Giersings Realskole blev nordiske mestre i skoleskak

For en lille måneds tid siden triumferede Giersings Realskole med guld og sølvmedaljer ved NM i skoleskak på Island. En fantastisk præstation, og vi er stolte af, at alle deltagere har eller har været medlemmer af BoCA Juniors. Chris har skrevet en inspirerende beretning derfra.


Af Chris M. Christiansen, Giersings Realskole

Torsdag den 28 september drog ni håbefulde elever fra Giersings Realskole af sted mod Island i håb om at kunne gøre sig gældende på skoleskakscenen som de bedste i hele Norden. Chancerne så fornuftige ud for medaljeplaceringer, da alle(!) ni spillere er medlemmer i Læseforeningens juniorskakklub, BoCA. Juniors. Der var vanligt god forældreopbakning, så vi var en pæn gruppe på 20 med forældre og søskende.

Torsdag:

Vi var yderst heldige med vejret på Island, som jo ellers kan være noget lunefuldt. Vi fik lejet biler i lufthavnen og kørte vestpå mod Laugarvatn, hvor kampene skulle udspilles. På vej dertil fik vi nydt den storslåede nationalpark Þingvellir (Tingvalla), som lå ret tæt på slutdestinationen. Kristian Burgaard, Julius Mygind og Christian Villumsen fik snorklet i verdens klarest vand, hvor de kunne se 50-100 meter ned. Vi andre fik vandret i dybe dale skabt af kontinentalpladernes bevægelser.

Fredag:

Vi skulle spille kl. 19:00 lokal tid (21:00 dansk tid), så vi havde igen mulighed for at udforske den vidunderlige islandske natur. Vi stod tidligt op, spiste morgenmad og tog derpå af sted for at se det imponerede Gullfoss-vandfald og de berømte gejsere, Geysir (deraf ordet) og Strokkur. Efter (den eneste billige) frokost ved Geysir tog vi tilbage til Laugarvatn og i det lækre termiske spa, som ligger i byen (laugar = pool på islandsk). Her blev vi forkælede i de dejlige termisk opvarmede pools, saunaen og dampbadene og vekslen mellem den kolde sø (ca. 6 grader) og de varme bade gjorde kroppen godt. Nogle af børnene var udfordrede på den stærke svovllugt, men som en pædagog engang fortalte mig, så kan man faktisk godt vænne sig til lugten af prut…

Efter et par afslappende timer var det tid til forberedelse og opsætning til 1. runde af De Nordiske Mesterskaber i skoleskak og aftensmad inden kampen.

Vi var friske og godt kørende og både U17 og U13 vandt 3-1. En solid begyndelse.

Lørdag:

Vi skulle spille kl. 10:00 og 16:00, hvilket satte en begrænsning på alt andet end skak. Til gengæld var der masser af sammenhold børnene imellem. Det er noget særligt at se sådan en stor folk virkelig gode børn, der opfører sig pænt over for andre og er omsorgsfulde over for hinanden. Forældrene havde sørget for rigeligt med snacks og drikke til spillerne, så de ikke gik kolde under kampene, og undertegnede, som var den eneste med adgang til spillelokalet, transporterede i pendulfart forskellig proviant og måtte beskrive spillene efter bedste formåen, da kampene online var med 15 min. forsinkelse. Spillerne gjorde også deres i utrolig flot stil, og der blev spillet masser af virkelig god skak.

Blandt U17 skulle rusten bankes lidt af hos Julius, Christian og Kristian, som ikke har spillet meget siden foråret, men som en gammel cirkushest fik de hurtigt fat igen og lå på en klar 1. plads efter dagens to runder. Oliver Snedker var yderst velspillende, men ramt af feber om aftenen måtte han give fortabt til en modstander, han sjældent vil tabe til. Sygdom er man ikke herre over.

Hos U13 kørte det ligeledes godt. Noah, Johannes, Bertram, Atharva og Lee er inde i en god modningsperiode, og det er tydeligt at se, at de har flyttet sig en del siden sidste NM otte måneder tidligere i Fredericia. En flot indsats af dem og klubbens trænerteam.

Efter runderne lå de på en delt 1. plads – ikke på grund af manglende fokus, da de var på 10 ½ af 12 mulige point – men et velspillende islandsk mandskab med alle regerende NM’ere fra sidst kørte også hårdt på.

Søndag:

Både U13 og U17 virkede fokuserede og beslutsomme i at få arbejdet færdiggjort. U13 havde brugt en stor del af lørdag aften på forberedelser, mens U17 som forbilleder forsøgte at lære U13 at slappe af og spille Othello.

Efter en fin 4. runde skulle den sidste afgørende runde klares for begge hold mod den tætteste konkurrent til 1. pladsen i en direkte duel. U13 skulle vinde med 2 ½ – 1 ½ og U17 kunne tåle at tabe 1 ½ – 2 ½.

U13 havde lavet alle de rigtige forberedelser, men enkelte træk blev alligevel glemt og et storspillende islandsk hold, der fandt det ene supertræk efter det andet viste sig for svære at bide skeer med. Men en virkelig flot indsats af U13, der rejste sig efter sidste års skuffende fjerdeplads og viste at de er nogen, som man kan regne med i fremtiden.

U17 havde en klar plan. Én skulle vinde, og resten skulle forsøge at tilbyde remis… Ja, umiddelbart som et håbløst longshot at den taktik skulle lykkes…

Sejren kom dog ret hurtigt. Da en uhyggeligt velspillende Oliver Snedker på 2. brættet fik lavet en kombination, som blev turneringens ubestridt største tilløbsstykke og efterfølgende brugt flere steder på nettet som opgave. Det er ikke altid kønt, når man vinder, men denne gang var det faktisk virkelig smukt. Olivers dronningeoffer kan ses på billedet.

Da Olivers modstander først tog dronningen, og da de kort derefter gav hånd, troede Christian Villumsens modstander på bræt tre, at Oliver havde givet op, så da Christian Villumsen i en overlegen stilling tilbød remis, tog han imod!!

Taktikken lykkedes, og Christian og Oliver kunne grinende og lettede over deres flotte spil juble over at have vundet Nordic School Team Chess Championship 2023.

Oliver blev ydermere turneringens bedst spiller på bræt 2 og Julius Mygind blev bedst på bræt 4 med 5/5!!

Aftenen gik med sjov og hygge på hotellet med lækre snacks, islandske specialiteter, øl og sågar Jægermeister!

Mandag tidlig morgen stod for de fleste på hjemrejse, stolte og glade over deres præstation og en kæmpe oplevelse rigere – både at se et spændende og anderledes land med pragtfuld natur, det fantastisk gode sammenhold børnene har på tværs af alder og en skakoplevelse udover det sædvanlige med et meget professionelt setup.

Til slut skal der lyde en enormt stor tak for forældreopbakningen og til klubben for at støtte børnene økonomisk i en meget dyr tur og til Christian Ringsmose, som hjalp til forberedelserne om søndagen. Sikke et fællesskab.