Juniorhold misser oprykning med tyndeste margin

Det var de unge mod de ældre, da otte af klubbens talenter tirsdag d. 23 april dragede i kamp for Læseforeningen 4 mod tropperne fra Tårnet. De to hold kæmpede på skakkens slagmark om en plads i Fynsserien næste år, og det skulle vise sig at være en spændende affære. Tårnet stillede op i noget nær stærkeste opstilling, hvilket betød to mesterspillere på de øverste brætter og et noget højere ratinggennemsnit, hvorfor vi måtte påtage os rollen som underdogs i dagens anledning på syv af otte brætter.

Til trods for en lang skoledag, så havde flere af topbrætterne grundige forberedelser med hjemmefra, som skulle vise sig givtige undervejs.

Første afgørelse fandt sted på femtebrættet. Bertram Jelle Arentoft havde med hvid svære betingelser, eftersom han mødte en modstander med 300 rating mere end ham. Men Bertram kom solidt ud af åbningen, byttede nogle brikker af og kiggede ned i et midtspil, hvor han måske havde en kende fordel. Bertram gik hen til holdlederen og spurgte, hvordan vi havde det med remis, hvorpå han lynhurtigt fik svaret: “godt!”. To minutter senere og de to duellanter blev enige om en halv.

Buster Hulthin Fyhn stod godt ud af åbningen, men overså en manøvre i løbet af midstpillet, så han kom bagud med en bonde. Som kompensation fik han dog begge åbne tårnlinjer, så Buster var stadig fint med. Et par træk senere afleverede modstanderen bonden tilbage og stillingen så pludseligt meget lige ud. Og så gik det helt galt for Busters modstander, som fik placeret sine brikker på en så kluntet måde, at han måtte af med en officer. Buster eksekverede fornemt og afviklede til et slutspil med fem bønder og to officerer imod fem bønder og én officer. De to parter byttede endnu en officer, inden Buster i løbet af nogle få træk kunne bringe holdet på 1½-½.

Johannes Juel Kjeldsen havde sorte brikker på fjerdebrættet, men det lod han sig ikke slå ud af. Blot 14 træk henne i partiet kom han foran med en kvalitet efter modstanderens tårn strandede midt på brættet uden felter at flygte hen på. Stillingen var stadig kompleks, men Johannes var både kold og kynisk, så han byttede langsomt alle brikkerne af og fandt til sidst en elegant mat. Hammerflot parti af Johannes, hvor der var ingen nævneværdige fejl. Dermed førte vi midlertidigt 2½-½.

Charlie Vo på ottendebrættet stod lidt skævt ud af åbningen og havde sig en isoleret d-bonde som sort. Men modstanderen var sød at hjælpe Charlies bondestruktur på bedre dage, så Charlie – der i øvrigt brugte sin tid enormt flot – fik et fornuftigt midspil, hvor han havde løberparret. Han var stadig under pres, men modstanderen forærede Charlie et par tempi, og pludseligt var stillingen så fornuftig, at de to overvejede at lave trækgentagelse. Charlie havde blod på tanden, så han spillede videre, men i stedet for remisen, så kom han til at sætte en bonde direkte i slag. Få træk senere røg han i en gaffel, som kostede en kvalitet. Stillingen var stadig kompleks, så Charlie prøvede at kæmpe så godt han kunne og efter modstanderen overså en taktik, så fik Charlie kæmpet sig tilbage til et slutspil med 4 bønder, officer og tårn imod 6 bønder, officer og tårn. Til sidst var Charlie lige ved at finde noget fusk, men der manglede lige et tempo, hvorfor han måtte give fortabt.

Ludvig Bjerg blev på sjettebrættet overrasket af 1. f4. Tjaaaa, hvordan dælen håndterer man lige Birds opening? Han grublede længe, hvorpå Ludvig stillede sig op så godt han kunne, men en helt komfortabel stilling fik han aldrig, selvom det længe var materielt lige. Desværre kom der undervejs i midtspillet nogle strukturelle svagheder i Ludvigs position og inden længe måtte han af med en bonde og forsøgte alt, hvad han kunne, for at holde sig inde i partiet. Nogle træk senere havde modstanderen etableret to fribønder og Ludvig havde ikke helt nok krudt til at stoppe dem. Dermed var der altså balance i regnskabet med stillingen 2½-2½.

Leia Andries sad på andetbrættet og fik sig et komplekst og positionelt midtspil. Halvdelen af hvids bønder stod på fjerde række, mens sorts stod på femte række, og ingen af bønderne rigtigt turde slå hinanden. Pludseligt gik det vildt for sig og hendes modstander Kurt Hollesen gjorde alt, hvad han kunne, for at komplicere sagerne, men Leia hang på. Det svingede frem og tilbage, men til sidst var det Kurt, som trak længste strå og udbyggede Tårnets føring til 3½-2½.

På tredjebrættet rokerede Caroline  Lindegaard Bruntse stilistisk langt og stod godt ud af åbningen. Men åbningsfordelen fes så småt af og de to parter gik ind i et slutspil, hvor både bondestrukturen og materialet var relativt lige. Til sidst røg de ind i et slutspil med Carolines 5 bønder og tårn imod 6 bønder og tårn, hvor Tårnet-spilleren vel og mærke havde to fribønder med i købet. Slutspillet var tabt, men Caroline fandt en smart manøvre, som lige reddede en remis hjem.

Til sidst sad Noah Skotte Frydendahl og skulle vinde. Partiet var længe lige, mens Noah nøjsomt holdt øje med de andre partier i forhold til, om han skulle tilbyde remis eller forcere. Han kæmpede og kæmpede – forsøgte alt i sin magt for at få Michael Nord på +2000 rating ud i uføre, men til sidst måtte Noah erkende, at slutspillet var remis. Det betød, at vi tabte kampen 4,5-3,5 og Tårnet dermed fastholder sin placering i Fynsserien næste år.

Den endelige score på de individuelle partier kan aflæses her.