Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 5:

22. november 2001


Fra Redaktionen - Fyens Land Kop - Simultan mod Carsten Bank Friis - Klubmesterskab i hurtigskak - GP-lyn - Klubmesterskabet - Holdturneringen - Lundeborg - Lurturnering -

Simultan mod Peter Heine Nielsen - Læseforeningens Jubilæumsturnering - Læseforeningen 100 år - Fåborg Weekend - Styrkelisten - Junior-FM -

Tårnet Non-stop - Søhus Hurtigskak - Team Atos - Julefrokost - Indbydelser -


Fra Redaktionen

Tjaaa, så er den nye Læsehest på gaden ... Det er ved at være en tradition at vi udskyder bladet en uge, men denne gang var ligeså meget af hensyn til, at der på udgivelsesdagen ikke ville nogen mennesker i klubben som afhensyn tilos selv ... Vi skal nok stramme os an!! Det blad du nu sidder med i hånden er en tyk sag, og dækker alt, hvad der er sket fra sommerstart og til nu. Bladet kunne dog være blevet endnu tykkere så frem nogle flere havde skrevet om de ting de havde deltaget i, eksempelvis kunne er referat fra Nyborg Open eller måske Junior FM være spændende. Derfor vil vi som redaktion nu i højere grad prikke folk på skulderen i håb om at de gider at dele deres oplevelser med os andre. Så får du pludselig en dag sparket stolen væk under dig, mens du sidder og spiller, så skal det opfattes som et hint om, at partiet gerne må kommenteres til bladet Vi har i dette blad leget med layouten, idet vi er begyndt at skrive i spalter. Hvad synes det menige klubmedlem om dette? Og er der andet der kan gøres bedre??

--GOD FORNØJELSE MED LÆSNINGEN

Hilsen
REDAKTIONEN


Fyens Land Kop
af Carsten Bank Friis
Jeg deltog i øverste gruppe som jeg har gjort det hvert år siden starten, men det kan godt være, at det bliver sidste gang i denne omgang, for det gik ikke specielt godt for mig.
Det så ellers fint ud fra start! 1. runde vandt jeg nemlig et ganske pænt parti over Allan Holst, der har et ratingtal lige omkring de 2400. Næste runde kom jeg lidt ned på jorden igen, da jeg måtte ned mod den senere vinder Peter Heine Nielsen, jeg startede ellers ganske pænt, men her fik jeg virkeligt set hvordan en professionel udnytter en klart bedre tid, for fra en svagt fordelagtig stilling gik min stilling bare stille og roligt ned af bakke - lidt ærgerligt! 3. runde fik jeg fornøjelsen af Finn Pedersen. Jeg kom til at stå ganske pænt, men kunne så ikke rigtigt komme videre, så fik vi set, at ingen af os ønskede remis, for vi stod vist på den samme måde 5-6 gange uden at nogen af os forlangte remis- det sker ret sjældent - herefter satsede Finn lige lovligt kraftigt, så jeg til sidst kunne få hele stikket.
I 4. runde vandt jeg over en yderst passiv Erik Jelling, men dette skulle vise sig at blive vendepunktet for os begge, da Erik herefter fik en hel anden stil og endte på 8. pladsen. For mig gik derimod helt i sort - resten af turneringen fik jeg nemlig de sorte brikker!
I femte runde spillede jeg et interessant parti mod Jens Kristiansen, hvor jeg undervejs faktisk stod rigtigt pænt, men så så jeg syner og derefter var det helt nat for mig.
Nå, men så får man vel en nemmere modstander i den kommende runde?! Nej, nu sad Carsten Høi, der her i efteråret er blevet udnævnt til GM, på den anden side af brættet. Jeg kom ret hurtigt til at stå ret passivt, så fandt jeg et interessant dronningeoffer, men glemte lige at spille pointen, efterfølgende viste det sig, at Høi alligevel havde stået bedst.
Men så må man da få en let modstander i sidste runde!! Nej, det blev faktisk endnu værre, for på den anden side sad nu GM Sune Berg Hansen, der havde haft en elendig turnering, og det skulle altså gå ud over stakkels lille mig, ikke nok med at han gennemtævede mig - han var også så ufin at bringe partiet i Politiken et par dage efter…
3 af 7 er et af mine ringeste resultater, selv om jeg var ca. 1½ point over forventet!
Lars Borbjerggaard var også med i øverste gruppe og klarede sig en anelse bedre, idet han scorede 3½, bedste resultat var helt klart remisen mod GM Jonny Hector, ellers kneb det mod IM-kollegerne, medens Lars vandt over de øvrige.

DM-gruppen

Morten Rud vandt sensationelt Fyens Land Open Kop og spiller dermed i DM gruppen næste år.
Jeg havde håbet, at Morten ville skrive et referat fra turneringen, men det er jo efterhånden nok ret usandsynligt!
Fra start tydede nu intet på, at Morten ville vinde, idet han allerede i første runde måtte ned med nakken, det var Robert Vollertsen, der ganske rimeligt - endda med sort - vandt. Men efter denne kendte schweizergambit var Morten ikke længere til at styre, naturligvis var han heldig undervejs, mest dog nok i sidste runde mod Allan Rasmussen, hvor Morten bare stod skidt undervejs, og til allersidst lykkedes det Morten at sætte mat med få sekunder tilbage!! Man har vel lov til at være "lidt" heldig.
Robert fulgte ellers sin gode start op med yderligere 2 gevinster, men derefter var der ikke meget at komme efter, resten af turneringen gav kun ½ point. Det udnyttede Jens Rasmussen til at blive næst bedste læsedreng med 4 point, men hvor Robert i de sidste 5 runder kun mødte folk der endte i top 10, så mødte Jens slet ingen der endte blandt de 10 bedste. Peter Grau endte på 3½ point uden på noget tidspunkt rigtigt at have været med, hvor det er rigtigt sjovt.


Simultan
af Carsten Bank Friis
Sæsonen startede som der snart er tradition for med en ursimultan. Denne gang var det klubmesteren Carsten Bank Friis, der stod for skud. Der var mødt lidt færre til simultanen i år - 12 mand skulle forsøge at gøre det svært for Carsten, og styrken var ret pæn med 6 mand fra omkring mesterstyrke til ca. 2100 som toppen af kransekagen, og desuden var der et par folk, der tidligere har gjort det svært for simultanspillere!
Spilletiden blev sat til 45 minutter til udfordrerne og 1 time og 15 minutter til simultanspilleren (det giver ca. 6 minutter pr. parti!).
Rundt omkring blev der gået friskt til sagerne, Carsten vandt et par bønder der blev ofret/tabt, men kom også til at stå ret kritisk enkelte steder - det nok værste var mod René Rauer Hansen, der kunne have vundet forceret! Derimod var der hurtig klar fordel mod Søren Kristiansen og mod Villy Nielsen, og her holdt Carsten fat, selv om det tog en hel del træk. I mens havde Jannick vundet over Carsten, der opgav en stilling, der så ret kritisk ud, efteranalyserne gav heller ikke Carstens stilling mange chancer, så det var fornuftigt nok.
Carsten udlignede dog ret hurtigt, det var Villy det gik ud over. På dette tidspunkt var stillingerne ved at være rimeligt afklarede, det så ud til yderligere 8 sejre, medens partiet mod Robert Vollertsen var yderst kritiskt og partiet mod René, der blev sprunget over i lang tid stadig så noget kritisk ud.
Efterhånden blev de forskellige gevinststillinger omsat til gevinst, partiet mod Robert gik tabt og mirakuløst vandt Carsten over René!

Samlet resultat:
 
Udfordrerne
2
10
Simultanspiller
Claus Børsen (H)
0
1
Carsten Bank Friis
Tommy G Hansen (S)
0
1
Carsten Bank Friis
Søren Kristiansen (H)
0
1
Carsten Bank Friis
Peter Christians Grau (S)
0
1
Carsten Bank Friis
Jannick B Skow (H)
1
0
Carsten Bank Friis
Johnny Holler Johansen (S)
0
1
Carsten Bank Friis
René Rauer Hansen (H)
0
1
Carsten Bank Friis
Erik Mathiesen (S)
0
1
Carsten Bank Friis
Esben Andersen (H)
0
1
Carsten Bank Friis
Robert Vollertsen (S)
1
0
Carsten Bank Friis
Villy Nielsen (H)
0
1
Carsten Bank Friis
Brian Kristiansen (S)
0
1
Carsten Bank Friis

Simultan 2000

Top

Klubmesterskabet i hurtigskak
af Carsten Bank Friis og Mads B Svendesen
Blot 16 var mødt frem til starten af det første officielle klubmesterskab i hurtigskak.
Styrkemæssigt var der ikke det helt store at klage over, idet feltet fra start bestod af bl.a. 7 mesterspillere med en IM'er i spidsen!
Reglerne for turneringen var af Bestyrelsen blevet revideret, ikke bare med 3 points reglen, men også med henhold til navneændring, og at man ikke kan vinde turneringen så fremt man ikke har spillet alle runder. Alligevel var turneringen meget rodet, og der vil blive kigget på den igen inden næste sæson, da målet med at få flere til at gennemføre turneringen ikke blev opfyldt idet kun 11 ud af 24 spillede alle runder.
Så vidt vides - er det første gang vi i Læseforeningen forsøger med en turnering, hvor sejr giver 3 point og remis 1, det bliver spændende at se om det giver ændringer i spil og slutstilling!!
Lidt om turneringen, først de tre første runder set med Klubmester Carstens øjne, derefter resten af turneringen generelt.
1. runde bød derfor ganske naturligt på et par opgør med mesterspillere på begge sider. René Rauer kom aldrig rigtigt ind i partiet mod Lars Borbjerggaard og tabte dermed planmæssigt. Knap så planmæssigt var den næste favoritsejr, som Carsten bank Friis stod for da han vandt over Peter Christian Grau, men her var Peter absolut med i spillet, men tiden var dårlig og det er farligt i hurtigskak - jeg oplevede det selv for nyligt i DM i hurtigskak, hvor jeg stod yderst behageligt mod Peter Heine Nielsen, men dårlig tid er ikke nogen god makker...
Heller ikke i nogen af de øvrige partier i første runder var der tale om overraskelser.
Til anden runde var Per Stentebjerg nået frem, efter lidt diskussion blev han sat ind i turneringen med 2 point. Han kvitterede for tilliden og lammetævede Carsten - der aldrig rigtig var en trussel for Per i det parti. Der var yderligere topopgør, idet Robert Vollertsen endnu engang vandt over Morten Topholm Rud - sidst var ved DM i hurtigskak, og da var det Mortens eneste pointtab, bliver det også således her, så har Morten gode chancer for at vinde turneringen!!
Heller ikke i 2. runde var der de store overraskelser.
I 3. runde vandt Kim Skaanning uden kamp over Per - der vist kun kan spille 2 runder hver gang. Robert og Lars spillede et vildt parti, som Lars havde mest styr på, for til sidst gik det helt galt for Robert, der måtte lade sig sætte mat. Jakob Grauslund stod for turneringens hidtil største overraskelse med gevinst over René, der gik i en alvorlig fælde til sidst. Thomine Stolberg-Rohr beviste at hun absolut ikke har glemt skakspillets finesser efter en længere pause, idet hun efter 3 runder er på 3. pladsen med 7/9 efter Kim og Lars med hver 9/9. I 3. runde gik det ud over Jens Rasmussen, hvor Thomine vandt slutspillet med gode ideer og Jens' dårlige tid.
Jens lod sig dog ikke slå ud af dette endte meget overraskende på en tredjeplads, der lagde grundlaget for en meget flot hurtigskaksæson indtil videre (se lurturneringen og søhusturneringen). Uden de helt store problemer endte Carsten på andenpladsen for jovist tabte han til Lars og Per, men hans status som bedste hurtigskakspiller var der ingen der seriøst kunne true. For klubmester i hurtigskak blev nemlig Carsten, eftersom den suveræne vinder ikke er a-medlem i klubben. Den suveræne vinder var (trommehvirvel…)  Lars Borbjerggaard, der med sejre i samtlige partier på vandt med 27/27. Hvad jeg (Mads) opfattede, var Lars kun i rigtige vanskeligheder mod Per og Mads. Mod Mads var det meget klart, og en afvikling ville betyde tab for Lars, og mod Per blev han reddet af en selvmat fra Pers side i en vist nok tvivlsom stilling.
 
 
Officielle klubmesterskab i hurtigskak
1
2
3
4
5
6
7
8
9
I alt
Plac.
1.
Robert Vollertsen
02/3
03/3
0/08
0/16
12/0
0/23
0/26
21/3
3/06
12
7
2.
Villy Nielsen
0/01
09/0
15/0
0/04
20/3
3
3/21
0/14
19/3
12
10
3.
Morten Topholm Rud
04/3
0/01
3/09
15/0
07/0
05/3
0
0
0
9
-
4.
Jacob Christensen
0/03
0/10
06/0
02/3
0/19
14/3
0
0
0
6
-
5.
Jens Rasmussen
06/3
0/08
0/10
12/0
14/3
0/03
20/3
3/19
3/17
15
4
6.
Brian Kristiansen
0/05
07/0
3/04
19/3
3/21
10/0
0/13
25/0
01/0
9
9
7.
René Rauer Hansen
08/0
3/06
11/0
3/14
3/03
16/0
3/15
17/3
12/1
16
3
8.
Lars Borbjerggaard
3/07
05/3
01/3
10/3
3/16
3/22
17/3
3/12
3/26
27
1
9.
Palle Halkier Jørgensen
10/1
3/02
03/0
0
0
0
0
0
0
4
-
10.
Thomine Stolberg-Rohr
1/09
04/3
3/05
0/08
22/0
3/06
0/16
15/3
13/0
13
6
11.
Jakob Grauslund
12/0
3/14
3/07
0
0
0
0
0
0
6
-
12.
Mads B Svendsen
3/11
13/0
16/0
3/05
3/01
15/1
3/23
08/0
1/07
14
5
13.
Kim Skaanning
14/3
3/12
3/17
0
0
0
06/3
16/0
3/10
15
-
14.
Tommy G Hansen
0/13
11/0
3
07/0
0/05
0/04
0
02/3
1/20
7
-
15.
Peter Christian Grau
16/0
3
3/02
3/03
17/0
1/12
07/0
0/10
23/0
10
8
16.
Carsten Bank Friis
3/15
17/0
3/12
01/3
08/0
3/07
15/3
3/18
24/1
19
2
17.
Per Stentebjerg
2
3/16
0
18/3
3/15
0
0/08
0/07
0
11
-
18.
John Nielsen
-
-
4
0/17
23/0
3/20
19/3
26/0
25/0
10
-
19.
Karl Aage Thomsen
-
-
3
0/06
04/3
3/20
0/18
0/05
0/02
9
-
20.
David Hind
-
-
2
21/0
3/02
18/0
0/05
3
14/1
5
-
21.
Søren Kristensen
-
-
2
3/20
06/0
0/19
02/0
0/01
3
8
-
22.
Johnny Holler Johansen
-
-
4
23/3
3/10
08/0
0
0
0
10
-
23.
Christian Winther
-
-
4
0/22
3/18
01/3
12/0
24/0
3/15
13
-
24.
Jørn Moestrup
-
-
-
-
-
7
25/3
3/23
1/16
10
-
24.
Jannick B Skow
-
-
-
-
-
7
0/24
3/06
3/18
10
-
24.
Erik Mathiesen
-
-
-
-
-
7
01/3
3/13
0/08
10
-
Top

GP-lyn
af Carsten Bank Friis
Første afdeling af årets grandprix-lyn er spillet - og der var mange overraskelser undervejs - hov der røg turneringsskemaerne sørme i papirkurven... - ØV de kan samles op igen - måske en sagte ild kunne have sin virkning...

Gruppe 1

At Lars går hen og vinder den ene af kvalifikationsgrupperne kan ikke siges at være en overraskelse, men at Jannick, der sidste år var med helt i toppen hver gang ikke kom i finalen må siges at være en pæn overraskelse.
Men som man ser af tabellen, så var martin simpelthen for stabil!
Flot gået af jens Rasmussen, der præsterede at gå forbi folk som Jørn Moestrup, Erik Mathiesen og Mikkel Clausen.

Gruppe 2

Her var den helt store sensation, at sidste sæsons samlede vinder af GP slet ikke var i stand til at spille sig i den øverste finalegruppe - heller ikke i gruppe 2 - først gruppe 3 rakte pointene til!!
Nej, det var Robert Vollertsen, der fra start havde besluttet sig til at vinde, og han var vist også den eneste, der stort set hele tiden lå til at gå i den øverste finalegruppe. Nr. 2-5 ligger meget tæt, avde Carsten f.eks. fået remis mod Kim i 3. sidste runde, så havde det været ham, der havde været med i den øverste finalegrupe!
Brian og Niels lavde en meget flot præstation, men de var nu heller ikke direkte uheldige undervejs...

Finalen blev vundet af Lars Borbjerggaard, med Robert Vollertsen som en noget overraskende toer - han havde endda en enkelt klar gevinst mod Lars - mat i eet...

Top

Klubmesterskabet

af Carsten Bank Friis og Robert Vollertsen

ELO - Basis 1 - Basis 2 - Basis 3
ELO:

Så er den nye runde af klubmesterskabet kommet i gang. 1. runde kom lidt stille i gang når man tæller antallet af spillede partier - der var nemlig 2 udsatte partier.
Men på banerne skete der virkelig noget! Kim havde fået Jannicks åbning til at se helt forkert ud, der var vist noget der så ud som klar fordel, men så begyndte Kim at rokere modsat af Jannick for derefter at sætte sine brikker lige lovligt passivt op. Jannick startede en bondestorm - selv om han faktisk kunne have vundet en bonde, men det var der ikke lige nogen af de 2 kombetanter der så undervejs. Jannick kongeangreb blev mere og mere ubehageligt og tilsidst måtte Kim bide i det meget sure æble.
Martin og Robert spillede et interessant parti, men de var vist aldrig langt fra remisen, hvilket det da også blev tilsidst efter at Martin havde afslået remis i første omgang.
Carsten skulle prøve kræfter mod vores nye b-medlem Lars Andersen, der til daglig slår sine folder i Kjellerup. Carsten havde konstant et meget lille plus og dette kostede Lars tid og pludselig også en bonde og senere partiet.

2. runde:

Martin traf et dårligt åbningsvalg mod Carsten. Efter to tvivlsomme træk gik Martin i en taktisk fælde og partiet var i bund og grund overstået, inden det rigtig var kommet i gang. (En gang imellem sker den slags for alle og det er måske heller ikke helt så katastrofalt, hvis det hænder mod favoritten. Men mon ikke det bare var en engangsforeteelse?!)
Kim havde hvid mod Lars. Det blev en pirc-agtig opstilling, hvor Kim havde angreb på kongefløjen, mens Lars... Øh, tja, jeg synes ikke rigtig, at jeg kunne se noget modspil, hverken i centrum eller på dronningefløjen... og den slags plejer at være dødelig.
Peter prøvede en hollænder mod Robert. Peters stilling var presset, men han havde mulighed for at spille på dronningefløjen med et lidt usædvanligt b5. Han valgte i stedet det tematiske e5, hvilket kostede en livsvigtig bonde. Efterfølgende fungerede samspillet mellem Peters officerer heller ikke rigtig og han måtte give en kvalitet for ikke at gå mat. Robert satsede ikke yderligere og afviklede til et nemt vundet slutspil
Jannick og Moestrup spillede remis. Jeg kan ikke rigtig huske partiet, så jeg går ud fra, at der ikke rigtig skete noget vildt.

3. runde:

Denne runde var fyldt med overraskelser og vildt spil! Jannick kom ned på jorden efter sin pæne start, da han tabte til Lars efter totalt at have overset et midlertidigt officersoffer, der ville have kostet dyrt at modtage, men det var også dyrt at lade være! Martin og Kim spillede et angrib på hver sin fløj parti, og det slap Martin bedst fra, så han sikrede sig hele pointet. Robert fortsatte de gode takter med gevinst over René. Peter og Carsten spillede nok rundens mest vilde parti, partiet følger sandsynligvis senere! Rundens eneste remis var mellem Michael og Jørn.

4. runde:

Dagens nemmeste gevinst stod Kim for, da den kun krævede at han mødte op, for hans modstander Peter kom lidt over 1 time for sent. Carsten udbyggede sit stakit med sejr over René, der ellers gik frisk til sagen med et par bondeofre, men da han i en begyndende kritisk stilling spillede forkert så var det bal forbi - ellers kunne der stadig have været meget spil som efteranalyserne viste. Robert mistede lidt af pusten, da han måtte af med en halv til den bundsolide professor. Michael vandt et helt vildt parti over Jannick, partiet blev først afgjort, da de havde mindre end 1½ minut tilbage - tilsammen!! Det var nok deen moralsk rigtige vinder, men begge parter stod adskillige gange klart bedst - også inden den rablende tidnød, hvor de absolut intet så!!! Partiet mellem Martin og Lars endte ligeså vildt - dog kun med Lars i rablende tidnød. lars tilbød remis, dette ville Martin ikke have og et par træk senere blev damerne byttet af, dette lyder ikke specielt farligt, men der var lige den hage ved det, at Lars havde en fribonde der ikke kunne stoppes, så ligepludselig var det Lars, der vandt i stedet!

5. runde:

Peter spillede alt for optimistisk og da Lars forsvarede sig rigtigt pænt, så kunne status ret hurtigt gøres op til at Peter blot manglede en bonde, og det medførte senere tab af partiet. (Peter kan - efter at have tabt det udsatte til Michael - nu synge med på børnesangen: En kort (0-0), en lang (0-0-0), så nu bliver det spændende om han kan lave en trekant og en strang...) Carsten måtte af med en halv, selvom der blev forsøgt en del mod Jørn, bl.a. rokade til hver sin side. Der var chancer for et interessant fremstød, men Fritz mener ikke, at det ville have givet noget særligt... Slutstillingen var en anelse bedre for Jørn, men remis havde nok været det mest sandsynlige. Rundens topopgør stod mellem Michael og Robert - partiet blev ret rodet, men nok hele tiden med lidt fordel til Michael, der da også slutteligt trak det længste strå. Martin stod stort set lidt bedre mod Jannick gennem hele partiet, som dog endte remis, bagefter viste det sig, at Martin undervejs havde haft en stor chance for at vinde, men Jannick vinder man ikke så llet over! Dagens største overraskelse stod René for, da han vandt over Kim, i slutspillet var han ellers tæt på at sætte gevinsten over styr.

6. runde:

Så var det blevet tid for topopgøret, både Michael og Carsten havde inden deres indbyrdes kun sat hver ½ point til! Selve partiet blev mere spændende end godt. Carsten spillede med hvid en ret uambitiøs åbning, til gengæld blev der på vej ind i midtspillet spillet lige lovligt hårdt. Der blev rokeret til hver sin side, desværre for Carsten var der ikke specielt megen fremdrift i "bondestormen" - derimod rykkede Michaels bønder frem mod Carstens konge i et pænt tempo. Michael havde opnået en gevinststilling, men da sækken skulle lukkes fandt han et "smart" dameoffer - desværre for ham viste det sig desværre ikke at virke, og det medførte, at Carsten fik et slutspil med en kvalitet i overskud, blev senere til et klart vundet slutspil med bonde i overskud. Unægteligt et ærgerligt nederlag for Michael, der havde favoritten nede i sækken... Lars Andersen kom op på en andenplads med gevinst over René, sådan så det nu ikke ud hele tiden, undervejs kunne René have vundet en springer, men valgte i stedet den mere beskedne løsning at nøjes med en bonde - men derefter var hans stilling totalt forsvarsløs. Jannick og Robert spillede et langt parti, der tilsidst ebbede ud i remis. Jannick stod bedst i starten, men fik ikke rigtigt noget ud af det, på et tidspnkt så det nærmest ud til, at Robert var ved at få chancerne, men det endte altså med fredspiben. Peter kom endelig på tavlen! I et helt atypisk parti for ham, idet det blev et lige slutspil, der blev vundet efter at Martin satsede lige lovligt meget.

Udsatte partier:

I efterårsrunden var der sat plads af til udsatte partier, og det blev til et par interessante af slagsen! Michael var oppe mod René, der fandt et yderst interessant officersoffer i åbningen, men i fortsættelsen var det Michael, der spillede mest præcist, og da en irriterende løber blev byttet af, så var det slut for René. I det andet parti spillede Peter og Jannick et vildt parti, hvor Jannick med de sorte brikker stille og roligt kom til at stå lidt bedre, Peter forsøgte med et officersoffer, men det virkede ikke rigtigt. Efteranalyserne fandt nogle lidt bedre chancer for Peter, men også nogle parader for Jannick. I Peters rablende tidnød lavede Jannick et tårnoffer, og da Peter modtog var der en bonde, der gik i dronning.

7. runde:

Så skete det - der absolut ikke må ske - Carsten Bank Friis tabte (gæt hvem der skriver dette...) og så lige til Robert Vollertsen! Carsten spillede noget underligt noget i åbningen, og da Robert også spillede de mest interessante træk, så havde de 2 kombetanter allerede brugt over 1 time - hver - til de første 8 (o-t-t-e) træk - uhyggeligt, men stillingen var faktisk også ret interessant, Robert lavede et officersoffer - midlertidigt, Carsten turde ikke modtage, men efteranalyserne viste, at det kunne han sagtens have gjort, for det havde faktisk vundet en bonde, dog med nogen kombensation for Robert, men næppe nok. Derefter ebbede det ud i et midtspil, hvor Robert havde en lille fordel grundet et løberpar, men fordelen blev hurtigt forøget, for gennem et par træk spillede Carsten ret unøjagtigt (ærgrede sig nok over ikke at have fået mere ud af stillingen...), dette medførte, at Robert fik kongeangreb. Carstens tid blev ringere og ringere og så røg der pludselig en kvalitet. Først på dette tidspunkt begyndte Carsten igen at spille interessant skak, og det var da også meget tæt på, at Robert var faldet i en af fælderne, men i sidste øjeblik fortrød han - ØV! Til aller sidst kom Carsten så til at lade en officer stå i slag i kraftig tidnød, men stillingen havde nu nok været tabt alligevel.
Michael udnyttede chancen, da han vandt over Kim, efter det meste af tiden at have stået noget mere aktivt.
I det sidste parti spillede Jørn - ja gæt lige - korrekt: remis, denne gang var det mod Lars, Jørn stillide sig ellers op til kongeangreb, men det lignte nu heller ikke, at der var alverden i det.

8. runde:

Jeg var forvist til det gamle køkken, hvor jeg spillede mod Jannick, derfor vil der kun være et rimeligt sporarisk referat fra de øvrige partier. I en skotsk åbning med de sorte klodser fik Carsten ret hurtigt udlignet mod Jannick. På vej ind i midtspillet var Carsten allerede ved at få overtaget. Jannick fandt ud af at der skulle ske noget, så der blev ofret en bonde som Carsten dog klogeligt ikke tog, men lidt senere forsøgte jannik igen og denne gang kunne Carsten ikke holde fingrene fra den! Jannick fik noget spil for bonden, men fortsatte ikke med den mest interessante variant, hvor Carsten dog stadig stod bedst - vel at mærke hvis man fandt alle de rigtige træk. Slutspillet var stort set håbløst for Jannick.
Michael kom klart bedst fra åbningen mod Lars, men alligevel blev det ikke så enkelt som Michael nok havde forventet, på et tidspunkt kunne lars have vundet Michaels dronning for et tårn, men på dette tidspunkt var begge i rablende tidsnød, så Michael slap med skrækken. Da krudtrøgen havde lagt sig fandt man ud af, at tidnøden var overstået - for 8 træk siden! - og at Michael havde en klart vundet stilling.
Kim mod Robert var dagens hurtigste, der blev delt efter ca. 20 træk uden at der var sket alverden.
Meget mere kamp var der i partiet mellem Martin og Jørn, men partiet blev remis, stillingen så ellers ret spændende ud undervejs, men til sidst valgte man altså fredspiben.
Peter og René spillede et helt vildt parti. Efter at Peter havde stået rimeligt kritisk lykkedes det ham at komme ud af de værste problemer, han fortsatte endda med at give René alvorlige problemer, og det overlevede René ikke.

9. runde:

Hurtigste parti i gruppen blev Carstens gevinst mod Kim, der undervurderede et bondefremstød med efterfølgende officersoffer, dermed vandt Carsten 2 bønder uden nævneværdig kompensation.
Dermed var der sat pres på Michael, der nu skulle vinde over Martin for at få omkamp. Michael stod behageligt, der så ud til at være en meget interessant mulighed, men i efteranalyserne, der var yderst indviklede blev der ikke rigtigt fundet mere end remis. Michael fik spillet et par træk uden rigtig plan og så var det pludselig Martin, der havde initiativet. Michael blev presset på både brættet og på uret og det holdt han ikke til, dårligt havde han overstået tidkontrollen før han kastede håndklædet i ringen.
Jørn spillede et helt atypisk parti, da han kombinerede Peter ud af banen. Jørnn fik det fulde overtag efter et midlertidigt officersoffer.
Lars fik hurtigt udlignet med de sorte brikker mod Robert, der var nok endda en lille fordel pga. nogle gode felter, men så fik Robert kombineret Lars ud af banen, hvorved han fik dame og 2 bønder for 2 tårne, og da Lars' brikker ikke rigtigt hang sammen, så var der ikke ritigt mere.

 
 
ELO - 2059 - (2080)
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
I alt
1.
Carsten Bank Friis
2236
2251
X
1
0
½
1
1
1
1
1
1
2.
Michael D F Sørensen
2051
2093
0
X
1
½
0
1
1
1
1
1
3.
Robert Vollertsen
2043
2077
1
0
X
½
½
1
½
½
1
1
6
4.
Jørn Moestrup
2038
2044
½
½
½
X
½
½
½
0
1
½
 
Martin Skov Jakobsen
2006
2020
0
1
½
½
X
0
½
1
0
1
 
Lars Andersen
2015
2027
0
0
0
½
1
X
1
0
1
1
7.
Jannick B Skow
2089
2071
0
0
½
½
½
0
X
1
1
½
4
8.
Kim Skaanning
2163
2115
0
0
½
1
0
1
0
X
1
0
9.
Peter Christian Grau
2005
1954
0
0
0
0
1
0
0
0
X
1
2
 
René Rauer Hansen
1945
1915
0
0
0
½
0
0
½
1
0
X
2

Karakterbogen:
Carsten løb med efterårsdelen efter lidt mere aktivt spil end normalt, lidt held var der naturligvis undervejs, bl.a. mod overraskelsen Michael, der fik en meget fin debut som A-medlem, Michael spillede godt og energisk og klarede sig som regel godt ud af de kritiske situationer, der opstår under sådan en turnering. Robert blev en flot nummer 3, han var ene om at besejre Carsten, men i modsætning til nr. 1 og 2 spillede han lige lovligt mange remiser til at kunne komme helt til tops. Martin spillede nogle interessante partier, fra sejren over Michael til katastrofen mod Carsten. Martin er god til at klø på, der bliver ikke bare givet remis. Lars fik en elendig start, men fik spillet sig op med energisk spil og en god potion held, flere gange så det ud til, at han var længere ude end han kunne svømme, men så viste han hvordan man fusker sig ind igen! Jørn spillede som sædvanlig alt for mange remiser til at komme med i toppen, han er jo næsten umulig at vinde over, men tager jo heller ikke de helt store chancer. Jannick havde en ret dårlig turnering, men han skal nok komme op igen. Kim spillede en elendig turnering, eneste højdepunkt var vel nok, at han som den eneste fik skovlen under Jørn. Peter fik slet ikke sit kombinationsspil til at fungere, resten af feltet er muligvis lige lovligt solidt, bedst gik det faktisk i partiet mod Martin, der blev spillet rent positionelt!! René fik egentlig mange helt ok stillinger, men så gik det ret mange gange helt galt, der blev overset for meget.



BASIS 1:

Af Mads B Svendsen
Basis 1 så på forhånd ud til at blive et opgør mellem 4 spillere, nemlig ratingfavoritten Jørgen Kvisthøj, de to unge løver Mads og Mikkel (ligesom tegnefilmen), og sidste års comeback John Nielsen, der jo lå i toppen i forårsdelen. Hvis andre spillere skulle blande sig, skulle de vist ramme formen 100%…så det gjorde Palle. Der kan (og bør) selvfølgelig argumenteres for at denne havde lykkens gudinde ved sin side, idet både Christian Winther og Jørgen Kvisthøj mildest talt forærede hele pointet til ham, til gengæld kunne han have vundet over den senere vinder Mads Svendsen, da denne ukorrekt valgte at ofre en officer.
Ellers var det en gruppe, hvor man gerne røg en fredspibe, 14 af 28 partier endte remis, bedst til dette var Mikkel, Jørgen og Kurt med hver 5 halve. Mikkel kunne måske have truet Mads, men remiserne gjorde at han reelt aldrig var en trussel. Christian fik oprejsning fra sidste års skuffelse i basis 1 med en hæderlig præstation, og forsvarede sit ratingtal. Kurt fik endnu engang bevist at han er svær at slå, men fik dog ingen sejre (dem opsparede han til OM), Kvisthøj manglede simpelthen rutinen. De to partier han tabte, var på klare fejl, såsom at glemme at trække mod Palle. Brian holdt skindet på næsen i den hårde gruppe, og satte sit præg på gruppen med en stilren sejr over John i første runde. Og netop John spillede en op-nedturnering sluttende med to nederlag til Mads og Mikkel. Dermed er Mads den nye mand i Elo-gruppen efter jul.

 
Basis 1 - 1748
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Mads B Svendsen
1847
1877
X
½
1
1
1
½
½
1
2.
Mikkel Clausen
1863
1859
½
X
½
1
½
½
½
1
 
Palle Halkier Jørgensen
1526
1677
0
½
X
½
1
1
1
½
4.
John Nielsen
1813
1779
0
0
½
X
1
½
1
0
3
 
Christian Winther
1675
1683
0
½
0
0
X
1
½
1
3
6.
Kurt Ploug
1675
1668
½
½
0
½
0
X
½
½
 
Jørgen Kvisthøj
1914
1836
½
½
0
0
½
½
X
½
 
Brian Lorenzen
1671
1665
0
0
½
1
0
½
½
X



BASIS 2:

Af Niels W. Andersen


Jeg har haft fornøjelsen af at deltage i Basis 2-gruppen ved efterårets Klubturnering, og vil her give et kort referat af slagenes gang…….
Basis 2 blev denne gang, i modsætning til tidligere, afviklet som Monrad ligesom Basis 3. En herlig nyskabelse, jeg synes monradsystemet er en forfriskende måde at spille en turnering på – i hvert fald set i forhold til de normale ”alle-mod-alle” events.
Det var på forhånd svært at udpege en favorit i gruppen, idet mange af deltagerne lå indenfor ca. 100 ratingpoint. Dog måtte man forudse at Tommy ville få det svært, de fleste andre deltagere havde ca. 350 ratingpoint mere end ham. Højest ratet var Esben Andersen med 1617.

Det blev hurtigt klart at dette var Thomines turnering! Thomine er efter en pause vendt tilbage med masser af spillelyst og gåpåmod. Hun er ambitiøs og giver kun remis når hun står absolut næstbedst, hun var derfor en fortjent vinder af Basis 2. Hendes nul mod Grauslund i sidste runde viste sig ligegyldigt, ingen formåede at nå op. Eneste minus ifølge Thomine var at hun måtte give remis mod sin dansklærer!
Det unge talent Kristoffer spillede også en god turnering. Han endte på plus to blandt andet efter at have vendt et totalt tabt slutspil mod Esben Andersen til gevinst. Flot kæmpet, dog skal det nævnes at netop Esben ikke havde sit livs bedste turnering, og han måtte da også udgå undervejs. Kristoffer spiller ofte gambit, men hans positionelle forståelsen er også fin – måske takket være Kim som træner ham. Jeg tror han bliver rigtig god engang.
N. H. Cappelen og Jens Rasmussen spillede (Igen) begge en solid turnering. Efter min smag spiller de begge lige en tand for tamt i åbningen, men så længe det virker er det vel O.K. Jens spillede et interessant parti mod Thomine, men måtte ned til sidst. Han var uheldig mod Kristoffer der havde heldet i slutspillet…..Jens havde ellers overstået en uhyggelig tidnød på smukkeste hvis.
Hr. Cappelen er en snu rad, hvilket han beviste flere gange, fx mod Tommy hvor han spillede yderst rutineret fra en (Måske) halvulden stilling. Også mod Skjoldborg tiltuskede han sig pludselig en officer, og så var den historie slut.
Samme Skjoldborg var blandt forhåndsfavoritterne grundet sin rating, men et par dumme (Læs: Uheldige) nuller ødelagde hans turnering. Så vidt jeg erindrer har han holdt en mindre pause, så måske skal der lige sættes fut i skakhjernen igen inden han er tilbage for fuld styrke.
Jeg selv spillede en horribel turnering. Jeg tabte i første runde til spasmageren Brian K, og tabte derefter totalt spillelysten. Jeg vandt heldigt en pligtsejr over Tommy i anden runde, og besluttede at fra nu af ”var remis ok”……det blev til 5 (!) af slagsen.
Grauslund har tit været remiskonge, men i denne turnering havde han bestemt det anderledes. Kun en enkelt af slagsen blev det til – mod undertegnede selvfølgelig! Jeg tror Jacob har lært meget af denne turnering, og hans parti mod Thomine blev en værdig afslutning: Han vandt simpelthen en bonde og holdt resolut fast i den trods Thomines angrebsforsøg. Flot.
Brian er et herligt bekendtskab både på og udenfor skakbrættet. Altid godt humør, masser af positivitet og spas. Da jeg havde set syner mod ham kørte han pragmatisk hele pointet hjem, og han havde vist fortjent flere point end han fik.
Tommy, rosinen i pølseenden, overraskede meget positivt. Han havde stillinger undervejs der lignede halve eller hele point, desværre kneb det ofte til sidst. Slutspillene er ikke Tommys stærke side, men til gengæld spillede han stærkt og uimponeret i midtspillene. Han kan sagtens være tilfreds med præstationen, som da også gav en lille ratinggevinst.

Tjah, sådan gik det altså i Basis 2. En fin og hyggelig gruppe, hvor de unge spillere understregede deres potentiale og de lidt ældre brugte deres større rutine klogt. Jeg ser frem til fremtidige dyster med jer alle!

 
 
Basis 2 - 1539
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
I alt
1.
Thomine Stolberg-Rohr
1579
1628
X
1
1
1
½
0
½
1
 
 
5
2.
Kristoffer Dyrgaard
1530
1601
0
X
½
1
1
 
½
½
 
1
 
Niels Henrik Cappelen
1560
1594
0
½
X
 
1
1
½
 
1
½
 
Jens Rasmussen
1575
1577
0
0
 
X
½
1
   
1
1
+
5.
Jens Skjoldborg
1606
1581
½
0
0
½
X
 
  
1
1
+
4
6.
Jacob Grauslund
1523
1503
1
 
0
0
 
X
½
0
1
+
 
Niels W Andeersen
1598
1569
½
½
½
   
  
½
X
0
1
½
8.
Brian Kristiansen
1601
1525
0
½
 
0
0
1
1
X
0
 
9.
Tommy G Hansen
1197
1217
 
 
0
0
0
0
0
1
X
+
2
10.
Esben Andersen
1617
1593
 
0
½
-
-
-
½
 
-
X
udg.

BASIS 3:


Af Niels W. Andersen


Søren blev en sikker vinder med 5½ point. Tillykke! (Og vi ses i Basis 2 næste gang……)
Lige efter Søren fulgte Børsen og Jeppe. Jeppe ser ud til at have lært meget og spillede en fin omgang skak, hvilket da også resulterede i en ratingfremgang på næsten 100 point. Flot.
Benny vendte tilbage efter en lille pause og spillede solidt. Hans høje ratingtal blev holdt, hvilket må siges at være flot i en gruppe med mange fremadstormende spillere.
Villys rutine kan ikke undervurderes og han gav de unge løver Jeppe og David en smagsprøve. Villy er altid god for et frisk offer og han er parat til at tage de nederlag denne taktik kan føre med sig. Meget forfriskende spillestil.
David tænker meget over tingene og med rutinen kommer helt sikkert også en større spillestyrke. Bare vent og se! Han stod flere gange godt og havde fortjent flere point.

Vi glæder og til mere spændende skak fra Basis 3 i næste omgang af klubturneringen…..bare klø på drenge……

 
 
Basis 3 - 1142
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
I alt
1.
Søren Kristensen
1286
1313
X
1
0
1
1
½
1
 
1
 
2.
Claus Børsen
1258
1267
0
X
0
1
1
1
 
1
 
+
5
  Jeppe Jørgensen
1047
1140
1
1
X
0
0
 
1
1
1
 
5
4.
Benny Pedersen
1300
1302
0
0
1
X
1
1
1
+
 
 
4
 
Villy Nielsen
1095
1118
0
0
1
0
X
 
1
  
+
+
4
 
Jacob Bo Christensen
1100
1102
½
0
 
0
 
X
½
+
1
+
4
7.
David Hind
1087
1038
0
 
0
0
0
½
X
 
+
+
8.
Lars Jørgensen
1100
1066
 
0
0
-
 
-
 
X
+
+
udg
9.
Mikkel Nielsen
1006
1000
0
 
0
 
-
0
-
-
X
+
udg
10.
NN
-
-
 
-
 
 
-
-
-
-
-
X
-

Top

Holdturneringen

af Carsten Bank Friis
1. runde:

3. division:

Førsteholdet var på besøg hos Frem, hvor vi var favoritter, men i lokalopgør kan alting jo ske!
Det startede rigtigt fint for ret hurtigt førte vi 2-0, Jørn vandt legende let over Tommy Knoth, der stort set lagde sig ned.
Michaels parti var lidt mere spekatulært, men pludselig havde Per Arnt en fuldstændig håbløs stilling, han havde sansynligvis regnet med at han kunne spille et befriende træk, men fandt så ud af, at han i så fald ville miste damen eller kongen! Men da han ikke kunne spille dette træk, så var stillingen helt håbløs.
Derefter begyndte topbrætterne at blive færdige, Morten spillede remis mod Kim Skaanning efter et parti, hvor Fritz vel næppe ville have haft nogle af spillerne over 0.25 på noget tidspunkt!!
Per blev overrasket af en yderst velspillende Tom Frantsen, der stille og roligt udlignede med de sorte brikker, muligvis havde Tom en lille fordel undervejs, men partiet ebbede ud i remis.
Så var det førstebrættets tur, hvor Carsten kom ganske pænt fra åbningen, men et par sløve træk gav John Rendboe den mest aktive stilling, om John på noget tidspunkt havde noget der ligner gevinst tror jeg nu ikke. Til sidst tilbød John remis i en stilling, hvor vi begge havde et par svage brikker, jeg tror ikke stillingen kunne vindes, så remis var vist rimelig nok.
Næste afgørelse var i følgende parti (jeg har sat hurtige noter til partiet støttet af Fritz, men der kan naturligvis have indsneget sig fejl):

Michael Jensen - Martin Skov Jakobsen

Et ret vildt parti - hvor vi sagtens kunne have tabt - men Michael havde brugt alt for megen tid, og når man skal udføre de sidste 15 træk på under et minut, så ser man altså ikke alle de taktiske finesser, specielt ikke de stille træk!
Så var der kun 2 partier tilbage, Jannick stod lidt vel presset i åbningen, hvor Martin Lind Mortensen kunne have fået nogle gode chancer, men lidt for passivt spil sendte Jannick i offensiven og der blev han efter at have klaret tidnøden, og til sidst blev Martin kombineret ud af banen.
I det sidste parti var vi chanceløse den sidste times tid, men Robert spillede vider mod Niels Erik Nielsen indtil Jannick havde vundet! Robert startede ellers bedst, vandt en bonde, afslog remis, men begyndte så at spille lige lovligt uforsigtigt/optimistiskt, først tabte han bonden tilbage for efterfølgende at blive presset ud af brættet, et lidt ærgeligt nederlag, men alt i alt må det vel siges, at resultatet var rimeligt retfærdigt.

 
 
Frem 1 Læseforeningen 1
1.
John Rendboe Carsten Bank Friis
½
½
2.
Kim Skaanning Morten Topholm Rud
½
½
3.
Tom Frantsen Per Stentebjerg
½
½
4.
Martin Lind Mortensen Jannick B Skow
0
1
5.
Per Arnt Rasmussen Michael D F Sørensen
0
1
6.
Niels Erik Nielsen Robert Vollertsen
1
0
7.
Tommy Knoth Jørn Moestrup
0
1
8.
Michael Jensen Martin Skov Jakobsen
0
1

Øvrige resultater:

Erritsø - Nyborg 4-4
Aabenraa - Søndersø 4½-3½
Sydøstfyn - Haderslev 2 5½-2½

Fynsserien:

Fynsserien af Mads Svendsen

På samme måde som det var tilfældet med førsteholdet stod andet holdet også over for et FREM hvor det var mere end bræt- og matchpoint, der stod nemlig også en form for territorielkamp på spil i området Odense.
Holdene så på forhånd utrolig lige ud dog med en meget lille fordel liggende på de midterste brætter til hjemmeholdet.
Spændingen om resultatet opstod faktisk først i de 3 sidste partier eftersom mange af partierne var afgjort efter relativ kort tids spil. Peter gik helt galt i byen imod Michael ( det var noget med en forgiftet bonde) , her mødte han Erik (der bare smed en bonde i åbningen, men dog kom tilbage, for så at smide det væk igen). René fik derimod rimeligt hurtig fat og slap ikke grebet i en kompliceret stilling. Johnny spillede noget nær perfekt i en for ham snart kendt variant, resultatet blev et vundet bondeslutspil som frem-manden dog ikke gad bruge tid på.
Herefter opstod spændingen. Mads havde stået dårligst hele partiet og burde have tabt, men fik fusket sig tilbage og valgte en trækgentagelse. Lars Bo kom foran med en officer, men stillingen var overhovedet ikke klar. Heldigvis valgte Mathias, at sælge yderligere en og dermed partiet. Herefter skulle vi i det sidste parti bare bruge et halvt point, men desværre tabte Uffe et slutspil, hvor han ellers havde stået bedst, dog efter at have været under med en bonde det meste af partiet.
4-4 var objektivt set nok det mest fair resultat, og gør at begge hold stadig har en mulighed for en topplacering. Men en sejr havde nu været behagelig….

Læseforeningen 2 - Frem 2 4-4

Serie 1:

Læseforeningen 3 var på besøg hos Årslev 1, der jo lige har fået bl.a. Mikkel Clausen tilbage fra os, han vandt da også, men derudover var der ikke mange lyspunkter for Årslev. Læseholdet vandt nemlig hele 5½-2½. Største overraskelse var nok, at Thomine gik hen og tabte, men det skyldtes, at hun kombinerede sig selv ind i en selvmat - UPS!

Årslev 1 - Læseforeningen 3 2½-5½

Serie 3:

Serie 3 af Mads Svendsen

Det meget homogene 4. Hold tog imod Årslev 2 og det endte med en fortjent sejr til forhåndsfavoritterne fra Årslev. Søren på førstebrættet spillede nogle underlige træk, og endte med at tabe et ellers lige slutspil. Jacob og David tabte også i nogle partier, der lignede spil til et ”mål”. Villy så en binding, der syntes at komme ud af ingenting, og denne medførte øjeblikkelig mat, godt spillet af Villy!! Jeppe kom skidt ud af åbningen, men fik sig kæmpet tilbage. Han tog remis i et slutspil, som han med lidt mere rutine kunne have vundet.

Læseforeningen 4 - Årslev 2 1½-3½

2. runde:

1. holdet:

1. holdet af Robert Vollertsen

Holdkampen mod Erritsø blev indledt allerede indledt klokken 11:00 med en ordentlig omgang rundstykker til læsedrengene. Vi havde besluttet os for at mødes om morgenen for at få lidt hygge og for eventuelt at snakke lidt om strategien for dagens kamp. Vi fandt ud af, at en sejr på 5½:2½ ville være okay. Men så kom Erritsø med hele fire reserver og på de sidste fire brætter havde vi samlet utrolige 1600 ratingpoint mere. Kampen var præget af, at Erritsø var voldsom svækket. Martin fik et kongeangreb foræret. Han brugte det til at fange modstanderens dronning og vores første sejr var ret hurtig en kendsgerning. På dette tidspunkt så det meget, meget lovende ud. Jannick havde vundet en bonde i åbningen og Robert endda en kvalitet. Michael havde tre små positionelle fordele i slutspillet, mens Morten havde en lidt større én i midspillet. Per stod meget behagelig. Kun Carsten og Moestrup stod kritiske efter åbningen, men især Carsten kæmpede med næb og klør for at hive en halv hjem. Utrolig nok lykkedes det også, på trods af at modstanderen havde set en ret enkelt gevinstvariant. Men for mange unøjagtigheder, overseelser og spøgelser førte til at Carsten fik sin chance til at holde remis - og den udnyttede han koldblodig.
I mellemtiden vandt Per, Michael og Robert vundet, mens Morten og Moestrup desværre trådte forkert. Morten valgte den forkerte gevinstplan og kunne vælge mellem at blive sat mat og at tabe en officer. Moestrup gjorde stort set det samme, dog var han aldrig kommet i nærheden af en gevinststilling. Hans modstander havde en rigtig god dag og spillede professoren ud af banen.
Tilbage sad Jannick med en bonde i overskud. Han byttede sig stille og rolig til et vundet slutspil og fik en bonde ned på ottende række. Desværre spillede han for roligt: Da han så skulle til at vinde med dronning og konge mod tårn og konge, havde han for lidt tid tilbage. Det skyldes måske til dels, at modstanderen trods rigelig tid undlod at notere. Med et sekund på uret prøvede han på at kræve remis, men modstanderen trak bare videre og så tabte Jannick på tid. Det kom som et stort chok. 4½:3½ er bestemt ikke noget godt resultat for Læsedrengene. Erritsøs hæderlige indsats blev belønnet og man kan kun lykønske holdet med en slags lille sejr.

Læseforeningen 1 - Erritsø 1 4½-3½

2. holdet:

Søndersø 2 - Læseforeningen 2 2-6

3. holdet:

Læseforeningen 3 - Nyborg 2 5½-2½

4. holdet:

Frem 4 - Læseforeningen 4 3-2
 
 

Top

Lundeborg
af Carsten Bank Friis
Lundeborgturneringen blev som sædvanligt afholdt i begyndelsen af august på havnen i Lundeborg. Desværre var der i år kun 40 deltagere, heraf 6 fra Læseforeningen - det skulle egentlig have været 7, men Robert Vollertsen havde vist nok glemt at tilmelde sig...

I mesterskabsklassen var jeg som forsvarende mester også klubbens eneste A-medlem. Igen i år var jeg blandt favoritterne, største konkurrent var en af vores B-medlemmer nemlig Lars Borbjerggaard. Derudover måtte man regne med, at Jan Nordenbæk og Claus Rossen begge tidligere medlemmer i Læseforeningen og endnu et B-medlem nemlig Kim Skaanning ville gøre sig gældende i øverste gruppe.
Lars lagde hårdt ud ved at vinde de første 4 runder, Carsten og Jan fulgte lige efter med hver 3½, de havde spillet remis indbyrdes i et helt vildt parti.

Jan Nordenbæk - Carsten Bank Friis

De øvrige ville få meget svært ved at få plads på podiet. I femte runde lykkedes det så for Jan at fravriste Lars ½ point, medens Carsten kom op på en delt 1-plads, da Claus spillede helt forfærdeligt og allerede inden 10 træk havde tabt en officer rent. Alle 3 i toppen vandt i 6. runde, hvorefter alle borde skyndsomt måtte flyttes i læ for regnen. 7. runde gav topopgør mellem Lars og Carsten, hvor Jan kunne håbe på en remis, da han med sejr over Kim så ville få en delt førsteplads, medens Kim havde en podieplads at spille for, da han ved gevinst ville komme op på siden af Jan.
Jan vandt rimeligt hurtigt over Kim, hvorimod der skulle et meget publikumvenligt parti til mellem Lars og Carsten. Lars kom ret hurtigt til at stå lidt mere aktivt ofrede derefter fejlagtigt en officer, der var lige en mellemskak, men det viste sig hurtigt, at det vist ikke var så skidt endda! Det endte med 4 bønder og tårn til Lars og bonde, springer og tårn til Carsten, her havde Lars en mulighed som havde givet gevinstchancer, men derefter kom Carstens konge med i spil og remisen var sikker. Dermed blev det for første gang i Lundeborgturneringens historie til en tredelt lundeborgmester!

 
  Mester - 2124
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Jan Nordenbæk, Sydøstfyn
2226
X
½
½
1
1
1
1
1
6
 
Carsten Bank Friis, Læseforeningen
2236
½
X
½
1
1
1
1
1
6
 
Lars Borbjerggaard, Sydøstfyn
2370
½
½
X
1
1
1
1
1
6
4.
Kim Skaanning, Frem
2163
0
0
0
X
1
1
1
1
4
5.
Christian Jacobsen, Esbjerg
1948
0
0
0
0
X
1
0
1
2
 
Tom Frantsen, Frem
2058
0
0
0
0
0
X
1
1
2
7.
Claus Rossen, Tjele
2135
0
0
0
0
1
0
X
0
1
 
Hans Hansen, Frem
1853
0
0
0
0
0
0
1
X
1

Også i basis 1 fik vi en præmie idet Christian Winther satte sig på en delt 3. plads.
 
 
Basis 1 - 1740
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Niels Henrik Sørensen, Frem
1799
X
½
1
1
1
1
0
½
5
 
Jesper Bruun, Frem
1828
½
X
0
1
½
1
1
1
5
3.
Cipriano Sande, O.S.
1636
0
1
X
0
½
1
1
0
 
Christian Winther, Læseforeningen
1675
0
0
1
X
1
0
½
1
5.
Brian Nielsen, Frem
1661
0
½
½
0
X
0
1
1
3
 
Henning Nielsen, Sydøstfyn
1809
0
0
0
1
1
X
1
0
3
7.
Preben Bech Lomholt, Vejle-Allested
1732
1
0
0
½
0
0
X
1
 
Mathias Meunier, Frem
1779
½
0
1
0
0
1
0
X

Også basis 2 gav præmie. Her blev det ligeledes til en tredieplads, den gik til Jens Rasmussen, der blev tæt fulgt af Brian Kristiansen der fulgte ½ point efter.
 
 
Basis 2 - 1572
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Preben Sig, Nyborg
1560
X
1
½
1
1
1
1
1
2.
Matthias Ludvigsen, Sydøstfyn
1526
0
X
½
1
1
1
1
1
3.
Jens Rasmussen, Læseforeningen
1573
½
½
X
0
0
1
1
1
4
4.
Brian Kristiansen, Læseforeningen
1604
0
0
1
X
1
0
1
½
5.
Erling Pedersen, Nyborg
1505
0
0
1
0
X
0
1
1
3
  Erik Arnfast, Nyborg
1626
0
0
0
1
1
X
0
1
3
7.
Jørgen F Hansen, Tårnet
1626
0
0
0
0
0
1
X
1
2
8.
Uffe Nielsen, Sydøstfyn
1555
0
0
0
½
0
0
0
X
½

Basis 3 var den eneste gruppe vi ikke fik præmie, for her måtte Leo M Rasmussen nøjes med en delt 4-6. plads.
 
 
Basis 3 - 1377
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Kaj Pedersen, Vejle-Allested
1469
X
1
1
0
1
1
1
1
6
 
Ejvind Funch Carlsen, ej DSU
1350
0
X
1
1
1
1
1
1
6
3.
Jens Frederiksen, Nyborg
1366
0
0
X
1
0
1
1
1
4
4.
Bjarne Brunshøj, SIF
1338
1
0
0
X
0
1
0
1
3
 
Erik René Nielsen, Sydøstfyn
1465
0
0
1
1
X
0
0
1
3
 
Leo Rasmussen, Læseforeningen
1290
0
0
0
0
1
X
1
1
3
7.
Poul Hansen, Årslev
1368
0
0
0
1
1
0
X
½
8.
Ulla Hansen, Sydøstfyn
1369
0
0
0
0
0
0
½
X
½

I basis 4 kom Tommy G Hansen med som reserve, han takkede for budet ved at gå hen og blive nummer 2 - nu vil den opmærksomme læser jo nok sige: "Der står da nummer 3!". Men det skyldtes, at Svend Novrup ligeledes kom med på afbud og spillede med uden at kunne vinde præmie!
 
 
Basis 4
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Svend Novrup, Kerteminde
-
X
½
1
½
1
1
1
1
6
2.
Anders Peter Holstebro, Sydøstfyn
1258
½
X
0
1
½
1
1
1
5
3.
Tommy G Hansen, Læseforeningen
-
0
1
X
1
½
0
1
1
4.
Lars Iversen, Tårnet
1181
½
0
0
X
1
1
½
1
4
5.
Jørgen Hansen, Sydøstfyn
1188
0
½
½
0
X
0
1
1
3
 
Daniel Krog, Sydøstfyn
1100
0
0
1
0
1
X
0
1
3
7.
Kris Munch, Sydøstfyn
1119
0
0
0
½
0
1
X
1
8.
Tobias Kristensen
-
0
0
0
0
0
0
0
X
0

Top

Lurturneringen
af Robert Vollertsen
Det her bliver kun en ganske kort resultatoversigt - jeg satser lidt på, at Mads på et eller andet tidspunkt har lyst til at skive lidt. Han var trods alt den læsedreng, der havde mest succes i Brørup:

I basis 1 var Mads B Svendsen favoritrollen værdig og fik en flot førsteplads med 6 af 7.
Jens Rasmussen kan bare det dér med hurtigskak... med 5 af 7 spillede han sig til en andenplads i basis 2.
Robert Vollertsen leverede en god insats i mestergruppen og scorede 4,0 af 7.
Tommy G Hansen havde svær modstand, men kunne dog glæde sig over en enkelt sejr. I alt blev det til 2 af 6 i basis 3.
Peter Grau fandt ikke rigtig tilbage til sit spil efter at have smidt en god stilling i anden runde og måtte nøjes med 1,5 af 6 i mestergruppen.
Esben Andersen fortrød vist nok at være med i turneringen - 0 af 6 på trods af nogle gode stillinger taler for sig selv. (Det blev vist kun overgået af Martin Jørgensen, som måtte ned med nakken i hver eneste af de 7 runder.)

Top

Reception - Foredrag -
Simultan mod Peter Heine Nielsen
af Robert Vollertsen

Receptionen:

Efter at Læseforeningens formand Morten Rud havde budt velkommen til gæsterne, hyggede vi os med lidt mad og drikke. Der blev holdt et par (korte) taler om Læseforeningen og givet gaver. I Læseforeningens navn vil jeg sige tak for alle de fine presenter, som vi har fået til vores jubilæum.

Foredraget:

Peter Heine fortalte lidt om europamesterskaberne i Ohrid og om Vesterhavsturneringen. Hans foredrag var både spændende og lærerigt. For mig personligt var det for eksempel meget sjovt at se, at selv en talentfuld stormester som Luke McShane kan tabe et parti, fordi han ignorerer en ganske grundlæggende regel: stil aldrig dine bønder på løberens farve. Jeg vil også rose Peters Heine for at gå ind og besvare individuelle spørgsmål. Jeg kom med et forsvarsforslag, som så ud til at give McShane lidt modspil ved hjælp af en fribonde. Men Peter Heine viste, hvordan han ville have blokeret bonden og i sidste ende erobret den.

Simultanen:

Inden dysten startede, lovede Morten Rud alle vindere en flaske vin (undtaget Danmarksmesteren selvfølgelig). Peter Heine sagde, at han ikke kunne huske, hvornår han sidst havde tabt mere end fem partier i simultan og han indvilligede i selv at sponsorere de sidste vindergaver, skulle han lide flere nederlag. Jeg ved ikke, om han på daværende tidspunkt var klar over, hvor stærkt feltet egentlig var. Morten Rud havde nemlig overtalt Steffen Pedersen, Karsten Rasmussen og Lars Borbjerggaard til at deltage. (De var egentlig kun kommet for at høre foredraget, men kunne til sidst ikke stå for fristelsen.)
Selv om Peter Heine i starten trak a tempo, så havde vi naturligvis god tid: Det varer jo et par minutter at arbejde sig igennem 33 partier. Nogle følte, at de havde for lidt at lave og det gav sig udslag i støj. Først da åbningsfasen var overstået og partierne begyndte at blive interessant, koncentrerede spillerne sig mere og mere om stillingerne.

Brian Nielsen, Morten Rud og IM Karsten Rasmussen sad desværre lidt for langt væk til at jeg kunne se, hvad der foregik på brættet, men de vandt i sikker stil, så vidt jeg ved. Det samme gælder Villy Nielsen, som vandt en officer og aldrig gav slip på sin fordel! De andre gevinstpartier observerede jeg på tæt hold.
Jesper Knudsen stod presset efter åbningen, men Peter Heine overså en finte, som kostede ham en løber. Herefter prøvede stormesteren af undgå afbytninger, men Jesper opstillede nogle ubehagelige trusler, som førte til en forenklet og nemt vundet stilling.
Hvis jeg husker rigtig har Simon Pind Jessen tidligere vundet over en GM’er i simultan, nemlig Bent Larsen. Men han vil uden tvivl give mig ret i, at hans parti mod den regerende Danmarksmester var bedre. Efter overbevisende åbningsspil erobrede Simon både en bonde og centrum. Han udnyttede sin stillingsfordel og gik stille og rolig over til et lovende kongeangreb. Peter Heine måtte give en springer for ikke at gå mat, men det udsatte kun det uundgåelige.
Undertegnede fik også lov til at vinde.

Resultatet af simultanen mod Peter Heine blev:
 
+22
=5
-7
IM Steffen Pedersen, Sydøstfyn
Martin Skov Jakobsen, LF
Simon Pind Jessen, Brønshøj
IM Lars Borbjerggaard, Sydøstfyn
Per Stentebjerg, LF
Robert Vollertsen, LF
Jakob Grauslund, LF
Michael D F Sørensen, LF
Morten Topholm Rud, LF
Christian K. Jacobsen, Esbjerg 
Claus Børsen, LF
Jesper Knudsen, Frem
Esben Andersen, LF 
 Johnny Holler Johansen, LF
Brian Nielsen, Frem
 Søren  Kristiansen, LF
 
IM Karsten Rasmussen, Århus
 Thomine Stolberg-Rohr, LF
 
Villy Nielsen, LF
 Christian Winther, LF
 
 
Tommy Gudmand Hansen, LF
 
 
 Peter Christian Grau, LF
 
 
 Erling Rasmussen, Søndersø
 
 
 Lene Kuntz, Frem
 
 
 Mathias Meunier, Frem
 
 
 Jesper Bruun, Frem
 
 
 Niels Henrik Sørensen, Frem
 
 
 Søren Hansen, LF
 
 
 Jan Kuntz, Frem
 
 
 Brian Lorenzen, LF
 
 
 Erik Mathiesen, Frem
 
 
 Palle Halkier Jørgensen, LF
 
 
Vagn Hansen, Midtfyn
   
Mads B Svendsen, LF
   

Top

Læseforeningens Jubilæumsturnering
Af Robert Vollertsen


Før turneringen lå en anspændt stemning i luften. Vi havde alle sammen høstet nogen erfaring ved at være med til få DM i Nyborg til at glide, men Jubilæumsturneringen var den første store turnering, som vi selv skulle arrangere. Jeg havde hentet programmet Swiss Perfect fra nettet og testet det med henblik på rundelægningen på min hjemme PC. Jeg havde ikke været særlig tilfreds med programmets rundekort og skrevet et lille program, som skulle overtage denne funktion. Jeg havde forestillet mig at printe nye – og opdaterede – rundekort ud efter hver runde. En halv time før 1. runde viste programmet sig dog desværre at være lidt for tidskrævende for Carstens bærbare og eftersom turneringen skulle gå i gang besluttede vi os for en anden strategi. Vi brugte spillernes navneskilte, som vores hovedsponsor Schreiners Bogtryk havde fremstillet for os, til at vise parringerne i spillelokalet. Herved kunne vi sætte runderne i gang og tage os god tid til at udfylde rundekortene pr. hånd. Det viste sig at fungere fremragende og som rundelægger kunne jeg glæde mig over, at runderne startede til tiden og ikke mindst at der ikke var fejl i parringerne. Alt i alt er vi meget tilfredse, hvordan det organisatoriske bag turneringen forløb.

Men nu til det skaklige: I mestergruppen havde flere spillere en rigtig god turnering. Eksempelvis høstede Læsedrengen Martin Skov Jakobsen remis mod IM Steen Fedder i første og mod IM Mikkel Antonsen i sidste runde. I de fem mellemliggende partier spillede han også meget fornuftig, blandt andet med en gevinst over klubkammeraten Per Stentebjerg. Det rakte til en velfortjent ratingpræmie under 2100. Et andet eksempel var Kim Skaanning, som godt nok var chanceløs mod favoritterne GM Peter Heine Nielsen og Nicolai Vesterbæk Pedersen. Men han vandt fire runder i træk og gav remis i en fordelagtig stilling mod IM Steffen Pedersen fra Tåsinge, hvorved han sikrede sig ratingpræmien under 2300. Jan Nordenbæk fra Sydøstfyn havde en lignende turnering som Kim. Han gav sig dog ikke tilfreds med remis mod IM Steffen Pedersen, idet de to spillede om tredjepladsen. Jan vandt og sendte Steffen ned på fjerdepladsen. I toppen så del længe ud som om GM Peter Heine Nielsen fra Helsinge havde styr på begivenhederne, men han havde hele tiden Nicolai Vesterbæk Pedersen fra Aalborg i hælene. Indtil det afgørende opgør i femte runde havde begge to kun afgivet en halv mod IM Steffen Pedersen. Nicolai havde dog forholdsvis let ved at vinde over Peter Heine, idet danmarksmesteren overså en tematisk officergevinst i meraner-varianten:

Nicolai V Pedersen - Peter Heine Nielsen

I sjette og syvende runde pressede Peter på ved at vinde begge partier, men Nicolai holdt hovedet koldt og sikrede sig med 1½ af 2 førstepladsen.

Mester:
 
Nr. Navn Klub Rating Point 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. M-Buch. Buch. Prog.
01. Nicolai Vesterbæk Pedersen Ålborg Skakforening 2430 6 20/1 1/05 04/½ 1/18 1/02 03/1 ½/06 21.0 28.5 25.0
02. GM Peter Heine Nielsen Helsinge Skakklub 2618 5.5 07/1 1/03 12/1 ½/04 01/0 1/13 1/05 22.0 31.5 23.0
03. Jan Nordenbæk Pedersen Sydøstfyn 2206 5 1/16 02/0 1/10 1/06 18/1 0/01 04/1 21.5 30.0 20.0
04. IM Steffen Pedersen Tåstrup Skakforening 2441 4.5 1/15 14/1 ½/01 02/½ 1/12 05/½ 0/03 22.0 31.5 21.5
05. Kim          Skaanning Frem Skakklub 2163 4.5 1/21 01/0 1/17 1/08 07/1 ½/04 02/0 21.5 29.5 20.0
06. IM Karsten Rasmussen Århus Skakklub 2416 4.5 1/10 18/0 1/13 03/0 1/20 1/08 01/½ 19.0 27.0 17.5
07. Jesper     Skjoldborg Viby Skakklub 2135 4.5 0/02 16/½ 1/23 09/1 0/05 12/1 13/1 18.5 25.5 15.0
08. IM Steen Fedder Glostrup Skakklub 2406 4 09/½ 1/23 ½/18 05/0 1/10 06/0 1/19 17.5 23.5 16.0
09. Martin Skov Jakobsen Læseforeningens Skakklub 2006 4 ½/08 13/½ 1/16 0/07 17/1 18/1 ½/12 17.0 24.0 14.0
10. Poul Flemming Fries Nielsen Esbjerg Skakforening 2032 4 06/0 1/19 03/0 1/21 08/0 1/22 16/1 16.0 23.0 13.0
11. Claus            Rossen Tjele Skakklub 2135 4 1/24 0/12 20/0 19/½ ½/14 21/1 17/1 13.0 17.5 13.5
12. IM Mikkel Antonsen SK 34 Nykøbing Falster 2402 3.5 1/17 11/1 0/02 1/15 04/0 0/07 09/½ 20.5 29.0 17.5
13. Henrik Tranbjerg Jensen Esbjerg Skakforening 2138 3.5 23/½ 1/09 06/0 1/20 15/1 02/0 0/07 18.5 25.5 16.5
14. IM Lars Borbjerggaard Sydøstfyn 2375 3.5 22/1 0/04 15/0 0/17 11/½ 20/1 1/18 15.0 21.5 11.5
15. Ole Bønnelykke Skakklubben Centrum 2083 3.5 04/0 1/22 1/14 12/0 0/13 19/½ 1/24 15.0 20.5 13.0
16. Christian K. Jakobsen Esbjerg Skakforening 1974 3 03/0 ½/07 09/0 23/1 ½/19 24/1 0/10 16.5 22.5 10.5
17. Peter Christian Grau Læseforeningens Skakklub 2005 3 12/0 1/24 05/0 14/1 0/09 23/1 0/11 16.5 22.0 12.0
18. Per Stentebjerg-Hansen Læseforeningens Skakklub 2204 2.5 19/1 1/06 08/½ 01/0 0/03 0/09 14/0 21.0 29.5 15.5
19. Simon Pind Jessen Brønshøj Skakforening 1949 2.5 0/18 10/0 24/1 ½/11 16/½ ½/15 08/0 17.0 22.0 9.5
20. Michael D. F. Sørensen Læseforeningens Skakklub 2051 2 0/01 21/1 1/11 13/0 06/0 0/14 22/0 17.5 25.5 11.0
21. René Rauer Hansen Læseforeningens Skakklub 1945 2 05/0 0/20 22/1 10/0 1/24 0/11 23/0 13.5 19.0 8.0
22. Jacob Vang Glud Hinnerup Skakklub 1998 2 0/14 15/0 0/21 24/0 1/23 10/1 1/20 12.5 17.5 4.0
23. Johnny Holler Johansen Læseforeningens Skakklub 1935 1.5 ½/13 08/0 07/0 0/16 22/0 0/17 1/21 15.5 22.0 4.5
24. Michael Agermose Jensen Frem Skakklub 1913 1 11/0 17/0 0/19 1/22 21/0 0/16 15/0 14.0 20.0 4.0

 
 

Basis 1:
 
Nr. Navn Klub Rating Point 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. M-Buch. Buch. Prog.
01. Torben Sørensen Skødstrup Skakklub 1866 5.5 16-1 ½-02 07-1 1-05 08-1 1-03 04-0 21.0 27.0 24.0
02. Jesper   Bruun Frem Skakklub 1828 5.5 1-14 01-½ 1-09 03-1 1-13 12-1 0-06 18.0 25.5 24.0
03. Torben Olsson Esbjerg Skakforening 1845 4.5 13-1 1-08 05-½ 0-02 10-1 01-0 1-12 20.0 28.0 19.5
04. Thomas Klitgård Viborg Skakklub 1797 4.5 1-06 0-05 08-0 11-½ 1-09 14-1 1-01 19.5 27.0 15.0
05. Hans  Hansen Frem Skakklub 1853 4.5 1-15 04-1 ½-03 01-0 0-12 13-1 1-11 18.0 24.5 18.5
06. Martin S. Hansen Sydøstfyn 1857 4.5 04-0 1-15 13-0 09-1 ½-07 1-08 02-1 18.0 24.5 14.5
07. Jens Mott Kalundborg Skakklub 1816 4.0 ½-09 12-1 0-01 0-10 06-½ 15-1 1-13 17.0 23.5 14.0
08. Niels Bindzus Skakklubben Evans 1867 3.5 1-11 03-0 1-04 13-½ 0-01 06-0 1-16 19.5 25.5 15.0
09. Ib Lynæs Hansen Saxo 1895 3.5 07-½ 1-10 02-0 0-06 04-0 1-16 1-14 18.5 24.5 12.5
10. Mikkel Clausen Årsslev Skakklub 1863 3.5 ½-12 09-0 1-14 07-1 0-03 11-0 1-15 16.0 21.5 13.5
11. John Erling Nielsen Læseforeningens Skakklub 1813 3.5 08-0 0-13 15-1 ½-04 16-1 1-10 05-0 15.0 20.0 12.0
12. Niels Henrik Sørensen Frem Skakklub 1799 3.0 10-½ 0-07 16-½ 1-14 05-1 0-02 03-0 18.5 24.5 13.0
13. Mathias Meunier Frem Skakklub 1755 2.5 0-03 11-1 1-06 ½-08 02-0 0-05 07-0 21.0 30.0 13.0
14. Jan        Kuntz Frem Skakklub 1707 2.0 02-0 1-16 10-0 12-0 15-1 0-04 09-0 15.5 21.5 9.0
15. Brian Nielsen Frem Skakklub 1760 1.0 05-0 06-0 0-11 1-16 14-0 0-07 10-0 17.5 22.5 4.0
16. Erling Rasmussen Søndersø Skakklub 1812 0.5 0-01 14-0 ½-12 15-0 0-11 09-0 08-0 15.5 22.0 2.5

 

Basis 2:
 
Nr. Navn Klub Rating Point 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. M-Buch. Buch. Prog.
01. Jesper Knudsen Frem Skakklub 1679 5.5 04-1 1-12 1-02 03-½ 08-0 1-09 1-05 20.0 27.5 23.0
02. Flemming Borg Allerød Skakklub 1684 5.0 15-1 1-10 01-0 1-07 1-04 08-1 0-03 19.5 27.0 22.0
03. Jens Rasmussen Læseforeningens Skakklub 1575 5.0 12-½ 1-06 08-1 ½-01 1-14 05-0 02-1 19.0 26.5 20.5
04. Søren Hansen Læseforeningens Skakklub 1600 4.5 0-01 09-1 1-13 1-10 02-0 06-½ 1-08 18.5 26.0 17.0
05. Brian Lorenzen Læseforeningens Skakklub 1671 4.0 06-½ ½-11 07-0 1-13 10-1 1-03 01-0 18.5 26.0 15.5
06. Klaus Skadegaard Frem Skakklub 1594 4.0 ½-05 03-0 11-1 0-08 15-1 ½-04 10-1 18.0 25.0 13.5
07. Vagn Hansen Midtfyns Skakklub 1597 4.0 10-0 Over 1-05 02-0 0-09 14-1 11-1 16.5 23.5 14.0
08. Jon Bonde Eriksen Frem Skakklub 1681 3.5 1-09 14-½ 0-03 06-1 1-01 0-02 04-0 21.5 29.0 17.0
09. Brian E. Kristiansen Læseforeningens Skakklub 1601 3.5 08-0 0-04 Over 1-11 07-1 01-0 13-½ 18.0 25.5 12.5
10. Christian Winther Læseforeningens Skakklub 1675 3.0 1-07 02-0 1-14 04-0 0-05 13-1 0-06 18.0 25.0 14.0
11. Martin Kristiansen Søndersø Skakklub 1633 3.0 ½-13 05-½ 0-06 09-0 12-1 1-15 0-07 15.0 21.0 11.5
12. Erling Hansen Skakklubben Nordvestfyn 1659 2.5 ½-03 01-0 1-15 14-0 0-11 Over Over 17.0 24.5 10.5
13. Jacob Grauslund Læseforeningens Skakklub 1523 2.5 11-½ ½-15 04-0 05-0 Over 0-10 09-½ 16.5 23.0 10.0
14. Willy Abrahamsen Fåborg Skakklub 1657 2.5 Over ½-08 10-0 1-12 03-0 0-07 0-15 16.0 23.0 14.0
15. Esben Andersen Læseforeningens Skakklub 1617 2.5 0-02 13-½ 12-0 Over 0-06 11-0 1-14 15.0 22.0 8.0

 

Basis 3:
 
Nr. Navn  Klub Rating Point 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. M-Buch. Buch. Prog.
01. Harry Jakobcic Kerteminde Skakklub 1353 6.0 13-1 1-10 1-04 03-1 05-1 1-07 02-0 19.5 25.5 27.0
02. Peter   Larsen  Frem Skakklub 1365 5.0 0-10 ½-06 08-½ 14-1 1-11 03-1 1-01 18.0 25.0 15.5
03. Karl Aage Thomsen Læseforeningens Skakklub 1496 4.5 11-1 ½-05 06-1 0-01 04-1 0-02 07-1 21.0 30.0 19.0
04. Dennis Vejlstrup Fåborg Skakklub 1393 4.5 08-1 1-09 01-0 ½-05 0-03 13-1 1-06 19.5 26.5 18.0
05. Michael Christensen Skakklubben Centrum 1297 4.0 1-12 03-½ 1-07 04-½ 0-01 06-0 1-09 20.0 28.5 18.0
06. Lars Christensen Søndersø Skakklub 1469 4.0 ½-07 02-½ 0-03 11-1 12-1 1-05 04-0 19.5 27.0 15.5
07. Knud Hvilsted Fåborg Skakklub 1129 3.5 06-½ 1-11 05-0 1-12 1-10 01-0 0-03 18.5 27.0 16.5
08. Jacob Bo Christensen Læseforeningens Skakklub 1100 3.5 0-04 12-0 ½-02 13-1 1-14 09-0 1-10 14.5 20.5 10.5
09. Tommy G. Hansen Læseforeningens Skakklub 1197 3.5 14-1 04-0 ½-12 10-0 1-13 1-08 05-0 14.0 19.5 14.5
10. Jesper Kjærulf Kerteminde Skakklub 1100 3.0 02-1 01-0 1-14 1-09 07-0 0-11 08-0 18.5 25.5 16.0
11. Lene     Kuntz  Frem Skakklub 1149 3.0 0-03 07-0 1-13 0-06 02-0 10-1 14-1 16.0 22.0 8.0
12. Søren Lauridsen Hinnerup Skakklub 1050 2.5 05-0 1-08 09-½ 07-0 0-06 1-14 13-0 15.5 20.5 10.5
13. Villy Nielsen Læseforeningens Skakklub 1095 1.0 0-01 14-0 11-0 0-08 09-0 0-04 12-1 17.0 24.0 1.0
14. Tommy F. Hansen Søhus Skakklub 1000 1.0 0-09 1-13 10-0 0-02 08-0 12-0 0-11 15.5 21.5 6.0

Top

Læseforeningens Historie
af Peter Christian Grau
Læseforeningens Skakklub er et barn af Fyens Stifts Læseforening stiftet i 1838. Det var en forening for byens højere lag af borgere. Foreningens primære funktion var biblioteket, hvor man kunne låne op til tre bøger ad gangen, men foreningen udviklede sig hurtigt til et socialt mødested.  Foreningen holdt typisk åbent fra kl. 10 formiddag til kl. 23.00 og i dette tidsrum var der dagligt myldretid på to tidspunkter, hen ad middag når københavneraviserne kom samt om aftenen, hvor man fordrev tiden i konversationsstuen til samtale og forskellige spil. Domino og dam var meget populære spil, men skakken vandt gradvis mere og mere plads i dette forum. Det vides med sikkerhed, at skakspillet trivedes godt i foreningen alle-rede  fra 1881, men man organiserede sig ikke i en selvstændig forening før 1901, hvor man etablerede en skakafdeling på en lidt pudsig foranledning.

NYBORG SOM FØDSELSHJÆLPER

Skakklubben i Nyborg stilede et brev til "Odense Skakklub" med en udfordring til en match mellem de to klubber. I Nyborg var det utænkeligt, at der i Fyns største by ikke fandtes en skakklub. Posten anede ikke hvad det skulle stille op med brevet, der cirkulerede rundt i Odense for til sidst at havne i Læseforeningen. Brevet blev den konkrete ting, der førte til oprettelsen af en skakafdeling. Atten personer mødte op for at stifte en skakklub d. 28.10. 1901, hvor man samtidig accepterede udfordringen fra Nyborg. Den følgende mandag holdt man formelt den stiftende generalforsamling, hvor man vedtog et regelsæt samt et kontingent på 25 øre pr. måned. Nyborg og Læseforeningen købte i fællesskab en præmie at spille om - et flot skakbord  med en sølvplade til minde om begivenheden - der skulle tilfalde vinderen til evigt eje. Matchen blev berammet til januar 1902 og blev Læseforeningens første triumf, idet Nyborg blev slået 32-4! I de kommende år var klubben i konstant fremgang, og det blev til flere dueller mod andre skakklubber, bl. a. en telefonmatch  mod Svendborg Skakforening i 1903 der blev vundet knebent af Læseforeningen.

KUN PÅ ANBEFALING

Fyens Stifts Læseforening hørte ved skakafdelingens oprettelse til i en nu nedrevet bygning ved det, vi i dag kalder Eventyrhaven ved siden af Domkirken. I foreningens glansperiode hed den naturligvis "Læsehaven" og var forbeholdt foreningens medlemmer. Mod betaling kunne man dog godt komme ind, hvis man ikke var medlem. Her kunne man nyde den flotte have og det var vældigt populært at tage sig et spil "kroket".
Klubbens stiftelse kom på et heldigt tidspunkt, da Læseforeningen netop i efteråret 1901 byggede til, og der således blev bedre plads til spillerne. I det hele taget tager Læseforeningens Skakklub sit afsæt i en glansperiode for Fyens Stifts Læseforening. I 1924 toppede FSL med et medlemstal på 3054, men herefter gik det støt ned ad bakke med medlemstallet. I takt med flere alternative underholdningstilbud faldt folk fra.
Læseforeningen var en forening for herrer. Først fra 1900 blev kvinder tilbudt medlemsskab, og det var naturligt, at der var en læsesal for herrer og en for damer. Medlemskab af foreningen var ikke kun et spørgsmål om at kunne læse aviser og låne bøger. Det var eksklusivt og gav prestige. Her kunne man ikke bare komme og melde sig ind. Man skulle anbefales af to medlemmer for at blive optaget. Med tiden blev der slækket på dette krav, men af medlemslisterne kan man se, at arbejderne i tyverne  kun udgjorde ca. 10 % af medlemsskaren. I løbet af de næste par år må det forventes at flere skakklubber holder 100 års jubilæum, deriblandt mange klubber der er vokset frem i en helt anden social kontekst, arbejderklubber, f. eks. AS04.

NEDGANGSTIDER

I 1942 under krigen måtte man således flytte FSL til en lidt mindre prangende, men stadigvæk meget nobel bygning på Kronprinsensgade 7. Flytningen af hele biblioteket skete med hestevogne grundet krigen. Men flytningen var ikke nok til at redde økonomien for FSL, derfor måtte man allerede i 1948 foretage kraftige nedskæringer. På generalforsamlingen blev det debatteret hvor man skulle spare. Der blev stillet foreslag, der ville ramme skakafdelingen, men skakfolkene protesterede kraftigt med paroler om at skakafdelingen gjorde Læseforeningen berømt over hele Danmark med sine bedrifter inden for skakken, både på individuelt plan og i holdsammenhæng. Lidt må der have været om snakken, thi et alternativt forslag om at halvere bibliotekarens løn (!) blev vedtaget af forsamlingen. I det hele taget udgjorde skakfolket - og fra 1934 bridgeklubben - en større og større andel af FSL.

PÅ GERTHASVEJ

I 1962 flyttede FSL igen. Denne gang til Gerthasvej 4, et meget charmerende og specielt område i Odense, hvor skakklubben holdt til indtil 1985. På Gerthasvej blev der to aftener hver uge spillet skak, og de andre dage blev der spillet bridge. Parkeringsmulighederne er ikke alt for gode i dette område, og naboerne beklagede sig over en årrække over dette "skak- og kortcenter". Naboerne klagede sig over de mange biler, og om vinteren kunne folk ikke få deres nattesøvn, når spillerne lige skulle varme deres biler op i frosten. Det endte efter lang tids korrespondance og byrådsbehandling, samt dén kendsgerning at lokalerne var meget små, med at læsedrengene måtte flytte.

RUNDT I BYEN

Efter Gerthasvej har skakklubben holdt til på mange adresser, og har mange gange måttet sande, hvor svært det kan være at få ordentlige spillelokaler, når man ikke er ejer af et hus. Da jeg selv startede i klubben i 1993 holdt vi til på et plejehjem. Det var hyggeligt, men pladsen var trang og starten af skakaftenen måtte flere gange udskydes p.g.a. af et populært tv-program ved navn "Lykkehjulet"!
Læseforeningen trives i dag i bedste velgående i Bolbro Brugerhus med ca. 50 medlemmer. Medlemstallet har, som det ser ud, ligget meget stabilt på mellem 30 og 80 i løbet af det sidste århundrede.

HUSK AT GEMME FOR EFTERTIDEN

Medlemstallet er det, ligesom med mange andre ting til en artikel som denne, svært at få bekræftet, idet en stor del af klubbens arkivalier i forbindelse med en personstrid og trods bistand af kongens foged, må formodes at være gået tabt en gang i firserne. I min research på denne artikel har jeg været på Stadsarkivet for at se hvad der forefindes, og der er mange interessante ting, men det meste om skakafdelingen er sekundære kilder. Af interesse kan f. eks. være billeder fra en klubaften på Gerthasvej. Om FSL er der derimod skrevet og arkiveret en del. Bridgeafdelingen har været betydeligt bedre til at arkivere og dermed bevare deres klubhistorie for eftertiden, end vi har. Jeg kan kun opfordre andre klubber til i tide at indlevere materiale til arkiverne.

Top

Fåborg Weekend

af Peter Christian Grau
Seks læsedrenge; Jens Rasmussen, Mads Svendsen, Erik Mathiesen, Tommy G. Hansen, Peter Grau og Thomine Stohlberg-Rohr har testet den nye weekendturnering i Fåborg. Der var tale om et fint arrangement, og spilleforholdene var gode. Jeg kan varmt anbefale klubbens medlemmer at tage til Fåborg næste år.
I mesterklassen var Ulrik Rath suveræn, og gjorde rent bord med maksimum 5/5! Mads og Michael Jensen (Frem) var vist de eneste to, der var i nærheden af at volde mesteren problemer. Raths præstation betød at kun tre spillere i alt opnåede mere end 50%! Rath, Peter og Mads. Mads var nok den fra klubben, der spillede den bedste turnering. Fornuftigt spil gjorde at han ikke tabte andre partier end mod Rath. 3/5 rakte til en udelt 3. plads (mon ikke Mads også viser en af sine fine gevinster her i bladet?). 2. pladsen tog jeg mig af, men præstationen kom i hus på mindre overbevisende vis end Mads. En dårlig start betød at jeg aldrig kom til at møde hr. Rath og derfor fik en "fordel" i forhold til konkurrenterne.
Da mit spil ikke slog helt til måtte jeg ty til andre metoder - Held! Omend jeg ikke var lige så heldig som i vores sidste klubturnering, var det nok til at chokere i Fåborg. Følgende stilling fra Bronzespringeren opstod mod Preben Stücker i 4. runde (jeg har sort) Hvid: bonde b3, Konge:d5, Sort bonde b4, Konge: a6.Stillingen er efter næsten fem timers spil nået til en død remis. Det troede jeg i hvert fald og tilbød remis. Partiet fortsatte 1. Kc6 - Ka5, 2. Kc7?! -Kb5, 3. Kb7??-Kc5 og med tak lod jeg min konge benytte sig af den åbnede korridor mod b3, lod enkekongen få sig en ny viv og 0–1! Erik Mathiesen spillede en fin turnering og ser ud til at have fået styr på sit spil efter sidste klubturnering. Her blev gunstige stillinger ikke obligatorisk sat over styr i træk 38. Erik lå konstant i øverste halvdel af feltet og endte med 2,5 p. på en delt 4. plads. I basis 1 gjorde Jens og Thomine en fin figur. Thomine var dog ikke helt tilfreds da hun "kun" vandt 20–30 ratingpoint. Det er jo peanuts i forhold til de 100–150 stk. hun er vant til for tiden! Tommy startede turneringen skidt, men spillede sig op på sidstedagen. Tommy fik spillet mange lange slutspil i denne turnering, og her spiller rutinen den største faktor. Jeg tror turneringen har været en særdeles fin træning for Tommy, der her kæmpede mod lidt stærkere folk end normalt. Følgende parti er fra sidste runde i Fåborg. Begge parter skal bruge en sejr for at opnå en top-tre placering, og da Mathiesen er en dygtig defensiv kontraspiller og jeg er tilbøjelig til det offensive, kan det kun blive interessant!?

Peter Christian Grau - Erik Mathiesen

Top

Styrkelisten
Må kun spille 
på 1. holdet
1. Carsten Bank Friis, 2. Morten Topholm Rud, 3. Per Stentebjerg, 4. Jannick B Skow, 5. Michael D. F. Sørensen, 
6. Robert Vollertsen, 7. Jørn Moestrup, 8. Axel Nielsen,
Må spille på 1. 
og 2. holdet
9. Martin Skov Jakobsen, 10. Peter Christian Grau, 11. René Rauer Hansen, 12. Jørgen Lynggård, 13. Mads Bilde Svendsen, 
14. Erik Mathiesen, 15. Jørgen Kvisthøj, 16. Bruno Jørgensen,
Må spille på 
1-3. holdet
17. John Nielsen, 18. Johnny Holler Johansen, 19. Uffe Petersen, 20. Lars Bo Sørensen, 21. Kurt Ploug, 22. Christian Winther, 
23. Brian Lorenzen, 24. Niels Andersen,
Må spille på 
alle hold
25. Esben Andersen, 26. Jens Skjoldborg, 27. Brian Kristiansen, 28. Søren Andreas Just Hansen, 29. Thomine Stolberg-Rohr, 
30. Jens Rasmussen, 31. Niels Henrik Cappelen, 32. Palle Halkier Jørgensen, 33. Jakob Grauslund, 34. Karl Aage Thomsen, 
35. Benny Pedersen, 36. Leo M. Rasmussen, 37. Claus Børsen, 38. Tommy Gudmand Hansen, 39. Søren Kristiansen, 
40. Henrik Sigvardt, 41. Peter Frank Jørgensen, 42. Jacob Bo Christensen, 43. David Hind, 44. Villy Nielsen, 
45. Jeppe Jørgensen, 46. Mikkel Nielsen, 47. Lars Jørgensen.


Junior-FM
De første fem ved fynsmesterskabet for juniorer, der blev spillet i weekenden op til efterårsferien, var enten A- eller B-medlemmer i Læseforeningen!
Jeg håber at en af de 2 fynsmestre Thomine Stolberg-Rohr og Mikkel Clausen skriver om turneringen!!
 
FM - koordineret - 1368 - (1545)
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
I alt
1.
Thomine Stolberg-Rohr, Læseforeningen
1710
1725
X
½
1
½
1
 
½
 
1
 
 
1
 
 
  Mikkel Clausen, Årslev
1863
1863
½
X
 
½
1
1
½
 
 
 
1
 
1
 
3.
Kristoffer Dyrgård, Frem
1530
1532
0
 
X
½
 
1
½
½
1
1
 
 
 
 
  Niels Andersen, Årslev
1598
1609
½
½
½
X
½
 
½
 
 
1
 
1
 
 
5.
Lars Carstensen, Nr. Åby Junior
1287
1348
0
0
 
½
X
½
 
 
 
 
1
1
1
 
4
 
Kasper Larsen, Nr. Åby Junior
1203
1282
 
0
0
 
½
X
1
1
½
 
 
 
1
 
4
 
Martin Jørgensen, Nr. Åby Junior
1734
1697
½
½
½
½
 
0
X
 
 
 
 
1
 
1
4
8.
Jørn Rasmussen, Nr. Åby Junior
1094
1139
 
 
½
 
 
0
 
X
½
½
 
½
½
1
9.
Theis Nielsen, Tommerup-Vissenbjerg
1280
1260
0
 
0
 
 
½
 
½
X
1
0
 
 
1
3
 
Villads Andersen, Indslev
1158
1178
 
 
0
0
 
 
 
½
0
X
1
 
½
1
3
 
Bo Sørensen, Indslev
1354
1293
 
0
 
 
0
 
 
 
1
0
X
0
1
1
3
12.
Simon Stampe, Nr. Åby Junior
1169
1194
0
 
 
0
0
 
0
½
 
 
1
X
 
1
13.
Frederik Larsen, Indslev
1094
1085
 
0
 
 
0
0
 
½
 ½
 
0
 
X
1
2
14.
Anders Ellinge, Indslev
1000
1000
 
 
 
 
 
 
0
0
0
0
0
0
0
X
0
Top

Tårnet Non-stop


Mads Svendsen
 At spille skak i 25 timer i træk er faktisk ikke så slemt som det lyder, i hvert fald ikke så slemt som jeg troede da jeg tilmeldte mig. Drivkraften for min tilmelding var min efterskolekammerat Thomas Klitgaard, Viborg Skakklub, for på en eller anden måde vil det være meget hårdere at være med i turneringen uden en at gå og snakke med undervejs –jeg ville nok være bange for at ende med at blive mærkelig.
Da vi ikke var helt klar hvordan forplejningen ville være lavede vi en madpakke hjemmefra samt vi supplerede på vejen (læs: vi købte ind). Frygten bestod selvfølgelig i at komme til at gå sukkerkold klokken tre om natten uden udsigt til føde før end en bager i nærheden ville åbne. Jeg må dog som en cadeau til stævnet sige at der var rigeligt med mad.
Madpakken bestod af: Chokolade 200g, 5 bananer, en rulle kiks og 1½ liter cola. En af de ting som er ”guld” er under sådan en turnering er at tage et stykke chokolade det kvikker op og gør at man kan holde sig gående et kvarter endnu.
Selve turneringen:
Det var desværre ikke lykkedes at samle særligt mange til turneringen, og den var i lang tid i fare for at blive aflyst. Men en masse spillere fra rundt omkring i landet meldte sig og gjorde dermed turneringen mulig. Mestergruppen var en rigtig knaldperle med et snit på godt 1950 med to folk fra Farum som de højestratede efterfulgt af den gamle læsedreng Christian Jacobsen.

Første Runde:
Jeg havde hvid mod Jens Nielsen (1849), Centrum, og udspillede denne på kryds og tværs i en fuldstændig misforstået hollænder. Jeg havde omkring to muligheder for at pakke ham helt sammen, men kiksede. Desværre misforstod jeg så noget i slutspillet, og da afgrunden nærmede sig med to minutter til 10 en bonde nede og en udsigt til tab tilbød jeg remis som min modstander uforståeligt tog imod. Spilletid cirka 3½ time.

Anden Runde:
Sort mod Peter Thorsbro (2006), Farum. Åbningen blev moderne forsvar og gryden blev holdt i kog så længe at min modstander til sidst missede fordelen og et par træk efter tidsnødder resulterede dette i en tårngevinst. Hurra…, men hvis man kan tale om at møde ”muren” (altså svarende til at maratonløb) i et skakspil, så ramte jeg den der. Dette var det absolut hårdeste parti i turneringen, og et billede på det var at jeg brugte de første 20 min efter tidsnødden på at kigge ud i luften.  Han opsatte en fælde i et banalt slutspil som jeg røg i med samlede ben, og efterfølgende missede jeg også remissen. Spilletid 4½ time.

Tredje Runde:
Tjaa spillelysten var ikke den største, klokken var et om natten og min modstander var min ven Thomas. Hmm…afbytningsvarianten i fransk, med mig som hvid, og remis til følge efter 5 hårde træk. Spilletid 8 min.

Fjerde runde:
Tre timers søvn var hvad jeg fik inden partiet det var dog mere end min modstander Christian Jakobsen (2002) Esbjerg, da han kørte helt igennem. Da jeg lagde mig til at sove var min sidste tanke et eller andet i retning af at jeg bare behøvede at vinde de to sidste partier for at passere de 1900.
Jeg fik kæmpe fordel efter åbningen og kunne så let som ingenting have ”lukket posen” inden slutspillet (læs jeg overså en ettrækker). I stedet blev det et slutspil med en kvalitet plus 2 bønder over som jeg vandt efter lidt vaklen. Spilletid 4½ time.

Femte runde:
Hvid mod den højestratede. Præmierne var delt ud så der var kun mestertitlen at spille om vi lader brikkerne tale:

Mads B. Svendsen (1879) - Søren Bogø (2163)

Så lykkedes det endeligt!! Efter jeg for 3½ år siden passerede de 1800, har jeg kæmpet for også at erobre titlen som mesterspiller.
 
 
Mester - 1951
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
I alt
1.
Peter Thorsbro, Farum
2006
2017
X
½
1
0
1
1
 
Søren Bogø, Farum
2163
2163
½
X
0
1
1
1
3.
Mads B Svendsen, Læseforeningen
1879
1911
0
1
X
½
½
1
3
4.
Thomas Klitgaard, Viborg
1805
1837
1
0
½
X
½
½
5.
Jens Nielsen, Centrum
1849
1842
0
0
½
½
X
½
6.
Christian Jakobsen, Centrum
2002
1946
0
0
0
½
½
X
1

Top

Søhus Hurtigskak
af Robert Vollertsen
Det er ikke uden grund, at referatet fra hurtigskakturneringen i Søhus udkommer lidt forsinket… Læsedrengene i gruppe 1 havde aftalt, at den dårligstplacerede som velfortjent straf skulle skrive et par linjer til websiden og klubbladet. Men efter min traumatiserende oplevelse ville mine fingre ikke glide ligeså let hen over tastaturet som de plejer. Hvorfor var det lige, at jeg skulle lave referatet? Var det måske ikke allerede nok straf, at jeg efter et katastrofalt selvmatparti i sidste runde kunne vinke farvel til enhver forhåbning om en pengepræmie?

Gruppe1:
Jeg vil ikke skrive for meget om mine egne partier af frygt for rædselsfulde mareritter. Jeg holdt skinnet på næsen med fusk og snyd, hvilket i næstsidste runde kulminerede i et tidnødsdrama med en ulovlig stilling: Jeg gav en skak for at afvikle til et vundet slutspil, selv om min konge allerede var truet af modstanderens dronning. En tilskuers reaktion fik mig til at se, hvad der foregik, men inden jeg nåede at reagere, havde min modstander allerede slået min dronning og partiet fortsatte. Ken Rasmussen ønskede mig med rette uheld og ulykke og skakgudinden Caissa havde åbenbart samme syn på retfærdighed: Jeg spillede et forhekset parti!
Peter Grau spillede okay, men fik for lidt ud af gode stillinger mod toppen. Fire remisser hjælper ikke ligefrem, hvis man vil til tops. Hvad mere skal jeg skrive? Der var ikke megen favoritværdighed over os to den dag.
Det eneste lyspunkt var vor egen Jens Lyn. (RR: Rasmussen.) Han har været blandt præmietagerne i de sidste syv hurtigskakturneringer, som han har deltaget i (Sic!) og var det ikke fordi jeg lavede en klassisk Børsen mod ham, så havde han endda vundet turneringen. Jens’ strategi er meget simpel: Hans erfaring i korrespondanceskak giver ham et meget solidt og ikke mindst ekstrem hurtigt åbningsspil og så tager han modstanderen på tiden. Okay, for retfærdighedens skyld skal det siges, at Jens ikke altid kan finde ud af at holde sig til planen. Nogle gange må han så bare levere et parti, som er et fryd for øjet. Han spillede den senere vinder Niels Henrik Sørensen på flot vis ud af banen. At det ikke rakte til en førsteplads skyldes uheld i de afgørende situationer.
Niels Henrik Sørensen derimod havde heldet med sig, men han spillede altså også et flot turnering og vandt for eksempel et fint parti mod undertegnede.

Gruppe 3:
Tommy og Søren spillede en solid turnering, men en skidt start forhindrede præmieplaceringer. Dette skuffede nok specielt Søren. Som en af ratingfavoritterne havde han allerede inden turneringen store planer med sejrspræmien – lidt ligesom mig!

Selve turneringen var velarrangeret og jeg kan kun råde alle til at deltage næste år!

Top

Lurturneringen
Af Mads Svendsen

Det er næsten en tradition, at læsedrenge hvert år tager et smut til Brørup for at deltage i Lurturneringen, der så vidt jeg er informeret spilles i sammenhæng med byfesten. Deltagelsen i turneringen bunder ikke kun i lysten til at spille skak, men også i de fine præmier der gives. 1500 er en førstepræmie værd, en anden 800 kr. og en tredje yderligere et par hundrede. Endvidere er der en trøstpræmie i form af en termokande (tidligere en lampe) til 4. pladsen.
Mesterklassen:
Læseforeningen var repræsenteret af Robert og Peter Grau, der stødte sammen i første runde med Robert som vinder. Og det var også Robert der gjorde den bedste figur i turneringen med flotte 4/7 i en hård gruppe. Spillet var rimeligt optimalt og sejren over Jørgen Åskov, Evans (2163), var toppunktet. Peter derimod scorede 2½/7 (et point for oversidning), og kunne vist kun glæde sig over de point han fik som han ikke havde fortjent…
Basis 1:
Mads præsterede at komme en 20 minutter for sent til første runde, grundet at han og hans chauffør Martin Jørgensen, troede at Brørup lå i nærheden af Haderslev, det gjorde det så ikke, men modstanden i første runde begrænsede sig heldigvis til at lade sig nedspille af indlysende træk. Herefter gik det.. tja fantastisk. Ingen af modstanderne præsterede at få Mads ud i problemer, og de to remis blev faktisk givet i fordelagtige stillinger.
Førstepladsen var som man kan se delt med Peter Leimand, og denne trak modsat Mads de fleste af sine point hjem på held i bedste ”Graustil”, men sådan er skak nogle gange…
 
 
Basis 1
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Mads B Svendsen, Læseforeningen
X
½
½
1
1
1
1
1
6
 
Peter Leimand, Ribe
½
X
½
1
1
1
1
1
6
3.
Bjørn Lauersen, Evans
½
½
X
1
½
1
1
1
4.
Gotfred Slot Jensen, Aabenraa
0
0
0
X
1
1
1
1
4
5.
Hans V. Hansen, Løgumkloster
0
0
½
0
X
1
1
1
6.
Jørgen L. Sørensen, Evans
0
0
0
0
0
X
1
0
1
 
Erik Pontopidan, Evans 
0
0
0
0
0
0
X
1
1
 
Martin Jørgensen, Nr. Aaby
0
0
0
0
0
1
0
X
1

Basis 2:
Her var vi repræsenteret af Esben Andersen Jens Rasmussen. Sidstnævnte udnyttede monradsystemet til fulde. Når man ligger ud med at score 1/3, kommer man til at møde dårligere modstand hvis man havde ligget i toppen. Dette gjorde Jens og denne svagere modstand nedspillede han, og endte med at vinde de resterende 4 partier. Blandt andet viste han, at teknikken er glimrende da han i sidste runde sikkert hjemførte et ikke helt nemt tårnslutspil.
Alt dette rakte til en flot andenplads!!!
Esben var også med i denne gruppe, men spillede ikke helt op til sit bedste og det eneste point, der kom på kontoen var det han fik for at sidde over.

Basis 3:
Her var Tommy med, og han kom sent i gang med pointscoringen. De to første gav ingenting, men efter en oversidder sluttede han flot af med tre halve og en sejr. Alt i alt en hæderlig præstation.

Top

Team Atos
af Mikkel Clausen
Jeg har i en tidligere udgave af Læsehesten skrevet om mine DM-sejre i holdskak. De fleste af disse DM-titler blev vundet af mit folkeskolehold Bøgehøjskolen. Jeg nævnte i samme anledning vores fantastiske holdånd, og lagde heller ikke skjul på, at vores bedste skakoplevelser var i denne gyldne tid.
Desværre for holdet lykkes det os alle at bestå folkeskolen, og vi blev derefter spredt udover det fynske land på forskellige uddannelsesinstitutioner. Jeg tror mange kender historien. Man får nye interesser, presset fra skolen og andre fritidsinteresser bliver større og langsomt glider de fleste fra. En epoke lod til at være slut. (I må lige vente 2 minutter. Frank Munkø skal lige fordrive Daniel Steeles ånd fra mit kontor).
SÅDAN!! Lad os fortsætte i en lidt mindre melankolsk stemning.
Vi ved jo alle, at når man først har prøvet skak, er man afhængig for resten af livet – ligesom med Sofie fra Popstars. Derfor ventede jeg bare på det rigtige tidspunkt, at samle holdet på igen.
Jeg havde i slutningen af sidste sæson en krise, og fandt ikke skak særlig spændende. Når man løber ind i disse kriser, er det vigtigt at fokusere på det sociale aspekt ved skak. Samtidig virkede mine tidligere holdkammerater mere og mere interesserede i at lave et rent Juniorhold – en idé som jeg åbenbart tidligere havde nævnt efter indtagelse af en ukendt mængde væske.
Derfor begyndte jeg at arbejde mere seriøst med ideen. Først skulle jeg sikre mig, at mine tidligere holdkammerater ville spille. Meldingen var klar, de ville gerne spille, hvis holdet kun bestod af juniorer. Nu skulle jeg bare finde ud af hvordan det blev muliggjort.
Efter mange overvejelser fremlagde jeg forslaget om et rent juniorhold til vores gamle klub Årslev, hvor to spillere fra dengang stadig spillede. De voksne var meget positive og gav mig frie hænder til at sætte førsteholdet. Jeg placerede de voksne på andenholdet, og lavede derefter mit juniorhold.
Udover mig, var der fem fra det gamle Bøgehøj-hold. Holdet blev suppleret med to fra min klasse som aldrig har spillet i klub før, men har altid været fascineret af skak og synes juniorprojektet lød tiltalende.
Jeg havde det selvfølgelig dårligt med, at Læseforeningen skulle miste en stjernespiller. Derfor tog jeg også (som en lille kompensation til Læseforeningen) Niels W. Andersen med på holdet.
Derefter var ”Årslevs serie 1 juniorhold” – bedre kendt som Team Atos – en realitet.
Vi skulle møde Læseforeningen 3 i første runde. Det var selvfølgelig ubelejligt, da jeg var den eneste fra Team Atos, som havde spillet skak inden for de sidste fire måneder. Det viste sig dog også, at et velspillende Læseforening 3 ville udnytte det.
De tilbagevendte var simpelthen ikke skarpe nok, de tabte for mange partier og det parti der blev vundet var alt for ineffektiv (Peter Volder som ikke har spillet klubskak i fire år skulle bruge hele 14 træk for at slå Thomine!?)

Afklapsningen til LF 3 mindede mest om et Bjørn Borg comeback. Men humøret forblev dog højt, og jeg kan da røbe, at det allerede gik bedre i næste kamp, hvor vi slog Kerteminde 1 6-2.

Top

Julefrokost
I år holder vi igen julefrokost, datoen er dog rykket til lørdag den 15. december. Festen starter klokken 19:00 og holdes i det store mødelokale i indgang F. En konvolut koster 100,-. Øl, vin og vand kan købes. Sidste tilmeldingsdato er torsdag den 6. december.

På gensyn
Bestyrelsen

Top

Indbydelser

Årsskifteturnering

Læseforeningens 3. Årsskifteturnering

Læseforeningen Skakklub indbyder til sidste års store succes: Årsskifteturneringen!

Spillested: Bolbro Brugerhus, Stadionvej, 5200 Odense V

Spilledag: Torsdagene 3-10-24-31. januar, 14-21. februar samt 7. marts.

Spilletid: Alle dage 19.00 til 00.00

Turneringsform: En stor gruppe efter Nordisk system (modificeret).
Nordisk system foregår på den måde, at man opdeler deltagerne i 2 grupper - de højestratede /
de lavestratede, i første runde spiller så nr. 1 i den øverste gruppe mod nr. 1 i gruppe 2 etc. I de
følgende runder er det spillere med samme antal point, der mødes på samme vis.
Spørg, hvis I vil vide mere! !!

Turneringen ELO-rates.

Betænkningstid: 40 træk i 2 timer derefter ½ time + opsparet tid til resten af partiet.

Indskud: 50,-

Præmier: Hele indskuddet - EMT-afgift

Tilmeldingsfrist: Senest 30. december 2001

Tilmelding og indskud til:

Palle Halkier Jørgensen


Læseforeningens
Skakklub