Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 1:

10. januar 2002


Læsehesten - Aktivitetskalender - Forside
(ex.) Formanden har ordet - Bestyrelsen - Fra redaktionen - Holdskak - GP-lyn - Pokalskak - Assens Weekend - Odensemesterskabet - Frems Julecup -

Øbro Nytår 2001 - LF-humorStyrkeliste -


(ex.) Formanden har ordet
Jeg må med beklagelse meddele, at jeg med virkning fra 1/1-2002 stopper som formand for Læseforeningens Skakklub og samtidig også udtræder af Læseforeningens bestyrelse.
Da jeg i løbet af det sidste år er blevet far og har opstartet selvstændig virksomhed, har det på det sidste knebet med tiden. Jeg føler således ikke, at jeg er istand til at løse formandsopgaven og forlader derfor posten.
Jeg har i de 2½ år som formand oplevet mange gode tendenser i klubben. Gennem et godt samarbejde i bestyrelsen er der efter min overbevisning kommet mere struktur på mange af arbejdsopgaverne og disse er blevet løst tilfredsstillende. Antallet af aktive skakspillere er steget markant, selvom medlemstallet er forblevet uændret. Der er stadig masser af spændende opgaver for en ny formand at tage hul på, og jeg har oplevet, at klubben er fyldt med ressourcestærke personer, som gerne bakker om bestyrelsen. Har man visionerne synes jeg ikke man skal lade sig skræmme af arbejdet, for der er mange positive facetter ved at være med til at præge sit og andres fritidsliv på en positiv måde.
Indtil videre overgår formandsposten til Palle Halkier Jørgensen indtil den siddende bestyrelse foretager videre i forhold til klubbens vedtægter.

MVH. Morten Topholm Rud

Top

Bestyrelsesen
af Mads B Svendsen

Vi  har gennem efteråret afholdt 3 møder, og hvor følgende punkter har været oppe og vende:
a) En endelig samling på alle de løse ender fra jubilæumsdagene, der faktisk endte med at løbe sådan cirka rundt, de nærmere tal vil foreligge senere.
b) Da Kurt og Jens har overtaget hvervet som holdturneringskoorordinatorer, modtager de hver en telefongodtgørelsen på 100 kr. Samme godtgørelse tilfalder Palle, der som turneringsleder også har haft telefonudgifter.
c) Efter problemer med kommunikation mellem brugerhuset og klubben blev det vedtaget, at Palle overtager ansvaret for kontakten, en post, der var Mortens.
d) Bestyrelsen vil i foråret arbejde på at arrangerer en klubmatch mod FREM, intet er dog sikkert endnu, men Bestyrelsen bakker ideen fuldt op.
Top

Fra Redaktionen

Hej Allesammen!! Det var der nok ingen, der havde regnet med....taadddaaa...et klubblad til tiden. Godt Nytår. Vi har et blad fyldt med alt det, som er sket fornyeligt osv. På forhånd vil vi gerne undskylde eventuelle tyrkfejl, der ikke bør kunne forekommer i en verden med stavekontrol. Men grundet tekniske problemer (den danske stavefil mangler), kan fejl være sket under indtastningen.         Det klubblad som du sidder med i hånden, har et problem, og det er, at det om ganske få numre vil være forældreløs. Eller sagt på en anden måde: Redaktionen takker af. Dette er ikke i protest med noget, men i fordi vi alle til næste år bliver færdige med vores uddannelser og derfor ikke vil være afhængige af noget. Derfor efterlyser vi allerede nu interesserede, og vil blive ved indtil sommer.
God læsning!


Top

Holdturneringen
af Carsten Bank Friis
1. holdet havde i 3. runde besøg af Nyborg, som vi tit har haft problemer med, og da vi manglede Per Stentebjerg, så kunne der godt blive lidt mere spænding. MEN da de ankom og vi så, at de manglede Claus Pedersen og Jess Madsen, så blev forventningerne igen skruet op.
Endnu engang skulle det vise sig, at vi ikke er så gode mod de lidt dårligere hold, der var små problemer undervejs, og ikke rigtigt nogle klare gevinststillinger.
Første afgørelse stod jeg selv for, da jeg fik hævn mod Jørn Schmidt, jeg tror jeg spillede partiet psykologisk helt korrekt, ret hurtigt fik vi byttet damerne af, og da Schmidt ikke rigtigt syntes, at der skete noget, så gav han en bonde! Jeg afviklede til et slutspil, hvor Schmidts tidnød efterhånden gjorde, at han afleverede yderligere en bonde. Næsten samtidig bragte Mads os på 2-0, Mads stod bedst gennem hele partiet og vandt på tid efter 27 træk i en klart vunden stilling. På dette tidspunkt så det ikke lige godt ud alle steder. Morten havde mindst evigskak, efter at have ofret en officer. Jannick overlevede sin vanvittige tidnød, men havde en kritisk stilling. Michael havde helt klart problemer. Robert så ikke ud til at kunne vinde (eller tabe) sin stilling. Moestrup stod klart bedst efter at have haft et par små problemer efter at have stået bedst. Martins modstander havde lige ofret en officer, men det var der vist ikke rigtigt noget ved.
Disse 6 partier endte med at give 3-3, Moestrup og Martin vandt planmæssigt, Jannick tabte planmæssigt, Robert spillede planmæssigt remis efter at have forsøgt længe, men mod en modstander der er vildt glad for remis, så er det ikke let. Michael fik reddet sig frem til en remis - godt kæmpet. Det sidste parti tabte vi, da Morten forsøgte lige lovligt længe, og så var der ikke længere nogen evigskak

Enkeltresultaterne

1. holdet fik en god hjælpende hold fra Frem, da de vandt 5-3 over Sydøstfyn, så når vi ikke selv kan, så er det godt med lidt hjælp...


2. holdet spillede mod Rudkøbing med følgende resultat:

Enkeltresultaterne


Tirsdag startede 3. holdet 3. runde med at tage til Vejle-Allested og slå deres 1. hold overbevisende med 5½-2½:

Enkeltresultaterne

Christian spillede et rigtigt kampparti mod Vejle-Allesteds gamle kæmpe Preben Stücker:

Christian Winther - Preben Stücker


4. holdet spillede torsdag hjemme mod Vejle-Allested 2 og de formåede faktisk at klare sig endnu bedre end 3. holdet, idet de vandt 4-1.
Men undervejs var vi faktisk på hælene, specielt var Villy ret heldig med at gå hen og vinde, selv om han havde haft chancerne tidligere i partiet, så helt urimeligt var det vel ikke. Til gengæld kunne Jacob have vundet, men spillede slutspillet forkert, og lige pludselig var der så lidt materiale, at partiet ikke længere kunne vindes.

Enkeltresultaterne


Stillingerne og topscorerne i alle grupperne
Top

GP-lyn
af Carsten Bank Friis
2. halvdel af GP-lyn blev spillet med 28 spillere fordelt i 2 grupper, hvor jeg nu nok tror, at gruppe 1 var lidt stærkere end gruppe 2, når man bagefter ser finalegrupperne igennem, så er det i langt de fleste tilfælde gruppe 1, der klarer sig bedst!

Gruppe 1

Spændingen holdt sig længe, og det var meget tæt på, at der skulle have været omkamp om at komme med i finalegruppe I, men i en af de sidste runder lykkedes det for Jesper Bruun at vinde over Jannick Skow, der dermed var ude af kampen.
Ikke et eneste sted i gruppen var det nødvendigt med omkamp.

Gruppe 2

Carsten Bank Friis var helt suveræn med 13 af 13, tættest på at tage point fra ham var Martin Skov Jakobsen, der tabte på tid, hvor Carsten blot havde 1 sekund tilbage da han bekendtgjorde det!
I denne gruppe var der ligestilling på 4. pladsen, idet Martin, Robert og Mads havde lige meget og at de desuden havde vundet over hinanden indbyrdes. I omkampen startede Martin med at vinde med de hvide brikker over Mads, og for nemheds skyld fik han herefter Robert med de sorte brikker, og da han ligeledes vandt dette parti, så var 4. pladsen sikret, medens de 2 andre måtte tage til takke med finalegruppe III.

Finalerne:

Finalegruppe I

Det var ret rimeligt, at Lars igen vandt, de øvrige satte alt for mange points til mod hinanden, medens han kun tabte til Carsten (efter at have vundet det første parti) og tog en remis i sidste runde, hvorefter han ikke kunne hentes. Kim og Carsten var ikke i stand til at vinde over hinanden, selv om Kim var meget tæt på i det første parti, men tårnslutspil er jo altid remis?! Svend fik at se, at der er nogle lynhajer på Fyn!

Finalegruppe II

Her fik Jannick vist, at han er ret god til lyn, han ærgrer sig sikkert stadig over ikke at komme i finalen!

Finalegruppe III

Her måtte der virkelig omkampe til, både om 1-2. pladsen og om 3-4. pladsen, topplaceringen tog Jørn sig af efter at have vundet over Robert i sudden-death. 3. pladsen gik til Peter efter sejr over Mads.

Finalegruppe IV

Finalegruppe V

Finalegruppe VI

Finalegruppe VII

Lars' chance for at vinde GP-serien steg drastiskt, efter 2 1. pladser er det nærmest akademiske teorier der skal til for at true ham!


3. afdeling af GP-lyn havde kun 16 deltagere, stærkt medvirkende var nok, at julen nærmede sig gevaldigt! Med så "få" deltagere blev man ret hurtigt enige om at spille i en stor gruppe.

Det skulle vise sig at blive Kim mod alle de andre, for Kim havde spillet/heldet med sig, allerede tidligt fik han skovlen under Lars, for hvem det skulle vise sig ikke helt at være den helt store aften, Kim var endda tæt på at gøre rent bord, idet den nærmeste konkurrent Carsten undervejs stod ret skidt. Men så må det jo også hellere nævnes, at Kim nu også var heldig et par gange, men hans evne til at ændre tempo gjorde, at han et par gange nåede at sætte mat med kun få sekunder tilbage - en flot evne! Carsten havde en sløv start med et par flade remiser, men så kom der mere stil over spillet, kun mod Kim var der virkelig alvorlige problemer, selv om han var tæt på at vende partiet i slutspillet, men så gik der totalt kluder i det, men tiden reddede Carsten. Lars havde problemer adskillige gange og måtte ned 3 gange, nemlig mod Kim, Carsten og Martin.
Og så var der naturligvis de gange, hvor favoritterne var i problemer i vilde partier, f.eks. spillede Carsten og Jens et helt vildt parti, hvor det lige så godt kunne have været Jens, der havde trukket det længste strå!

3. afdeling

Samlet stilling

Når man ser på den samlede stilling, så skal der ske noget helt vildt for at undgå, at Lars vinder samlet. Kim eller Carsten SKAL vinde den sidste afdeling, og ligeledes må Lars HØJST blive nummer 3, hvis disse ting indtræffer, så kan Lars stadig vinde, idet han er sikker på omkamp, da Kim og Carsten jo højst kan nå 270 point, hvilket Lars jo allerede har!

Top

Pokalskak
af Carsten Bank Friis
Pokalturneringens 1. runde bød, i stævnet hos Frem, på en af de største ulemper i pokalturneringen, nemlig opgør mellem megafavoritter og totale underdogs, og heller ikke her skete der skyggen af overraskelser, vores 5. hold trak ret uheldigt Frem 1, godt nok var Frem ikke i absolut stærkeste opstilling, men...
 
 
Frem 1 Læseforeningen 5
4
0
1
Kim Skaanning Claus Børsen
1
0
2
Tom Frantsen Jacob Bo Christensen
1
0
3
Martin Lind Mortensen Villy Nielsen
1
0
4
Kristoffer Dyrgaard Jeppe Jørgensen
1
0

Kun på bræt 2 var der en lille smule spænding, men efter blot 1 time og 3 kvarter, så var femteholdet ude af dette års pokalturnering.

1. holdet var også med hos Frem, men modsat femteholdet var førsteholdet megafavoritter. Det hjalp naturligvis heller ikke for Nyborg 5, at de kom ca. 35 minutter for sent (muligvis blev kampen lidt længere af det!!).
 
 
Læseforeningen 1 Nyborg 5
4
0
1
Carsten Bank Friis Bjarne Nymo
1
0
2
Jannick B Skow Hans M Pedersen
1
0
3
Michael D F Sørensen Karen Frydendahl
1
0
4
Robert Vollertsen Daniel Frederiksen
1
0

Matchen var færdig efter 2 timer og 38 minutter, først færdig var de 2 satsere Robert og Carsten, Robert vandt efter 1.50, medens Carsten måtte helt op på 1.52, til gengæld var Carsten den der brugte mindst tid af alle, nemlig blot 11 minutter! Michael og jannick spillede lidt mere "fornuftigt", det tog så også lidt længere tid, men på intet tidspunkt var vi i nogen som helst vanskeligheder. Det var lidt ærgeligt, at vi ikke møste Frem uden John Rendboe, for så havde vi været favoritter, og det ville jo have været rart at sige farvel til Frem så tidligt!


4. holdet af Jakob Grauslund
 
Sydøstfyn 1 Læseforeningen 4
2
2
1
Frits Ørbæk Hansen Jens Rasmussen
1
0
2
Martin Strandby Hansen Niels Henrik Cappelen
½
½
3
Henning Nielsen Palle H. Jørgensen
0
1
4
Mathias Ludvigsen Jakob Grauslund
½
½

Lynomkamp:
 
 
Læseforeningen 4 Sydøstfyn 1
1
Jens Rasmussen Frits Ørbæk Hansen
½
½
2
Niels Henrik Cappelen Martin Strandby Hansen
0
1
3
Palle H. Jørgensen Henning Nielsen
0
1
4
Jakob Grauslund Mathias Ludvigsen
1
0

Det er svært at være slemt skuffet efter sådan en kamp. Vi var alle fire undertippede, men spillede helt lige op med storfavoriterne - og burde faktisk have vundet den ordinære kamp.
Det hele startede nemlig med pomp og pragt. Palle udspillede sin modstander med et knusende kongeangreb i et Wienerparti, som Palle styrede fra start til mål. En flot indledning, som også gav resten af holdet selvtillid.

Palle Halkier Jørgensen - Henning Nielsen

Jens stod lunt og gav en bonde for nogle flotte åbne linier ned mod modstanderens konge. Cappelen var til gengæld en smule trykket, men stod dog aldrig direkte til tab, og da undertegnede tillige havde held med at lokke modstanderen ind i en bivariant af Grünfeld, som denne tydeligvis ikke var hjemme i, så det faktisk ud til at kunne blive til noget stort.

Resten er tristere læsning.
Jeg gav min sædvanlige remis. Hans konge stod og flagrede midt på brættet, men han havde nogle farlige fribønder, der så småt var begyndt at tænke på at stikke af. Og da jeg ikke kunne se tilfredsstillende fortsættelse tilbød jeg remis - i stedet for at spille et træk som ville have givet gevinst! Bittert, men vi førte da stadig.
Både Jens og Niels Henrik stod til gengæld skidt nu. Begge var bagud med en kvalitets penge, men deres modstandere havde små 10 minutter tilbage på uret - tilsammen! Jens måtte ned, mens Niels Henrik klogeligt tog imod en tilbudt remis.

Så var der omkamp. Jeg havde på forhånd tippet, at vi ville vinde en evt. omkamp, da vi alle er habile lynspillere, men den disciplin behersker de desværre også på Sydøstfyn.
Palle blev kørt helt over. Jens havde kun til en remis ved evigskak, og da Niels Henrik tabte, hjalp det ikke meget, at min modstander faldt for det gamle trick med at skrue tempoet for hårdt i vejret, bare fordi jeg gjorde det, i stedet for at bruge sin tid. Det kostede ham et par bønder og herefter partiet.

Lige ved og næsten - men vi er klar til næste år!


Tirsdag 27/11 blev der spillet en pulje i Indslev, hvor vi havde et enkelt hold med, desværre for dem, så trak de Søndersø 1 og fik det forventede nederlag:
 
 
Søndersø 1 Læseforeningen 3
3
1
1
Carsten Frederiksen Kurt Ploug
½
½
2
Otto K Larsson Christian Winther
1
0
3
Bo Drejer Brian Kristiansen
½
½
4
Arne Rasmussen Thomine Stolberg-Rohr
1
0

Godt nok var Søndersø 1 ikke så stærke, som dem førsteholdet vandt over i finalen, men alligevel var det en for stor mundfuld, men det må trods alt siges at være pænt med de 2 remiser!

Top

Assens Weekend
af Jens Rasmussen
4 spillere fra Læseforeningen var blandt de 18 der deltog denne weekend.
Gruppe1: Her var Thomine Stolberg-Rohr og Peter Grau med sammen med Jesper Bruun og Mathias Meunier, begge Frem og så Lars Andersen, Kjellerup og Asger Olesen, Tønder.
De to lavestratede, Thomine og Mathias spillede begge en flot turnering og delte 1. pladsen med 3½/5! mens samtlige 4 andre sluttede på 2 og delte 3.-6.pladserne - skuffende for Grau der i sidste runde blev besejret af Thomine! der efterhånden er kommet på 1830 mens Grau herefter er på 1916.
 
 
Basis 1 - 1867
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
I alt
1.
Thomine Stolberg-Rohr, Læseforeningen
1767
1830
X
½
0
1
1
1
 
Mathias Meunier, Frem
1755
1821
½
X
½
½
1
1
3.
Jesper Bruun, Frem
1852
1840
1
½
X
½
0
0
2
 
Asger Olesen, Tønder
1873
1857
0
½
½
X
½
½
2
 
Peter Christian Grau, Læseforeningen
1950
1916
0
0
1
½
X
½
2
 
Lars Andersen, Kjellerup
2005
1961
0
0
1
½
½
X
2

Gruppe 2:  Her var Esben Andersen og Jens Rasmussen med sammen med Jesper Knudsen, Frem, Simon Juhl og Anker Bihlet, begge Assens og Johs.Vestergård, Sydthy. Sidstnævnte 3 spillere scorede 3.0 p. - tilsammen mens Jesper K. nåede 3 alene på 3. pladsen og han måtte se sig besejret af Esben i 1.runde og af Jens i 5. runde. Esben spillede en god turnering og blev nr. 2 med 4 = nu på 1651 og så gjorde Jens Rasmussen rent bord med 5.0 p.! og står nu på 1760 herefter.
 
 
Basis 2 - 1633
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
I alt
1.
Jens Rasmussen, Læseforeningen
1638
1740
X
1
1
1
1
1
5
2.
Esben Andersen, Læseforeningen
1550
1651
0
X
1
1
1
1
4
3.
Jesper Knudsen, Frem
1719
1713
0
0
X
1
1
1
3
4.
Simon Juhl, Assens
1627
1599
0
0
0
X
1
½
5.
Anker Bihlet, Assens
1698
1637
0
0
0
0
X
1
1
6.
Johannes Vestergård, Sydthy
1568
1503
0
0
0
½
0
X
½

Top

Odensemesterskabet
af Carsten Bank Friis

Odensemesterskabet 2001 er slut, og da det ikke ser ud til at en af de mange deltagende læsedrenge har lyst til at lave et referat, så må den gamle webmaster hellere tage affære, for der var faktisk et par fine resultater for Læseforeningens folk.

I mesterklassen havde vi 3 med i den øverste gruppe, heraf en tidligere odensemester og en tidligere fynsmester, nemlig henholdsvis Morten Topholm Rud, der måtte siges at have visse chancer for at få endnu et mesterskab, samt Peter Christian Grau, der ikke rigtig kan siges at være i topform for tiden. Desuden deltog Johnny Holler Johansen, der heller ikke blev regnet til favoritterne, men hans farlighed kan tit give problemer for topspillerne. Derudover deltog vores b-medlem Kim Skaanning, der ligesom Morten måtte siges at høre til favoritgruppen sammen med John Rendboe, Frem.
Morten startede rigtigt godt, men midtvejs i turneringen gik det helt galt mod Per Jørgensen, O.S., men helt umuligt var det nu ikke, for i sidste runde skulle Morten møde den førende John Rendboe, hvor Morten med sejr kunne opnå en omkamp om mesterskabet. Morten kom til at stå bedst, men i den fjerde time gik det galt, John fik udlignet og kunne derefter nemt opnå remisen og dermed sit første OM/FM-mesterskab. Morten endte på en delt andenplads sammen med Kim Skaanning, der efter et tidligt nederlag aldrig rigtigt var med i mesterskabskampen. Billede fra partiet
Hverken Johnny eller Peter var i nærheden af mesterskabet, og heller ingen af dem tog point fra de 3 præmietagere, derimod var de kraftigt med til at forhindre Claus Pedersen i at blande sig i topstriden, da de tog 1½ point fra ham!

Peter Christian Grau - Johnny Holler Johansen

Kim Skaaning - Johnny Holler Johansen
(ikke med i papirudgaven)

Per Jørgensen - John Rendboe
(ikke med i papirudgaven)

Mesterskabsklassen - Vinderbilledet


Basis 1 gik præcist så godt for Læseforeningen, da Erik Mathiesen som eneste repræsentant for klubben sikrede sig førstepladsen! Erik skulle ellers en del igennem, men han overlevede en elendig start med en rigtig god slutspurt - god moral!

Basis 1


I basis 2 ville det næsten have været en katastrofe, hvis vi ikke skulle løbe med gruppesejren, der deltog nemlig 5 fra klubben i denne gruppe! Men det skulle sig, at Kurt Ploug havde en af sine rigtige gode turneringer, han startede som lyn og torden og så betød det mindre, at han noget unødvendigt tabte i sidste runde til Christian Winther, for han kunne ikke længere hentes.
Jens Rasmussen og Niels Henrik Cappelen spillede begge nogle fornuftige partier og adskillige meget interessante stillinger opstod for dem begge. Christian Winther opnåede 50% og må helt sikkert være glad for de øvrige læsedrenge, da han scorede 3 af 3 mod de 3 læsedrenge, der fik præmier, kun Esben Andersen var i stand til at vinde over ham, desværre for Christian fik han kun ½ point mod ikke læsefolk. Esben Andersen havde en dårligere turnering end normalt, bedre held næste gang.

Kurt Ploug - Niels Henrik Cappelen

Basis 2 - Vinderbilledet


Basis 3 og basis 4 er ret uinteressante, da der ikke deltog nogle af vore spillere i disse grupper.

I Basis 5 blev det til lidt rating og 2 delte 3. pladser, da Tommy G Hansen og Villy Nielsen delte 3. pladsen med 3 af 7.

Basis 5 - vinderbilledet

Top

Frems Julecup
af Carsten Bank Friis
René Rauer Hansen blev en ret overraskende vinder af Frems Julecup, efter en noget blød start med ½ af 2 blev der ikke længere givet ved dørene, da han sluttede af med 5 af 5, bl.a. med gevinst over Kim Skaanning, der godt nok havde stået bedst, men så fandt René et officersoffer, der ville give evigskak, Kim modtog ikke offeret og så vandt René! Nr. 2 blev vores tidligere medlem Henrik Madsen, der fik 4½, 3-4. Kim Skaanning og Michael Jensen. Michael fik René virkelig fat på, idet han modtog Michaels officersoffer i kongegambitten og derefter kørte gevinsten sikkert hjem - forhåbentligt kommenterer René gevinsten! Peter Grau måtte nøjes med 3 point.
 
 
Gruppe 1 - 1939
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
René Rauer Hansen, Læseforeningen (1)
1915
X
0
1
1
½
1
1
1
2.
Henrik Madsen, Enkeltmedlem (2)
2084
1
X
1
0
0
1
1
½
3.
Kim Skaanning, Frem (6)
2107
0
0
X
1
1
1
0
1
4
 
Jesper Bruun, Frem (4)
1855
0
1
0
X
1
0
1
1
4
5.
Niels Henrik Sørensen, Frem (8)
1819
½
1
0
0
X
1
0
1
6.
Peter Christian Grau, Læseforeningen (3)
1916
0
0
0
1
0
X
1
1
3
7.
Michael Jensen, Frem (5)
1918
0
0
1
0
1
0
X
½
8.
Martin Schädler, Rudkøbing (7)
1900
0
½
0
0
0
0
½
X
1

Jens Rasmussen deltog i gruppe 2, hvor han besatte en delt førsteplads sammen med Svend Veise. Uffe Petersen manglede lige ½ point til at komme på en præmiegivende tredjeplads.
 
 
Gruppe 2 - 1743
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Svend Veise, Nyborg (3)
1806
X
½
1
½
1
1
0
1
5
  Jens Rasmussen, Læseforeningen (1)
1760
½
X
0
½
1
1
1
1
5
3.
Niels Justesen, Søndersø (5)
1747
0
1
X
½
½
½
½
1
4
4.
Hans Chr. Nielsen, Søndersø (4)
1772
½
½
½
X
1
0
0
1
 
Erling Rasmussen, Søndersø (7)
1717
0
0
½
0
X
1
1
1
 
Uffe Petersen, Læseforeningen (2)
1783
0
0
½
1
0
X
1
1
7.
Jesper Knudsen, Frem (6)
1719
1
0
½
1
0
0
X
0
8.
Vagn Hansen, Midtfyn (8)
1640
0
0
0
0
0
0
1
X
1

Gruppe 3 og 4 er begge lidt uinteressante, da der ikke deltog læsefolk i dem!

I nederste gruppe deltog Tommy G Hansen og Claus Børsen, de måtte begge "nøjes" med 3½.
 
 
Gruppe 5 - 1142
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Guy Novotny, Frem (8)
1100
X
1
½
1
1
1
1
1
2.
Theis Nielsen, Tommerup-Vissenbjerg (2)
1274
0
X
1
½
1
1
1
1
3.
Lene Kuntz, Frem (3)
1149
½
0
X
1
½
1
1
1
5
4.
Tommy G Hansen, Læseforeningen (5)
1195
0
½
0
X
1
0
1
1
 
Claus Børsen, Læseforeningen (6)
1267
0
0
½
0
X
1
1
1
6.
Michael Nielsen, Søndersø (7)
1050
0
0
0
1
0
X
1
1
3
7.
Peder Elkjær, Søhus (1)
1000
0
0
0
0
0
0
X
1
1
8.
Anders H. Nielsen, Frem (4)
1100
0
0
0
0
0
0
0
X
0

Top


Øbro Nytår 2001
Efter et for mig helt fantastisk efterår, der blandt andet havde budt på kulminationen på tre års slid, da jeg erobrede mestertitlen, en førsteplads i basis 1, og kun et tab (Urik Rath), meldte jeg mig til Øbros nytårsturnering med de simple mål at holde rating og at få spillet noget interessant skak.
Læseforeningen var foruden undertegnede repræsenteret af Robert, Thomine og Christian Winther.
Christian pendlende frem og tilbage, mens Robert, Thomine og jeg boede hos Thomines bortrejste familie et par kilometer fra spillestedet.
Thomine ville møde os derovre, så Robert og jeg kørte selv fra Odense til København, og det gik ok galt. Da vi ankom til afkørslerne ved København, gik det op for os, at vi intet begreb havde om hvordan vi skulle finde til Østerbro, hvor spillestedet ligger – ikke smart. Så vi tog den første og bedste afkørsel og fandt en tankstation, hvor vi købte et kort –smart. Derefter gik vi Netto –slet  ikke smart –for endelig at begive os gennem hele København til spillestedet –selvfølgelig med vores mobiltelefoner slukkede…overhovedet ikke smart.
Da vi så endelig fandt spillestedet, valgte vi en parkeringsplads en ½ kilometer derfra –tjaa er løbet tør for u-smarte ord. Da vi så endelig ankom 25 minutter for sent, fik vi af vide, at var vi kommet 10 sek. senere, var vi blevet smidt ud, godt så, vi holdte lav profil den dag. Runden kom i gang 45 minutter for sent, og ind kom Christian (der havde set forkert på inbydelsen, og troede det var klokken 14:00), han fik også lov til at spille med.
Nåh, men efter at vi nu har set på startproblemerne, lad os koncentrer os om selve skakken. Turneringen havde deltagelse af to IM’ere, samt en masse andre stærke spillere 58 i alt, med den laveste på 1216. Der var endvidere deltagelse af mange af de kommende kræfter i dansk skak, eftersom mange, af de spillere der deltog i junior VM i efteråret også deltog. Et af mine andre mål var vel også at komme foran disse, da Mikkel C. og jeg de sidste to år, har været ledere på en skaksommerlejr med mange af disse som deltagere, og de skulle jo ikke så gerne kunne sige, at de havde været bedre placeret end mig...
Understående har jeg lavet følgende skemaer med turneringens gang for de enkelte læsemedlemmer. Derved slipper læseren for en trættende slavisk beretning om turneringen runde for runde, da jeg nu kan tillade mig at tage det bedste af det bedste?!
 

Robert Vollertsen:     
 
Runde:
Modstander: (ELO/DK)
Farve:
Resultat
1
Hans Haagen Larsen -/1531
H
1
2
Peter Erik   Olsen, 2258/2212
S
½
3
IM Mikkel Antonsen, 2359/2402
H
0
4
Christian Winther, -/1554
S
1
5
Mads Svendsen, 2047/1941
H
½
6
Kim Røber Jensen, -/1773
S
1
7
Filip Casper Reuter, 2255/2113
S
0
 
Modstandernes gennemsnitsrating: 2230/1932  
4

Mads B Svendsen:
 
Runde:
Modstander: (ELO/DK)
Farve:
Resultat
1
Mike L. Griebel, -/1315
S
1
2
Filip Casper Reuter, 2255/2113
H
½
3
Christian Kongsted, 2225/2138
S
½
4
Heini Olsen, 2302/2214
H
½
5
Robert Vollertsen, 2088/2077
S
½
6
Arne Møller, -/1738
H
1
7
Steen Petersen, 2121/2076
S
1
  Modstandernes gennemsnitsrating: 2198/1953  
5

Thomine Stolberg-Rohr:
 
Runde:
Modstander: (ELO/DK)
Farve:
Resultat
1
Filip Casper Reuter, 2255/2113
S
0
2
Vagn Larsen, -/1458
H
1
3
Alexei Hansen, -/1299
S
0
4
Martin Lee Lauridsen, -/1554
H
1
5
Jacob Aabling-Thomsen, 2160/1953
S
0
6
Lars Bo Tækker, -/1375
H
0
7
Steen Lauersen, -/1339
S
1
  Modstandernes gennemsnitsrating: 2208/1584  
3

Christian Winther:
 
Runde:
Modstander: (ELO/DK)
Farve:
Resultat
1
Dimitri Bogdanov, 2105/2103
S
0
2
Mikkel Jørgensen, -/1601
H
1
3
Nils Petersen, 2046/1788
S
½
4
Robert Vollertsen, 2088/2077
H
0
5
Benjamin Skjoldan, 2010/1844
S
1
6
Claus Høeg, 2063/1783
H
0
7
Asger Paaske, 2063/2029
S
1
  Modstandernes gennemsnitsrating: 2062/1889  

Tjaa…i mangel af bedre vil jeg anyway lige tage det runde for runde. For de tre førstnævnte (Robert, Thomine og undertegnede.) Christians beretning kommer senere...

Runde 1:
Robert vandt med noget besvær i en kongeinder; en kvalitet nede skulle han nok være tilfreds med remis, men modstanderen kludrede i det, og Robert vandt.
Jeg kørte min modstander over, der aldrig fandt ud af, hvad der skete på brættet (han endte for øvrigt delt sidst.
Thomine stod en overgang glimrende mod den højereratede, men måtte dog bøje sig for overmagten, efter dog først at have spillet 0-0-0!! Et træk, der ville give en remis, i det fald at det var lovligt, men desværre skulle den kære konge passere et dækket felt og modstanderen opdagede, det da også efter 5 min. betænkningstid.

Runde 2:
Robert spillede et dramatisk parti, hvor han stod under hele tiden, havde dog en dræber ved første tidskontrol som han overså, var herefter bagud med to bønder, men tiden rindede ud for 2200-manden, og Robert opnåede en remisstilling.
Jeg faldt i søvn i åbningen... ”stonewall”..gaaaab, prøvede at huske tilbage på en lektion med Steffen Pedersen, men forgæves. Istedet tog jeg åbningen for gode varer og overså en gevinst. Jeg valgte herefter en alternativ plan, nemlig at lukke det hele af, så jeg ikke kunne tabe, men tilsidst var der heller ingen muligheder for sejr.
Thomine ofrede sin stilling for et matangreb, og brugte herefter 45 min. på at se en mat i 2 –imponerende!!!

Runde 3:
Robert fik bank af IM Antonsen i et parti, som han siger han lærte meget af (altså Robert ikke IM’eren).
Jeg blev gennempryglet og kunne slet ikke røre mig, men min modstander kunne ikke slå knude på sækken og jeg hoppede ud med en officer i overskud, gav herefter remissen for ikke at komme for lagt op i rækken.
Thomine tabte et flot parti til et af de unge talenter 10 år og DM i skoleskak, grundet noget tidsnød (Se mere den humoristiske side!!!).

Runde 4:
Robert vandt over Christian, blandt andet efter en flot kombination.
Jeg spillede følgende parti, mod en færing der var med til OL(!):

Mads B Svendsen (1941) - Heini Olsen (2214)

Jeg anede simpelthen ikke hvordan man skulle vinde, og igen, skulle jeg risikere at vinde, ville jeg sikkert ramme en IM’er. Men et ok resultat mod en meget stærkere modstander.
Thomine vandt rimeligt smertefrit, og tog vel bare hvad der stod i slag.

Runde 5:
Robert og Mads spillede følgende knaldparti:

Robert Vollertsen (2077) - Mads Svendsen (1941) [A40]
Øbro Nytår (5), 29.12.2001

1.d4= ½-½

Tjaa, lidt kedeligt, men det smarte var, at vi begge stadig havde mulighed for præmie.
Thomine tabte (igen), i et parti, hvor hun greb den forkerte brik i åbningen og blev rullet.

Runde 6:
Robert vandt et flot parti, der endda kunne have haft en flottere afslutning, men point kom der på kontoen (se nedenstående).
Jeg kom kanon fra åbningen, smed det væk, vandt en kvalitet, smed det igen væk, og vandt til sidst grundet mdstanderens ringe tid –tureringens dårligste parti!!
Thomine tabte (behøver jeg skrive: igen) til en lavere ratet spiller nemlig den gamle FREM’er Lars Bo Tækker. Hun tabte først en bonde, men havde dog noget aktivitet som hun brugte på at spærre sin løber inde.

Kim Røper - Robert Vollertsen

Runde 7:

Robert og jeg havde begge chancen for at vinde præmie i klassen under 2200. Kravet var en sejr for begge, dog ville en remis formodentligt give en sekundær 200-krone eller sådan noget. Derfor satte vi hinanden op til begge at spille på gevinsten.
Robert fandt en spændende fortsættelse i Bird med sort, og partiet kom ud af balance, desværre faldt det til sidst ud til modstanderens fordel, dog havde Robert forinden meget spændende forsættelser.
Jeg mødte en spiller, der havde lagt ud med 4 af 4 tabt de to sidste, og som også sad med chancen for de 2000 kr. som bedst under 2200.
Vi kommer ind i partiet på et tidspunkt, hvor jeg tidligere i partiet har afslået fredspiben, og hvor det er klart, at vinderen alene vil løbe med de 2000 kr. Min modstander har netop brugt 15 min. på i grådighed at finde en gevinst, og med 5 min tilbage, spiller han denne fint tilrettelagte serie af fejl:

Steen Petersen (2076) - Mads Svendsen (1941)

Thomine sluttede turneringen fint af med en sejr.
Vi stiller straks om til Cristian, der har indleveret følgende om sin turnering:

Ikke uden betænkeligheder  meldte jeg mig  til denne turnering, for tre dage skulle der spilles 2 partier og det giver mig visse trætheds problemer. I første runde var der ingen  træthed Her mødte jeg viste det sig, min svageste modstander som  Havde   1601 i Rating. Det blev rundens hurtigste parti:

Christian Winther - Mikkel Jørgensen 1601

I 2. runde d. 27 Skulle jeg så spille med Nils Petersen Rating 2048/1788 remis og 1½ af to mulige, men så mødte jeg en række stærke spillere og måtte være til freds med yderlige 2 P i de næste 5 runder.
Gevinsterne blev mod  Claus Hoegh  Og Benjamin Skjolddan. Sidstnævnte er et   Stortalent på bare 13 år. En Budapester Gambit var ikke hans livret, men han spillede sig ud af vanskelighederne, men i en remisstilling spillede han på gevinst og tabte. Vi kommer til at høre mere om Benjamin helt sikkert. Rating 2010  / 1844.
Min Sidste gevinst var ikke i fare, men  Jeg lave trætheds fejl. Sidste parti var ringe, Men Mod en stærk modstander,  (Asger Påske)  er nederlaget  forståeligt.

Christian Winther – Claus Høeg von Holstein Rathlou 2063/1783

Ikke noget stort parti. Hvorfor spillede jeg ikke 34.  cxd5   ret uforståeligt. Men en god turnering.

Redaktionen takker Christian for hans indlæg, og undrer sig på samme tid over hvorfor han ikke har nævnt at han faktisk tabte i første runde se tabel –det er vist det man kalder fortrængning...
Samtidig skal det nævnes, at Christian vandt præmien som bedste spiller under 1600 med sine 3½ point, en præmie som vist nok var på 1750 kroner. Tillykke.

Slutstilling i Øbro Nytår 2001:

1. Esben Lund 6 point af 7
2-3. Heini Olssen og Jacob Carstensen 5½
4-9. Mikkel Antonsen, Bjørn Brinck-Claussen, Peter Erik Olsen, Filip Casper Reuter, Mads Bilde Svendsen og Nikolaj Mikkelsen 5

Bemærk nedest, Nikolaj Mikkelsen er blot 13 år, og vandt blandt andet over Jacob Carstensen, Claus Rossen samt en anden 2100-mand. Flot turnering, og også en spiller man skal holde øje med.

Men ellers kan turneringen anbefales til alle, stemningen er helt fin (hvis man altså kommer til tiden...). Efter turneringen var der præmieoverrækkelse med champagne og kåringer blandt andet i kategorien ”bedste østtyske look” (nej,det blev ikke Robert). Fra klokken 1:00 var der lyn hele natten, så man rigtig var frisk til nytårsfestlighederne dagen efter.

Turneringstabel - (Klik videre på Øbro Nytår 2001 - Turneringstabel)

Top

LF-humor

Af Redaktionen (alle klager rettes til Palle)
Find en fejl: I sidste nummer af dette fremragende blad bragte vi følgende indbydelse:
I år holder vi igen julefrokost, datoen er dog rykket til lørdag den 15.
december. Festen starter klokken 19:00 og holdes i det store mødelokale i
indgang F. En konvolut koster 100,-. Øl, vin og vand kan købes. Sidste
tilmeldingsdato er torsdag den 6. december.

På gensyn
Bestyrelsen

Og i skyndningen, altså mens vi sammensatte bladet, glemte vi at læse korrektur på lige denne annonce. Og den opmærksomme læser har selvfølgelig bemærket fejlen. At konvolutter på ingen måde i dagens Danmark, kan snige sig op på en pris i nærheden af 100 kr. Men hvem fra Bestyrelsen er så bagmanden bag disse overpriser på forsendelsematerialer??
Svar: Kassereren (Robert), og nu begynder de klubmedlemmer, der var tilstede ved Generalforsamlingen så småt at se lyset. For samme kasserer kunne på denne jo ikke redegøre for, hvorfor posten på kontorudgifter var på over 5000 kr.
Men dette er nu forståeligt, da vores pengeansvarlige åbentbart køber de mest eksklusive konvolutter på markedet.

Voldeligt klubmedlem langer ud...
 
Dette er det eneste billede fra Øbro, og er taget umiddelbart efter Roberts næse er pakket ind, grundet at den anden person på billedet (Thomine) i fortvivelse over at have tabt, til en lille dreng, slog vildt ud i luften og ramte den uskyldige kasserers lugteorgan.
Robert var dog hurtig til at tilgive denne hændelse, da denne også kender det ikke at kunne vinde over børn i 10-11 års alderen. Dette prøvede Robert i Norge. Bemærkelsesværdigt nok skete det samme for Thomine i samme turnering.
Der går nu rygter om at Robert og Thomine har dannet en klub ved navn:
M.Ø.G.U.N.G.E.R. (Modstandere af Ødelæggende og Gennemførtgodtspillende Ungspillere, der grundet Naivitet og Gylp Eroderer de Rutinerede)

Top

Styrkeliste pr. 1/1-2002
Bemærk, at holdopstillingen for divisionsturneringen stadig skal følge den gamle holdopstilling
1. Carsten Bank Friis
2. Morten Topholm Rud
3. Per Stentebjerg
4. Jannick B Skow,
5. Michael D. F. Sørensen,
6. Robert Vollertsen
7. Jørn Moestrup
8. Axel Nielsen
9. Martin Skov Jakobsen
10. Peter Christian Grau
11. René Rauer Hansen
12. Jørgen Lynggård
13. Mads Bilde Svendsen,
14. Erik Mathiesen
15. Johnny Holler Johansen
16. Jørgen Kvisthøj
17. John Erling Nielsen
18. Thomine Stolberg-Rohr
19. Uffe Petersen
20. Lars Bo Sørensen
21. Jens Rasmussen
22. Kurt Ploug
23. Palle Halkier Jørgensen
24. Jens Skoldborg
25. Esben Andersen
26. Brian Lorenzen
27. Niels Henrik Cappelen
28. Christian Winther
29. Søren A. Hansen
30. Niels Andersen
31. Brian Kristiansen
32. Jakob Grauslund
33. Karl Åge Thomsen
34. Søren Kristensen
35. Benny Pedersen
36. Claus Børsen
37. Tommy G. Hansen
38. Peter Frank Jørgensen
49. Jeppe Jørgensen
40. Villy Nielsen
41. David Hind
42. Jacob Bo Christensen
Top

Læseforeningens
Skakklub