Afbudsramte LF1 gav storkøbenhavnere storklø

Oddsene var næppe høje på en samlet holdsejr, da Læseforeningens førstehold d. 28 januar tog imod BMS2 i flotte omgivelser på Giersing Realskole. Den forventede score lå på 3,19 og københavnerne havde faktisk højere rating på samtlige otte brætter. Kun tre stamspillere satte sig til rette ved deres bræt, resten var forhindret af forskellige årsager, blandet andet fordi tre af juniorerne var nede at samle vital erfaring i en tysk weekendturnering.

Ikke desto mindre leverede førsteholdet – som egentligt havde begravet ethvert håb om oprykning til Skakligaen – en sensationel præstation denne kolde januars søndag. Undertegnede vikarierede på 8. brættet og fandt en mærkværdig åbningsmanøvre. Det lignede noget fra en skoleskaksturnering, da min dronning alt for tidligt i spillet tog på udflugt:

Hvid: Søren Christensen

Sort Tom Krog Nielsen

  1. d4 c5 2. d5 d6 3. c4 e5 4. e4 f5 5. exf5 Bxf5 6. Nc3 Qd7 7. Bd3 Nf6 8. Bxf5 Qxf5 9. Qf3 Qg6 10. Qh3 Se4?? 11. Qc8+ Ke7 12. Nxe4 Qxe4+ 13. Ne2 h6 14. Qxb7+ Nd7 15. Qxa8.

Og vupti, hvid er et rent tårn oppe. Man kunne nok godt have opgivet her, men sort kæmpede bravt videre førend han et par timer senere måtte give fortabt.

Denne 1-0 føring blev udbygget af Simon Bjørk Haarh på 4. brættet, som havde fået tilkæmpet sig en kvalitet. Simon viste flot teknik og konverterede den materielle føring til en sejr. Helt oppe på førstebrættet havde Morten Topholm taget plads, og det lignede en kompliceret affære, der kunne svinge begge veje. Men da røgen havde lagt sig, havde Morten skabt et ustoppeligt matnet, hvilket førte til det højst overraskende midlertidige resultat 3-0. Morten lever op til sit efternavn, ikke blot hedder han Topholm, han er også i topform. Han har pt. en imponerende præstationsrating på 2163 i Divisionsturneringen og har trofast mødt op til alle seks kampe i år.

Jesper Knudsen på tredjebrættet mødte en af de åbninger, han hader allermest. Efter en relativ lige åbning fandt modstanderen en manøvre, som gav Jesper en træls bondestruktur. Men en række gode træk og afbytninger førte til, at Jesper kunne se ned på et slutspil med 5 bønder og to tårne imod 5 bønder og to tårne i en fuldstændig symmetrisk stilling. De to parter kiggede op på hinanden og blev hurtigt enige om, at den stilling behøvede de ikke spilde mere tid på.

På syvendebrættet gjorde Kristian Gade Burgaard comeback i holdskak, efter at have tilbragt et knapt så skakrigt år på efterskolen. Jeg kiggede over på brættet efter et par træk og sukkede; selvfølgeligt skulle Kristian rende ind i en London-spiller. Burgaard kom ellers godt ud af åbningen, men nogle upræcise træk fik hans stilling til at krakelere. Vi håber, at Kristian kommer stærkt tilbage, når han hjemvender fra sit efterskoleår. Stillingen var nu 3½-1½, men sådan skulle det ikke stå længe, da Lars Munk Jensen ville det anderledes. Formanden havde hvide klodser og fik en af de stillinger med stærke langbenede løbere, som han trives godt i. Lars kom foran med en bonde samt en bedre bondestruktur. Han vred kluden endnu mere og til sidst blev presset for stort for modstanderen, så vi var sikret den samlede holdsejr på foreløbigt 4½-1½.

På femtebrættet stod Oliver Kaehne Snedker lidt småkluntet ud af åbningen, men henover midtspillet fik han tilkæmpet sig en kvalitet. Det var dog ikke så let og BMS-spilleren havde umiddelbart rigeligt med kompensation, i hvert fald nok til, at de to parter endte ud i en trækgentagelse og remis.

Med 5-2 i baglommen sad gode gamle Jørn Moestrup tilbage. Alderspræsidenten spillede i dag et flot parti lige efter sin smag, som førte til et slutspil med 3 bønder og springer imod 5 bønder. Det var dog ikke ligetil, da de to af bønderne var samlede fribønder. Moestrup brugte sin tid fornuftigt i et ikke alt for nemt slutspil, som betød han fik kapret de to fribønder og til sidst mobiliserede sine resterende tropper til sejr. Det betød, at LF1 vandt en sensationel 6-2 sejr, og BMS2 måtte rejse skuffede tilbage over Storebæltsbroen.

Tjo, vi troede jo egentligt det der med oprykning til Skakligaen var helt umuligt. Men med kun én runde tilbage, så er LF1 blot to brætpoint efter førstepladsen Øbro, som venter i sidste runde. Øbro er ganske vidst et hold, som kan stille med lutter 2200-mænd, men de har virkelig underpræsteret i år. Så helt konkret skal LF1 ud at vinde den interne kamp mindst 5-3 i sidste runde og samtidigt havde Caissa Gladsaxe til at snuble en smule, førend en vanvittig historisk oprykning til selveste Skakligaen kunne blive en realitet.

Kampen mod Øbro afvikles d. 10 marts, så vi må vente i spænding lidt endnu.

Dagens match kan aflæses her:

https://holdskak.skak.dk/TeamTourPairing/Details/?pairingId=12770&teamTournamentGroupId=429

Den nuværende stilling i 1. Division, Gruppe 1 ses her:

https://holdskak.skak.dk/TeamTour/Table?teamTourGroupId=429&teamTourId=92

Forfattet af: Søren Christensen