Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 1:

15. februar 2001


Forsiden - Aktivitetskalender - Læsehesten
Formanden har ordet - Holdturneringen - Årsskifteturneringen - GP-lyn - 2. afdeling - GP-lyn - 3. afdeling - Pokalturneringen

Pokal 1/8-finale - Marsvineturneringen - DM i skoleskak - Albani Julecup - Julefrokost - Julelyn -

Partier fra klubturneringen - Ratingliste pr. 8/1 - Styrkelisten pr. 20/1


Formanden har ordet
Fyns Skak Union har i år påtaget sig DM arrangementet. Efter en del forviklinger, hvor Tietgens Skolen i Odense sprang i målet som spillested, har man i stedet fået en aftale istand med Nyborg-Kerteminde Handelsskole. DM i påsken (d. 10-16 April 2001, for DM klassen fra 6. april) foregår således i Nyborg i år. Turneringen har traditionen tro brug for en del frivillig arbejdskraft. Det være sig alt fra at være turneringsleder, til kantinepasning, bulletin, og lettere forefaldende opgaver.  Rengøringen varetages i år af professionelle, så denne kedelige del af det frivillige arbejde er besat.
Læseforeningens Skakklub vil kraftig opfordrer jer til at melde jer til én af de frivillige opgaver i forbindelse med DM. I behøver ikke at være bundet til hele påsken, en periode fra f.eks. 10. – 13. april vil være ok. Arbejdet vil blive opdelt, så der også bliver en masse frihed til at hygge sig og se på lidt skak. Vælger man at deltage i en 5 runders turnering, så kan man jo stadig godt give et nap med i f.eks. kantinen. Det vigtigste er at I overvejer det nu og i løbet af en lille måned giver et svar tilbage til mig, så arrangørerne har noget at planlægge udfra. Herved kan vi forhåbentlig få et godt DM stablet på benene på Fyn. Angående transport dertil i forbindelse med det frivillige arbejde, så vil vi forsøge at arrangere fælles transport til stævnet for de frivillige.
Skulle i vælge at deltage, så hænger der tilmeldingsblanket på opslagstavlen, eller I kan kontakte mig.

MVH. Morten T. Rud

Top


Bestyrelsesmøde
1) Referatet fra sidste møde blev godkendt.
2) Vi udarbejdede en plan for åbne/lukke –vagter i foråret.
3) 100 års jubilæum: Læseforeningen fejrer i dette år rundt jubilæum. Dette bliver fejret med en stor hurtigskakturnering i september. Morten foreslog at vi afholdte den øverste gruppe, hvor vi håber at få såvel GM’ere som IM’ere med, som en knock-outturnering, hvor de der bliver slået ud i første runde ryger i en opsamlingspulje. Dem, der så ryger ud i anden runde, kommer så ind i samme gruppe dog med flere point. Dette forslag valgte tilslutning i resten af bestyrelsen.
Det er så meningen, at der efter denne turnering skal være en fest ude i byen for medlemmer og tidligere medlemmer. Til dette skal vi bruge et festudvalg bestående af et par medlemmer fra klubben samt et bestyrelsesmedlem. Morten meldte ud af han havde nok at gøre med resten af jubilæumsturneringen, og resten ønskede betænkningstid til næste møde, hvorvidt de ønskede at være med i udvalget.
Økonomien omkring selve stævnet havde Morten også en plan klar til. Der bugeteres med cirka 11.000 kr. Så vi regner med at finde en hovedsponsor.
4) PR-udvalget (Palle!!) –arbejder med ideer om sponsorer og klubtrøjer m.m. Palle laver et oplæg om planer til næste møde.
5) Reklamekampagne –foreløbig evaluering: Læseforeningen har fået en masse nye medlemmer via en godt tilrettelagt reklamekampagne af PR-udvalget (Palle og Morten).
      En ting der kunne være gjort bedre ville nok være en mere struktureret placering af plakater.
6) Skoleskakspillere i LF: Ønsket her kom fra Mads om en handlingsplan omhandlende, hvordan vi skulle håndtere eventuelle meget unge spillere, der ville være medlemmer.
Vi kom ikke frem til nogen direkte plan, men derimod diskuterede vi muligheder for nedsat betænkningstid, tidlige hængepartier og så videre.
7) Holdturneringen: Grundet en masse afbud på især 3. holdet diskuterede, hvad der kunne gøres.
Det blev vedtaget at håndhæve reglen om at man skal spille mindst 5 holdkampe som fast spiller endnu hårdere.
8) Morten og Robert har lavet et indlæg til skakbladet (DSUs) om organisationen i skakklubber, som de kort fortalte om.
9) Mads meldte sig som organisator for Carlsens –turneringen i sommeren.
10) Økonomi i LF: Vi har brugt mange penge i årets løb og det betyder et foreløbigt underskud på 5000 kr. Dette resulterer med stor sandsynlighed i en kontigentstigning.
11) Holdturneringens organisation: Morten har som formand stået for dette, men ønsker at komme ud af det. Det var oppe og vende om der skulle endnu et bestyrelsesmedlem til for at varetage denne post, men af forskellige grunde faldt det til jorden. I stedet blev følgende vedtaget:
Der udvælges blandt klubbens medlemmer en ”primus motor” for arrangeringen af turneringen. Kontaktpersonen i bestyrelsen (og hovedansvarlig), bliver fremover sekretæren (Mads).
12) Grundet diverse kontroverser med Brugerhuset går al kontakt fremover gennem Morten, så vi undgår flere misforståelser.
13) Næste Bestyrelsesmøde: 28 marts kl. 19:00 hos Robert.
Top

Holdturneringen
3. runde: 1. holdet, 2. holdet, 3. holdet, 4. holdet
4. runde: 1. holdet, 2. holdet, 3. holdet, 4. holdet
5. runde: 1. holdet, 2. holdet, 3. holdet, 4. holdet
3. runde
1. holdet af Robert Vollertsen
"Udekampe i Nørresundby bør forbydes". Det var min første tanke, da vækkeuret ubarmhjertigt rev mig ud af mine drømme midt om natten - altså søndag morgen klokken 7:30. Et bad, et morgenæg og en uendelig lang køretur senere var førsteholdet så nået frem til spillestedet. Troede vi. Det viste sig desværre, at det hele foregik andetsteds. Så det var bare synd for os, at det ikke stod nogensteds. Vi kom nøjagtig 26 minutter for sent. (Heldigvis huskede de regelkundige ålborgensere at starte urene rettidig - ellers ville jeg jo ikke kunne have rapporteret denne vigtige kendsgerning!)
René var den første på scoretavlen - og nej, ikke efter at resten af holdet havde tabt; sådan noget sker vel kun i virkelig slemme drømme, eller hvad? Han spillede sig til en god stilling og valgte meget fornuftig at tage imod remistilbudet fra Per Andreasen, landstræneren for unge talenter. Carsten fulgte eksemplet og gav i en lidt bedre stilling remis. Undertegnende var den næste
i rækken. Efter at have glemt et træk i åbningen, stod jeg meget passiv. Men tålmodigt forsvarsspil holdt sammen på stillingen og til sidst havde jeg en meget farlig fribonde, som "forvandlede" sig til en evigskak. Peter havde i beste fald en uklar stilling med stort set alt modstanderens materiale rettet mod sin konge. De taktiske komplikationer kunne have givet ham praktiske chancer - i vilde stillinger kan Peter jo altid trylle et point ud af den blå luft. Men om han så havde stået som en verdensmester, han ville
ikke have vundet: Et sekund til ti træk giver sjældent renter! Morten fik desværre heller ikke, hvad man kunne have ønsket sig. Han havde vundet to lette for en tyk og det så godt ud, men til sidst ebbede det ud i et lige slutspil. Herefter tabte både Jannick og Martin. Begge to stod undervejs okay, men begyndte efterhånden at give modstanderne for meget spil. I det sidste parti reddede Per dagen. Han stod kritisk i midtspillet, forstod dog i modsætning til modstanderen at udnytte sine chancer. Han vandt en officer, neutraliserede modstanderens fribonde og aktiverede sine brikker gevinstbringende ved hjælp af mattrusler - et meget flot slutspil!

Alt i alt kan vi være tilfredse med at have fået endnu 3 points mod et tophold. Efter 3 runder har vi samlet scoret 11 point mod det nuværende førertrio! Hvis vi leverer tilsvarende resultater i de resterende fire kampe, skulle vi gerne kunne skrabe de nødvendige 17 points sammen.

Enkeltresultater

Stillingen

Top

2. holdet af Mads B Svendsen


Søndersø 1 – Læseforeningen 2
Før denne kamp lignede det et meget åbent opgør i bunden af denne division, for eksempel fordi Søndersø ikke just havde fået vanvittig mange point og fordi Læseforeningen faktisk mod ok hold havde scoret næsten 50%. Derfor lignede det på forhånd et spændende opgør… Men nej Søndersø stillede med et kæmpe klassemandskab, som de blandt andet bestod af et par fremgravede spillere som vi læsedrenge ikke troede spillede mere. Samtidig var førsteholdet ramt af afbud, så vi måtte afgive Martin dertil.
For overskuelighedens skyld har jeg valgt at stille det op brætmæssigt, og det er mest fordi det er helt umuligt at skrive det sammenhængende på en spændende måde.

Mikkel Clausen – Kaj Rosell 0-1
Mikkel havde de hvide og pressede flot (!!) – i hvert fald i de første otte træk så gik luften ligesom af ballonen, var et par træk senere nødsaget til at spille Kf1. Pludselig var chancen der, troede Mikkel. Det klassiske offer på h7 efterfulgt af Sg5+. Smart Mikkel, hvis ikke det lige var fordi Kaj kunne undgå matten uden nogen problemer (fx Lf5)

Steen Brydegard – Mads Svendsen 1-0
Min meget aggressive modstander gik fra starten efter min konge. Det havde han held med, men havde ikke fået alle varianter med og var i sidste ende heldig med at angrebet gik igennem i stedet for at miste en officer.

Svetlana Demidova – Henning Lund 0-1
Svetlana kom godt fra åbningen og holdt presset i lang tid. Men efter tidsnødden var hun tvunget til at ofre en springer. Det så også meget chancerigt ud, men modstanderen fik ro på tingene og havde så officeren i mente.

Carsten Frederiksen – Uffe Petersen 0-1
Kampens lyspunkt! En klassisk siciliansk åbningsfælde bragte Uffe foran med en bonde. Samtidig var der en dobbeltbonde i c-linien som Uffe snuppede senere, og slutspillet var vundet uden de helt store vanskeligheder.

Kurt Ploug – Otto Larsson 0-1
Lige som Svetlana holdt Kurt presset længe, men valgte desværre en forkert plan i tidnødden og en officer i underskud som resultat.

Bo Drejer – Johnny Holler Johansen 1-0
Dagens længste parti. Johnny kom i midtspillet bag ud med en bonde og stod meget presset. I slutspillet stod han så presset at kongen kun kunne gå mellem g7 og g6. Det lignede derfor en formsag for søndersø-gutten at få bonden det sidste felt ned. Men nej, i stedet valgte han at frigive Johnnys tårn samtidig med at han gav to bønder pludselig var Johnny foran med en bonde i et springerslutspil. Desværre fandt han hverken gevinsten eller remisen (der ellers var tilstede et par gange). Til sidt måtte også han kaste håndklædet i ringen.

Brian Lorenzen – Arne Rasmussen 0-1
Brian valgte at spille stone-wall i forhånden (en anti-aktiv åbning for hvid) måske i håb om en remis. Men modstanderen fik desværre hapset en bonde på dronningefløjen, der samtidig skabte en fribonde, der afgjorde partiet.

Hans Christian Nielsen – Thomine Hansen 1-0
Thomine kom til at stå godt i en volga, men misforstod desværre planerne og endte med at fange sin egen dronning.

Enkeltresultater

Top

3. holdet af Niels W. Andersen
Tredje runde af årets holdturnering blev ingen udpræget succes for klubbens tredjehold.
Som det fremgår af tabellen mødte forfatteren af denne artikel ikke op til kampen, og kan derfor ikke berette det helt store om partiernes gang. Min udeblivelse skyldes simpelthen glemsomhed – Under julefrokosten (!!??) fik jeg fortalt at der var holdkamp, men beskeden gled uforklarligvis ud af min hjerne igen.
Det er ærgerligt at tabe 6-2 til Frem, ligesom det er ærgerligt at mangle et ordentligt referat fra kampen. Vi kan dog lægge mærke til at Thomine igen gjorde sig positivt bemærket. Hun spiller stabilt i holdkampene – vi erindrer måske at hun blev topscorer sidste år.
Her er de sørgelige facts:

Enkeltresultater

Top

4. runde
1. holdet af Carsten Bank Friis
Forud for kampen var der behersket optimisme, men det var nu også et vigtig kamp, hvor en sejr ville være guld værd, medens et stort nederlag ville formindske chancerne for forbliven i 2. division gevaldigt.
Det første positive tegn var, at vi var i stærkeste opstilling, det andet var, at vi mødte til tiden - og fandt spillestedet uden problemer, så langt så godt. Så ville vi naturligvis gerne have haft, at Haderslev havde afbud, og det havde de sådan set også, da Bjarne Light ikke var med, men til gengæld var Carsten Krog med i stedet, så styrkemæssigt var det næsten det samme!
Først færdig var Moestrup, der ret hurtigt tog remis i en meget lige stilling. På dette tidspunkt havde vi problemer på de sidste 2 brætter, René var kommet i menneskehænder, og ret hurtigt stod han ret skidt, og blev da også stille og roligt (måske endda lidt hurtigere!!) kørt over. Peter Grau så sig varm på en dårlig idé, og fik derefter en meget dårlig bondestilling, hvilket i sidste ende blev hans skæbne. Robert Vollertsen stod lidt presset, men hans stilling var i bund og grund solid, han holdt tungen i munden vandt en bonde, men desværre var han kommet i tidnød og så blev der sat i tårn direkte i slag, et ærgerligt nederlag. Per Stentebjerg havde imens spillet remis, så alt i alt så det meget skidt ud for os. Carsten Bank Friis spillede et ret lige parti mod Carsten Krog, men pludselig begyndte partiet at vippe over til Haderslev spillerens fordel, heldigvis var han kommet i tidnød og fandt derfor ikke det bedste, jeg fik spillet et par befriende træk, der samtidig kostede min modstander endnu mere tid, samtidig med at han gik ud af en trækgentagelse. Pludselig havde jeg nogle snedige træk, så jeg igen fik udlignet, men det endte med, at jeg vandt på tid i en lidt mere aktiv stilling. Morten Rud havde meget fine chancer for at vinde over Kai Bjørnskov, han ofrede tidligt en bonde for noget angreb, men desværre byttede han senere om på 2 træk, hvor han ellers kunne have vundet bonden tilbage for samtidg at få en farlig fribonde. Men heldigvis holdt han da remisen. Jannick Skow havde faktisk også muligheden undervejs, men måtte også nøjes med remis.
Heldig/uheldigt, ja alt i alt var det vel ikke helt urimeligt, men 3-5 mod en af de direkte konkurrenter er naturligvis ikke godt, men alt er endnu ikke tabt!!!!!

Enkeltresultater

Stillingen


2. holdet af Mads B Svendsen
Det var en underlig gang lottoskak deres udsendte medarbejder, var vidne til i vores udekamp mod Aabenraa. På fem af de otte brætter havde begge spillere på skift muligheden for at afgøre partiet til enten sønderjysk eller fynsk fordel. I alle disse partier var der ikke tale om åbningsfordele, da det var nemlig ikke en fordel at være kommet godt åbningen, så tabte man nemlig bare.
Lad os tage et par eksempler: Christian fik en matchbold lige efter åbningen; et offer der ifølge ham selv ville føre til mat i en 11-12 træk. Hvorvidt det passer (altså det med matten) skal være usagt, men den mindste gevinst ville nok være en bonde +kongeskovtur. Istedet endte han i et slutspil med en kvalitet nede. Thomines parti er et lige så godt eksempel: hun tabte en bonde i træk 8 -eller så noget- uden nogen som helst form for kompens, men hun kæmpede sig tilbage og i tidnøden snød hun sin modstander. Videre til Johnnys parti -han kom til at stå med en masse svækkelser efter åbningen, og det var vel bare et spørgsmål om tid, før modstanderen kom ind og nappede en bonde eller to -troede i hvert fald jeg, men Johnny kæmpede og det med stor risiko. Da tågen lettede var det ham der førte med to bønder. Desværre fik modstanderen sig tilgansket en kvalitet, og man enedes om remis. Kurt stod også enormt aktivt efter åbningen, og det lignede en sikker pind, men det materielle overskud blev pludselig til underskud ligesom pointene på den fælles LF-konto. Jeg selv vandt også pludselig en officer efter at have stået til tabt med hvid efter 10 træk, gaven var kærkommen og det betød et point. Det var så lottoskakken -der altså var de partier som lige så godt kunne være endt med sejr til den tabende part. De tre sidste partier var mere velspillede: Uffe kom godt fra åbningen og fik noget pres, men bukkede desværre en officer i midtspillet. Mikkel fik også godt fat, men lod sin modstander lave et offer som gav en evigskak. Evigskakken kom også i dagens sidste parti, der faktisk også var dagens mest spændende. I et parti med modsat rokade fandt Lynggaard evigskakken, trækket før han selv gik mat.
Det er faktisk ærgerligt at tabe med en så lille margin når partierne var så uklare som de var -om ikke andet, var det et bedre resultat end det foregående....

Enkeltresultater

Top


3. holdet af Niels W. Andersen
I fjerde runde af klubturneringen var det ved at blive alvor for klubbens 3. hold. Vi er stærkt truet af nedrykning, og havde derfor brug for alle de point der kunne skrabes sammen mod Sydøstfyn – et af rækkens stærkeste hold.
Man spåede os ikke mange chancer på de første fire brætter, men Jens Rasmussen lagde uimponeret ud mod IM’eren på bræt 1. Han spillede Albins modgambit, og fik en behagelig stilling. Samtidig var Lars noget presset på uret. Desværre for LF og Jens smuldrede det til sidst og vi måtte indkassere et ærgerligt nederlag: 0-1.
På bræt 2 spillede Niels Henrik Cappelen med Søren Ejdum. Partiet var vist ikke uden chancer for Hr. Cappelen, men ratingforskellen gjorde vel udslag til sidst. Øv - Øv. 0-2.
På tredje bræt var ratingforskellen også stor. Thomine fik faktisk aldrig et ben til jorden og blev regulært udspillet. (Måske var Skandinavisk gambit heller ikke så fedt et åbningsvalg ?!). 0-3.
Karl Aage havde fornøjelsen (Hmm…) af Frits  Ørbæk på 4. bræt. Jeg erindrer intet fra partiet, hvilket naturligvis er for dårligt. Jeg tror egentlig bare det pludselig endte i et springerslutspil med lige mange bønder på hver side. Stille og roligt spillet af Karl Aage. ½-3½.
De nederste 4 brætter behøvede således en hel del point. Jeg kunne selv have skaffet et på bræt 5, men tog remis i en stilling jeg mistænker for at være vunden. Jeg spillede Froms gambit, og kom overraskende godt fra det, mine nerver spillede mig desværre et puds da butikken skulle lukkes. 1-4.
Esbens parti er gledet ud af hukommelsen. Et kvalificeret gæt er noget med tidsnød og…1-5.
J. Grauslund havde en dårlig dag. Det hele gik i stykker allerede omkring træk 25. Sådan nogle dage har vi vel alle. 1-6.
Lad mig sige det med det samme: Christian blev endnu engang dagens mand! Vores eneste hele point blev grundlagt med præcist åbningsspil, og pludselig havde C.W. en officer mere. Christian er for rutineret til at lade dens slags glide sig af hænde. Et godt parti, trods modstanderens fejl  - Slutresultat: 2-6.
Vi behøver en del flere point i de næste runder, hvis vi skal blive i Fynsserien, men holdets potentiale er der ingen tvivl om. Jeg tror på at heldet og marginalerne er på vores side næste gang.


5. runde
1. holdet af Robert Vollertsen
Den 4. februar skulle vi tage imod Holstebro. Forud for matchen havde vi forhåbninger om at vinde 5-3 og bevare vores chancer i kampen mod nedrykning. Holstebro var jo et af de svage hold og en direkte konkurrent. Men desværre blev vi ret hurtig indhentet af realiteten.

Det startede ellers meget godt. Peters modstander gik frivillig ind i en meget passiv variant af Sveshnikov, Robert fik foræret løberparret meget tidligt, Per nedspillede den tidligere læsedreng Thomas Jepsen i åbningen, Morten kom fordelagtig ud af en franskmand og også René, Moestrup og Mikkel kom godt ud af starthullerne. Kun Carsten stod lidt betænkelig, men han
satsede på et sejt forsvar.
Men desværre formåede holdet ikke at få det maksimale ud af stillingerne - lige med undtagelse af Per, som nu med 4 ud af 5 endnu en gang er 1. holdets topscorer. Roberts modstander forcerede en dronningeafbytning, som tog vinden ud af seglene. Moestrup havde brugt for megen tid på at vinde en bonde og initiativet. René turde heller ikke at sætte remisen på spil.
Mikkel blev fanget i et tårnslutspil, hvor han godt nok havde en bonde, men også et meget passivt tårn. Mortens fordel forsvandt ligeså stille og var endda tæt på at ende i en katastrofe. Det var vores 3½ point og det var alt, vi fik mod Holstebro. Carsten måtte i lang tid lide under den tvivlsomme åbning, inden modstanderen gav dødsstødet, mens Peter (ifølge Per) overså en let gevinst efter såvel på brættet som på uret at have stået mere end presset.
Hvad skal jeg sige? Under stregen var det bare ikke nok! Vi må vinde de "vundne" stillinger og holde de kritiske. Med to dårlige resultater i streg mod vores konkurrenter har vi spoleret vores gode udgangsposition. Nu kræver det lidt ekstra, hvis vi vil holde os i anden division og vi vil forhåbentlig vise flere tænder i de resterende to kampe.

Enkeltresultater
 
 


Årsskifteturneringen

Nyhed 2-2

af Carsten Bank Friis
Årets Årsskifteturnering er pænt besat med 38 deltagere og hele 2 titelholdere i spidsen, ratingsnittet for de 8 højest ratede i den 30 mands store nordiske gruppe er så pænt som 2104.

1. runde startede med følgende, hvor favoritten fik meget kolde fødder:

Brian Nielsen, Frem - Erik Mathiesen, Læseforeningen

Ja, man har jo lov til at være heldig! De fleste af favoritterne kørte pinden relativt sikkert i hus, men der var lige et par stykker, der blev snydt, for det lykkedes for Christian Winther at vinde over Kristoffer Werming, og desuden vandt det unge stortalent Kristoffer Dyrgård (lavest ratede) over Jens Rasmussen. Lars Borbjerggaard havde faktisk problemer undervejs, hvor han stod ret passivt, men alligevel lykkedes det ham at komme over remisgrænsen og vinde!

Det allersidste parti fik en nærmest studieagtig slutning:

Kent Poulsen, Læseforeningen - Cipriano Sande, O.S.

Ja, det er utroligt, at der kan komme sådanne redninger, for umiddelbart skulle man jo tro, at sort bare stod elendigt, men aktivt spil belønnes tit!!

3. runde blev den helt store overraskelsernes runde. For de højst ratede var det faktisk kun Jørn Moestrup og Carsten Bank Friis, der vandt uden de helt store problemer. Lars Borbjerggaard vandt også, men det var kun fordi René Rauer Hansen spillede alt for sorgløst i et "dødt" remisslutspil, og pludselig var gevinsten der alligevel - synd for René, der ellers havde lavet et meget smart midlertidigt officersoffer.
Men lad os så gå videre til sensationerne, og lad os da bare starte med den største:

John Rendboe, Frem - Johnny Holler Johansen, Læseforeningen

Ja, det er utroligt, hvad der kan ske i helt "ufarlige" stillinger. Men sensationerne var absolut ikke forbi: Jesper Bruun vandt over Peter Christian Grau, der slet ikke fandt ud af sin franske opstilling og blev helt mast. Lars Christiansen vandt over Erik Mathiesen, der nok spillede lige lovligt optimistisk med bønderne foran kongen - muligvis inspireret fra Corus-turneringen! Kent Poulsen så egentlig ud til at stå ganske udmærket mod Mads B Svendsen, men pludselig gik det helt galt, da Mads' kongeangreb brød igennem.
Den sidste sensation var følgende parti:

Christian Winthers, Læseforeningen - Jens Rasmussen, Læseforeningen

Partiet havde også været  ren rutchebaneskak - så hurtigt skiftede fordelen - indtil ovenstående partistilling!

4. runde blev også drabelig, selvom de "værste" overraskelser udeblev, men der var flere undervejs: Rendboe var nede med en bonde mod Lars Christensen, men så fik John rodet det hele sammen og vandt! En enkelt meget stor overraskelse kom ret hurtigt, idet Christian Winther tog ½ fra René Rauer - og det var nok sidstnævnte der kunne være mest glad! Erik Mathiesen var en af dem der var ofre i 3. runde, denne gang var der ingen tvivl pointet blev ført sikkert i havn. Kent Poulsen stod hurtigt bedst mod Kaj Hansen, men så havde Kaj pludselig noget snedigt og partiet var tæt på den halve, men så var det Kents tur til at spille noge snedigt... Jesper Bruun måtte erkende, at træerne ikke vokser ind i himlen, hans overmand var Johnny Holler Johansen, der er med helt fremme med 3½ af 4 - meget imponerende, allerede nu kan han nærmest ikke undgå ratinggevinst, da han i den kommende runde skal møde Lars Borbjerggaard og jo allerede har mødt de 2 næsthøjest ratede!! Uffe Petersen kunne også komme helt op i toppen igen, men i følge rygterne kom han til at sætte Mathias Meunier pat!! Remis blev det også i partiet mellem Mads B Svendsen og Jørn Moestrup, undervejs var det ellers proffessoren der så ud til at have de bedste chancer.
Topopgøret mellem de 2 ratingfavoritter blev yderst spændende:

Hvid: Lars Borbjerggaard, Sydøstfyn - Sort: Carsten Bank Friis, Læseforeningen

Ja, det var meget tæt på sejr/nederlag for dem begge!

5. rundes topopgør kommer til at hedde Johnny - Lars, Carsten - Mads og Jørn - John!

Nordisk gruppe

Som sidste år er der også denne gang en 8 mands undergruppe, for at formindske ratingspændet lidt!

Der var ikke de store overraskelser i første runde:

Basis

Top

GP-lyn - 2. afdeling
af Carsten Bank Friis
2. del af vores GP lynturnering blev en af de hidtil mest spændende og jævnbyrdige, ingen af de formodede favoritter var specielt sikre denne aften. Største favorit var som sædvanlig Lars Borbjerggaard med Carsten bank Friis, Jannick B Skow, Kim Skaanning og Per Stentebjerg som de farligste outsidere. Men det skulle hurtigt vise sig, at der var andre der også havde tænkt at lege med specielt Mads B Svendsen, der f.eks. vandt over Stentebjerg. Lars og Kim spillede remis, Carsten var ubesejret indtil mødet med Lars, hvor han måtte nøjes med remis med merofficer, da begge vinger faldt. Carsten vandt over Kim, for derefter at snuble over Mads i et yderst underligt parti, hvor det hele tiden gik galt for den part, der forsøgte noget "smart"! Lars tabte til Per. Lars og Jannick spillede remis og så var Lars meget tæt på at tabe til Claus Børsen - i en fordelagtig stilling satte Lars et tårn direkte i slag, men først lykkedes det at få en officer for en bonde, så Lars kun havde en kvalitet og et par bønder for lidt, og lidt senere var der en skak, så Lars vandt tårnet og derefter partiet - dybt urimeligt. Nu skulle man jo tro, at Jannick ville løbe med lauerbærene, men han snublede over Jens Rasmussen, da han satte en dame direkte i slag - der er vist noget med, at bønder slår skråt... Desuden måtte Jannick aflevere ½ point til Palle Halkier, der spillede en meget fin turnering. Inden de sidste par runder lå Lars, Jannick, Per og Carsten lige, alle havde sat 2½ til, Kim havde sat lidt mere til, da han kun fik ½ point mod de 4 nævnte, Mads tabte til Palle og faldt dermed også tilbage, men uheldigvis for Carsten og Per skulle de mødes indbyrdes, og dette parti endte remis til stor glæde for de 2 andre kombetanter, der gik sikkert i mål.

Lars og Jannick spillede så sudden-death lyn, Jannick fik hvid og skulle dermed vinde med 6 minutter mod 5, men det lykkedes ikke, da Lars holdt sammen på stillingen og dermed remis og altså sejr til Lars!

Per og Carsten delte 3. pladsen, her fik Per hvid i sudden-death lyn, men ret hurtigt fik Carsten overtaget med de sorte klodser og vandt ret sikkert.

Turneringstabel

I den samlede stilling fører Carsten Bank Friis stadig, men Jannick B Skow halede ind på ham, og så fik Lars Borbjerggaard sine første point, da han jo ikke var med første gang, men da det kun er de 3 bedste resultater, der tælles med, så kan han jo stadig nå det!

Samlet stilling

Top

GP-lyn - 3. afdeling
af Carsten Bank Friis
3. afdeling af GP-lyn vil først og fremmest blive husket for omkampene!

Gruppe 1 var meget lige i toppen, 3 mand endte lige efter at have vundet over alle de andre og så vundet mod hinanden indbyrdes. Sidste runde var ellers meget tæt på, at der ikke havde været brug for omkamp, da Carsten Bank Friis var meget tæt på at tabe til Erik Mathiesen, men det blev alligevel til gevinst.

Omkampen startede med, at Per Stentebjerg vandt over Peter Christian Grau, efter at have stået bedst det meste af tiden. Da der skulle findes 2, der skulle gå videre, så blev det Carstens tur til at spille mod Peter, da dette parti kunne afgøre det hele, hvis Carsten vandt var Peter ude og det sidste parti unødvendigt. Carsten fik hurtig klar fordel og vandt rimeligt let, så Peter endnu engang kun var tæt på at komme i finalen!

Ligestillingerne om de øvrige placeringer blev afgjort på indbyrdes parti(er).
Største overraskelse var helt klart Johnny Holler Johansens meget dårlige placering, men intet ville lykkes for ham denne aften.
Claus Børsen var meget tæt på at få ram på en af favoritterne, da Carsten Bank Friis var helt nede i posen, men...

Gruppe 1

Gruppe 2 skulle vise sig at blive meget mere lige, her var der 3, der var lige på andenpladsen, efter Lars Borbjerggaard, der gik videre i "sikker" stil (bagefter fortalte han, at det ikke var så "sikkert" igen!). Det var ellers meget tæt på ikke at blive nogen omkamp, da meget kunne have blevet anderledes i sidste runde, f.eks. var Jannick B Skos eneste chance for at kvalificere sig til finalen, at Mads B Svendsen skulle spillede remis - gevinst og tab ville sende andre forbi!!
Nu var der så tre, ud over Jannick, så var det Mads og Martin Skov Jakobsen - og utroligt nok havde de vundet indbyrdes. Efter 1. gang lyn, så var stillingen stadig uafklaret, de havde hver især tabt til en af de andre, altså måtte der endnu en gang lyn til, og først her blev det afgjort, at det blev Jannick, der skulle følge Lars i finalegruppen.

I gruppe 2 var der en hel stribe af overraskelser, det er f.eks. ikke så tit, at det sker, at Jesper Bruun, Thomine Hansen og Palle Halkier alle 3 vinder over Morten Topholm Rud!! Hvis bare Morten havde fået 1 point i disse 3 partier, så var han gået direkte i finalen! Omkampene kunne også have været undgået, hvis ikke Thomine havde vundet over Jannick!

Gruppe 2

Finalegruppe I blev noget være roderi, se bare starten af følgende parti:

Carsten Bank Friis - Jannick B Skov

Samtidig vandt Lars over Per. I anden runde havde Carsten vel en lille fordel mod Lars, da dde tog remis. Jannick kunne stadig ikke få spillet til at fungere og tabte til Per. I sidste runde vandt Lars over Jannick, medens Per var ved at snyde Carsten i åbningen, et "smart" officersoffer var tæt på at sætte Carsten til vægs, men uheldigvis for Per, så kunne denne officer slås med skak - hvis Per lige havde indskudt 0-0, så havde Carsten nok spillet et træk, der ikke havde fohindret snedigheden - og så første Carsten blot med en officer, hvorefter Per blev løbet over ende.

Derefter måtte der en suddendeath omkamp til mellem Lars og Carsten for at finde aftenens vinder. efter lodtrækning fik Carsten 6 minutter og de hvide brikker mod Lars' 5 minutter, men til gengæld kunne Lars nøjes med remis. Efter en lige åbning fik Carsten overtaget i midtspille og da han vandt en officer var kampen i realiteten afgjort, og han vandt da også partiet.

Finalegruppe I

Finalegruppe II

Finalegruppe III

Finalegruppe IV

Finalegruppe V

Finalegruppe VI

Top


Pokalturneringen
af Carsten Bank Friis
Mandag den 27. november spillede Læseforeningen 3 i Ringe, hvor de trak Nyborg 2. Selv om de kun mødte med 3 mand gik de alligevel videre:
 
 
Læseforeningen 3 Nyborg 2
1.
Johnny Holler Johansen Svend Veise
½
½
2.
Jens Rasmussen Michael Nielsen
1
0
3.
Niels Henrik Cappelen Jimmy Sørensen
1
0
4.
- J Christiansen
0
1

Tirsdag gik det løs i Søndersø, hvor Læseforeningen 2 trak Nyborg 3, som fik alvorlige klø:
 
 
Nyborg 3 Læseforeningen 2
0
4
1.
Anders Jensen Robert Vollertsen
0
1
2.
Erik Arnfast Mikkel Clausen
0
1
3.
Erik Andresen Mads B Svendsen
0
1
4.
Preben Sig Svetlana Devidova
0
1

Torsdag havde afholdt vi det tredje pokalstævne i Læseforeningen.
Oprindelig havde vi 3 hold med, men da Frem 4 trak sig i sidste øjeblik blev der trukket lod blandt de 3 læsehold om hvilket hold, der skulle gå direkte videre, det blev Læseforeningen 5, der gik direkte videre.
Og så ville skæbnens ironi, at de 2 andre læsehold mødte hinanden, og Læseforeningen 1 mod Læseforeningen 4 det er jo nærmest en walk over! Ja, sådan må førsteholdets spillere øjensynlig have tænkt, for der blev spillet ret ringe fra førsteholdets side, når man lige ser bort fra Moestrup, der spillede ganske pænt! Carsten kom egentligt pænt ud af starthullerne med de hvide klodser, men så blev der spillet et par unøjagtige træk, hvorefter Brian kunne have vundet en bonde, men til gengæld ville hans bondestilling have været blevet total smadret. Da Brian endelig fik erobret bonden kunne Carsten straks erobre den tilbage, dette blev gjort med et remistilbud, i en stilling, hvor Brian havde en meget lille fordel, men hvor Carstens større slutspilserfaring ville have gjort det nærmest umuligt at vinde ved rigtigt spil. Morten spillede lidt for friskt i åbningen og Niels kunne muligvis have fået fordel, i stedet ebbede det ud i et remis tårnslutspil, som Morten alligevel vandt! Jannick fik absolut intet mod Esben, men alligevel lykkedes det ham til sidst i tidnøden at snyde Esben. Moestrup spillede stille og roligt Palle ud af banen. En noget urimelig stor sejr til førsteholdet.
 
 
Læseforeningen 4 Læseforeningen 1
½
1.
Brian Lorenzen Carsten Bank Friis
½
½
2.
Niels W Andersen Morten Topholm Rud
0
1
3.
Esben Andersen Jannick B Skow
0
1
4.
Palle Halkier Jørgensen Jørn Moestrup
0
1

Derudover blev der spillet følgende matcher i Læseforeningen:
 
 
Nyborg 1 Frem 2
½
1.
John Frederiksen Tom Frantsen
0
1
2.
Stig G Jensen Niels Erik Nielsen
0
1
3.
Claus Pedersen Lars Munk Jensen
0
1
4.
Martin S Hansen Hans Hansen
½
½

 
 
Sydøstfyn 2 Søndersø 2
½
1.
Alan Pedersen Hans Chr. Nielsen
1
0
2.
Jørgen Kiel Lars Christensen
1
0
3.
Michael Timling Kaj Hansen
½
½
4.
Allan Hansen Peder Thomsen
1
0

 
 
Indslev 2 Nordvestfyn 2
½
1.
Jan Ole Andreasen Jøørgen Mikkelsen
0
1
2.
Herbert Wachsmuth Erling Hansen
½
½
3.
Rasmus Hansen Peter T Rasmussen
0
1
4.
Poul Jørgensen René Carlsen
0
1

 
 
Søhus Indslev 1
1
3
1.
Pierre Dahl Henning Meldgaard
0
1
2.
Orla Espersen Ulrik Eriksen
½
½
3.
Jørn Nymak Olsen Joakim Hansen
½
½
4.
Kresten Sørensen Andrew Velarde
0
1

 
 
Nr. Åby 3 Tietgenskolen
½
1.
Uffe Høj Lauritsen Michael Sørensen
0
1
2.
Bernhard Mogensen Finn R Jensen
0
1
3.
Bent Christensen Jørn Vesterdal
½
½
4.
Henrik Lund Ebbe Hansen
0
1

Top

Pokalturneringen 1/8-finalen
af Carsten Bank Friis
2. runde i pokalturneringen blev en blandet fornøjelse for Læseforeningen.

Der var 2 grupper, det første fandt sted hos Frem, med følgende deltagende hold:
Frem 1, Frem 3, Indslev 1 , Læseforeningen 3, Læseforeningen 5, Nordvestfyn 2, Nr. Aaby 1 og Sydøstfyn 1.

Lodtrækningen for vores 2 hold kunne unægteligt have været være! Desuden mødte Nr. Åby kun med 3 mand, men tredjeholdet var alligevel aldrig i nærheden af at gå videre, Uffe vandt som den eneste - og det var på tid i en klart dårligere stilling.
 
 
Nr. Åby 1 Læseforeningen 3
2
2
1.
Carsten Sørensen Uffe Petersen
0
1
2.
Jan Kaas Johnny Holler Johansen
1
0
3.
Michael Østergaard Jens Rasmussen
1
0
4.
- Niels Henrik Cappelen
0
1

Den efterfølgende lynomkamp blev tabt 3-1.

Læseforeningen 5 gik det resultatmæssigt nøjagtigt på samme måde som tredjeholdet:
 
 
Læseforeningen 5 Nordvestfyn 2
2
2
1.
Christian Winther Allan Bruhn
1
0
2.
Claus Børsen Steffen Nielsen
0
1
3.
Henning Hansen Jørgen Mikkelsen
0
1
4.
Peter Frank Jørgensen Peter Rasmussen
1
0

Lynomkampen blev tabt 3-1, Christian Winther vandt, de øvrige tabte.

Øvrige resultater:
Frem 1 - Indslev 1 3½-½, Frem 3 - Sydøstfyn 1 ½-3½

Dagen efter var der stævne i Søndersø med følgende deltagende hold:
Frem 2, Frem 6, Læseforeningen 1, Læseforeningen 2, Nr. Aaby 2, Sydøstfyn 2, Søndersø 1 og Tietgenskolen.

Begge vore hold fik modstandere, som der burde være rimelige muligheder for at vinde over! Førsteholdet trak Sydøstfyn 2 - men alt andet lige var det Læseforeningen 1, der var favorit uanset, hvem de skulle møde, specielt fordi Søndersø ikke stillede op med toppen af deres 3. divisionshold.
Ret hurtigt fik moestrup klar fordel, da han allerede indenfor de første 10 træk vandt en officer for 2 bønder, samtidig kunne Jannick vinde en kvalitet, men han valgte at spille smart i stedet - og det var måske ikke så smart! Morten kom også fint fra start og stod hurtigt meget behageligt. Jeg selv udlignede nemt med sort og fik stille og roligt et lille pres, et velanbragt ofiicersoffer for et par bønder satte trumf på, og da Frits spillede forkert i en kritisk stilling, så var han færdig. 1-0. Moestrup gjorde arbejdet færdig og bragte os på 2-0. Jannick fik visse problemer, men modstanderen så ikke det bedste og så gav det et slutspil med merbonde, men her måtte Jannick nøjes med remis. Morten spillede Henning helt tilbage på baglinien, men så spillede han lidt usikkert og gav faktisk Henning muligheden for at komme ind i spillet igen, dette blev ikke udnyttet og så var Morten nådesløs!
 
 
Læseforeningen 1 Sydøstfyn 2
½
1.
Carsten Bank Friis Frits Ørbæk Hansen
1
0
2.
Morten Topholm Rud Henning Nielsen
1
0
3.
Jannick B Skov Jørgen Kiel
½
½
4.
Jørn Moestrup Michael Timling
1
0

Andetholdet trak Nr. Åby 2, også her en rimelig ok lodtrækning, uhyggeligt hurtigt fik de vundet en officer både på 1. og 4. brættet, så hvis vi kunne vinde disse 2, så skulle Mikkel og Mads bare score ½ point i deres partier. Mikkel stod endda dejligt aggressivt, så der så slet ikke ud til at blive problemer. Hverken Roberts ellers Kurts modstandere kom på banen igen, men da Mikkel tabte, så var det kun 2-1. I det sidste parti havde Mads en bonde mod Arne, der dog - meget fornuftigt - ikke ville tage remis, de skulle jo bruge en sejr for at få omkamp, men det lykkedes for Mads at sikre remisen, og dermed den samlede sejr:
 
 
Læseforeningen 2 Nr. Åby 2
1.
Robert Vollertsen Martin Jørgensen
1
0
2.
Mikkel Clausen Martin Lund
0
1
3.
Mads B Svendsen Arne Madsen
½
½
4.
Kurt Ploug Steen Dahlberg
1
0

De 2 sidste resultater blev:
Frem 2 - Tietgenskolen 1½-2½ og Søndersø 1 - Frem 6 2½-1½.

Kvalificerede til kvartfinalen:
Frem 1, Læseforeningen 1, Læseforeningen 2, Nr. Åby 1, Nordvestfyn 2, Sydøstfyn 1, Søndersø 1 og Tietgenskolen.

Top

Marsvineturneringen
af Robert Vollertsen
Lørdag den 25. november skulle Esben, Peter, Christian, Brian og undertegnende deltage i Marsvineturneringen, arrangeret af hybridklubben Nordvestfyn. Klokken 9 om morgenen ringede en søvnig Esben og informerede mig om, at han havde sovet over sig. (Det var godt for Peter, for hans vækkeur tjente heller ikke sit formål.) Men heldigvis kører Esben en hurtig bil, så vi nåede faktisk kun at blive et kvarter forsinket.

Jeg kan desværre ikke berette så forfærdelig om gruppe 2, andet end at jeg undervejs – læs: efter fem runder - spurgte Christian, hvordan det var gået ham indtil videre. Han sukkede dybt. ”Så dårlig?”, sprugte jeg, parat til at sige et par opmuntrende ord. ”Ja, jeg måtte desværre nøjes med en remis i sidste runde. Nu har jeg 4½.” Esben scorede også mange points, lige indtil den sidst, den afgørende runde. Brian Nielsen (Frem) høstede laurbærene lige foran næsen af læsedrengene.

I første runde forærede Steffen Nielsen mig først en bonde, så en løber uden nogen form for kompensation og selv om jeg kun havde lidt tid tilbage, så ville han ikke mere. Peter og Brian mødtes indbyrdes, men Peter havde bedre styr på stillingen og vandt fortjent.
Anden runde skulle jeg møde Simon Juhl. Det var en meget overkommelig opgave, især fordi han spillede Blackmar-Diemer-gambit. Jeg sad og småhyggede mig med min merbonde, lige indtil Simon besluttede sig for at tage den – samt en kvalitet i renter. Nedtur! Peter mødte ratingfavoritten Henrik Svane. Peter kom dårlig ud af åbningen, gav en del bønder og hvis brættet havde haft en i-linie, så ville hans brikker have stået dér! Men efterhånden blev spillet mere og mere hektisk. Men tre minutter tilbage på uret var Peter meget tæt på en comeback, men måtte til sidst indse, at det måske var lidt for meget af det gode i åbningen. Brian spillede mod Mathias Meunier, som skulle vise sig at være darkhorse i vores gruppe. Brian havde en rigtig dårlig start med 0 af 2, hvilket skulle vise sig at ødelægge turneringen for ham.
I tredje runde stod Karsten Foli på programmet. Han spillede et lidt atypisk form for Volga-gambit, men slap nu meget godt fra åbningen – for ikke at sige bedre. Jeg vandt egentlig kun, fordi jeg fik lokket ham til at spille et slutspil med dårlig løber mod god springer. Peter var ikke særlig tilfreds med stillingen, men afslog et remistilbud, fordi han skulle vinde for at vare chancerne på en turneringssejr. Men det blev alligevel remis efter et dødt tårnslutspil. Brian gjorde det en del bedre mod Simon Juhl end undertegnende og scorede sin første pin.
I fjerde runde var der endnu et ”lokalopgør”, denne gang mellem Peter og mig. Jeg stod meget passiv efter åbningen, men kom efterhånde tilbage i spillet for til sidst at fuske Peter. Brian havde i mellemtiden holdt skansen mod Henrik Svane. Henrik forcerede et meget lige slutspil, hvilket gav bagslag.
I femte runde skulle jeg møde Mathias Meunier, som kun havde sat et halvt til. Det så godt ud en overgang, men så fik Mathias aktiveret sine tårne og løbere. Jeg fandt en meget skarp fortsættelse, som holdt stillingen materielt lige og pludselig Mathias’ konge kun reddes ud af matnettet ved at ofre brikker. Peter nåede igen op på 50% ved at desillusionere Karsten Foli, som nok havde håbet på lidt flere points i turneringen. Brian fortsatte sin serie og vandt i sikker stil over Steffen Nielsen.
Næstsidste runde skulle jeg møde Brian. Jeg kan desværre slet ikke huske stillingen, kun at jeg meget overbevisende holdt remis og slet ikke stod dårlig på noget som helst tidspunkt! ”Ti stille, Brian!” Peter afslog endnu en remis, denne gang mod Simon Juhl. Desværre førte det kun til, at han forværrede sin stilling ret så afgørende. Heldigvis kunne Simon ikke finde ud af at vinde.
I sidste runde skulle Peter rehabilitere sig mod Mathias Meunier. Og det gjorde han så sandelig også. Han ofrede en springer for en bonde (og nogle felter) og en del træk senere var Mathias’ konge endnu en gang fanget i et matnet. For Brian gjaldt det om at blive nr. to, som nævnt efter en helt forfærdelig turneringsstart. Det lykkedes ham at vinde over Karsten Foli – flot! Men Sidste runde bød også på topopgøret mellem Henrik Svane og mig, begge med 4½ af 6. Vi var knap nok ude af dronningegambittens teori, da Henrik lidt umotiveret tilbød remis. Jeg afslog blankt, fordi jeg ikke kunne bruge remis til noget. Jeg stødte tematisk med d-bonden og havde kun få træk efter vundet en officer og dermed partiet.
 
 
Basis 1 - 1850
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Robert Vollertsen, Læseforeningen
1961
X
½
1
1
1
0
1
1
2.
Brian Lorenzen, Læseforeningen
1671
½
X
1
0
0
1
1
1
  Henrik Svane, Horsens
2089
0
0
X
½
1
1
1
1
4.
Mathias Meunier, Frem
1723
0
1
½
X
0
1
½
1
4
  Peter Christian Grau, Læseforeningen
1977
0
1
0
1
X
½
1
½
4
6.
Simon Juhl, Assens
1677
1
0
0
0
½
X
½
0
2
 
Karsten Foli, Sæby
1904
0
0
0
½
0
½
X
1
2
8.
Steffen Nielsen, Nordvestfyn
1799
0
0
0
0
½
1
0
X

 
 
Basis 2 - 1322
Ro
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
4
I alt
1.
Brian Nielsen, Frem
1541
X
½
 
½
1
1
   
1
   
1
1
 
6
2.
Christian Winther, Læseforeningen
1441
½
X
1
1
0
½
   
1
 
1
     
5
 
Herbert Wachsmuth, Gelsted
1367
 
0
X
1
 
1
1
 
0
   
1
1
 
5
4.
Rasmus Borring, Frem
1271
½
0
0
X
     
1
 
1
1
1
   
 
Anders Jensen, Nyborg
1486
0
1
   
X
0
 
1
   
½
1
 
1
6.
Esben Andersen, Læseforeningen
1577
0
½
0
 
1
X
   
1
1
½
     
4
 
Jørgen Krone, Assens
1385
   
0
     
X
 
0
1
0
1
1
1
4
 
Nicole Velarde, Indslev
1104
     
0
0
   
X
1
0
1
 
1
1
4
9.
Andrew Velarde, Indslev
1441
0
0
1
   
0
1
0
X
1
       
3
 
Marijan Surina, Nordvestfyn
1256
     
0
 
0
0
1
0
X
   
1
1
3
11.
Jesper Knudsen, Frem
1553
 
0
 
0
½
½
1
0
   
X
   
½
12.
Bo Skytte, Gelsted
1082
0
 
0
0
0
 
0
       
X
1
1
2
13.
Dan Huust, Læseforeningen
1000
0
 
0
     
0
0
 
0
 
0
X
1
1
14.
Alex Huust, Læseforeningen
1000
       
0
 
0
0
 
0
½
0
0
X
½

Vi skal lige se et enkelt parti fra basis 1:

Steffen Nielsen - Brian Lorenzen

Top

DM i Skoleskak
af Mads B Svendsen
Lørdag:
Jeg var den eneste repræsenterede (hele) læsedreng i dette DM-stævne – Jon Bonde var nemlig også med, men spillede i rækken under mig. Forklaringen på dette var at ingen andre havde klaret sig igennem kvalifikationen, der foregik ved fynsmesterskabet en måned tidligere.
Det var mit 11. DM og med sidste års 5. plads som bedste resultat, øjnede jeg fra starten en mulighed for at ende i top 10.
Feltet var det stærkeste i mange år. Jeg nævner i flæng: Henrik El-Kher (tidligere landsholdsklasse spiller), Allan Stig Rasmussen (rating 2200), Oksana Vovk (førstebræt på det kvindelige OL hold), samt 4 andre over 2000 lige og så mange mellem 2000 og 1900. Men alt dette gælder kun for koordineret skak, nu var det halvtimes-skak, og så håbede jeg på at mit tal på 1790 ikke betød noget.
I første runde mødte jeg en gut, der prøvede at sætte mig skomagermat, det betød selvfølgelig en let sejr til mig, men en elendig korektion. Jeg vandt også anden runde, men afgav meget taktisk en halv i tredje for ikke at komme for lang frem i feltet. Dette var også fordi der var en mulighed for at komme til at møde min sidemand (altså ham der sad ved siden af mig i den pågældende runde), som var en af de spillere jeg vidste jeg kunne slå.
Denne taktik lykkedes og jeg fik den ønskede modstander. Hurra! Så er det bare at man ikke skal slå autopiloten til og regne med at det vinder nok sig selv, for pludselig sad jeg i problemer med en løber foran, men en underlig stilling. Det kostede mig en masse tid på uret, og jeg kom i en unødvendig tidnød, men fik med 10 sek. tilbage sat det sidste hook på hans kæbe.
Lige pludselig lå jeg med 3½/4 nummer 2 og det betød at jeg i sidste runde om lørdagen (der spilles 5 lørdag og 3 søndag) skulle spille om førstepladsen.
Jeg kom til at stå meget presset, men fik mig kæmpet ud af det og i kæmpe tidnød afslog jeg remis med den bedste stilling, hvorefter jeg satte min konge i slag så min modstander pludselig havde 2½ min mod mit ½ min. Tiden blev afgørende og i en håbløs stilling gav jeg op.
Hvor morgendagens modstandere blev på spillestedet, havde jeg det privilegium at kunne cykle hjem, og hvor de sikkert spillede lyn-DM (en turnering hvor man kan vinde en sodavand), spillede jeg computer hele aftenen.
Søndag:
Vanen tro kom jeg ikke mere end lige til tiden til finaledagen, og med 3½/5 var det lidt svært at tro på en topplacering, specielt fordi jeg aldrig havde fået så meget som et halvt point mod min et år yngre modstander.

Anders Bodholdt Nielsen (Viborg Amt) - Mads B. Svendsen (Fyns Amt)

Min næste modstander var en af mine efterskolevenner, Christian Böhlke, der spiller førstebræt for Åbenrå i samme række som 2. holdet. Alle tidligere opgør mellem os var endt remis, så jeg gik lige på og hårdt igen med 1. g3!!

Mads B. Svendsen (Fyns Amt) - Christian Böhlke (Sønderjyllands Amt)

Så var jeg igen på andenpladsen og nu var det, sidste runde. I toppen lå nu Allan Stig Rasmussen  som jeg fik fornøjelsen af. Og nu gik det op for mig at en topplacering ikke var umulig, og at en sejr uden tvivl ville give mig minimum en andenplads og det ville være godt for de to første er nemlig kvalificeret til de nordiske mesterskaber på Island.
Sammen med mig på andenpladsen lå min overmand fra dagen før, Andreas Skytte Hagen, han ville hvis det kom til det have den bedste korektion, men han skulle op mod El-Kher, der havde et point mindre end mig og intet kunne nå.
Nå, men jeg blev kort og godt udspillet i sidste runde og skyldte mig at tilbyde remis inden det var alt for sent. Jeg fik bare en teorivariant i hovedet AV.
Jeg havde faktisk stadig muligheden for at gå videre som nummer to, men de sidste resultater passede ligesom ikke.
Altså en fjerdeplads, eller en andenplads tabt på korrektion om man vil.
Jon kæmpede i rækken under mig og fik meget flot en 5. plads i et felt, der blev vundet af Davor Palo Tjele Efteslole (2200). 


Top

Albani Julecup
af Carsten Bank Friis
Albani Julecup blev sædvanen tro spillet mellem jul og nytår!
Turneringen blev rimelig god for Læseforeningens spillere, de 5 fra klubben scorede 3 præmier - ikke så ringe endda!

Mesterklassen:
Her var jeg ene om at repræsentere klubben, spillet var lidt op og ned. Men det gjaldt absolut om at finde formen meget hurtigt, da de 3 første runder var mod de 3 øvrige højstratede! De 2 første runder var mod "halve" klubmedlemmer, først mod Kim Skaanning, det blev ret spændende:

Kim Skaanning - Carsten Bank Friis

Ja, man har jo lov til at være heldig - ved siden af var Per Arnt heldig mod Svend Jepsen, der accepterede remis med 2 bønder mere i et slutspil, men med kun 2 minutter tilbage mod Pers 10 minutter...
2. runde gav endnu et vildt parti, denne gang mod Per. Per satsede lige lovlig meget og så kunne jeg tilsidst vinde partiet. I 3. runde ofrede Svend Jepsen en bonde i åbningen, men da jeg overlevede angrebet sad jeg tilbage med et vundet slutspil. 4. runde gav en remis i en lidt presset stilling mod Martin Strandby. Allan Nielsen kom helt galt fra åningen i 5. runde og var derefter helt chanceløs. 6. runde gav endnu et vildt parti, Michael Jensen viste sin farlighed som angrebsspiller, jeg spillede lidt vel risikobetonet, men i sin begyndende tidnød spillede Michael forkert og så var sejren hjemme.
Efter denne runde var jeg et point foran nærmeste konkurrent, som ret overraskende var Per Arnt! 7. runde gav absolut ikke nogle problemer, da Hans Hansen tabte 2 officerer i åbningen!

Turneringstabel Mester

Turneringsskemaer for alle grupperne

Top

Julefrokost


Under julefrokosten blev der spillet en børneskakturnering, hvor holdene blev fundet efter lodtrækning, det gav naturligvis nogle hold af ret varierende styrke, men alligevel blev det til mange spændende matcher, med mange "spændende" træk - der udløste både råb og latter!

Slutstillingen blev:
 
 
Hold
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Martin Jørgensen og Robert Vollertsen
X
1
1
0
1
1
1
1
6
 
Michael D F Sørensen og Jannick B Skow
0
X
1
1
1
1
1
1
6
3.
Niels Henrik Cappelen og Carsten Bank Friis
0
0
X
1
1
1
1
1
5
 
Mikkel Clausen og Thomine Hansen
1
0
0
X
1
1
1
1
5
5.
Johnny Holler Johansen og Peter Christian Grau
0
0
0
0
X
1
1
1
3
6.
Christian Winther og Mads B Svendsen
0
0
0
0
0
X
1
1
2
7.
Niels W Andersen og Claus Børsen
0
0
0
0
0
0
X
1
1
8.
Villy Nielsen og Palle Halkier Jørgensen
0
0
0
0
0
0
0
X
0

Efterfølgende blev der spillet om første- og andenpladsen, og dette opgør vandt Martin og Robert!

Top
Julelyn
 
Julelyn
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
1
2
3
I alt
1
Robert Vollertsen
X
0
1
1
1
1
1
½
1
1
1
1
1
10½
2
Jannick B Skov
1
X
1
0
0
1
½
1
1
1
1
1
1
3
Peter Christian Grau
0
0
X
1
1
1
1
1
1
1
1
½
1
4
Per Stentebjerg
0
1
0
X
1
1
1
0
1
1
0
1
1
8
5
Morten Topholm Rud
0
1
0
0
X
1
0
1
0
1
1
1
1
7
6
Karl Aage Thomsen
0
0
0
0
0
X
1
1
0
1
1
1
1
6
7
Christian Winther
0
½
0
0
1
0
X
1
1
0
1
0
1
8
Johnny Holler Johannsen
½
0
0
1
0
0
0
X
1
0
1
1
1
9
Erik Mathiesen
0
0
0
0
1
1
0
0
X
½
1
1
1
10
Martin Kristiansen
0
0
0
0
0
0
1
1
½
X
0
1
1
11
Claus Børsen
0
0
0
1
0
0
0
0
0
1
X
1
1
4
12
Villy Nielsen
0
0
½
0
0
0
1
0
0
0
0
X
1
13
Tommy Hansen
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
X
0
Top


Ratingliste pr. 8/1

Så er den nye ratingliste kommet fra DSU, Læseforeningen er fortsat Fyns stærkest klub - når man ser på gennemsnitsrating!

Se ratinglisten her, på DSU´s hjemmeside kan du også se ratinglisterne fra landets øvrige klubber:

Ratingliste for Læseforeningen pr. 8. januar 2001

Top


Styrkeliste pr. 20/1
Læseforeningens revidede styrkeliste gældende fra 20/01-2001
Styrkeliste for Læseforeningens Skakklub 2000/2001.

1. Carsten Bank Friis
2. Per Stentebjerg Hansen
3. Morten Rud
4. Jannick B. Skow
5. Jens Otto Pedersen
6. Jørn Moestrup
7. Robert Vollertsen
8. Laurits Knudsen
9. Peter Christian Grau
10. René Rauer Hansen
11. Kent Poulsen
12. Jørgen Lynggård
13. Erik Mathiesen
14. Axel Nielsen
15. Martin Skov Jakobsen
16. Mikkel Clausen
17. Mads B. Svendsen
18. Svetlana Demidova
19. Uffe Petersen
20. Kurt Ploug
21. Johnny Holler Johansen
22. Bruno Jørgensen
23. Jørgen Kvisthøj
24. Lars Bo Sørensen
25. John Erling Nielsen
26. Jens Rasmussen
27. Brian Lorenzen
28. Niels Henrik Cappelen
29. Thomine Stolberg-Rohr (Tidl. Hansen)
30. Jens Skjoldborg
31. Karl Aage Thomsen
32. Niels W. Andersen
33. Niels Andersen
34. Esben Andersen
35. Jacob Grauslund
36. Palle Halkier Jørgensen
37. Christian Winther Christensen
38. Leo M. Rasmussen
39. Claus Børsen
40. Benny Pedersen
41. Jeppe Jørgensen
42. Tommy G. Hansen
43. Villy Nielsen
44. Morten Faber
45. Henrik Sigvardt
46. Søren Kristiansen
47. David Hind
48. Peter Frank Jørgensen
49. Allan Friis Madsen

Top
Partier fra klubturneringen
ELO:

Michael D F Sørensen - Martin Skov Jakobsen


Forside