Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 5:

Torsdag 14. september 2000, Årgang 27


Forsiden - Aktivitetskalender - Læsehesten

Carlsens Kvarter - Simultan mod Lars Borbjerggaard - Gausdal Sjakkfestival - Lundeborgturneringen -

Augustturneringen - Fynsmesterskabet - Lurturneringen - Søndersø EMT - GP-lyn

Styrkeliste - Klubturnering


Carlsens Kvarter
af Carsten Bank Friis
4. afdeling blev den hidtil mindst besøgte aften i år - kun 10 mænd/kvinder mødte til start. Så det blev til en enkelt gruppe med 9 runders alle mod alle med 10 minutter pr. spiller pr. parti.
Ratingspændet var også meget stort, menn det er nu ikke altid det, der betyder mest, for allerede i første runde havde ratingfavoritten meget store problemer mod lavestratede, idet Claus Børsen undervejs var foran med et tårn mod Carsten Bank Friis, der dog vandt på tid til sidst, og på daværende tidspunkt havde fået 6 bønder for tårn - men ratingfavoritten var absolut ikke uheldig...
Første sore overrasklese kom i anden runde, hvor Per Stentebjerg måtte give en halv mod Niels Henrik Sørensen, og det var endda Per der skulle være mest glad for det! Men det skulle hurtigt vise sig, at Per absolut ikke havde nogen stor aften, for runden efter tabte Per meget overraskende til Brian Nielsen! Efter en elendig start kom Thomine Hansen endelig igang og vandt 4 runder i træk, bl.a. over Jon Bonde Eriksen og Per Stentebjerg! Per tabte yderligere et parti, da han runden før tabet til Thomine måtte ned mod Jon. Claus Børsen fik endelig en pind i sidste runde, hvor han vandt over Jesper Bruun, men som vi allerede har hørt, så burde han have vundet over Carsten, men han var også foran med en officer mod Per!
I sidste runde lykkedes det for Per at tage en halv fra Carsten, der brugte for meget tid, men Per var flink nok til at tage mod remistilbuddet i en for Carsten vunden stilling - som Per dog nok havde vundet på tid først!
 
 
Eneste gruppe - 1689
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
I alt
1.
Carsten Bank Friis, Læseforeningen
2248
X
1
1
½
1
1
1
1
1
1
2.
Niels Henrik Sørensen, Frem
1784
0
X
½
½
1
1
1
1
1
1
7
3.
Jon Bonde Eriksen, Frem
1745
0
½
X
1
0
1
0
1
1
1
4.
Per Stentebjerg, Læseforeningen
2204
½
½
0
X
0
1
1
0
1
1
5
5.
Thomine Hansen, Læseforeningen
1512
0
0
1
1
X
0
0
0
1
1
4
 
Lars Christensen, Søndersø
1604
0
0
0
0
1
X
1
1
0
1
4
7.
Jesper Bruun, Frem
1711
0
0
1
0
1
0
X
½
1
0
8.
Brian Nielsen, Frem
1442
0
0
0
1
1
0
½
X
0
½
3
 
Christian Winther, Læseforeningen
1353
0
0
0
0
0
1
0
1
X
1
3
10.
Claus Børsen, Læseforeningen
1291
0
0
0
0
0
0
1
½
0
X

Sidste afdeling blev den suverænt ringest besøgte turnering på Carlsens Kvarter over hovedet - kun 5 mødte til start!
Det blev til en dobbeltrundig lynturnering, der fik følgende resultater:
 
 
Eneste gruppe
1
2
3
4
5
I alt
1.
Peter Christian Grau, Læseforeningen
X
1-0
1-0
1-1
1-1
6
 
Per Stentebjerg, Læseforeningen
0-1
X
0-1
1-1
1-1
6
3.
Brian Nielsen, Frem
0-1
1-0
X
½-1
1-1
4.
Christian Winther, Læseforeningen
0-0
0-0
½-0
X
0-1
5.
Claus Børsen, Læseforeningen
0-0
0-0
0-0
1-0
X
1

En stor grund til det ringe fremmøde var naturligvis også at mange af klubbens yngre medlemmer er på en skaktur i Norge!

1. afdeling - 2. afdeling - 3. afdeling

Top

Simultan mod Lars Borbjerggaard

af Carsten Bank Friis
Årets skaksæson i klubben startede med simultan mod IM Lars Borbjerggaard, der havde alvorlig revance til gode efter sidste års katastrofe!
Kun 12 modstandere fik Lars i år - men det er jo også meget tidligt på sæsonen - vi blev enige om, at 45 minutters betænkningstid til alle var det rigtige, og det skulle vise sig, at dette passede meget fint, tiden blev ikke ødelæggende, men satte stadig pres på spillet!
Lars kom forholdsvis hurtigt foran med 2-0, lidt af en drømmestart, for jo færre partier der er, desto hurtigere kan man spille en runde, og desto mindre er sandsynligheden for at få alvorlige problemer med tiden!
Så vandt Peter Christian Grau på følgende finurlige måde:

Peter Christian Grau - IM Lars Borbjerggaard

Esben Andersen vandt også og udlignede til 2-2 (jeg har fået Esbens parti, men der må være et eller andet galt!) Lars kom på 3-2, hvorefter Carsten Bank Friis vandt og udlignede til 3-3, men dermed skulle det vise sig, at "udfordrerne" ikke fik flere hele point, så det blev en stor sejr for Lars, i resten af partierne blev der kun afgivet 2 halve, så Lars vandt samlet 8-4 - lidt af en hævn!!
Jørn Moestrup og Jannick B Skow var de 2, der opnåede remiser, men for begges vedkommende, så kunne det godt have endt med nuller, men Jørn fandt en heldig evigskak, og Jannicks parti var meget op og ned, og til sidst var det faktisk ham, der var tættest på at vinde.

Top

Gausdal Sjakkfestival
af Robert Vollertsen
I sidste års mørke decemberdage forvildede et glædeligt brev fra kommunen sig i vores postkasse, hvori Odense Kommu-ne tilbød juniorer tilskud, hvis de i klubregi tog på tur i Skandinavien. Ansøgningen måtte udfyldes omgående, da fristen var meget kort, og den suppleredes med henvendelser til Fynsk Skak Union og Fynsk Skole Skak Union. Med et samlet tilskud på 12.600,- i rejsekassen lød en tur til Gausdal ikke så urealistisk endda. Vi havde hørt meget godt om Eikrems turnering i Norge og valgte at afprøve dets ry.

Det var lidt svært at finde en invitation til Gausdal Sjakkfestival. Hvordan mon arrangørene havde tænkt sig at få fat i deltagere, som ikke decideret søgte efter indbydelsen?! Det kiksede lidt for dem med at skaffe tilstrækkelig mange elo-ratede spillere og Hans-Olav Lahlum bad os at overveje, om nogle af vores spillere ikke var bedre tjent ved at deltage i Peer Gynt Open i stedet for Arnold J. Eikrems Minneturneringen. Kommunikationen med nordmanden var lidt kaotisk, men heldig-vis faldt det hele på plads uden større problemer.
 
 

Arnold J. Eikrems Minneturnering 2000

1. runde:
Set med danske øjne var egentlig kun Jesper Bruun virkelig glad for sin remis mod Rolf Zander, en tysker med 2054 i Elo. Rolf Sander viste sig at være en strateg af højeste kaliber; han tog nemlig remis, fordi han ikke ville røbe sit repertoire over for de øvrige IM-norm konkurrenter!? Jaså, nu ved vi vel, hvordan normer scores… Morten Rud og Kim Skaanning kunne være tilfredse med deres første pligtsejre. Mads B. Svendsen prøvede at spille på gevinst, men fik desværre ikke mere end en halv ud af anstrengelserne. Mikkel Clausen spillede sig til en god position, men lagde ikke så meget mærke til uret og i den gensidige tidsnød ej heller til modstanderens matnet. De øvrige to fik klø. Martin Jørgensen var ikke uden chancer i midtspillet, men måtte til syvende og sidst erkende, at en løber med to brækkede ben er ikke meget værd i et slutspil. Niels-Henrik Sørensen blev stille og rolig mast af Martin Østtveit, en ung og talentfuld nordmand.

2. runde:
Mikkel måtte nøjes med remis mod Martin J. Ratingfavoritten var ikke helt tilfreds, men havde bestemt ingen fordel i slutstillingen. Niels-Henrik spillede en solid remis og de øvrige resultater vil helst glemmes. Kim havde en lovende stilling mod Martin Østtveit, men overså et afgørende træk i slutspillet og gav nordmanden ikke blot hånden, men også pointet. Morten fulgte eksemplet og spildte sine chancer for at møde en GM’er i tredje runde. Mads var meget tæt på at hive en halv ud af en IM-norm aspirant. (Nej, ikke Sander. Han tog endnu en strategisk remis – igen mod en spiller uden Elo!) Men FM’eren mobiliserede flere ressourcer end Mads kunne overskue. Mærkelig nok var det igen kun Jesper, som havde haft en god dag – og det selv om han ikke havde scoret. Han fik nemlig lov til at spille et flot parti mod IM Simon Bekker-Jensen og han blev på ingen måde rullet og det var nok til at løfte hans humør.

3. runde:
Mikkel måtte endnu en gang se sig over for en dansker, Mads. Han prøvede sig denne gang med en Blackbird. (Du kender ikke Blackbird?! Vær glad for det.) Men remis blev det alligevel. Ligesom Jesper fik Morten meget ud af sit parti mod IM Simon Bekker-Jensen, men desværre ej heller noget tælleligt. Kim fik også lov til at møde en IM’er, men ellers ikke til ret meget mere. Øv. Jesper havde modvind under hele partiet og blev til sidst blæst af brettet. Martin J. kendte færre træk i åbningen end modstanderen, som uheldigvis også forstod at udnytte fejlene. Niels-Henrik overlevede et stærkt angreb på bekostning af en bonde og tidsnøden hjalp ligesom ikke på proble-merne på brættet. (Og Sander? Han tabte til en norm-konkurrent og Mikkel spurgte, om han venter med sit repertoire, indtil han møder Kasparov. Hvem ved?)

4. runde:
Kim vandt sit parti med en flot offer i et slutspil med uligefarvede løbere. Morten fik en bonde foræret og afværgede uden større prøblemer modstanderens angreb. Mads havde vundet en sund bonde, men måtte efter en fejl perplekst give remis. Mikkel kiksede mod en relativ stærk nordmand. Niels-Henrik var opsat på at vinde mod Jesper. Men at være for ivrig kan være farlig og Jesper høstede et point. Martin J. virkede ikke særlig oplagt og blev rullet en omgang.

5. runde:
Mikkel havde en god stilling, måske lige bortset fra en mat i én. Modstanderen var så flink at se bort fra det og tabte. En gang i mellem må man vel være heldig. Stillingen i Martin J. mod Niels-Henrik svingende frem og tilbage og til sidst var det Niels-Henrik, som reddede sig ind i et lige tårnslutspil. Morten spillede remis. Kim tabte efter en positionel brøler. Jesper spillede udmærket og havde angrebschancer. Men så blev dronningerne byttet og Jesper skulle med to springere og tre bønder forsvare sig mod et tårn og fire bønder. En lille fejl blev straffet hård. Det var ærgerligt. Mads satte et tårn i slag i tidsnøden.

6. runde:
Denne gang så Martin J. længere end modstanderen og brugte chancerne på fornuftig vis. Morten viste, at det stadigvæk kan lade sig gøre og smadre favoritter. Han spillede et meget vildt og meget spændende parti mod en FM’er, som til sidst måtte se sig selv blive sat mat. Kim fik en mere sikker sejr, hvor modstanderen i desparation gav en bonde og senere endda mere. Mikkel spillede forsigtig og fik en remis. Mads udspillede Jesper med lethed i åbningen og havde heller ingen problemer med at smide fordelen væk igen, hvorefter man enedes om remis. Niels-Henriks modstander havde desværre en meget god dag og fik åbnet centrum med Niels-Henriks konge fanget i midten.

7. runde:
Niels-Henrik vandt sit første parti. Han har haft en lang skakpause og det var godt at se, at han stadigvæk ved, hvordan man gør. Kim vandt igen i overbevisende stil mod en underdog, men han mangler stadigvæk at få et godt resultat mod topspillerne. Mikkel var bedre forberedt end modstanderen og det gav point. Mads fik ram på Martin J.s konge, som sad fast i midten. Jesper havde snydt sig selv, men selv det kunne modstanderen gøre bedre og tilsidst kunne Jesper juble over endnu et point. Morten brugte alt for megen tid i fransk og tabte i tidsnøden, selv om stillingen var lovende.

8. runde
Niels-Henrik var tilfreds med remis, selv om der muligvis var mere i stillingen. Kim tabte endnu en gang på, det samme gjorde Morten. Danskerne gjorde det igen ret nemt for Martin Østtveit at komme på scoretavlen. Men Mikkel nåede da i det mindste at begrænse det til en halv. Jesper så spøgelser og kombinerede sig selv ud af partiet. Martin gav sig god tid til at finde de rette felter til brikkerne, men da disse omsider var nået frem, satte modstanderen mat. Mads måtte opgive en isoleret bonde uden at få modspil og indså ret hurtig den håbløse stilling.

9. runde:
Kim vandt mod Mikkel, som havde så meget respekt, at han glemte alt om såvel udvikling som rokade. Morten spillede mod turneringens mest angrebslystende spiller og kedede ham ihjel – meget smart. Martin J. afviklede stille og rolig til remis, mens Jesper for anden gang i træk var uoplagt. Han tabte en bonde i starten og ofrede senere en løber uden at få noget ud af det. Mads så lidt på en åbning og modstanderen hjalp ham med at finde hullerne. Kort tid efter gad Mads ikke mere. Nu ved han i hvert fald, at han skal læse en bog om benoni. Niels-Henrik var tæt på at levere et syvtimers drama, men ”valgte” at tabe på et kvarter i stedet.

Resume:
Kim vandt en præmie for den bedst placerede spiller under 2100, men han synes ikke selv, at det var en alt for god turnering, især fordi han ikke formåede at vinde over en højereratet spiller. Morten havde det næsten lige sådan, men vandt ikke en gang en præmie. Men begge to spillede solidt og havde endda en gang imellem rigtig gode partier. Mikkel kan på trods af fire points næppe være helt tilfreds. Han var lidt uheldig i en del kritiske stillinger og havde lidt svært ved at få ram på lavere ratede spillere. Netop det plejer at være Mads’ styrke, men selv om han gang på gang kom godt ud af åbningen, formåede han ikke at udnytte fordelen og begik mere eller mindre elementære fejl. Jesper Bruun havde en god turnering, lige bortset fra de sidste to runder. Han fik bekræftet, at hans forberedelser og åbningsspil kan holde sammen - selv mod rigtig gode spillere. Men til sidst spolerede han resultatet ved at løbe direkte ind i simple fælder. Niels-Henrik havde det vanskeligt. Det er altid at starte igen med seriøs skak efter en lang pause. Men han fik en sejr og kan se en lysere fremtid i møde, hvis han får lidt mere praksis. Martin måtte indse, at hans åbningsrepertoire har en del større huller, specielt med de sorte brikker. Det er altid svært at skulle indhente et forspring, men heldigvis ikke umulig og praktisk viste han op til flere gange, at han kunne få mere ud af sine stillinger end objektiv mulig. Han har fået pointene ved at udnytte sine stærke sider.

Og Sander? Sander var så tæt på sin norm, som jeg var på at vinde turneringen. Hvem ved. Hvis det tyske skakforbund henter Erich Ribbeck som træner, så får Rolf Sander jo måske mulighed for at spille for det tyske landshold, nok med cirka samme succes som til EM!

Slutstillingen:

01. GM Sergei TIVIAKOV NED 2608     +20+06+21=04+02=03=05+15+08 7,5 38,5
02. IM Davit LOBZHANIDZE GEO 2493   =08+11+22+17-01+15=06+04=03 6,5 38
03. GM Alexander VOLZHIN RUS 2556   =09+23=08+07+06=01=04=05=02 6   41,5
04. GM Yuri YAKOVICH RUS 2585       +15+07=17=01+09=05=03-02+12 6   39,5
05. GM Nigel R DAVIES ENG 2486      =10+16+19=09+21=04=01=03=06 6   38 (50-2360)
06. IM Olli SALMENSUU FIN 2458      +12-01+13+22-03+21=02+09=05 6   38 (50-2353)
07. FM Timo LAMPEN FIN 2308         +36-04+29-03+28-12+18+13+20 6   32
08. GM Heikki WESTERINEN FIN 2370   =02+10=03=15+17=09=16+20-01 5,5 37
09. FM Aleksei HOLMSTEN FIN 2383    =03+32+30=05-04=08+12-06+16 5,5 36,5
10. FM Matthias BACH GER 2348       =05-08+11+24-15-18+21+17+19 5,5 33
11. Flemming CHRISTENSON NOR 2193   =19-02-10+27+31-16+24+18+15 5,5 31,5
12. David BEKKER-JENSEN DEN 2320    -06+20+23-21+25+07-09+16-04 5   35,5
13. Kim SKAANNING DEN 2082          +26-21-06+31-16+25+14-07+27 5   31,5
14. Stein Kristian BRU NOR (1637)   =25-22+36-18=29+31-13+33+23 5   27
15. IM Simon BEKKER-JENSEN DEN 2388 -04+33+18=08+10-02+19-01-11 4,5 38
16. Christoph ENGELBERT GER 2227    =24-05+34=30+13+11=08-12-09 4,5 32,5
17. Timo PORRASMAA FIN 2163         +27+18=04-02-08-19+30-10+32 4,5 34 (43,5-2224)
18. Morten RUD DEN 2148             +28-17-15+14=19+10-07-11+26 4,5 34 (43,5-2155)
19. Martin HINTZ GER (1856)         =11+24-05=25=18+17-15+22-10 4,5 32,5
20. IM Mikael AGOPOV FIN 2399       -01-12+26=29+30+28+22-08-07 4,5 31,5
21. Martin ØSTTVEIT NOR 2079        +34+13-01+12-05-06-10=27=22 4   35,5
22. Franz WIEDERMANN AUT 2169       =30+14-02-06+33+24-20-19=21 4   31,5
23. Øyvind PEDERSEN NOR 2061        +35-03-12-28+26=27=29+32-14 4   28 (36,5)
24. Terje KARLSEN NOR (1858)        =16-19+33-10+32-22-11=28+34 4   28 (36)
25. Markus LØMO NOR 2043            =14-30+35=19-12-13-26+36+33 4   27,5
26. Rudi SERSCH NOR (----)          -13-28-20+35-23+34+25+29-18 4   26,5 (34)
27. Mikkel CLAUSEN DEN (1824)       -17=35=32-11+36=23+28=21-13 4   26,5 (33)
28. Anders OLSEN NOR (1814)         -18+26=31+23-07-20-27=24=29 3,5 28,5
29. Rolf SANDER GER 2054            =33=31-07=20=14=30=23-26=28 3,5 28
30. Bart STAM NED (1852)            =22+25-09=16-20=29-17=34=35 3,5 27,5
31. Henrik CARLSEN NOR (1737)       =32=29=28-13-11-14-34+35+36 3,5 25
32. Mads BILDE SVENDSEN DEN 2071    =31-09=27=36-24=33+35-23-17 3   25,5 (32)
33. Jesper BRUUN DEN (1711)         =29-15-24+34-22=32+36-14-25 3   25,5 (31,5)
34. Niels Henrik SØRENSEN DEN (1784)-21=36-16-33=35-26+31=30-24 2,5 24,5 (30)
35. Martin JØRGENSEN DEN (1720)     -23=27-25-26=34+36-32-31=30 2,5 24,5 (29,5)
36. Hans RANFT NED (1894)           -07=34-14=32-27-35-33-25-31 1   25

 Peer Gynt Open:

1. runde:
Thomine Hansen havde nok årets mest mystiske parti. Hun stod fremragende på brættet,. Men valgte desværre at spille på modstanderens tid. Hun overså en taktisk finesse og måtte nøjes med et tårn mod to løbere. Men så faldt modstanderens vinge og turneringslederen hamrede ned på uret, så alle fik et chok. Han slog med det samme fast, at partiet var tabt. Thomine og modstanderen begyndte at analysere partiet, indtil sidstnævnte kom i tanke om, at han muligvis alligevel havde nået de 40 træk. Det havde han, så turneringslederen satte partiet i gang igen (?!) og Thomine måtte se modstanderen forbedre deres fælles analyse i træk to. (Mon han havde hjulpet hende på vej for at vinde?) Thomine blev snydt for et point af en mildt sagt regelsvag turneringsleder. Men til gengæld fik hun en bog som trøst. (Nej, nej, det er selvfølgelig ikke nogen indrømmelse overhovedet! Hvordan kan du dog tænke det?) Kristoffer Dyrgaard viste alt for megen respekt for en stærk modstander, regnede lidt galt i åbningen og tabte desværre. Niels W. Andersen var opsat på at vinde og virkede meget utilfreds med kun at have fået et remis. Jon B. Eriksen måtte også nøjes med remis. Martin Kristiansen var den eneste, som fik en drømmestart.

2. runde:
Niels vandt et meget spændende hængeparti. Det så ud, som om han havde ikke blot havde en bonde i overskud, men også en klar vundet angrebsstilling. Analysen viste dog, at hans konge var i meget konkret fare. Efter at konsolidere stillingen med et par udmærkede forsvarstræk forvandlede han et fordelagtigt slutspil til et point. Thomine fik også et hængeparti, men det var langt mindre kompliceret, især fordi modstanderen valgte den dårligste fortsættelse. Martin kæmpede sig til et halvt point mod en højere rated spiller. Jeg havde indtryk af, at det her kunne blive hans turnering. Jon tabte desværre mod et skaksvin. Modstanderen gryntede flere gange efter at have lavet nogle gode træk og i stedet for at nyde sejren i al stilhed, rakte han armene i vejret og råbte ”Yes.”, mens de øvrige spillere så bestyrtet på ham. Hvad turneringslederen syntes om den slags opførsel? Hvem ved? Kristoffer sad over, men kunne forståelig nok ikke rigtig glæde sig over pointet.

3. runde:
Niels, Jon og Thomine vandt, mens Martin og Kristoffer spillede remis. Kristoffer var kommet lidt skidt ud af åbningen, men mobiliserede sine ressourcer og fik spillet sig til en god stilling. Men da modstanderen fik et rimelig godt angreb mod kongen op at stå, valgte Kristoffer at tage imod remis.

4. runde:
Martin K. var så flink at tilbyde en uoplagt Thomine en halv i en fordelagtig stilling. Kristoffer var meget bekymret over at skulle møde Jon og den slags negative tanker har en tendens til at være selvopfyldende. Niels tabte desværre også, hvilket ødelagde hans chancer for at ryge helt til tops.

5. runde:
Thomine holdt liv i håbet om præmier ved at vinde over Jon, som spillede for forsig-tig i åbningen. Niels gav udtryk for at være skaktræt og spillede remis. Martin tabte. Kristoffer havde igen spillet sig til en god stilling og hvis han først får routinen til at udnytte fordelen, så bliver han rigtig god. Men den her gang blev det altså til endnu en bolle. tabte.

6. runde:
Kristoffer vandt et flot parti, hvor modstanderen aldrig kom i nærheden af noget, der mindede om en chance. Jon vandt også. Det var hårdt tiltrængt efter sidste rundes præstigemæssige skuffelse. Martin K. var i sidste ende lidt heldig med at spille remis. Efter store vanskeligheder i midtspillet var modstanderen for skræmt til at regne et vundet slutspil igennem og tilbød en halv. Martin tog straks imod gaven. Thomine stod i underkanten det meste af partiet, men klarede de største problemer inden afbrydelsen. I et meget uklart slutspil valgte begge parter at tage trækgentagelsen. Det var vist meget fornuftigt, siden Thomine kunne sikre sig en podieplads med en sejr med de hvids brikker. Niels syntes at være stadig mere uoplagt og tabte.

7. runde:
Kristoffer og Jon tabte i sidste runde. Thomine scorede igen. Hun udspillede modstanderen, som i en elendig stilling lavede en unforced error og satte dronningen i slag. Niels gjorde sit for at slutte af med et point og Martin K. spillede ”for en gangs skyld” remis.

Resume:
Thomine fik en delt tredjeplads og en bogpræmie, men fik på grund af de første par runders forløb aldrig rigtig mulighed for at tæve hendes direkte konkurrenter. Det var alligevel en meget flot præstation, specielt fordi hun forstod at spille modstanderne. Hun giver selv udtryk for at hun kan lide skarpere stillinger og må til at lave om på åbningsrepertoiret, hvis hun mener det alvorligt. Niels havde store forventninger i starten, men blev træt af at spille, da det ikke løb rundt. Han kan sagtens klare sig bedre, men måske bidrog den lidt for lave norske rating til frustrationen over ikke ”bare” at kunne vinde mod formentlig svagere modstandere. Martin K. spillede en okay turnering, men han var måske lidt for fredelig og kunne af og til have vist flere tænder. Men han har på det seneste udviklet sig meget og fik bestemt ikke for mange points. Kristoffer vandt bogpræmien i sin aldersgruppe, det samme gjorde Jon. Men det har været en hård turnering for begge to og jeg er sikker på, at de får bedre resultater, hvis de får ”lov” til at overholde lidt bedre sovevaner (Før midnat, tak!) og udnytter deres udmærket spil. Jon er begyndt at spille for forsigtig; London-attack i torreangrebet er for eksempel meget solidt, men det gælder desværre såvel for hvid som for sort!! Kristoffer er let at imponere, når han ser ratingtal. Det behøver han ikke at være; han bankede gang på gang både Morten og Kim i lyn. Talentet er der i hvert fald.

01. Aksel BRASØY Vadsø 1590           +16+17+07=02+05+06=03 6
02. Gjermund SØRSETH Caissa 1835      +23+08=05=01+12=04+09 5,5
03. Roger HANSEN Caissa 1839          +22-05+20=14+13+07=01 5
04. Thomine HANSEN DANMARK 1512       -06+21+25=12+15=02+05 5
05. Jan SYNNESTVEDT Nordstrand 1831   +09+03=02+10-01+14-04 4,5
06. Terje TORGERSEN Evje 1787         +04=12=14+08=07-01+17 4,5
07. Thomas BRYN Molde 1579            +24+13-01+16=06-03+15 4,5
08. Stig K MARTINSEN Caissa 1682      +19-02+09-06=10+13+18 4,5
09. Lasse AASS Evje (1600)            -05+22-08+19+16+10-02 4
10. Niels W ANDERSEN DANMARK 1575     =18+26+11-05=08-09+22 4
11. Thomas NYLAND Molde 1487          =15=20-10=23+26=12+19 4
12. Martin KRISTIANSEN DANMARK 1570   +21=06=18=04-02=11=14 3,5
13. Pieter JANSE NEDERLAND 1390       +WO-07+17=18-03-08+24 3,5
14. Stein FJELLSETH Caissa 1651       =20+15=06=03=18-05=12 3,5
15. Jon BONDE ERIKSEN DANMARK 1745    =11-14+21+24-04+23-07 3,5
16. Magnus ØEN CARLSEN NSF 904        -01+27+19-07-09=22+23 3,5
17. Marianne STEVERINK NEDERLAND 1646 +27-01-13+26+22=18-06 3,5
18. Henrik KARLSTRØM Oslo 1297        =10+25=12=13=14=17-08 3,5
19. Thor CHRISTENSON Nordstrand 1431  -08+23-16-09+27+20-11 3
20. Jørund BERSTAD Førde 1199         =14=11-03-22+21-19+WO 3
21. Kjetil NYLUND Stavanger 1019      -12-04-15+25-20+27+26 3
22. Reidar KRISTIANSEN Hamar 1376     -03-09+27+20-17=16-10 2,5
23. Tor GRAN NILSSEN Vadsø 1563       -02-19+WO=11+24-15-16 2,5
24. Kristoffer DYHRGÅRD DANMARK 1239  -07+WO=26-15-23+25-13 2,5
25. Gunn Inger PETTERSEN Porsgrunn    =26-18-04-21+WO-24+27 2,5
26. Erlend EINARSSON Oslo             =25-10=24-17-11+WO-21 2
27. Jonathan CARLSTEDT TYSKLAND       -17-16-22+WO-19-21-25 1

 Jarl Cup:

Robert Vollertsen var ratingfavorit i hurtigskakturneringen, men Gausdal Skakfestival var vel et godt eksempel på at nordmændene er underrated i forhold til andre europæiske lande. Efter førstedagen skulle der satses og det gik desværre ikke altid lige godt. Men i løbet af turneringen spillede han nogle gode partier og var i bund og grund tilfreds med sit spil. Kristoffer scorede 50% og vandt endnu en bogpræmie. Han viste, at han er i stand til at opnå mere end han gjorde i Peer Gynt Open. Thomine fik sig endnu en præmie, selv om hun ligesom Niels og Martin kun spillede for sjovt efter ugens lange turnering.

01. Per OMTVEDT Stjernen 1968           6,5
02. Vidar TAKSRUD Tempo  1926           6,5
03. Frode MOSSESTAD Førde  1733         6
04. Stig MARTINSEN  Caissa 1682         6
05. Jan STOKKE  Drammen  1828           6
06. Magnus Øen CARL-SEN  Bærum 904      5,5
07. Roger HANSEN  Caissa 1839           5,5
08. Robert VOLLERTSEN DANMARK  2012     5
09. Rune HANSEN Caissa 1815             5
10. Thomas BRYN Molde  1579             5
11. Thomas NYLAND Molde  1487           5
12. Niels W ANDERSEN  DANMARK  1575     5
13. Tor GRAN NILSSEN  Vadsø  1563       4,5
14. Martin KRISTIANSEN  DANMARK  1570   4,5
15. Aksel BRASØY  Vadsø  1590           4,5
16. Einar KJÆMPERUD Caissa 1625         4,5
17. Kristoffer DYHRGÅRD DANMARK  1239   4,5
18. Henrik KARLSTRØM  Oslo 1297         4
19. Thomine HANSEN  DANMARK  1512       3,5
20. Jørund BERSTAD  Førde  1199         3,5
21. Trond LØBERG  Hadeland ----         2,5
22. Carl Christian AAR-NES Gjøvik 1078  2
23. Pieter JANSE  NEDERLAND  1390       2
24. Per SKOGLI  Gjøvik 1273             1

 Andre turneringer:

Kim spillede sig til en delt førsteplads i lynturneringens øvre gruppe, mens Jesper vandt den nedre gruppe på deling og Thomine tog tredjepræmien. Jeg kan ikke lige huske, hvordan det gik de andre, men Robert og Mads blev ret hurtig enige om, at de hellere skulle have spillet ludo.

Turen har været en rigtig god oplevelse og jeg vil endnu en gang benytte lejligheden til at takke Fynsk Skak Union, Fynsk Skole Skak Union og Odense Kommune for deres økonomiske støtte. Man kan filosofere meget, om vi tre ledere måske skulle have lagt mere vægt på disciplin og skakslige resultater. Men jeg vil i stedet citere Mikkel Clausen, som med sine knap 18 år har vundet adskillige hold-DM titler: ” Vi lagde meget vægt på det sociale samvær og at vi skulle have det sjovt når der ikke blev spillet. Det betød fx. at der ikke var noget der hed faste sengetider, når vi var af sted til mesterskaber. I sidste ende tror jeg at vores lidt løse indstilling gav os nogle points. Det er rart at kunne glemme et par dårlige resultater med lidt skæg og ballade, således at man kan møde frem til næste parti med frisk mod.” Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vores juniorer har fået en god oplevelse, som indbyrdes knytter dem tættere sammen og giver dem endnu en god grund til at blive ved med at spille skak. Det er måske slet ikke så dårlig en måde at holde på unge spillere: Giv dem mulighed for at opbygge et socialt netværk, hvilket er baseret på, men ikke begrænset til skak.

Top

Lundeborgturneringen
af Carsten Bank Friis
Det var et utroligt lille antal fra Læseforeningen, der denne gang drog til Lundeborg en tidlig lørdag morgen.

Mesterklassen:
Her havde vi kun en enkelt med, idet jeg deltog i den øverste gruppe - men når vi nu siger kun en, så ser man i slutstillingen, at alle de fem øverste spiller/har spillet i Læseforeningen!
Favorit til at vinde var helt klart sidst års vinder Steffen Pedersen, med mig selv som største outsider.
Turneringens startede for mit vedkommende med Claus Rossen, jeg fik spillet lige lovligt forsigtigt, Claus lavede et officersoffer, men længe fik jeg forsvaret en dårlig kongestilling, men netop som jeg troede, at jeg kunne afvikle til et vundet slutspil, så havde Claus et træk, der udlignede totalt, og derefter tog vi remis. Så fulgte 2 gevinster mod henholdsvis Jørn Schmidt og Michael Jacobsen, hvor jeg fik fin fordel, men var ved at smide det hele væk, specielt mod Michael var det meget tæt på at gå galt. Så fulgte Tom Frantsen, der megabummede i åbningen og tabte et tårn, men igen spillede jeg for forsigtigt - og utroligt men sandt - så var det igen lige ved at kikse, men jeg var vist ikke i reel fare. 3½/4 ved pausen - ½ point efter Steffen, ½ foran Jan Nordenbæk og 1 point foran Claus.
I de sidste runder manglede jeg altså både Steffen og Jan, så da jeg lynhurtigt kom til at stå elendigt (med bonde for lidt) mod John Frederiksen, så troede jeg helt ærligt ikke meget på at komme øverst på sildekasserne! Men efter at jeg havde tabt bonde blev John mere forsigtig, og stille og roligt begyndte jeg at få kompensation for bonden, jeg fik den tilbage og stod derefter bedst, og til sidst tabte John på tid. I mellemtiden havde Steffen og Jan spillet remis - Steffen var mest heldig med det halve. Rossen tabte til Michael og var dermed ude af kampen. 6. runde fik jeg terrænfordel mod Jan, der tilbød remis, men jeg ville have mere, lidt senere kom Jan til at stå bedst, partiet blev derefter meget skarpt, men til sidst lykkedes det mig at få fremstillet mattrusler, der blev afgørende, i mellemtiden spillede Steffen og Claus remis.
Så inden sidste runde lå jeg et ½ point foran Steffen, og vi skulle mødes indbyrdes med Steffen som hvid. Det blev et ret spændende parti, hvor Steffen konstant havde initiativet, men til sidst spillede han lidt forkert, og derefter var jeg helt ovenpå - det er meget længe siden jeg sidst har vundet over Steffen - så det var jo ekstra lækkert!
 
 
Mesterklassen - 2160
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Carsten Bank Friis, Læseforeningen
2248
X
1
1
½
1
1
1
1
2.
Steffen Pedersen, Sydøstfyn
2464
0
X
½
½
1
1
1
1
5
3.
Jan Nordenbæk, Sydøstfyn
2216
0
½
X
1
0
1
1
1
4.
Claus Rossen, Tjele
2116
½
½
0
X
0
1
1
1
4
5.
Michael Jacobsen, 1968
2078
0
0
1
1
X
0
½
½
3
 
John Frederiksen, Nyborg
2042
0
0
0
0
1
X
1
1
3
7.
Tom Frantsen, Frem
2058
0
0
0
0
½
0
X
1
8.
Jørn Schmidt, Nyborg
2056
0
0
0
0
½
0
0
X
½

Billede fra Mesterklassen

I basis 1 havde vi en enkelt med. Jens Rasmussen var med som en af de absolut lavest ratede, men scorede alligevel 50%!
 
 
Basis 1 - 1818
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
René Poulsen, Enkeltmedlem
1870
X
1
1
½
1
1
1
1
2.
Tommy Knoth, Frem
1925
0
X
1
½
1
1
0
1
3.
Arne Karlsen, Roskilde
1860
0
0
X
1
1
0
1
1
4
4.
Martin Strandby, Sydøstfyn
1857
½
½
0
X
0
½
1
1
 
Jens Rasmussen, Læseforeningen
1733
0
0
0
1
X
½
1
1
6.
Steen Midholm, Frem
1732
0
0
1
½
½
X
½
½
3
7.
Niels Justesen, Søndersø
1807
0
1
0
0
0
½
X
½
2
8.
Thomas Kaas, Sydøstfyn
1759
0
0
0
0
0
½
½
X
1

I basis 3 klarede Christian Winther sig fint og kom ind på en delt 2. plads.
 
 
Basis 3 - 1443
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Brian Nielsen, Frem
1442
X
½
1
1
0
1
1
1
2.
Christian Winther, Læseforeningen
1479
½
X
½
0
1
1
1
1
5
 
Preben Sig, Nyborg
1428
0
½
X
1
1
½
1
1
5
 
Erling Pedersen, SIF
1452
0
1
0
X
1
1
1
1
5
5.
Kaj Pedersen, Vejle-Allested
1464
1
0
0
0
X
½
1
1
6.
Mathias Ludvigsen, Sydøstfyn
1393
0
0
½
0
½
X
0
1
2
 
Anders Jensen, Nyborg
1477
0
0
0
0
0
1
X
1
2
8.
Jens Frederiksen, Nyborg
1408
0
0
0
0
0
0
0
X
0

Billede fra Basis 3

I basis 4 lykkedes det også for Leo M Rasmussen at komme på en delt andenplads.
 
 
Basis 4 - 
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Allan Hansen, Sydøstfyn
1385
X
½
1
½
1
0
1
1
5
2.
Leo M. Rasmussen, Læseforeningen
1302
½
X
0
1
1
0
1
1
 
Morten Jannik, O.S.
1359
0
1
X
0
½
1
1
1
4.
Peter Kinggaard, Frem
1316
½
0
1
X
0
1
1
½
4
5.
Poul Hansen, Årslev
1390
0
0
½
1
X
1
0
1
6.
Erik R. Nielsen, Sydøstfyn
1287
1
1
0
0
0
X
0
1
3
7.
Jan Nielsen, Sydøstfyn
1293
0
0
0
0
1
1
X
0
2
8.
Ulla Hansen, Sydøstfyn
1367
0
0
0
½
0
0
1
X

Billede fra Basis 4

Så 3 ud af 4 på sildekasserne er da ikke så ringe endda!

I den efterfølgende lynturnering vandt jeg min indledende gruppe og skulle i semifinalen møde Jan Nordenbæk i bedst af 2, jeg tabte det første parti, vandt det næste, og vandt omkamppartiet.
I finalen mødte jeg John Frederiksen og vandt 2½-½, specielt i det andet parti var jeg meget heldig.

Så det blev altså til et sjældent dobbelmesterskab til Carsten Bank Friis!!

I lynturneringen under 1700 fik Christian Winther 3½ af 7 efter en misserabel start med 0 af 3, men det er godt med en god kampmoral!


Augustturneringen

af Carsten Bank Friis
Efter 3 runder af augustturneringen er der ikke længere nogen på maksimum, længst holdt Thomine Hansen og Lars Bo Sørensen, der delte point i 3. runde. Inden da havde Thomine vundet over Johnny Holler Johansen - hun er virkelig på vej frem!
Men når nu de 2 holdt længst, så kan man jo hurtigt konkludere, at alle mesterspillerene har tabt lidt i svinget! Allerede i første runde gik det ud over Jørn Moestrup, da Kim Skaanning gjorde det slemme ved ham. Men allerede i første runde var der andre mesterspillere, der havde problemer: Jannick Skow smed i klar gevinststilling en officer væk mod Jens Rasmussen, men var heldig med at vinde alligevel. Og så var Peter Grau nede med en bonde mod Mads B Svendsen, men snød ham til sidst.
I anden runde fik Jens taget revance mod en mesterspiller, da han besejrede Morten Rud. Kim Skaanning var meget tæt på at vinde på tid over Peter Grau, men var flink og gav en halv. Carsten Bank Friis fik fordel mod Jannick, der samtidig havde brugt mest tid, men Carsten kom i grådige tanker, hvorved kongen kom på afveje, Jannick kunne muligvis have vundet, men havde elendig tid, da den sidste brik blev byttet af havde Jannick 6 sekunder tilbage!
3. runde gav en interessant til Carsten over Peter Grau, Jannick spillede elendigt i åbningen mod Kim og fik store smæk. Af store overraskelser kan det nævnes, at Christian Winther vandt over Johnny.

2. aften gav også et hav af overraskelser! Topopgørene i 4. runde var en undtagelse, da Kim Skaanning vandt over Lars Bo Sørensen og Carsten Bank Friis vandt over Thomine Hansen. Og der var faktisk ikke nogen overraskelser i første runde.
MEN så kom anden runde: Villy Nielsen vandt over Jens Rasmussen! Thomine vandt over Jannick B Skow, Lars Bo vandt over Robert Vollertsen, begge endda efter at have haft problemer! I topgøret trak Carsten det længste strå mod Kim, der lavede en alvorlig fingerfejl, der kostede en meget vigtig bonde, hvorefter Carsten kørte det rimeligt sikkert hjem.
6. runde gav endnu en stor overraskelse, og igen var det Jannick det gik ud over, idet Lars Bo vandt over ham på tid med 1 sekund tilbage!! Sjælden har man set 2 personer været i så rablende tidnød - og så alligevel tage det fuldstændigt roligt, åh, der er da ca. 30 sekunder tilbage, jeg kan da godt bruge 10 sekunder på det næste træk etc. Det var helt stressende at se på!!
Carsten kom klart foran, da han vandt et pænt parti mod Jørn Moestrup, der blev trykket mere og mere tilbage.
Inden starten på 7. runde så det allerede lettere ud for Carsten, da Kim ikke spillede de sidste 3 runder. Carsten vandt over Lars Bo i 7. runde, og var dermed 1½ point foran nærmeste konkurrent inden de 2 sidste runder. I syvende runde var der ved at ske et par pæne overraskelser: Christian Winther havde Mads B Svendsen i visse vanskeligheder, og da Mads kun havde ca. 45 sekunder tilbage mod Christians 20 - minutter - så var der optræk til den helt store overraskelse, men Christian spillede alt for "snedigt" - først og fremmest på Mads' tid - og det skal man ikke gøre! Jacob Grauslund havde Peter Grau i vanskeligheder, men favoritten fik fusket sig tilbage og vandt. I ottende runde var Mads meget tæt på remis mod Carsten, men i slutspillet spillede Mads forkert, og dermed kunne Carsten ikke længere hentes. Samtidig vandt Moestrup over Grau, og det gjorde Moestrup ret sikker på en andenplads, kun nederlag i sidste runde kunne spolere dette!. Sidste runde gjorde Carsten til suveræn vinde, da han vandt over Robert Vollertsen. Jørn og Lars Bo var pivede og tog en hurtig remis, utroligt flot af Lars Bo at ende på en 3. plads!

Slutstillingen:
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
I alt
Plac.
1
Jens Rasmussen
02/0
1/17
13/0
0/07
0/08
10/½
0/17
0/22
NN/1
12-14
2
Jannick B Skow
1/01
03/½
14/0
1/15
06/0
0/09
1/07
20/0
21/1
6-10
3
Carsten Bank Friis
04/1
½/02
15/1
1/06
14/1
13/1
09/1
1/16
1/20
1
4
Martin Jørgensen
0/03
05/½
0/16
-
-
-
-
-
-
½
21
5
Jakob Grauslund
06/0
½/04
08/1
0/20
10/1
0/16
0/15
11/0
0/07
15
6
Thomine Hansen
1/05
07/1
09/½
03/0
1/02
0/14
-
-
-
12-14
7
Johnny Holler Johansen
08/1
0/06
11/0
01/1
½/16
0/15
02/0
1/21
05/1
6-10
8
Villy Nielsen
0/07
10/0
0/05
0/11
1/01
19/0
0/21
NN/1
22/0
2
16-18
9
Lars Bo Sørensen
10/1
11/1
½/06
0/14
20/1
02/1
0/03
1/19
½/06
6
3
10
Brian Lorenzen
0/09
1/08
17/0
19/0
0/05
½/01
-
-
-
19
11
Christian Winther
12/1
0/09
1/07
1/08
0/13
20/0
16/0
05/1
0/15
4
11
12
Rasmus Guldborg
0/11
13/0
0/18
-
-
-
-
-
-
0
32
13
Jørn Moestrup
14/0
1/12
1/01
16/1
11/1
0/03
1/20
1/15
09/½
2
14
Kim Skaanning
1/13
15/½
1/02
09/1
0/03
1/06
-
-
-
6-10
15
Peter Christian Grau
16/1
½/14
0/03
02/0
1/19
07/1
05/1
0/13
11/1
4
16
Mads B Svendsen
0/15
18/1
04/1
0/13
07/½
05/1
1/11
03/0
½/19
5
5
17
Morten Rud
18/1
01/0
1/10
-
-
-
-
-
-
2
16-18
18
Esben Andersen
0/17
0/16
12/1
-
-
-
-
-
-
1
20
19
John Nielsen
-
+1
-
1/10
15/0
1/08
01/1
09/0
16/½
6-10
20
Robert Vollertsen
-
+1½
-
1/05
0/09
1/11
13/0
1/02
03/0
6-10
21
Jan Kuntz
-
-
-
-
+2½
-
08/1
07/0
0/02
12-14
22
Claus Børsen
-
-
-
-
-
-
NN/1
01/0
1/08
2
16-18

Top

Fynsmesterskabet
af Carsten Bank Friis
Egentlig var det ikke min idé at skrive noget herfra allerede, men så opdage jeg, at Frem ikke har resultaterne med fra 2. og 3. runde, så derfor får i noget alligevel!

Mesterklassen har et snit på 2130 - en "anelse" stærkere end sidste år (hø-hø-hø) - Læseforeningen er pænt repræsenteret med 4 mand i det 8 mands store felt - i det hele sætter Læseforeningen præg på turneringen, af de 28 deltagere er de 12 (14, hvis vi tager b-medlemmer med) fra Læseforeningen!

Jeg fik i første runde en af mine sjældne gevinster mod Kim Skaanning (remis er vist ved at være det normale), men denne gang spillede jeg lidt mere agressivt og det gav pote. Morten Rud startede også med en pind, det gik ud over Jørgen Hansen, Nyborg. De sidste 2 partier endte remis, først fik Peter Grau remis med Lars Borbjerggaard, Peter var endda ved at vinde, MEN skal sandheden frem, så var det altså Lars, der stod til gevinst først! En anden stor overraskkelse stod Per Arnt for, da han holdt en halv mod John Rendboe.
2. runde gav endnu en gevinst til Morten, denne gang over Per Arnt, Carsten har udsat mod John Rendboe (spilles 14-8). Og så fik både Lars og Kim fuldt udbytte det gik ud over henholdsvis Jørgen og Peter.
3. runde gav en slags topopgør mellem de 2 med maksimum Carsten og Morten, partiet blev spillet ret agressivt fra Carstens side, g4 hurtigt mod hollandsk - så folk studsede en hel del! Morten spillede unøjagtigt i åbningen et par gange samtidig med at han brugte megen tid, så stille og roligt kom Carsten til at stå bedre og bedre for til sidst at vinde. Resten af partierne endte remis: Lars mod Kim, hvor det helt klart var Kim, der havde chancerne, men Lars er jo IM! Peter mod John, hvor det helt klart var Peter, der havde chancerne, men John er jo FM! Og så blev det remis i et ret omskifteligt vildt parti mellem Per og Jørgen.
Mandag blev der spillet nogle udsatte/"fortsatte" partier, Carsten spillede remis mod John og Lars vandt over Per Arnt.

Stillingen efter 3 runder:
1. Lars Borbjerggaard 3/4, 2. Carsten Bank Friis 2½/3, 3. Morten Rud 2/3, 4. Kim Skaanning og John Rendboe 1½/3, 6. Peter Grau 1/3, 7. Per Arnt Rasmussen 1/4, 8. Jørgen Hansen ½/3.

Tirsdag spillede Carsten og Peter forud, Carsten spillede meget uortodokst, men stillingen var relativ lige, da Peter fandt en helt forkert plan, der medførte, at han fik en løber totalt på afveje, og til sidst blev den også spæret helt inde, og Peter endte i et matnet.

Stillingen efter 3/4 runder:
1. Carsten Bank Friis 3½/4, 2. Lars Borbjerggaard 3/4, 3. Morten Rud 2/3, 4. Kim Skaanning og John Rendboe 1½/3, 6-7. Peter Grau og Per Arnt Rasmussen 1/4, 8. Jørgen Hansen ½/3.

5. runde gav lidt vending i stillingen, Morten vandt over Peter, Kim vandt over Jørgen og så vandt Lars over John, der hidtil ellers var ubesejret. Alle 3 partier favoritsejre. I det 4. kom der en stor overraskelse, da Per vandt over Carsten, Carsten fik ellers chancen for at komme til at stå lidt bedre med muligt kongeangreb, men valgte - som de fleste nok ville have gjort - et fremstød frem for at bytte løberparret af. Men så havde Per en pludselig kombinationsmulighed, så Carsten måtte give en bonde, og i resten af partiet fungerede det hele for Per, medens Carstens brikker konstant havde problemer, specielt kongen var der problemer med! Og til sidst lykkedes det da også for Per at vinde.

Stillingen efter 4/5 runder:
1. Lars Borbjerggaard 4/5,  2. Carsten Bank Friis 3½/5, 3. Morten Rud 3/4, 4. Kim Skaanning 2½/4 5. Per Arnt Rasmussen 2/5, 6. John Rendboe 1½/4, 7. Peter Grau 1/5, 8. Jørgen Hansen ½/4.

5. runde gav en hurtig remis mellem de 2 fremmere, der dermed satte sig selv ud af kampen om mesterskabet. Næste afgørelse kom i partiet mellem Carsten og Jørgen, hvor sidstnævnte lavede en fejl, der tabte en bonde i en stilling, hvor Carsten stod positionelt bedst. 3. afgørelse kom i turneringens hidtil nok mest spændende parti mellem Lars og Morten. Morten ofrede friskt 3 bønder og derefter en kvalitet! Angrebet kostede Morten en del tid, og da der opstod en situation, hvor der var trækgentagelse valgte Morten denne løsning. Efteranalyserne viste, at der var interessante muligheder i stillingen, men det er meget svært at se. Jeg håber, at kunne bringe partiet her på siden senere!

Stillingen efter 5/6 runder:
1-2. Lars Borbjerggaard og Carsten Bank Friis 4½/6 (de skal mødes i sidste runde med Lars som hvid.), 3. Morten Rud 3½/5, 4. Kim Skaanning 3/5, 5. Per Arnt Rasmussen 3/6, 6. John Rendboe 2/5, 7. Peter Grau og 1/6, 8. Jørgen Hansen ½/5.

6. runde var meget "tynd" kun 2 partier, og det ene af partierne var ikke et rigtigt parti, da Morten blev "bortført" til polterabend, så det blev en lynremis mod Kim. I det sidste parti vandt John og Jørgen.

Sidste runde var topopgør mellem Lars og Carsten, ved remis kunne Morten ved gevinst nå op på en delt førsteplads. Partiet blev et langt pres fra Lars' side, hvor det så ud til, at Carsten muligvis kunne undgå at Lars trængte ind i den ret lukkede stilling, men til sidst lykkedes det for Lars at trænge ind og vinde og dermed vinde sit første fynsmesterskab! TILLYKKE. Bagefter fandt vi i efteranalyserne ud af, at Carsten faktisk kunne have holdt partiet remis, da Lars ikke kunne spille så kraftigt på gevinst, som vi begge havde regnet med, da Carsten så kunne skabe en fribonde, der ikke kunne nås!
Morten spillede kraftigt på gevinst mod John, og det var meget tæt på at lykkes, men han måtte nøjes med remis og dermed en delt 2. plads, som Kim oggså fik del i ved gevinst over Per. I det sidste parti spillede Peter og Jørgen remis efter et utroligt rodet parti, hvor Peter undervejs havde en officer for et par bønder.

 
  Mesterskabsklassen - 2130
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Lars Borbjerggaard, Sydøstfyn
2373
2373
X
1
½
½
1
1
½
1
2.
Carsten Bank Friis, Læseforeningen
2248
2244
0
X
1
1
½
0
1
1
 
Morten Rud, Læseforeningen
2072
2103
½
0
X
½
½
1
1
1
 
Kim Skaanning, Frem
2144
2161
½
0
½
X
½
1
1
1
5.
John Rendboe, Frem
2222
2203
0
½
½
½
X
½
½
1
6.
Per Arnt Rasmussen, Læseforeningen
1977
2004
0
1
0
0
½
X
1
½
3
7.
Peter Christian Grau, Læseforeningen
1998
1977
½
0
0
0
½
0
X
½
8.
Jørgen Hansen, Nyborg
2005
1969
0
0
0
0
0
½
½
X
1

 

Så har jeg fået fat i samtlige resultater i Basis 1, Mads B Svendsen er ikke i spidsen længere, da han har tabt et forud spillet parti til Jan Kuntz og dermed har 3/4.

Stillingen: 1. Jan Kuntz 3/3, 2. Mads B Svendsen 3/4 (+JHJ,+JR,+MT), 3-4. Johnny Holler Johansen (+CS,+UP) og Cipriano Sande 2/3, 5. Michael Timling 1/2, 6. Uffe Petersen 1/3 (-CS,+LBS,-JH), 7-8. Jens Rasmussen (-JK,-MS,-CS) og Lars Bo Sørensen (-MT,-UP,-JK) 0.

Vi springer lige til slutstillingen:
 
 
Basis 1 - 1736
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Mads B Svendsen, Læseforeningen
1865
1873
X
1
0
1
½
½
1
1
5
 
Michael Timling, Sydøstfyn
1523
1699
0
X
1
0
1
1
1
1
5
3.
Jan Kuntz, Frem
1710
1734
1
0
X
1
0
1
0
1
4
 
Johnny Holler Johansen, Læseforeningen
1846
1830
0
1
0
X
1
0
1
1
4
5.
Uffe Petersen, Læseforeningen
1874
1834
½
0
1
0
X
1
0
1
6.
Lars Bo Sørensen, Læseforeningen
1780
1752
½
0
0
1
0
X
1
½
3
 
Cipriano Sande, O.S.
1558
1609
0
0
1
0
1
0
X
1
3
8.
Jens Rasmussen, Læseforeningen
1733
1645
0
0
0
0
0
½
0
X
½

I Basis 2 har vi stadigchancen for at sætte vores præg på, men Preben Sig må siges at være flyvende 1 point foran efter blot 3 runder i en monrad - det er ikke almindeligt!

1. Preben Sig 3, 2-4. Leo M Rasmussen (=EBA,+MP,=EA), Bjarne Nymo og Jesper Knudsen alle 2, 5-7. Esben Andersen (+MFN,-PS,=LMR), Marie Frank Nielsen og Peter K Larsen alle 1½, 8-9. Christian Winther (-BN,uPC,+MP) og Peter Christensen begge 1/2, 10. Erling Bech Andersen 1, 11. Michael Pedersen ½, 12. Hans M Petersen 0.

Jeg brugte for megen tid på mit eget parti så jeg ikke aner hvordan det gik i basisgrupperne for 4. runde.

Men følg med i turneringen på Frem's hjemmeside


Lurturneringen

4 mand fra Læseforeningen var med i Brørup.
I mesterklassen fik Lars Borbjerggaard 5p og blev nr. 2, vinder blev Mads Boe med 6½, men foran Peter Heine Nielsen, ligeledes 5p!! Carsten Bank Friis fik 3½ og Peter Grau fik 2½.
I basis 3 blev Esben Andersen nr. 2 med 5p.

Esben skriver mere om turneringen!


Søndersø EMT
af Carsten Bank Friis
Søndersø EMT bliver i år spillet efter Nordisk system lige som vores Årsskifteturnering. Styrken i turneringen er ikke noget at prale af, kun 2 mesterspillere i toppen af det 22 mands store felt, foruden undertegnede er det Carsten Frederiksen der må dele favoritværdigheden.
Det gik ganske pænt for Læseforeningens spillere i første runde, Leo M Rasmussen stod for første rundes eneste overraskelse, da han vandt over Kaj Hansen. Esben Andersen var tæt på, men overvurderede et offer mod Niels Justesen, i en stilling hvor det var Esben der burde have vundet.

Carsten spillede følgende vilde parti:

Martin Kristiansen - Carsten Bank Friis

Feltet ser således ud:
 
 
Søndersø EMT
Ro
We
1
2
3
4
5
6
7
I alt
1
Carsten Bank Friis, Læseforeningen
2244
 
12/1
1/08
/07
Resten af runderne
       
2
Carsten Frederiksen, Søndersø
2040
 
13/1
0/09
/06
         
3
Kristoffer Werming Pedersen, O.S.
1891
 
14/1
1/10
09/
         
4
Uffe Petersen, Læseforeningen
1834
 
15/1
u/11
/05
         
5
Niels Justesen, Søndersø
1807
 
16/1
½/17
04/
         
6
Kaj Hansen, Søndersø
1754
 
17/0
½/18
02/
         
7
Knud Aage Rasmussen, O.S.
1741
 
18/1
1/16
01/
         
8
Hans Chr. Nielsen, Søndersø
1738
 
19/1
01/0
/14
         
9
Karsten Bøje, Marslev
1737
 
20/1
02/1
/03
         
10
Jens Rasmussen, Læseforeningen
1645
 
21/1
03/0
/15
         
11
Lars Christensen, Søndersø
1607
 
22/1
04/u
/17
         
12
Martin Kristiansen, Søndersø
1558
 
0/01
0/19
20/
         
13
Henning Pedersen, Søndersø
1543
 
0/02
1/20
19/
         
14
Arne Pedersen, O.S.
1465
 
0/03
21/1
08/
         
15
Jesper Knudsen, Frem
1418
 
0/04
1/22
10/
         
16
Esben Andersen, Læseforeningen
1415
 
0/05
07/0
/21
         
17
Leo M Rasmussen, Læseforeningen
1345
 
1/06
05/½
11/
         
18
Peter Kinggaard, Frem
1316
 
0/07
06/½
/22
         
19
Jørgen Krone Nielsen, Assens
1264
 
0/08
12/1
/13
         
20
Peder E Thomsen, Søndersø
1258
 
0/09
13/0
/12
         
21
Evald Pedersen, Søndersø
1086
 
0/10
0/14
16/
         
22
Dennis Larsen, Søndersø
1000
 
0/11
15/0
18/
         

Top

GP-lyn
af Carsten Bank Friis
1. del af sæsonens GP-lyn havde 25 deltagere, der blev fordelt i 2 nogenlunde lige stærke grupper.

Gruppe 1

Gruppe 2

Herefter blev spillerne inddelt i følgende finalegrupper, hvor GP-points også blev fordelt:

Finalegruppe A

Finalegruppe B

Finalegruppe C

Finalegruppe D

Finalegruppe E

Finalegruppe F

Til sidst blev der overrakt præmier og de gik til:

Ratingpræmier:

Under 1500: Claus Børsen
Under 1700: Jens Rasmussen (- der var gået!)
Under 1900: Jan Kuntz

Vinder af turneringen:
1. Carsten Bank Friis
2. Kim Skaanning (- der var gået!)

Top

Styrkeliste
1. Carsten Bank Friis
2. Per Stentebjerg Hansen
3. Morten Rud
4. Jannick B. Skow
5. Jens Otto Pedersen
6. Jørn Moestrup
7. Robert Vollertsen
8. Laurits Knudsen
9. Peter Christian Grau
10. René Rauer Hansen
11. Jørgen Lynggård
12. Axel Nielsen
13. Martin Skov Jakobsen
14. Mikkel Clausen
15. Mads B. Svendsen
16. Allan Drost
17. Uffe Petersen
18. Kurt Ploug
19. Johnny Holler Johansen
20. Bruno Jørgensen
21. Svetlana Demidova
22. Jørgen Kvisthøj
23. Lars Bo Sørensen
24. John Erling Nielsen
25. Jens Rasmussen
26. Brian Lorenzen
27. Niels Henrik Cappelen
28. Thomine Hansen
29. Jens Skjoldborg
30. Karl Aage Thomsen
31. Niels W. Andersen
32. Niels Andersen
33. Esben Andersen
34. Jacob Grauslund
35. Palle Halkier Jørgensen
36. Christian Winther Christiensen
37. Leo M. Rasmussen
38. Claus Børsen
39. Benny Pedersen
40. Jeppe Jørgensen
41. Villy Nielsen
42. Peter Frank Jørgensen
43. Benjamin Kjersgaard
44. Allan Friis Madsen
Top

Klubmesterskabet
1. Jørn Moestrup
2. Per Arnt Rasmussen
3. Michael DF Sørensen
4. Martin Skov Jakobsen
5. Carsten Bank Friis
6. Jannick B. Skow
7. Robert Vollertsen
8. Allan Drost
9. Morten Rud
10. Lars Uffe Petersen*

1. Mads B. Svendsen
2. Lars Bo Sørensen
3. Svetlana Demidova
4. Johnny Holler Johansen
5. John Erling Nielsen
6. Thomine Hansen*
7. Kurt Ploug
8. Mikkel Clausen

1. Niels Henrik Cappelen
2. Lars Christensen
3. Jakob Grauslund
4. Niels W. Andersen
5. Palle H. Jørgensen*
6. Jens Rasmussen
7. Karl Aage Thomsen
8. Brian Lorenzen

1. Christian Winther
2. Leo Rasmussen
3. Jeppe Jørgensen
4. Benny Pedersen
5. Claus Børsen
6. Allan Friis Madsen
7. Peter Kinggaard
8. Villy Nielsen

Turneringsskemaer følger snarest, men i første runde skal nr. 1 have hvid mod den nederste i gruppen, nr. 2 hvid mod den næst nederst etc.Forsiden - Aktivitetskalender - Læsehesten - Top