Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 4 - 2004:
25. November

Læsehesten - Aktivitetskalender - Forsiden
Formandens Felt - Axel Nielsen - Klubmesterskabet - Holdturneringen - Grandprix-lyn (1.afd) - Kuriositeter - Betyrelsesmøde 25/8 - Betyrelsesmøde 19/10 - Nyborg Open - Pokalturneringen - Indbydelser - Klubinformation -

Formandens Felt

Så er klubturneringen afsluttet for denne gang. Morten Rud ser ud til at være manden, der skal løfte den tunge arv efter Carsten. Efter 4,5 point i de første 5 runder kom der dog lidt grus i maskineriet, men med en remis i sidste rundes finale mod nærmeste jæger, Torben Østergreen-Johansen, holdt Morten sig et hestehår foran forfølgerne.
I basisgruppen delte Kurt Ploug og Jens Skjoldborg guldet. En omkamp skal nu afgøre. hvem der næste sæson vil være at finde i det fine selskab.

I pokalturneringen er første runde spillet. Vort 3,- og 4, hold måtte bide i græsset efter tætte kampe, hvorimod både 1,- og 2, holdet er videre. Når disse linier læses, er anden runde også spillet, forhåbentlig med endnu to sejre ti] følge.

Holdturneringen fik for vort vedkommende en trist start, da vi måtte konstatere, at vi ikke kunne samle fire hold. Spillerne fra det tidligere så succesfulde fjerdehold er derfor rykket op på tredjeholdet, hvilket giver flere sportslige udfordringer end de sædvanlige 5-0 sejre i serie 3, så helt skidt er det nok ikke. 1. holdet skal kæmpe for hurtig tilbagevende til 1. division (den tidligere 2. division). Værste modstander bliver nok Sydøstfyn, som heldigvis allerede har tabt et par skridt takket være 2. holdet. I første runde tabte 2. holdet nemlig med ubehagelige 0-8 til 1. holdet, men i 2. runde blev der plukket 2 point fra Sydøstfyn. Hvis livet som divisionshold skal reddes kræver det dog en del mere end gennemsnitligt 1 point. Værste konkurrenter til dumpepladserne bliver nok Nyborg og Aabenraa.
3. holdet må lide den tort at være bundseedet i serie 1. Drømmen om hurtig tilbagevenden til Fynsserien er allerede lagt brak efter to gange 3-5 i de indledende kampe. Så længe holdet overlever i serie 1, vil målsætningen dog være opfyldt.

Sluttelig en ting, der får konsekvens fra næste somme. Efter to år i det varme sæde, takker jeg af fra bestyrelsen til sommerens generalforsamIingen. Klubben skal derfor have en ny formand. Endvidere stopper Mads som sekretær, hvorfor der altså bliver mindst to ledige pladser i bestyrelsen
Belært at tidligere tiders erfaring, regner jeg ikke med, at folk ligefrem vil stå i kø for at komme i bestyrelsen, men jeg kan berolige med, at det faktisk ikke er noget særlig stort arbejde, Lagkagen er skåret i mange stykker, så der er ingen, der risikerer at brænde sammen af overbelastning.
Jeg håber, der er nogen der tør tage udfordringen op. Kontakt mig, hvis du er interesseret. Så kan vi tage en snak om det.

Vi ses i klubben,
Jakob Graulund, formand.
Top

Axel Nielsen
1914-2004

Det må have været en png I 1950'erne. Axel kom cyklende, lidt sent på den. Han skulle ind og spille Provinsmesterskab i industripalæet ved siden af Domkirken i Odense. "Nå", sagde Eigil Pedersen, "Skal Fynsmesteren ikke have cykelklemmerne af".

Sådan en sætning giver vel knap mening for unge skakspillere i dog. Begreb, bygning og personer er væk. Provinsklubmesterskabet forsvandt da Divisionsturneringen blev indført for over 40 år siden. lndustripalæet blev revet ned i begyndelsen af 1980'erne, Eigil Pedersen, Danmarksmester 1951, 1953 og 1961 døde for 10 år siden. Nu er også Axel Nielsen, Fynsmesteren, død. Han blev 90 år, var efter sigende senil de seneste år, og led til sidst af svært bækken- eller hoftebrud.
Hans død kommer derfor ikke som et chok, måske endda som lidt fif en befrielse. Men det giver ikke mindre grund til at se nærmere på hans liv og levned. Tværtimod. For han efterlod et fuldendt livsværk. Et liv der var dedikeret skakken, Axel Nielsen var den første fynbo, der gjorde skak til sin levevej.

Oprindelig kom han fra Brylle, kom i lære "inde i Odense" i 1932 på SCO. Det var i Odense han stiftede bekendtskab med skakken. Fra start medlem af Læseforeningen, et medlemskab der varede over 70 år. Det ligner i sig selv en rekord af en art. Efter et år i anonymitet steg Axel hurtigt i graderne, med kurs mod klubmesterskabet. Dengang, i 1930'erne, var skakverdenen lidt anderledes. Der var ingen rating, der var ikke noget der hed koordinerede turneringer. Det vil sige, at man kunne vinde alt på lokalplan, hvis man ikke rykkede op til DM, duede det ikke. Der var kun en chance om året. Samtidig blev mange turneringer afviklet hurtigt, chancerne var få - og hurtige! Intet problem for Axel, der kastede sig over skakken med al sin ildhu. Allerede 1937 blev han rigtig mesterspiller under DSU. Meget hurtigt og meget ærgerligt. For det år ændrede man reglerne. Mesterklassen havde indtil da været den klasse man afgjorde selve danmarksmesterskabet i, nu blev der indført en Landsholdsklasse, og Mesterklassen var som Kandidatklassen i dag. Axel var en stærk mesterspiller, i perioden omkring 1940 bliver han helt klart Fyns bedste. I 1942 lykkedes oprykningen til Landsholdsklassen, hvor han var fast mand de næste 20 år. Fra begyndelsen var Axel en habil landsholdsspiller, men det er med 2.pladsen i 1946, at han første gang markerer sig som kandidat til DM-titlen.

Nu skulle man tro, at han virkelig slog igennem, men nej. En alvorlig sygdom satte stopper for hans videre færd. Gennem flere år hørte man hm lidt til Axel på turneringsfronten. Den bedste undtagelse var en lille international turnering i Sverige, 1949, som Axel vandt. En stor sjældenhed i datidens skakIiv. Men endnu vigtigere var det, at Axel 15.maj 1948 åbnede et skaksalg, med adresse i hjemmet, Egebækvej 7 i Odense. På det tidspunkt var der netop åbnet et skaksalg i København, Skakhuset, fra 15. august 1947, og så havde Dansk Skakforlag til huse i Aabybro i det nordlige Jylland, Tænk sig, 3 skakforhandlere i 1940'erne! Axel havde under sin sygdom taget den beslutning, at skulle han være en almindelig ekspedient resten af livet, kunne han lige så godt sælge skak, som han holdt så meget af. Fra 15.maj 1948 var Axel en slags skakprofessionel, men bestemt ikke professionel skakspiller.

Efter 1950 gjorde Axel så comeback som skakspiller. Styrken tiltog støt på et tidspunkt i karrieren der virker sent i vore øjne. Bedst var Axel omkring 1954-56, da han var 40-42 år. Han scorede det ene af årene 8½/11 i Landsholdsklassen, men det var ikke nok, når Bent Larsen var kommet på banen. I 1955 delte Bent Larsen og Fridrik Olafsson 1. pladsen ved Nordisk Mesterskab. Axel kom lige i hælene på 3 .pladsen. Både i 1954 og 1956 var Axel også med på OL-holdet. Også de følgende år kom der mange gode placeringer. I 1960 var Axel Nielsen 1.bræt for OL-holdet og dermed er han den fynbo der oftest har været med til OL. Ved dette tidspunkt deltog Axel også i de svenske nytårsturneringer hvor han fx. mødte Tal som verdensmester.
1962 erklærede Axel Nielsen, at hans tid som landsholdsklassespiller var forbi, hans skakforretning tog nu al hans tid. Og det blev ganske rigtig tyndt med turneringer frem over. En undtagelse var K-skakken, Mens han hele 3 gange blev nr. 2 ved DM, havde Axel Nielsen anderledes succes i K-skak. Han vandt DM 13 gange. Dette kan være verdensrekord. Til disse mange 1. pladser skal lægges adskillige 2.- og 3.pladser. Axel Nielsen er suverænt den mest succesrige spiller gennem tiderne i det danske K-skakmesterskab. Endnu i slutningen af 1970'eme vandt Axel en international K-skakturnering.

I 1965 var skakforretningen flyttet hjemmefra til det kendte kælderlokale på Klostervej, hvor den lå de næste 30 år. Axel selv stoppede ved årsskiftet 1988/89. Som skakspiller toppede Axel også omkring dette tidspunkt. Han ønskede et comeback, men måtte erkende, at kondien ikke længere kunne holde til et helt parti. Det kunne. den for sidste gang i divisionsæsonen 1985/86 hvor han scorede 4½/5 for Læseforeningen på et topbræt i 2.division.

Udover de nævnte store turneringer, skal det lige med at Axel Nielsen vandt 11 Fynsmesterskabet og 18 Odensemesterskaber. Fynsrekorden er slået af Carsten Bank Friis, mens det ikke er til at se, hvem der skal slå den anden rekord.

Og så var der lige det med de store turneringer. Ingen fynbo har endnu spillet så længe på så højt plan, men var der en IM-titel til Axel? Nej, han fik aldrig en titel af nogen art, ikke en gang den lille FM-titel. En række kendte spillere der aldrig har faet titler mens de var aktive, pga. FIDE's meget restriktive regler i 1950'erne har fået det som pensionsgave. Måske havde Axel også fået sådan noget, hvis han havde udgivet den samling af "Bedste partier" han overvejede.

Inden vi skal til hans spil, skal vi lige have hans organisatoriske indsats med. Han var forman for Læseforeningen, han var bestyrelsesmedlem af FSU - ja han var også forman en overgang, han var formand for den forsvundne Odense Skak Union, han var 17 år leder af DSU's K-skakafdeling (1958 - 1975) og måske vigtigst af alt, han var en stærk initiativtager i juniorskakken i 1950'erne. Især arrangerede han "Børneskak", det kalder vi skoleskak i dag. Men dengang var der ingen Dansk Skole Skak, det var "bare" med at smøge ærmerne op og komme i gang.
Axel Nielsen var også redaktør af "Skakbladet" 1954-59. Og så var der naturligvis hans spalte hos Fyens Stiftstidende, den havde Axel ca. 40 år. I de senere år var der kun parti og opgave, men tidligere fik Axel lov til at skrive store artikler. Især om Fynsmesterskabet, der i 1950'erne nåede rekorden: 290 deltagere. Ja, stik lige den!

Som skakspiller var Axel Nielsen meget præget af sin tids store mand, Botvinnik. Der var også noget af den samme firkantethed, den samme jernlogik og ubændige viljestyrke ved brættet. Jeg mindes en gang i starten af 1990'erne, da Axel var taget ud for at se nogle af dansk skaks unge blomster folde sig ud. Især var der et talent han ville se. Axel sagde dybt rystet til mig efter partiet: "Sagde, du ikke han var et talent? Han tog remis efter 10 træk. Sådan noget har jeg aldrig gjort!"

Med hvid spillede Axel næsten altid 1. c4, som Botvinnik anså han Siciliansk for godt, og ville derfor gerne spille hvid med 1. c4 e5. Det var et helt system, som i folkemunde blev kaldt "Fynsmestervarianten". Det var nok Eigil Pedersen der navngav den. Sådan kunne Axel ikke finde på.

Topspiller, redaktør, forhandler, leder, formand, organisator, jo, det var et langt og rigt liv i skakkens tjeneste, der sluttede i sidste uge. Vi skylder ham alle en tak for indsatsen.

John Rendboe



Klubmesterskabet
af Johnny Holler Johansen og Robert Vollertsen

I 1. runde indtraf den første sensation, Claus Børsen vandt en officer fra Johnny Harboe, der dog kæmpede videre, men forgæves.

Claus Børsen - Johnny Harboe

Morten Rud ofrede en kvalitet mod Jørn Moestrup for et kraftigt angreb og smadret bondestilling foran Jørns konge. Som tiden gik, blev det Morten, der førte materielt og han vandt da også. Mit eget parti mod Jannick Skow blev afgjort i åbningen, idet han vandt en bonde her. Men jeg kæmpede videre og forsøgte et kongeangreb. Dette afværgede han let og kom ind i et klart vundet tårnslutspil, hvor hans frie b-bonde afgjorde.

De andre to partier blev udsat.

I 2. runde tabte jeg med Sort til Kristoffer Dyrgaard i lukket Siciliansk. Min afgørende fejl var i 6. træk og 10 træk senere opgav jeg. I de andre tre spillede partier blev det også favoritsejre.

Mit parti mod Torben Østergreen fra 3. runde er udsat. Robert og Morten spillede remis efter næsten 2 timer, mens de andre tre partier fandt en vinder. Lidt efter træk 20 begyndte Claus Børsen at spille et par bløde træk, der gav Jannick den åbne d-linje til tårnet. Dette blev udnyttet senere med Db4, der truede springer og e4-bonde. Efter denne dobbelttrussel faldt Børsens stilling fra hinanden og Jannick har nu 3 points af 3 mulige. René Rauer spillede dronningen til b6 i midtspillet, som svar herpå skulle Dc5+ komme, men gjorde det ikke. Derfor kom Kristoffer til at stå dårligt og til sidst satte René et matangreb ind. Den sidste vinder var Johnny Harboe, der efterlod Moestrup med 0 ud af 3.

I 4. runde var der tre partier, først færdig var mig og René Rauer Hansen. Jeg kom lidt dårligt fra start i en Sämich, men René fandt ikke det stærkeste. Der var mange taktiske forviklinger og dem kom jeg så godt ud af, at jeg vandt en officer, der lidt senere blev vekslet til et tårn. Herefter havde jeg ikke vanskeligt ved at vinde. Næste vinder var Kristoffer Dyrgaard, der som ventet besejrede Claus Børsen. Torben og Johnny Harboe spillede et indholdsrigt Ben-Oni-parti. Johnny ofrede en springer mod en bonde på e5 for et angreb, der viste sig meget giftigt. Dette fik Torben til at bruge meget lang tid i 41. træk. Til gengæld fandt han også en remis-variant. Det endte i dobbelt tårnslutspil med en bonde mere til Torben, men med sikker evig skak mod Torbens konge. Samtidig var det Johnny, der havde initiativet. Dette sammenholdt med, at Torben var i tidnød, lignede det mere og mere en sejr til Johnny. Det sluttede med, at Torben overskred tiden.

I 5. runde vandt jeg Sort mod Claus Børsen i samme variant som i runden før mod René. Claus spillede i lighed med mig selv 8. Sge2, og senere 12. g4, der bare tabte en bonde og gav ham en passiv stilling uden dronninger. Stille og rolig pressede jeg hans f3-bonde med tårnene. Da hans tropper var beskæftiget med dækningen af f3, vendte jeg næsen mod den anden fløj og gennemførte b7-b5. Det resulterede i endnu en bondegevinst. Syv træk herefter herefter forsøgte Claus et tårnoffer, men de to fribønder i centrum lod sig let stoppe.
Morten og Kristoffer spillede lukket Siciliansk og mens Kristoffer angreb på dronningfløjen med det typiske fremstød med b-bonden, gik Morten med f-bonden til f6, de sidste to trin som bondeoffer. Da Sorts konge var i midten, gav dette Morten store muligheder for at vinde en officer. Der opstod nemlig bindinger på både diagonalen h4-d8 og e-linjen. Selvom Kristoffer fik rokeret, var der stadig den ubehagelige binding på diagonalen. Morten vandt da også partiet. Jørn og Jannick spillede Afslået Dronninggambit med Sorte dronningebønder på a6, b5, c6 og d5. De Hvide dronningebønder stod på a2, b3, c4 og d4. Efter afbytninger gav det Jørn en fribonde på c-linjen. Efter nogle flere afbytninger opstod der et slutspil med uligefarvede løbere og et tårn til hver. Dette sluttede remis selvom Jørn fik sin frie c-bonde til sjette række.

Den 14. oktober blev 3 af de udsatte partier spillet. Fra 1. runde opgøret mellem René og Robert, der var meget positionelt præget. Der skete ikke rigtigt noget i det parti, der sluttede remis. Fra 3. runde var der mit parti mod Torben Østergreen. Med Hvid spillede jeg mig ind i en passiv stilling, hvor jeg i 13. træk tabte en bonde. Herefter var der ikke nogen tvivl om udfaldet, også fordi jeg ikke greb de aktive træk. Jeg håbede dog på uligefarvede løbere. Fra fjerde runde topopgøret mellem Jannick og Morten. Jannick kom bedst fra start, men fra 18. træk, hvor Morten havde pres mod c4, var det ham, der var ovenpå. I slutspillet dronning og tårn mod dronning og tårn og bønder på begge sider faldt afgørelsen. Morten udnyttede sin fordel og satte Jannick mat.

(Se Johnny Hollers særskilte referat af runderne 6-9 her [findes ikke i bladudgaven]).

I sjette runde satte Johnny en effektiv stopper for Mortens sejrsstime og gav forfølgerne mulighed for at indhente Morten, som efter en fænomenal start kun scorede 50% i de sidste fire runder. Robert og Jannick spillede dog for mange remisser til at kunne være en alvorlig trussel. Helt anderledes så det ud for Torben, som også vandt sine udsatte partier. Inden sidste runde førte Morten kun med et halvt, så Torben kunne med en sejr overhale ham. Her er det afgørende parti:

Morten Topholm Rud - Torben Østergreen-Johansen

Basisgruppen blev vundet af Kurt Ploug og Jens Skjoldborg, som skal spille omkamp om pladsen i mestergruppen. Jens havde, ligesom Morten, en fulminant start med 4 af 4, men tog det så lidt mere roligt i de sidste tre runder

Turneringsskemaer


Holdturneringen

2. Division, gruppe 3
af Robert Vollertsen

1.runde
Søndag, den 31. oktober, bød på lokalopgøret mellem vores første- og andenhold i det, som tidligere var kendt som tredje division, men som efter en lidt kikset navneændring nu kaldes anden division. Mens førsteholdet ønskede at lægge grundstenen til genoprykning, håbede andenholdet, som måtte undvære Rene, på at skrabe værdifulde point sammen i den hårde kamp mod nedrykningen.

På bræt otte undgik Jørn både skarpe åbninger og fælder mod Christian, men Jørn fik til gengæld ikke nogen stor fordel heller. Christian kom dog på afveje, da han trak en løber tilbage i stedet for at bytte dronninger. Jørn vandt en bonde, som i slutspillet med sikker hånd blev avanceret til forvandlingsfeltet. 1-0.

På bræt seks spillede Johnny (MB) og Niels Henrik spansk. Johnny udviklede stille og rolig sine brikker, inden han med bonde stødet a4 tog initiativet på dronningefløjen. Mens Niels Henriks officerer stod lidt for passive, fik Johnny først en stærk springer på e5, så et aktivt tårn på a7 og til sidst det næste tårn til d7. Det kunne Niels Henrik ikke rigtig stille noget op imod og Johnny fik lov til at sætte mat. 2-0.

På bræt fire fik Robert en lille fordel, da John efter fint åbningsspil i en kongeinder valgte den forkerte brik til slå igen på f5. (I langt de fleste tilfælde skal sort slå med g-bonden i stedet for en officer, og partiet var ingen undtagelse). Robert fik fuld kontrol over e4 og de øvrige hvide felter og truede med at få et strategisk vundet slutspil. John valgte derfor at blæse til angreb på kongefløjen. Der blev dog byttet for meget af og til sidst var det Johns egen konge, som var fanget i hjørnet. 3-0.

På bræt tre legede Jens og Torben mur - stonewall mod stonewall. Torben spillede dog lidt mere aktivt, idet hans c-bonde gik to felter frem for at give springeren det naturlige udviklingsfelt. Jens valgte at bytte sin gode springer mod Torbens dårlige løber for straks efter at blæse til angreb på kongefløjen. Men det var lidt for tidligt, da Jens' brikker på dronningefløjen endnu ikke var udviklet. Torben udnyttede den større mobilitet med sikker hånd. 4-0.

På bræt syv blev det til en slags Maroczy mellem Brian og Jannick. Jannick valgte en pindsvinefonnation og gjorde klar til fremstødet d5. Da d5 så var gennemført, havde Brian en meget svær stilling, idet både hans bønder og hans konge var mere udsat end Jannicks. Brian tabte først en bonde og efterfølgende det resulterede tårnslutspil. 5-0.

På bræt et prøvede Erik at overraske Morten med en sidevariant i hollansk.

Erik Mathiesen - Morten Topholm Rud

Morten kendte altså til sidevarianten og fik relativ hurtig udligning. I midtspillet havde Erik så problemer med at koordinere officererne. Morten greb chancen og ofrede en bonde for at lokke kongen ud i farezonen. Eriks konge var mere og mere presset og efter en ubehagelig aftrækker faldt Eriks stilling helt fra hinanden, 6-0.

På bræt to havde Per store problemer med at få fordel mod Johnny. Johnny spil1ede en slags moderne opstilling og fik relativ hurtig styr på dronningefløjen, mens Per ikke rigtig turde gå videre på kongefløjen. Brikkerne blev flyttet lidt frem og tilbage, men så tabte Johnny desværre tålmodigheden og ofrede en kvalitet for en bonde. Men Per vandt hurtigt bonden tilbage, og resten var spil til et mål. 7-0

På bræt otte fik Kurt ikke særlig meget ud af åbningen' med de hvide brikker mod Mads. Men til gengæld holdt Kurt hovedet koldt i midtspil1et, da det så ud som om Mads havde klar fordel. I stedet blev det til et lige tårnslutspil. Mens så fik Mads snydt Kurt og vandt først en bonde og senere partiet. 8-0.

Læseforeningen 1

Læseforeningen 2

8-0

Morten Topholm Rud Erik Mathiesen

1-0

Per Stentebjerg-Hansen Johnny Holler Johansen

1-0

Torben Østergreen Johansen Jens Rasmussen

1-0

Robert Vollertsen John Erling Nielsen

1-0

Mads Bilde Svendsen Kurt Ploug

1-0

Johnny Meier Harboe Niels Henrik Cappelen

1-0

Jannick Benneth Skow Brian Kristiansen

1-0

Jørn Moestrup Christian Winther Christensen

1-0

Sydøstfyn havde et par afbud og måtte nøjes med fem point mod Tønder. En bedre start kunne førsteholdet ikke have håbet på, mens andenholdet må se i øjnene, at det i denne sæson bliver en svær kamp mod nedrykningen. Men på den anden side er der kun to nedrykkere i år, ikke fire, og både Åbenrå og Nyborg har også fået stortæsk (7-1) af henholdsvis Bov og Ribe.

2. runde
Søndag, den 14. november, tog førsteholdet til Ribe for at spille rundens topopgør. Per Stentebjerg­ Hansen havde meldt afbud, men så er vi jo i den heldige situation, at vi kan tage Jørgen med som reserve. For Ribe var det straks værre, ikke mindst fordi de måtte erstatte to fast spillere.

Kampen så meget længe forholdsvis lige ud, blot Johnnys spanske parti mod Ole Østergaard var reelt afgjort efter 13 træk, da Johnny gaflede dronning og tårn.

Med de sorte brikker mod Jørgen Nielsen fik Jannick ikke særlig meget ud af åbningen, og så blev man efter blot 11 træk enig om remis.

Robert gjorde det ikke meget bedre mod Robert Schutz, selv om han havde de hvide klodser. Robert V. troede, at han havde en klar strategisk fordel, men så fik han øje på en meget ubehagelig plan, som ville give Robert S. klar fordel. Det så Robert S. dog ikke og tog imod remis.

På andenbrættet tumlede sig to franskspillere, Peter Martin Leimand mod Torben, som gerne spøger med, at hvid skal være heldig, hvis han kan få en halv mod fransk, og så var det jo meget heldigt, at Torben lige netop havde sort. Peter lagde ud med en meget skarp variant i Winawer med Dg4 og Dxg7, men så skiftede han lige pludselig tempo. Det var, som om han sprang op som en løve, men kom ned som et lam. Torben fik god kompensation for den ofrede bonde, da Peters brikker havde svært ved at finde de rette felter på brættet. Men i gensidig tidnød troede Torben, at Peter kom til at sætte dronningen i slag. Den var dog dækket, og så det blev kun til en afbytning, noget som Torben egentlig helst ville have undgået. Han havde dog stadig tilstrækkelig for bonden, og da Peter gik den forkerte vej efter en tårnskak, blev han sat mat i et hug.

På bræt et spillede Morten mod Lars Wilton Pedersen, som - hvis jeg ikke husker helt forkert - tidligere har spillet her på Fyn et enkelt år eller to (*s*). Morten :fik en god stilling mod Alekhines forsvar. Men da han havde chancen for at lukke sækken, så han syner og ofrede i stedet en kvalitet for at sætte mat. Jeg er rimelig sikker på, at den gensidige tidnød Var en medvirkende faktor. Lars havde dog heller ikke særlig meget sand tilbage, og kom til at sætte et tårn direkte i slag.

Jørn spillede nok kampens bedste parti, selvom det må siges, at Jan Rosenberg så ud til at mangle en plan mod Maroczy opstillingen.

Jørn Moestrup - Jan Rosenberg

Mads derimod manglede ingen plan mod Jimmy Andersens Maroczy. Mads fik en god stilling efter et par tvivlsomme træk fra Jimmys side, og havde vist også gevinstchancer undervejs, men der skulle spilles meget, meget præcist for ikke at havne i en remis stilling i det uligefarvede løberslutspil; og remis, det blev det til sidst.

Jørgen kom på hælene mod Søren Zerahns tørre Londonsystem. Jørgen tabte to bønder uden kompensation, og Søren kunne vist også have vundet en kvalitet. I stedet glemte Søren at flytte tårnet og kom ikke blot til selv at give en kvalitet, men ruinerede samtidig også sin bondestruktur. Det efterfølgende slutspil løber mod tårn voldede Jørgen ikke de helt store problemer.

At udradere det hold, som på papiret er seedet som nummer tre, er sådan set et glimrende resultat, især set i lyset af at vores andenhold har fonnået at tage to point fra vores direkte konkurrent Sydøstfyn. Efter Carsten inden sæsonstart flyttede til Aalborg, var vi lidt bekymrede for, om vi overhovedet kunne holde trit med Sydøstfyn. Men indtil videre har Sydøstfyn ikke stillet op med Ulrik: Rath, og det må siges at være et mindst ligeså stor tabt, specielt når man tager Sydøstfyn reservesituation i betragtning. Men sæsonen er stadig ung, og meget kan ændre sig i løbet af de næste par kampe. Næste gang tager Læseforeningen imod Bov, inden vi i fjerde runde skal have det helt store lokalopgør her på Fyn.

Ribe

Læseforeningen 1

1½-6½

Lars Wilton Pedersen Morten Topholm Rud

0-1

Peter Martin Leimand Torben Østergreen Johansen

0-1

Robert Schütz Robert Vollertsen

½-½

Jimmy Andersen Mads Bilde Svendsen

½-½

Ole Østergaard Johnny Meier Harboe

0-1

Jørgen Nielsen Jannick Benneth Skow

½-½

Jan Rosenberg Jørn Moestrup

0-1

Søren Zerahn Jørgen Lynggaard

0-1

Som skrevet overraskede andenholdet ved at få to point mod Sydøstfyn - og ifølge interne kilder var det endda en negativ overraskelse, da det sagtens kunne have blevet til flere point.

Johnny spillede et godt parti mod Kim, og Niels Henrik havde efter sigende heller ikke nogen helt ringe stilling mod Per. Men i sidste ende står der to point under stregen, og det er vel okay.

Jens Rasmussen - Jakob Mikkelsen

Sydøstfyn

Læseforeningen 2

6-2

Lars Borbjerggaard René Rauer Hansen

1-0

Jan Nordenbæk Pedersen Erik Mathiesen

1-0

Kim Skaanning Johnny Holler Johansen

1-0

Martin Strandby Hansen Jakob Grauslund

1-0

Jakob Mikkelsen Jens Rasmussen

0-1

Finn Nøhr Kurt Ploug

½-½

Per Sørensen Niels Henrik Cappelen

1-0

Frits Ørbæk Hansen Brian Kristiansen

½-½

Top

Serie 1, Kreds 2
af Søren Kristiansen

1. runde

Øv! Søren var ikke med og kunne desværre ikke skrive noget referat fra kampen. Men næste gang må en af de øvrige holdkammerater gerne springe ind som stedfortræder.

Indslev 1

Læseforeningen 3

5-3

Dennis Jespersen Kurt Ploug

½-½

Thomas Buur Christian Winther Christensen

1-0

Andrew Velarde Claus Børsen

1-0

Poul Jacobsen Søren P. Kristiansen

½-½

Jan Ole Andreasen Peter Frank Jørgensen

1-0

Bo F. Sørensen Dan Wulff Kristensen

0-1

Joakim Hansen Villy Nielsen

1-0

Jørgen Mott Morten Espersen

0-1


Det så ud til, at vi ville komme til Indslev i god tid, men det skulle ikke blive problemfrit. Dan, Villy, Morten og Peter Frank kørte fra Bolbro Brugerhus mens Kurt hentede Claus og undertegnede ude hos Claus. For sidstnævnte gruppe blev det dog en større opgave idet Christian i sidste øjeblik havde mistet muligheden for at køre selv. Først skulle han have taget toget til Odense, hvor vi skulle have hentet ham, men det blev senere ændret til lokalbanen til Ejby. Det nåede Christian imidlertid ikke, så vi skulle lige et lille smut forbi Middelfart. Det blev halvsent, så Kurt satte Claus og undertegnede af undervejs til Middelfart. Kurt og Christian så vi så ikke før 19.10, men heldigvis var Indslevs folk heller ikke helt punktlige, så vi gik i gang med et kvarters forsinkelse.
Først færdig blev Christian. Han var helt forvirret oven på al den tumult og lavede en brøler i træk 7 eller 8. Han forsøgte at overleve men måtte ned efter lidt over 1 time. Kort sagt åbnede han for en tårnlinie direkte ned i sin rokadeside, og med masser af backup og giftige træk fra modstanderens side var dette katastrofalt!

Børsen fik lavet sig en flot isoleret bonde i centrum, men storfuskeren mente selv, at han havde en fabelagtig stilling, og investerede en masse tid i det rene ingenting. Ja måske trækket ligefrem var halvdårligt.
Villy spillede fremragende, sikrede sig et par bønder og en glimrende stilling. Jeg tænkte, at modstanderen var helt væk, men sommertider får man sig et chok.
Dan's modstander dummede sig i en allerede dårlig stilling, og efter en masse banden m.m. kunne Dan over de næste 2 timer lige så stille og roligt hente et point hjem. Ser ud til, at han går efter en plads som topscorer i år!
De øvrige stillinger så meget lige ud, så da det lignede en 5-3 sejr til os tog jeg en remis på trækgentagelse i en meget lige stilling inden den famøse kaffepause som de holder midtvejs i Indslev. Denne remis kom dog først efter en nærmere gennemlæsning af skakhåndbogen idet der var tvivl om reglerne. Modstanderen var ikke helt tilfreds, og det træk som han havde brugt "ventetrækkene" til at regne på havde knust min stilling fuldstændigt. Havde godt nok masser af modspil, men mit modtræk havde kostet en ren officer efter en 6-7 træk. Heldigvis kunne jeg som holdleder reglerne.

Kaffepausen var med kaffe og franskbrød til en tyver, og efter dette herlige indslag begav tropperne sig tilbage til slagmarken.

Villy "afviklede" materiale og stod pludselig med en løber for en bonde. Dette holdt han ikke til. Dette var en stor overraskelse, for nu har Villy "Det Sikre Point" Nielsen allerede tabt 2 holdkampe af 2 i år. Er han blevet det usikre point eller kommer han stærkt tilbage de sidste 5 kampe?!
Børsens stilling var uklar men absolut ikke dårlig, mens Peter Frank stod godt men med en halvskidt tid. Kurt og Morten stod begge meget solidt.

Nu valgte Børsen så at kaste et helt tårn i gabet på modstanderen, der ivrigt tog både arm og derefter gik efter struben. Børsen havde for en gangs skyld ikke noget fusk i baghånden, så han var meget utilfreds, og hans stilling var da også minimum til en remis. Peter Frank blev vist presset på tiden og tabte i en efter min mening god stilling. Han var vist nok en bonde oppe, men smed den væk, og lod modstanderen få en fribonde, der gik i mål.
Morten vandt derimod i et meget flot spillet bondeslutspil, hvor han gjorde lige nøjagtigt hvad han skulle gøre, mens Kurt spillede solidt og sluttede af med en remis. Vi fik med et 3-5 nederlag atter lidt flere point, end den forventede score tilskrev os, så udfaldet er vel egentligt tilfredsstillende, men med de stillinger der var undervejs, var vi lidt skuffede på hjemturen.

På vej til Middelfart, kunne vi så høre Børsen side og knurre fra tid til anden, og måske der snart ligger et spil til klubbladet til skræk og advarsel.

(Indslev 1 - Læseforeningen 3)
Top

1. Grandprix-lyn 04/05

Jævnfør papirudgaven eller den endelige stilling.


Kuriositeter
af Robert Vollertsen

Politiet meddeler, at et tyveri af værdipapirer fra kontorlokaler i Bolbro brugerhus fandt sted natten til fredag, den 20. august, og politiet vil gerne i kontakt med øjenvidner. Gerningsmanden formodes at være mellem tyve og tredive år gammel og 180 til 190 centimeter bøj, og har forladt stedet med en rød plasticpose. Tyvekosterne er en række kulturdokumenter af yderst stor historisk værdi. Hvis nogen fra klubben kender noget til det, så bedes i kontakte Robert. Denne aften blev der i øvrigt spillet de sidste tre runder af Augustturneringen. Mads vandt turneringen foran Jannick, så vidt jeg husker. Afgørnde for dette var blandt andet, at Mads vandt over Robert i en Maroczy, mens Jannick tabte en Bird. Jeg kan desværre ikke være helt sikker, da jeg ikke kan finde rundekortene. Gad vide, hvad der blev af dem?


Bestyrelsesmøde 25.08
Af Mads Bilde Svendsen
  1. Jakob startede med at byde Søren velkommen (tilbage) til Bestyrelsen
  2. Brugerhuset afholder i løbet af efteråret tre familieaktivitetsdage. Vi har faet tilbudt at fa en standplads på disse tre. Ingen havde tid på datoen til det første arrangement. På næste bestyrelsesmøde bliver de andre arrangementer taget op
  3. Jens Peter nævnte at det ville være dejligt hvis vi ved sådanne arrange­ meneter havde en velkomstfolder. Den older vi har, som Morten og Robert har lavet for et par år siden, kræver en redigering inden den ryger i trykken. Mads påtog sig at står for at fremskaffe den i "mailfonn" og være primusmoter for projektet. Han fik en deadline den 9/9.
  4. FSU arbejder på at udbyde et TL-kursus. Vi blev i enige om at klubben dækkede hvis et medlem ønskede at tage kurset.
  5. Jakob fremlagde en sæsonkalender, som blev godkendt. Da der i kalenderen var et par huller foreslog Jakob at tog et par Pokalarrangementer i uge 45 og uge 48, da det er længe siden klubben har stået for noget sådan.
  6. Der har de sidste par år været tradition for en flydende åbne­lukkeordning i Bestyrelsen. Det blev vi enige om igen, men med den tilføjelse at det er den turneringsansvarlige (her i efteråret fx Jakob) der står for den endelige koordination.
  7. Der har lang tid været tale om at afholde en større skakturnering, og da det kommende år er et festår i Odense, vil klubben forsøge at arrangere en H.C. Andersen turnering. Dette kunne ske i samarbejde med de andre klubber i byen, Mads og Søren har faet tjansen og skal sørge for at der sker noget.
  8. Næste møde den 19/10 hos Mads.

Bestyrelsesmøde 19.10
Af Mads Bilde Svendsen

Tilstede: Jakob, Jens Peter, Søren, Mads

  1. Vi har i dette efterår mistet vores æresmedlem Axel Nielsen, Kurt Ploug var tilstede ved begravelsen og lagde en buket på klubbens vegne.
  2. Årsskifteturneringen afvikles igen i starren af det nye år. Mads står for arrangemenetet.
  3. Udsatte partier i store grupper: Da man kan spekulere i at tage udsatte partier i en stor gruppe og derved komme bagfra, blev det vedtaget, at alle partier skal være afviklet inden femte runde ellers dømmes de tabt. Dette gælder dog ikke for Årsskifteturneringen 2005 af rene praktiske årssager. Her er skæringen 4. runde,
  4. Axel Nielsen mindetumering. Klubben arrangerer til foråret en mindeturnering for Axel Nielsen. Turneringen afvikles efter samme koncept som 100 års jubilæumsturneringen, altså en 1-dags hurtigskakturnering. Mads finder en dato for turneringen og sørger for, at det bliver nævnt som bemærkning i nekrologen i Skakbladet.* Denne turnering erstatter den planlagte H.C. Andersen turnering.
  5. Et udvalg for Julefrokost '04 blev nedsat. Det består af Jakob, Morten Rud og Mads. Datoen bliver den 3. december. Jakob sørger for indbydelse.
  6. Holdturneringen står for døren. Det blev bemærket af Jakob, at det er Holdlederens ansvar, at der bliver skrevet referat.
  7. Jens Peter bemærkede til dette punkt at folk, der skal have kørselsgodtgørelser, så hurtigt som muligt, skal opsøge ham i klubben og få deres penge udbetalt.
  8. Familieaktivitetsdag. Da ingen fra bestyrelsen havde mulighed for at møde op til den første aktivitetsdag bliver Mads nu sendt ud i Brugerhuset. Dagen er et åbent-hus-arrangement, hvor husets foreninger kan vise områdets folk deres aktiviteter.
  9. Efter et længere politisk tovtrækkeri har klubben fået lov til at åbne sin egen ''kaffebix'' på klubaftnerne. Problemet har lang tid været at Brugerhusets cafe lukker klokken 21, og at der derefter ikke har været muligt for klubbens medlemmer at købe kaffe mm. Vores cafe skal ses som en form for nødcafe. og man kan ikke regne med den samme service som i Brugerhusets (men næsten). Jens Peter meldte sig som bestyrer.
  10. Næste møde 5/1-04

*datoen for mindeturneringen er her efterfølgende blevet sat til den 30. april



Nyborg Open
af Robert Vollertsen og Jens Rasmussen

1.runde
Selv om Mestergruppen i Nyborg har et pænt ratingsnit på 2029, så er IM Lars Borbjerggaard ikke helt tilfreds; han har håbet på endnu stærkere modstand. I første runde viser han med et meget velspillet parti, at vurderingen af hans egen styrke i forhold til resten af feltet ikke blot er tomme ord. Jørgen Hansen prøver hollands mod Lars' d4, og selv om Jørgen ikke laver nogen decideret unøjagtighed, endsige fejl, så kommer han på hælene. Jørgen må sidde tilbage med en følelse af, at Lars bare har gendrevet hans åbning.

René Rauer Hansen kommer med sort godt ud af åbningen mod Claus Pedersen. Han ofrer en bonde for aktiv officerspil og trænger Claus op i en krog. Men netop som det ser ud til at René vinder nemt, komplicerer Claus stillingen med et officersoffer. René finder ikke det rigtige modtræk og så har Claus ikke blot en bonde, men også initiativet. Claus vælger dog at tilbyde remis i stedet for at presse citronen.

Peter Christian Grau kommer med sort knap så godt ud af åbningen mod Bent Jensen og må i en afslået kongegambit i lang tid kæmpe med problemer med kongestillingen. Da Bent så decentraliserer en springer er Peter med igen. Herefter svinger partiet for hver træk - først har Peter fordel, så er stillingen lige igen. I tidnøden mister Bent overblikket og taber dronningen.

Martin Strandby Hansen og Robert Vollertsen ender via trækomstilling i en accelereret drage. Robert vælger en lidt tvivlsom variant, men da Martin ikke reagerer konsekvent nok, ser det ud til at Robert har fordel. Robert overvurderer dog under hele partiet sine gevinstchancer og må efter en del unødvendige træk acceptere partiets udfald.

Partier fra 1. runde

2.runde
René brugte en del tid i åbningen og midtspillet til at bygge sit spil op, og det udnyttede Martin til at ekspandere på dronningefløjen med fordel. Men den åbne a-linie kunne ikke rigtig bruges til noget. Til gengæld fik René et stort hul på d4, hvor Martin straks plantede en løber. René blev nød til at bytte den af, hvilket gav Martin en garderet fribonde mod René isolani. Det begyndte at ligne spil til et mål, da Martin vandt denne bonde. I et desperat forsøg på at skabe noget modspil ofrede René sin springer for Martins bønder på dronningefløjen. Men Renés fribønder var for langt tilbage til at være en reel trussel. Men i tidnøden trådte Martin forkert og måtte tage til takke med en evigskak.

Partiet mellem Jørgen og Robert var en forholdsvis drøj affære. Robert udlignede forholdsvis hurtigt i åbningen, men kunne ellers ikke rigtig skabe noget. Da det tunge skyts var blevet byttet, fik Robert dog mulighed for at true en springer på den ene fløj og en bonde på den anden. Jørgen dækkede springeren, men havde ikke rigtig lyst til at fortsætte i et slutspil med en bonde under.

Bent spillede Morra-gambit mod Claus, og det var Claus øjensynlig godt tilfreds med. Claus neutraliserede Bents initiativ og fik et vundet slutspil. Men i stedet for at spille tårnet i nakken på sin fribonde, tillod han en for Bent fordelagtig afbytning af dronningerne. Pludselig så det ud, som om Bents aktive tårn gav ham lidt kompensation. Claus ville endnu en gang ikke presse citronen, og tilbød i stedet remis.

Lars blev konfronteret med utraditionelt åbningsspil fra Peter, og da Lars i 9. træk valgte at rokere i stedet for at plante en springer på e5, havde Peter en enestående mulighed for at udligne ved selv at spille e5. Men Peter valgte at spille "det sikre" og rokerede. Nu fik Lars kontrol over e5 igen og resten af partiet led Peter under pladsmangel. Først infiltrerede Lars c-linien og senere også g-linien med et tårn. Det var mere end Peters stilling kunne bære.

Partier fra 2. runde

3.runde
Peter og Jørgen spillede spansk. Det så dog ikke ud til at Peter havde nogen speciel fordel, men så slog Jørgen en centrumsspringer, som på grund af en svag baglinie ikke måtte slås og blev straffet hårdt af Peter.

Martin fik heller ikke det helt store ud af åbningen mod Bent. Men Martin stod klart bedre, da Bent havde problemer med at aktivere sin løber, som var kommet på afveje på b8 med bønder på c7, d6 og e5. Da Bent så endelig fik overført løberen til b6, stod Martin klar til at udnytte dette taktisk. Han vandt en bonde, så en officer og lidt senere partiet.

Det to udsatte partier blev afviklet relativ hurtige - allerede inden 4. runde.

Claus løb ind i Lars' skandinavisk gambit og valgte at ekspandere på dronningefløjen. Det så ikke så ringe ud for Claus, lige indtil Lars fik lov til at smadre hans kongefløj med Lxf3. Nu havde Claus' konge lige pludselig ingen steder at stå. Lars ofrede en kvalitet for den sortfeltede løber og en åben f-linien. Det var mere end Claus' stilling kunne bære, og mens de hvide brikker blot stod på sidelinien, deltog alle de sorte officerer i det afgørende matangreb.

Robert og René spillede en forholdsvis kort remis, da der efter 22 træk var kommet et slutspil frem, hvor begge parter ikke troede på gevinst.

Partier fra 3. runde

4.runde
Jørgen kom endelig på tavlen, da han udnyttede Renés åbningsfejl i 4. træk. Jørgen vandt en bonde og ødelage Renés kongestilling. René kæmpede i lang tid, men det viste sig at være en forgæves kamp.

Bent valgte c3-sicilianeren mod Robert - et lidt underligt valg for en spiller, som normalt bruger Morra-gambit, men han regnede med, at Robert havde forberedt sig. Efter åbningen stod Bent bedst, men så begyndte han at spilde et tempo og han fik ligesom mod Martin en løber, som stod meget passiv. Det tog Bent for lang tid at bringe løberen i spillet igen, og da Robert først vandt en bonde i slutspillet, var partiet over.

Peter spillede lidt for nonchalant imod Claus, og det kostede ikke blot en bonde, men også hele centrum. Men da Claus valgte at spille den forkerte centrumsbonde frem for at vinde en officer, begyndte Peter at lugte blod. Han fik lov til at smadre den sorte konges bondeskjold med et midlertidigt springeroffer og havde pludselig et matangreb, som ikke kunne stoppes. Det var lidt ærgerlig for Claus, som på nuværende tidspunkt sagtens kunne have haft 2 point mere.

Lars fortsatte sin magtdemonstration i mestergruppen ved at vinde over Martin uden at give ham reelt modspil. Lars ødelagde tidlig i partiet Martins kongefløj og øgede stille og rolig presset i h-linien, indtil han kunne indkassere en bonde.

Partier fra 4. runde

5.runde
Denne runde bød på topopgøret mellem Robert og Lars. Robert åbnede med d4 og regnede med, at det ville blive en kongeinder. Men Lars overraskede ved at spille voJga-gambitten. Efter fa træk var det dog tydelig, at Robert havde mere erfaring med denne åbning. Lars tabte en bonde uden nævnværdig kompens, indtil Robert begyndte at spille forsigtigt, og et par smarte træk gav Lars et farligt initiativ på kongefløjen. Da tiden vat kommet til at snørre sækken, valgte Lars dog at slå to bønder. Det gav Robert tid til at befri sin stilling og fa modspil. I gensidig tidnød gik det over stok og sten. Det endte med et fordelagtigt slutspil til Robert, men da gevinsten så endelig var på brættet, regnede Robert fuldstændig forkert, og Lars tøvede ikke med at tage remissen i et mel omskifteligt parti.

Robert Vollertsen - Lars Borbjerggaard

Partiet mellem Rene og Bent var en forholdsvis kort affære. Bent kom rigtig godt ud af åbningen, men i stedet for at afslutte udviklingen, gav han med to lidt akavede træk (Ld8, Se7) Rene lov til at fyre en smart kombination af, som vandt bonden på f7.

René Rauer Hansen - Bent Jensen

Claus og Jørgen diskuterede spansk. Det var langt hen ad vejen meget lige. I slutspillet fik Jørgen en fribonde, som muligvis gav ham et par chancer. Men Jørgen valgte, ikke at løbe risikoen, da bonden også hurtig kunne blive svag og så blev partiet remis.

Martin og Peter spillede rundens andet topopgør. Også her var stillingen lige langt hen ad vejen, men så besluttede Peter sig for at forsøge en gennembrud med bønderne for at skabe en fribonde og for at komme den hvide konge til livs. Problemet var bare, at Martin fik tre samlede fribønder i forløbet, og det var mere end Peters stilling kunne bære.

6.runde
Lars spillede trompovski mod Rene, og det gav pote i åbningen. Lars havde en meget behagelig stilling, mens Rene døjede med udviklingsproblemer, lige indtil Lars slappede lidt for meget af og rokerede. Det gav Rene ved hjælp af en smart kombination det fornødne tempo til at fa officererne med i spillet. Herefter så det faktisk ud, som om Rene havde klar fordel. Men nu var det Lars' tur til at finde en rigtig smart kombination. Slutspillet var måske stadigvæk lige, men Rene var hårdt presset. Lars' to tårne muterede til grådige svin på syvende række, og det er aldrig rart.

Claus og Martin spillede en knap så populær variant i Caro-Kann (1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sf6 5.Sxf6+ gxf6). Martin lagde lidt pres på kongefløjen og var så fræk at spille dronningen til d5. Men i stedet for at straffe det direkte ved at spille c4 og vælge en plan med lang rokade, så spillede Claus stille og rolig kort rokade og søgte modspil mod den sorte konge ved hjælp af et klassisk stød i centrum. På dette tidspunkt troede jeg dog på Martins chancer, selvom det viser sig, at Claus' stilling er helt okay. Men det var den ikke efter han satte en springer direkte i slag.
Jørgen fik en pæn fordel med hvid, fordi Bent prøvede at være for aktiv for tidlig i stedet for at fremme udviklingen af dronningefløjen. I første omgang så det ellers godt ud for sort med en åben f-linie og en løber, som pegede farligt på den hvide kongestilling. Men Jørgen havde nogle meget kontante trusler, som fik mig til at skifte mening meget hurtigt.

Jørgen Hansen - Bent Jensen

Peter spillede sig selv i problemer mod Robert, som i en lukket variant fandt bedre felter til sine officerer. Men Peter spillede sig også ud af problemerne igen, da han tilbød Robert en kvalitet for modspil. Robert tog imod, selvom han ikke var helt overbevist OlD, at det var helt korrekt. Robert lavede så en fejl i en meget vanskelig stilling og var heldig med at få en trækgentagelse, da Peter forcerede for meget.

7.runde
Rene skulle prøve at aflive Peters pindsvin, men bondefremstødet på kongefløjen førte ingen vejne. Peter fik til gengæld spil på dronningefløjen og vandt ved hjælp af en lille aftrækker dronningen for tårn og løber. Det kan nogle gange være nok, hvis man kan lave en fæstning, men. Peters dronning var alt for aktiv. Peter forbedrede stille og rolig sin stilling, indtil Rene konge var fanget i hjørnet.

Robert spillede meget uinspireret mod Claus' hollansk. Han fik store problemer i midtspillet, og var nok lidt heldig med at afvikle til et nogenlunde lige slutspil. Der blev taget remis, og Peter havde nu hentet Robert. Hvis Martin heller ej kunne vinde, så ville det ende med en tredelt andenplads. Martin kom godt ud af åbningen mod Jørgen og lagde et vist pres på den sorte dronningefløj med sin fianchettoløber. Jørgen fik byttet lidt af, men fik en dårlig bonde og opgav, da Martin indkassserede den. Dermed fik Martin andenpladsen.

Bent havde turneringsvinderen i sidste runde og var tidlig presset, selvom han havde hvid. Men Lars begyndte at spille lidt nonchalant, idet han troede, at hans angreb på kongefløjen bare slog igennem. Men det gjorde det ikke, og pludselig havde Bent en vundet stilling. Det var dog ikke så ligetil, og da Bent ikke spillede helt præcist, kunne Lars komme den hvide konge til livs.

Bent Jensen - Lars Borbjerggaard

Nyborg open 2004 slutstilling

Basis 1
Efter 4 runder var de 3 forhåndsfavoritter ved at line op til præmier. Mit 5. rundes parti var med hvid mod Peter Kinggård, hvor jeg stillede svækket på med feber og hoste.
Partistarten var interessant nok, men min rolige opbygning gav Peter angrebstanker, men heldigvis kom jeg op at *koge* for efter træk 13 havde jeg blot 2 merbønder

Jens Rasmussen - Peter Kinggård

Resten af partiet gik med at hæmme Peters udvikling og til sidst trlnge in på 7. række med matsætning. 1-0.

I 6.runde tabe Jens desværre topopgøret mod Erik Hansen, som indhentede Svend Veise, der spillede remis mod Ivar Dørup. I 7. runde vandt både Erik og Svend og de delte sejren med flotte 6 af 7. Jens kom igen efter nederlaget med en sejr over Ivar, som sikrede Jens en delt tredjeplads


Top

Pokalturneringen

1. runde
Ligesom i holdturneringen kan Læseforeningen ikke ligefrem prale af at stille mange hold, så vores motto må helt klart være: ''Kvalitet frem for kvantitet!" (Til sammenligning så stillede Frem med hele ni hold. Det er jo meget flot!).
I Nyborg havde andenholdet ikke de helt store problemer mod Sydøstfyn 3, som er et talentfuldt, men altså også meget ung hold. På bræt 1 kom Mads for eksempel ikke ud over en remis mod Kris Munk.
I Søndersø blev der kun spillet to kampe, hvilket er lidt trist.

Tredjeholdet var så uheldig at løbe ind i Frem 1. Resultatmæssig klarede de sig udmærket, men det var desværre ikke nok til at komme i omkamp. I denne gruppe skal Frem 5 roses for at give Nordvestfyn 1 kamp til stregen. Der skulle hele tre omkampe til, før Frem 5 var slået ud.
På hjemmebane spillede fjerdeholdet en tæt kamp mod Nr. Aaby Junior 3, men trak i sidste ende det korte strå. Førsteholdet gik videre mod Nr. Aaby Junior 2 på en måde, som i bedste fald kan beskrives som proffesionelt. Per og Robert tog meget hurtige remisser, da Morten så ud til at vinde og Johnnys parti var mere eller mindre lige. Morten vandt godt nok, men mener selv at det kunne have gået galt undervejs. Johnny endte i et tabt slutspil, og det så ud, som om vi skulle i omkamp. Men modstanderen brugte al for megen tid, Samtidig gjorde Johnny det svært for ham, og tilluskede sig med en smart trækfølge et tempo, som holdt remis. Den tætteste kamp var mellem Fåborg l og Frem 4. Den skulle ud i to omkampe, inden Frem 4 slog favoritterne fra Fåborg ud af pokalturneringen.

2. runde
Anden runde var tæt på at udvikle sig til et mareridt, inden kampene overhovedet var startet. Førsteholdet havde afbud fra Morten og Torben, som blev erstattet af Johnny og Johnny. Men det var jo ingenting i forhold til andenholdet, hvor Mads var tvunget til at finde tre substitutter. Mads fik fat i Peter, Søren og Villy, og andenholdet måtte håbe på lidt held i lodtrækningen. Det blev imidlertid til Sydøstfyn l, og kampen var nok reelt slut, inden den overhovedet var sat i gang.
Førsteholdet havde lidt mere held med sig. Frem 4 så ud som en forholdsvis overkommelig opgave. Inden starten havde Johnny og Johnny dog sat sig forkert, men det opdagede de dog heldigvis i tide og langt inden de to partier kunne blive dømt tabt. Johnny Harboe fik en behagelig stilling, og da Nicolai kom til at fejlplacere et tårn, slog Johnnys angreb igennem. Johnny stod også godt mod Jan, men han satsede lidt for hårdt, da matchsituationen (1-0) måske snarere krævede solidt spil. Jan fik afværget Johnnys smarte mattrussel og havde så en officer mere. Per var dog ved at få overtaget mod Alfreds Modgambit. I en kompleks stilling vandt Per et par bønder, og da en del officerer blev byttet, var sort helt færdig. Robert havde en lidt ubehagelig stilling undervejs, men han fik afviklet det til et lige slutspil, og da Erling heller ikke så nogen som helst gevinstchancer, tilbød han på trods af stillingen remis. Det blev altså til endnu en minimalistisk sejr for førsteholdet.
Frem l havde ikke de helt store problemer mod Frem 3, og Frem 7 vandt fortjent en tæt kamp mod Nyborgs fjerdehold.

Tabeller og resultater



Indbydelse
Julefrokost

Kære Læsedreng!

Så nærmer sig julen, og det vil derfor glæde os at se dig til

Læseforeningens julefrokost

Fredag d. 3. december kl. 18.00

Kantinen i Bolbro Brugerbus.

Det kommer til at koste dig den nette sum af kr. 100,-, som inkluderer maden. Drikkevarer i rigelige mængder vil endvidere blive udbudt til salg.

Ud over at spise (og drikke!) en masse, kan det ikke udelukkes at skakbrikkerne også findes frem fra de støvede gemakker i aftenens løb.

Ubekræftede rygter vil i øvrigt vide, at selveste Per Stentebjerg vil springe op af en lagkage, når klokken runder midnat, men det har ikke været muligt at få bekræftet disse forlydender, ligesom det endnu er uvist, om Søren Kristiansen vil møde op iført damekjole og synge "I will survive" i nattens løb.

Tilmelding - OG BETALING - skal ske til Mads B. Svendsen eller Jakob Grauslund senest torsdag d 25. november.

Med venlig hilsen

De to små julenisser (alias Mads B, Svendsen og Jakob Grauslund)

PS: Festen slutter, når Jannick B. Skow går under bordet ved 4-tiden.


Årsskifteturnering

Læseforeningens Skakklub indbyder for sjette gang til Årsskifteturnering!

Spillested: Bolbro Brugerhus, Stadionvej 50 G, 5200 Odense V
Spilletid:Alle dage 19.00 - 24.00
Betænkningstid:40 træk i 2 timer derefter ½ time + opsparet tid til resten af partiet
Indskud:kr. 50,-
Præmier:Hele indskuddet ryger i præmiepuljen
Turneringsform:En stor gruppe efter Nordisk system

Nordisk system foregår ved, at deltagerne opdeles i to grupper. De højestratede i den
ene gruppe og de lavestratede i den anden gruppe. I første runde skal den
øverstratede i den ene gruppe møde den øverstratede i den anden gruppe.
Nummer to i den ene gruppe møder nr. to i den anden, osv.
I de følgende runder mødes spillere med samme pointtal på samme vis.

Udsatte partier: Udsatte partier fra 1-4. runde skal være afviklet inden 5. runde

Der spilles følgende dage:
1. runde: Torsdag d. 6. januar
2. runde: Torsdag d. 13. januar
3. runde: Torsdag d. 27. januar
4. runde: Torsdag d. 3. februar
5. runde: Torsdag d. 17. februar
6. runde: Torsdag d. 24. februar
7. runde: Torsdag d. 10. marts

Tilmeldingsfrist: 28. december - følge deltagerantal på www.lfskak.dk

Tilmelding og indskud til:

Mads B. Svendsen
Top

Klubinformation

Spillested:
Bolbro BrugerhusStadionvej 50, G5200 Odense V65912209
Torsdage fra 19:30-24:00
 
Bestyrelse:
 
Formandnaestformand@lfskak.dk
Jakob Grauslundaddresse5000 Odense Ctlf.
 
Næstformandnaestformand@lfskak.dk
Jeppe Jørgensenaddresse5000 Odense Ctlf.
 
Kasserer:kasserer@lfskak.dk
Jens Peter Mølleraddresse5210 Odense NVtlf.
 
Sekretærsekretaer@lfskak.dk
Mads Bilde Svendsenaddresse5250 Odense SVtlf.
 
Materialeforvaltermaterialeforvalter@lfskak.dk
Søren Kristiansenaddresse5260 Odense Stlf.
 
Læsehesten:
 
Redaktørklubblad@lfskak.dk
Robert Vollertsenaddresse5000 Odense Ctlf.
 
www.lfskak.dk
 
Webmaster:
Webmasterwebmaster@lfskak.dk
Johnny Holler Johansenaddresse5210 Odense Ctlf.
 

WWW.LFSKAK.DK


 
 
 
Læseforeningens
Skakklub