Læseforeningen 3 knækkede Odense 1 i Fynsserien

Torsdag d. 18 januar vankede et vaskeægte lokalopgør mellem vores tropper og en klub fra den anden ende af byen. Odense 1 kom smækfyldt med selvtillid efter tre indledende runder med sensationelle 6½-1½, 6½-1½ og 4-4. Alligevel havde vi grund til optimisme, fordi Odense 1 jo er et oprykkerhold, og vi så ud til at have en lille ratingfordel på de fleste brætter. Vi stillede i øvrigt med sæsonens stærkeste hold, baseret på en grundbase af 6 spillere plus to skarpe juniorer på de nederste to brætter. Modsat var Odense 1 ramt af et par afbud. Det betød en forventet score på 5,16 i dansk rating i vores favør.

Kampresultat kan ses her for den utålmodige(spoiler alert):

https://holdskak.skak.dk/TeamTourPairing/Details/?pairingId=12370&teamTournamentGroupId=439

Det startede lidt småsløjd. Holdlederen tog den obligatoriske runde efter en times tid og stik mod forventning var der ikke mange gode brætter at spotte. Det skulle dog ændre sig efter halvanden time, og det viste sig at være garvede kræfter, som gjorde forskellen. Niels Henrik Cappelen fik en lille fordel ud af åbningen, som mundede ud i et midtspil med tre officerer og en håndfuld bønder på hver side af brættet. Men pludseligt fandt Niels en afgørende springergaffel som vandt en ren officer, hvorefter modstanderen rystede på hovedet og stoppede uret. Kort efter fulgte Steen trop. Han stod bedst ud af åbningen og lagde pres på; presset førte til en officergevinst og kort tid efter satte modstanderen et tårn direkte i slag. Denne gang rystede Steen Jacobsen på hovedet, ”det var lidt for nemt” kunne man se, at han tænkte. 2-0 til LF 3 med gevinster på fjerde- og sjettebræt.

Noah Skotte Frydendahl havde egentligt dummet sig en smule. Han var vældig flink til at hjælpe sin mindre-ratede modstander med at bytte en masse brikker af uden egentligt at få testet af, hvor god han var til skak. Da det gik op for Noah, at han skulle hive en kanin op af hatten for at få sejren hjem, da havde han to officerer og 6 bønder imod to officerer og 6 bønder. Men Noah er kvik. Han fik kompliceret stillingen, lagt pres på og pludseligt vandt han en bonde. Bonden var nok til at få sejren hjem, og det er tydeligt at Noah har forbedret sit slutspil markant på det seneste. Alex havde en god dag. Han rokerede langt, satte alle sine brikker på gode felter og inden længe krakelerede modstanderens forsvar og stilling fuldstændig. 4-0 til LF2, og det lugtede af storsejr.

Næste afgørelse kom på tredjebrættet. Bent Carl Christensen mødte for anden gang i holdturneringen år den ellers sjældne 1.f4 Birds opening. Men det lod han sig ikke skræmme af. Efter en positionel tvekamp, rokerede Bent langt og smed hver en ledig brik imod modstanderens kongestilling, mens han egen konge stod pivåben. Mindst en taktisk gevinst blev overset undervejs og til trods for kvalitetsoffer og et umiddelbart farligt angreb, så fandt Bents modstanderen en evigskak til sidst. 4½-½ til os. På femtebrættet så det egentligt fint ud. Michael var kommet fornuftigt ud af åbningen og var i øvrigt indtil videre ubesejret i holdturneringen i år. Men noget gik galt og i løbet af et par træk manglede Michael sin dronning, hvorpå han til sin store frustration måtte give op. Nu stod den 4½-1½ og et comebackresultat var ikke til at udelukke.

På 1. brættet sad undertegnede med sorte klodser og en lille fordel. Modstanderen havde tilbudt remis over to omgange, men jeg lugtede blod og gik efter det fulde point. Min bror og jeg joker tit med, at man kan ’forbande’ modstanderen med et remistilbud i et forsøg på at få vedkommende til at oversatse.  Men forbandelsen virkede ikke i dag. Da røgen havde lagt sig, så var vi endt i et dronningeslutspil, som ifølge min gode computerven reelt kunne holdes remis helt indtil træk 38. Men lidt ukoncentration og tidsnød betød, at blot to træk senere gav Odense 1’s førstebræt fortabt. Sidste bræt i aktion var Leia Andries, som allerede i træk 12 måtte se sin konge parkeret på e2. Stillingen så vanskelig ud længe, men Leia er ressourcestærk og en dygtig forsvarsspiller, så hun fik afværget angrebene og ledt partiet hen imod et dødt uligefarvet løbetslutspil. Efter lidt rykken frem og tilbage blev de to parter enige om dele pointet, hvilket gav et slutresultat på hele 6-2 til LF2. Mere end godkendt!

Med dagens resultat ryger LF3 helt op på tredjepladsen ud af Fynsseriens otte hold. Det giver lidt luft, da vi kæmper for top-4, hvilket sikrer overlevelse jf. den nye divisionsstruktur. Dog venter en vanskelig modstander i næste runde, når Faaborgs førstehold kommer på besøg i uge 6.

Fynsserien kan aflæses her:
https://holdskak.skak.dk/TeamTour/Table?teamTourGroupId=439&teamTourId=99