time forsinkelse. 2) Uffe Petersen havde fået forfald, så at vi måtte scratche på 4’bræt. (Hvorfor ikke på første?) 3) Efter ca. 10 træk havde førstebrættet Thomine (bare 15 år, og måske LF’s kommende stormester? – med VM-erfaring i Spanien) mistet en officer uden kompensation, Peter stod lidt passivt og Claus stod positionelt dårligt. Thomine var her på nippet til at opgive, og et nederlag på 0-4 eller måske ½-3½ syntes realistisk. Men hvad skete?
Thomines modstander, Henrik Lomholdt, synes at det ville være synd for sporten, hvis hun gav op nu, og da de 2 andre Indslevfolk stod godt, foreslog Henrik L., at de skulle spille videre for sjov. Lidt efter tilbød Thomine remis, hvilket Henrik galant accepterede. (Det er vel altid flot at kunne bryste sig af ikke at have tabt til en kommende stormester!) Nu kunne de øvrige medspillere vise, hvad de duede til og køre det manglende halve point i hus!
Efter et par timers filen frem og tilbage lykkedes det for Peter at få erobret en bonde og senere også en kvalitet, hvorefter modstanderen opgav. Godt kæmpet! Så begyndte Claus omsider også at få modspil; men han turde ikke tilbyde remis i håb om en lynomkamp, da han var sikker på, at Thomine havde tabt.
Altså fortsatte spillet (Claus var en bonde bagud); men pludselig var chancen der for en kvalitetsgevinst. Efter en række forviklinger (se partiet!) endte det med en løber for bonde og et vundet slutspil. Det lykkedes endda at sætte mat før vingen faldt, og en sensationel 2½-1½ sejr til LF4 var i hus, medens de gæve nordfynboer måtte erkende, at Nemesis havde straffet dem for deres overmod.

Claus Børsen (1237) - Hans Ove Andersen (1874)
 
 
LÆSEFORENINGEN 2  NYBORG 1 
  0 
  4 
 1.
Johnny Holler Johansen  Jørn Schmidt
0
1
 2.
Jannick B. Skow  Stig Gorm Jensen
0
1
 3.
Per H. Lundbech  Jørgen Hansen
0
1
 4.
Ebbe Mortensen  Jess K. Madsen
0
1
 
VEJLE-ALLESTED  LÆSEFORENINGEN 3
 ½ 
 1.
Kaj Pedersen  Jørn Vesterdal
0
1
 2.
Erik Kristensen  Niels Henrik Cappelen
½
½
 3.
Jens Jensen  Esben Andersen
0
1
 4.
Karsten Christiansen  Brian Kristiansen
0
1
 
LÆSEFORENINGEN 4  INDSLEV 1 
 2½
 1½
 1.
Thomine Hansen  Henrik Lomholdt
½
½
 2.
Claus Børsen  Hans Ove Andersen
1
0
 3.
Peter Frank Jørgensen  Henning Meldgård
1
0
 4.
- Andrew Velarde 
0
1

 Top

Fynsmesterskabet

af  Carsten Bank Friis


Fynsmesterskabet 1998 vil blive husket for et af de svageste mesterskabsfelter, et gennemsnit på 1900 er simpelthen for ringe, vi kan jo blot sammenligne med vores egen klubturnering…

Mesterskabsklassen havde et ratingsnit på 1900, så man kan da trods alt kalde det en mesterklasse!
Jeg selv var stor favorit til at genvinde Fynsmesterskabet, nærmeste konkurrent var Kim Skaanning, Frem, medens de sidste 6 ikke kunne forventes at skulle kæmpe om selve skabet, men nok lægge grus i vejen for favoritterne! Og det skete i hobetal for Kim Skaanning, der måtte give den ene halve efter den anden, medens jeg selv ikke snublede undervejs, så allerede inden sidste rundes formodede topopgør mod Kim var mesterskabet hjemme, og da jeg også vandt over Kim, så havde jeg for anden gang vundet mesterskabet med 7 af 7. Alt i alt er det 11. gang, at jeg hjemfører Fynsmesterskabet!
En meget stor positiv overraskelse var Uffe Petersen, der kom ind på en delt tredjeplads sammen med Kim Skaanning begge med 4 point, hvilket var så godt, at det gav bonus, og det kunne endda godt have blevet bedre, da Uffe undervejs i turneringen afslog remis mod Kim.
Jens Rasmussen var også med i mesterskabsklassen, hvor han dog måtte nøjes med 1½, men undervejs blev det bl.a. til remis med Kim Skaanning.

Et enkelt parti fra Fynsmesterens hånd:

Carsten Bank Friis - Uffe Petersen

Basis 1:

Her deltog Esben Andersen, og med 4 point blev han nummer 3, men tilfreds med sin præstation var Esben næppe, da der blev smidt en del points væk undervejs.

Basis 2:

Leo Rasmussen var lige så stabil som Fynsmesteren, da Leo spillede alle sine partier remis!!

Top


Tilbage til Læsehesten