Læseforeningens Skakklub


Læsehesten nr. 6:

Tirsdag 23. november 1999, Årgang 26Juleafslutning - Bestyrelsesmøde - Klubmesterskabet - Holdturneringen - Fynsmesterskabet - Østersøturneringen

Junior FM - Ny redaktør søges - Indbydelser - Indbydelse til Årsskifteturnering - KlubinformationTilbage til Læsehesten - Forsiden

Juleafslutning
Tirsdag d. 21. December afholder Læseforeningen Juleafslutning for alle medlemmer A som B. Der vil naturligvis blive afholdt en skakturnering om end René Rauer og Johnny Holler vil gøre deres til at turneringen bliver alt andet end seriøs. Klubben giver et par kasser julebryg (så lad bilen stå hjemme) og sodavand, desuden vil der være juleguf til alle, det vil naturligvis.
Vi håber på stort fremmøde, det skal nok blive hyggeligt.
MVH. Bestyrelsen.

Bestyrelsesmøde

af Robert Vollertsen


1. Jørn har rimelig travlt for tiden, hvorfor Robert vælges som referent.
2. Referatet fra det sidste bestyrelsesmøde den 08.09.1999 godkendes.
3. Kassereren giver et kort overblik over klubbens økonomiske situation. Klubben har dags dato omkring 16.000,- til rådighed. Det er meget fint, set i lyset af at der lige blev investeret i nyt materiale.
4. Vedtægterne revideres og bestyrelsen vil foreslå følgende ændringer til næste års generalforsamlingen:
a) I øjeblikket kan en kasserer afgå uden et revideret regnskab, fordi regnskabsåret defineres som kalenderåret. Det er på ingen måde acceptabel. En mulig løsning er at omdefinere regnskabsåret. Men spørgsmålet er, om kommunen vil kunne acceptere dette. Hvis kommunen ikke kan, så må revisorerne også tjekke månederne inden generalforsamlingen.
b) Der nedfæstes en rykkerprocedure, fordi vi har haft en del såkaldte medlemmer, som betalte kontingent og ej heller meldte sig ud. Det kostede klubben i de seneste år flere tusinde kroner på grund af kvartalsafgifterne til Unionen.
c) Rykkergebyret hæves fra 20 til 50 kroner, fordi der stadigvæk er for mange medlemmer, som ikke betaler til tiden.
d) Enkelte formuleringer i vedtægterne skal rettes.
5. Kassereren har forfattet et standardrykkerbrev. Fremover vil medlemmer, som ikke reagerer på denne rykker blive meldt ud og spærret – både for holdskak og for enhver ratet turnering i Danmark. Dette godkendes enstemmigt.
6. Det vedtages enstemmigt, at Hans-Ole Smegaard Larsen meldes ud af Læseforeningen Skakklub og spærres, idet han ikke betaler kontingent, ikke er til at komme i kontakt med og ej heller har meddelt en adresseændring.
7. Formanden foreslår, at holdlederne i holdturneringen får en telefongodtgørelse på et symbolsk beløb på 100,-. Foreslaget vedtages enstemmigt.
8. Indbydelsen til årsskifteturneringen udformes. I modsætning til Læseforeningens øvrige turneringer er årsskifteturneringen åben.
9. Eventuelt:
a) Robert er begyndt at arbejde sammen med Frems kasserer Jesper Bruun. Dette samarbejde vil forhåbentlig forbedre og lette arbejdet som kasserer.
b) Odense Skole Skak kører fint. Vi har lige for tiden femten børn og syv voksene medlemmer. Robert har på Læseforeningen Skakklubs vegne købt 2 guldspringere, 14 sølvspringere og 8 broncespringere af Carsten Bank Friis, idet OSS økonomi først skal etablere sig ordentligt.
c) I vinterferien vil Thomine Hansen og Mads Svendsen undervise børn i skak i Bolbro Brugerhus. De søger om løn hos kommunen.
d) Læseforeningen har endnu ikke fået leveret syv af de 17 elektroniske ure og et bræt af Dansk Skaksalg, fordi de har angivelig problemer med deres leverandør. Men i sidste ende er det ikke vores problem, hvorfor vi vil foreslå Dansk Skaksalg at give os fem noteringsblokke som kompensation.
e) Den 26. oktober lærte vi noget ubehageligt: Pårup aftenskole har førsteret til brug af lokalerne i Bolbro Brugerhus. Det er for så vidt måske også okay. Men det er uacceptabelt, at de bare konfiskerer vores lokaler fra en time til den anden. Uden varsel havde et blomsterbindingshold taget vores lokale i brug. Det var kun et heldigt tilfælde at alle klubber kunne finde plads denne aften. Formanden har efterfølgende talt med Anne Kryger, leder af Pårup Aftenskole, omkring denne situation. Hun undskyldte, at vi ikke blev varslet og lovede, at lignende ikke gentager sig.
f) SK68 har fået et eget domænenavn til deres hjemmeside. Det kunne vi også tænke os, hvis det ikke er forbundet med for mange udgifter. Morten vil forhøre sig hos deres Formand.
g) Vi funderede lidt over, hvordan juleafslutningen skal se ud i år. Der tages gerne imod foreslag.
Top

Klubmesterskabet


af Morten Rud

Efterårsmesterskabet blev en åben affære. Reelt var vi mange der fra starten af havde chancer for at blande os i topplaceringerne. Lars, Michael D. og Kim kunne ikke blive klubmestre, idet de er B-medlemmer, men de var alle med i kampen om placeringerne i toppen. Efter 5 runder var turneringen lidt skæmmet af at der var mange udsatte partier. Jeg førte overraskende med 4/5, mens Lars og Carsten begge havde 3½/5. Carsten havde spillet ret usikkert og måttet afgive 3 remiser, til gengæld vandt han så over Lars. Kim og Michael var pt. alle med set udfra de points de havde sat til, men de manglede at spille nogle partier og det var derfor svært at vurderer hvem der lå i toppen. Teemu (4½/9), Moestrup(4/9) og Robert(3½/9) lå solidt i midten, med ca. 50 % score, hvilket de gjorde helt til slut. Overraskende havde Jannick ½/5 og det nyerhvervede høje elotal så det ud til at der skulle fordeles rundhåndet ud af. Jannick tog sig dog sammen og en imponerende 3½/4 gav et minimalt elo tab på ca. 10, mens han vandt dansk rating! Jens var uheldig i turneringen og sluttede med 0/9, han havde sine chancer undervejs, med klare gevinst stillinger mod bl.a. Michael og undertegnede.
Tilbage til topstriden, så stak Lars af fra os andre efter 5 runde og gjorde rent bord 4/4 og vandt dermed fortjent turneringen. Carsten var i hælene på ham til og med 7. runde, derefter tabte han de sidste to endte på 5½. Carsten spillede vel noget af det mest usikre skak man har set længe fra hans hånd, måske er det FM 1999 spøgelset der endnu hærger lidt? Michael D. var efter 6. runde + et forud spillet parti i 9. runde med i topstriden med 5/7, men Lars besejrede ham og en hurtig fredslutning i 8. runde gav 5½/9 og en delt 2. plads. Kim var tæt på toppen en overgang. To gode sejre over Carsten og undertegnede gjorde Kim til medbejler til toppen, men han gled i sovsen og bukkede en officer mod Jannick i sidste runde, ærgerligt for ham. Kim spillede ikke specielt stilrent, men havde gode kamppartier hvor han sled modstanderne op. Undertegnede tabte 6. og 7. runde og tog derfor hurtig fredslutning i 8. med Michael D. Jeg troede reelt at turneringen var ovre, da Carsten overraskende tabte til Kim i 8. runde. Med 4½/8 og Carstens 5½/8 kunne jeg sikre en omkamp om klubmesterskabet i efteråret ved sejr.

Carsten Bank Friis - Morten Rud

Det lykkedes og dermed delte Carsten og jeg efterårsmesterskabet.

Michael Sørensen - Teemu Laasanen

Jørn Moestrup - Carsten Bank Friis

Det er ikke helt almindeligt at se Carsten spille så hårdt, normalt samles der jo bønder...

ELO-gruppen

Basis 1

Basis 2

Basis 3

Top

Holdturneringen


3. division - Fynsserien - Serie 1 - Serie 3

3. division

I første runde skulle vi endnu en gang møde et hold fra Flensborg – men i modsætning til Fribonde kunne Dansk Skakklub Flensborg godt finde ud af at stille med otte mand.

Noget skak:

Georgios Bouroutzakis - Carsten Bank Friis

Jannick B Skow - Rudolf Mach

Enkeltresultater:

I anden runde stod Nyborg på programmet. De slog Tønder i første runder og kunne herved gentage sidste års succes. Nyborg er åbenbart en rigtig favoritdræber. Kampen så lang tid ret lige ud, men vi begyndte at stå mere og mere presset hist og her. Carsten og Per spillede remis i sikker stil, mens Morten måtte nøjes med en halv; han havde udspillet John Frederiksen i åbningen og var to bønder foran, men tabte så en vital bonde. Så var Læseforeningens store tid kommet – eller rettere sagt Nyborgs fald: Jess Madsen havde brugt halvanden time i åbningsfasen og begik en kæmpe buk i en presset stilling og tidnød. Jørgen Hansen kunne ikke finde noget afgørende mod Teemu og så sig en bonde bagud i slutspillet. Det var dog langt fra et klart slutspil, indtil Jørgen overså en mat. Claus Pedersen havde en aktiv stilling mod Jannick. Men Jannick fandt til gengæld de træk, der skulle til for at hive et helt point hjem. René.stod lidt bedre langt hen ad vejen og afslog op til flere gange remis. Det viser god holdmoral, at René ikke bare læner sig tilbage og tager det halve point, mens det ser skidt ud for de andre. Men så gik det galt - det kan ske.
I modsætning til sidste gang har vi været heldige mod Nyborg i år. Så alt i alt er vi godt tilfredse med resultatet på 5-3.

Enkeltresultater

Top
Fynsserien

Et af de fremtidige mål for Læseforeningens skakklub må være at få 2. holdet tilbage i tredje division, men efter den første holdkamp ser det unægteligt svært ud. Det var ellers i næsten stærkeste opstilling vi tog i mod Odenses førstehold, der er et af de "blødere" hold i fynsserien. Kun Per Lundbech havde meldt afbud og var blevet erstattet af reserven Jørgen Kvisthøj. Vi fik en slem start, da vi efter lidt under to timers spil kom bagud. Johnny havde grebet fat om en springer, og rørt brik skal flyttes, også selvom modstanderen påstod, at han ikke havde set hændelsen. (Johnny var sportlig nok til selv at gøre ham opmærksom på det). Nå, men det er, hvad der kan ske. Næste resultat indkom fra Kurt Ploug: remis i et parti, hvor ingen var rigtig tæt på noget. Så kom årets første hele brætpoint til andet holdet. Uffe vandt over Sande i et slutspil, hvor han var over med en kvalitet og i et parti, hvor han aldrig stod dårligt. Efter en kort resultatmæssig pause vandt Mikkel efter at have fanget sin modstander i et matnet. Pludselig gik det galt for de to første brætter. Kent, der havde tabt en kvalitet efter åbningen, kæmpede sig tilbage, men gik i en springergaffel på konge og dronning. Jørgen Kvisthøj gik galt i et remisagtigt bonde slutspil og tabte. Herefter vandt jeg i et langt parti, nok for langt, da jeg kunne have vundet 20 træk, før jeg egentlig gjorde. Sidst, men ikke mindst holdt holdlederen remis med en kvalitet nede. Så det kan kun blive bedre i næste kamp ude mod Søndersø.

Enkeltresultater

… og bedre blev det: Søndersøs spillere faldt som fluer. Kun Johnny tabte et point, da han i en bedre stil-ling satte sin dronning til. Ellers mindede det meget en stilren halalslagtning.

Enkeltresultater

Top
Serie 1

3. Holdet synes åbenbart ikke, at referater fra deres kampe er særlig spænden-de. Det er forkert. Mon i selv kan finde en flittig skribent eller behøver i hjælp til det?

Enkeltresultater

Enkeltresultater

Top
Serie 3

Fængslet mødte desværre kun op med 3 mand, så det tegnede til en overkommelig sejr, da vi jo allerede førte 2-0, inden vi begyndte. Efter 2 timer havde holdsamleren gjort sin pligt: 3 – 0, så sejren var hjemme. Leo kunne imidlertid ikke få det til at køre, og holdt ikke engang en remis. Claus stod hele tiden næstbedst, kæmpede lidt videre for ærens skyld, men måtte også give op. Jeg troede ikke styrken var så høj i serie 3, vi var heldi-ge, at én gevinst gav hele holdsejren.

Enkeltresultater

Jeg kunne desværre ikke samle mere end 4 mand, så vi var bagud 1-0, inden vi satte os til brikkerne. Efter en ½ time havde Frank vundet, han har ofte hjulpet os, når vi manglede en mand og kan stadig flytte træstumperne. Så fik Villy en af sine sjældne sejre godt hjulpet af heldet. Han var bagud mod en bondehær, men hans modstander overså en mat. Holdsamleren gjorde igen sin pligt, da hans modstander ikke ville spille videre uden dronning, og sikrede holdet sejren. Claus stod også pænt og var kommet en bonde foran i et slutspil med bønder og springer mod springer. Han spillede det sikkert, og vi vandt så meget, som det kunne lade sig gøre 4-1.
Det kan åbenbart knibe med at stille hold, hvis alle skal spille samme aften, og vi ikke har mulighed for at spille to kampe i holdskakugen.

Enkeltresultater

Top

Fynsmesterskabet

af Peter Grau - mesterklassen og Robert Vollertsen - basisklassen


Hvordan gik det til at jeg vandt Fynsmesterskabet? Det spørgsmål er der måske et par stykker af jer, som har gået og funderet over. Jeg vil her prøve at give et svar. Det var ikke spilleren, som kunne regne flest træk frem der vandt. Heller ikke den bedste analytiker eller positionsspiller. Jeg mener at jeg fik demonstreret, at det i turneringspraksis ikke kun er disse færdigheder der tæller. Heldigvis for det! Hvor ville spændingen ellers være henne? Min styrke i denne turnering var alle de elementer, der i skøn forening resulterer i det man over en bred kam kalder for held! Dette havde jeg så meget af, at man begyndte at kalde mig for fætter Højben. Fra start til slut troede jeg selv på det umulige. Måske var det naivt, men det gav mig en god portion kampånd. Denne kombineret med min sædvanlige fanden-i-voldskhed ved brættet flyttede mange marginaler i min favør. En vis respektløshed overfor favoritterne skulle der også til. Det er almindeligt kendt at favoritterne henter en del point på at deres modstandere ikke er forberedt på dårlige træk fra deres side, hvorved disse ikke finder de bedste svarmuligheder. Det jeg gjorde var at jeg bevidst bildte mig ind at være min overlegne mod-stander ligeværdig. Herved havde jeg langt lettere ved at finde hullerne i deres spil. Jeg mener at have bevist at psykologi spiller en stor rolle i turneringsskak. Så hvis du drømmer om at blive mester, er mit råd det følgende. Lad ikke ulvene kue dig og gå friskt til makronerne!
 
 
Mesterklassen - 1950 Klub
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Peter Christian Grau Læseforeningen
1946
2018
X
½
½
1
1
1
1
1
6
2.
Carsten Bank Friis Læseforeningen
2249
2242
½
X
½
1
1
½
1
1
 
Lars Borbjerggaard Sydøstfyn
2409
2398
½
½
X
½
1
1
1
1
4.
Tommy Knoth Frem
1910
1915
0
0
½
X
½
1
1
½
5.
Lars Bo Sørensen Læseforeningen
1800
1818
0
0
0
½
X
1
½
1
3
6.
Jeppe Anker Højby
1773
1769
0
½
0
0
0
X
½
1
2
 
Johnny Holler Johansen Læseforeningen
1741
1744
0
0
0
0
½
½
X
1
2
8.
Uffe Petersen Læseforeningen
1772
1723
0
0
0
½
0
0
0
X
½

Partier fra mesterklassen

Top


I basisgruppen så det først ud, som om æren skulle blive juniorer til dels. Efter fjerde runde havde Jon Bonde Eriksen fra Frem eller Niels Andersen fra Læseforeningen Skakklub begge ikke blot en meget lovende score, men også en overbevisende stil, hvilket modstanderne fik benhårdt at føle. Men så begyndte seniorerne at vise, hvad de er i stand til. Christian Winther fra Læseforeningen Skakklub spillede som "de gamle mestre" (Lars Borbjerggaard) med figuroffer for afgørende kongeangreb og hans klubkammerat Jens Rasmussen vandt de sidste fire runder i træk. Begge endte op med 5 af 7 og delte førstepladsen i basisgruppen. På sidstedagen havde Carsten endelig pokalen med sig. Men han var ej heller begejstret over dens udsende. Derfor havde han taget noget sølvpolitur med og sad ved brættet og pudsede pokalen. Det syntes Christian Winther ikke så meget om, hvilket han også gav udtryk for. Vi skulle hellere koge pokalen i noget saltvand sammen med sølvpapir. På trods af Christians talrige kemiske formler, høstede han en del skeptiske blikke. Var manden gået helt amok, eller hvad? Men på den anden side set skulle det kun tage et kvarter og en sølvpokal kan vel ikke koges i stykker!? Et lille husmandsråd og en hurtig redoxreaktion senere strålede pokalen sølvfarven. Det er værd at huske!
 
 
Basisklassen - 1476 Klub
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
7
8
I alt
1.
Christian Winther Læseforeningen
1287
1490
X
1
1
½
1
0
½
1
5
 
Jens Rasmussen Læseforeningen
1730
1730
0
X
0
1
1
1
1
1
5
3.
Jon Bonde Eriksen Frem
1450
1504
0
1
X
½
1
1
0
1
4.
Niels Andersen Læseforeningen
1432
1450
½
0
½
X
½
0
1
1
 
Esben Andersen Læseforeningen
1647
1597
0
0
0
½
X
1
1
1
6.
Preben Sig Nyborg
1396
1407
1
0
0
1
0
X
1
0
3
7.
Ivar Dørup Højby
1535
1463
½
0
1
0
0
0
X
1
8.
Gunnar Andersen Midtfyn
1333
1281
0
0
0
0
0
1
0
X
1

Partier fra basisklassen

Top

7. Østersøturneringen i K-skak


af Jens Rasmussen

7. Østersøturneringen i K-skak, bræt nr. 15 for Danmark. Her gik starten 1. november 1997 og for mig sluttede turneringen med nedenstående parti, efter ca. 2 års spil.
Mine bemærkninger er som jeg noterede dem undervejs, det gør man jo i K-skak!

Daniel Mostowik, Polen 1 (2210) - Jens Rasmussen, Danmark (2130)

Partiet var mit sidste i 7. Østersø og jeg fik i de 14 partier +6-1=7 samlet 9½ og med udsigt til på bræt nr. 15 at slutte på 4-6. plac., plus pæn ratingtilvækst, ja så er jeg ganske tilfreds med resultatet, der foreløbig gør mig til dansk topscorer, men jeg kan overhales af  bl.a. Anders Berggren på bræt nr. 4.

Top

Junior FM

af Mads Bilde Svendsen


I weekenden fra den 15 oktober til den 17 oktober arrangerede Nr. Aaby Ju-nior skakklub fynsmesterskabet for juniorer. Der blev spillet med næsten normal betænkningstid 2 timer til hele partiet (altså kun en tidskontrol). Vi skulle spille et parti fredag, tre (!) lørdag og tre (!) søndag, så det var et hårdt program. Det var pænt billigt at deltage i turneringen, da kost og logi var inkluderet i indskuddet på 0 kr.
Tre af Læseforeningens fire juniorer deltog i turneringen, foruden undertegnede var det Niels og Thormine.  Deltagerantallet, der var på 16, var desværre forholdsvis lavt. Dette kan hænge sammen med, at turneringen blev arrangeret forholdsvis hurtigt, og man derfor ikke havde mere end en uge til at bestemme sig. Det kunne også have noget at gøre med,at en eller anden havde glemt at sætte indbydelsen i Fyns Skak.
Nå, men nevermind det var et udmærket stævne, som Fyns skakunion bør arrangere igen.
Af disse 16 var det kun fem, der havde over 1400 i rating, foruden os fra Læseforeningen var det Nr. Aabys Martin’er nemlig Lund og Jørgensen.(Sidstnævnte er samme som et par gange har kørt hele vejen fra Nr. Aaby på sin Puch for at kigge med på vores klubaftener.)
Selve turneringen var en stor monradgruppe, men hvor de første runder bare var nogle, man skulle overstå, da man vidste, at ens modstander ville sætte noget i slag på et eller andet tidspunkt. Jeg var pisket til at vinde turneringen for at holde mit ratingtal, hvorimod Niels og Thormine kunne spille mere frit. Deres pølseremis i anden runde var derfor ventet. Havde dette parti haft en vinder, ville denne have kunnet blandet sig i toppen. Thormine tabte endvidere nogle dumme partier til Martin Lund og mig. Niels er meget remisglad og undlod et par gange at spille videre på fordelagtige stillinger. I femte runde mødte jeg Niels:

Mads Svendsen - Niels Andersen

Top

Ny redaktør søges - Ny redaktør søges


Carsten Bank Friis ønsker at stoppe som klubbladsredaktør
- enten nu eller efter generalforsamlingen.
Jeg vil naturligvis sammen med Robert Vollertsen
være behjælpelig med at sætte en ny redaktør ind i forretningsgangen!

Ny redaktør søges - Ny redaktør søges

Top


Assens Weekend EMT

Fredag 3 - søndag 5/12-1999 afholder Assens Skakklub 5 runders EMT.

Tilmelding og mere information:
Jørgen Krone Nielsen
64 71 33 44Odensemesterskabet

Frem afholder Odensemesterskabet fra 20-1-2000 til 20-2-2000, der spilles 7 runder på 3 torsdage og 4 søndage.

Tilmelding og mere information:
Niels Erik Nielsen
66 14 76 74Albani Julecup

Frem afholder Albani Julecup tirsdag 28-12-99, der spilles 7 runders hurtigskak.

Tilmelding og mere information:
Niels Erik Nielsen
66 14 76 74

Top

Læseforeningens 2. Årsskifteturnering
Indbydelse


Læseforeningen Skakklub indbyder til sidste års store succes: Årsskifteturneringen!

Spillested: Bolbro Brugerhus, Stadionvej, 5200 Odense V

Spilledag: Tirsdagene 4-11-25. januar, 1-15-22. februar samt 7. marts.

Spilletid: Alle dage 19.00 til 00.00

Turneringsform: En stor gruppe efter Nordisk system.

Nordisk system foregår på den måde, at man opdeler deltagerne i 2 grupper – de højestratede / de lavestratede, i første runde spiller så nr. 1 i den øverste gruppe mod nr. 1 i gruppe 2 etc. I de følgende runder er det spillere med samme antal point, der mødes på samme vis.

Spørg, hvis i vil vide mere!!!

Betænkningstid: 40 træk i 2 timer derefter ½ time + opsparet tid til resten af partiet.

Indskud: Seniorer 50,-

Præmier: Hele indskuddet – EMT-afgift

Tilmeldingsfrist: Senest 21. december 1999

Tilmelding til:

Morten Rud
Primulavej 61, 3. sal tv.
5000 Odense C
65 91 38 92
mrud@get2net.dk

Robert Vollertsen
Solsikkevej 2
5000 Odense C
66 13 54 66
rob.roy@mobilixnet.dk

Eller skriv dig på listen i klubben SENEST 21. december!


Klubinformation

Klubbladsinformation:
Carsten Bank Friisaddresse5000 Odense Ctlf.e-post
Robert Vollertsenaddresse5000 Odense Ctlf.e-post

Ovenstående personer modtager gerne indlæg til klubbladet, såvel via brev, telefonisk aftale eller i
klubben på spilleaftener. Hvis du har et spændende parti, så kom blot med det - meget gerne
kommenteret - men gerne i god tid, hvis du vil være sikker på at få det med i næste nummer.


Webmaster:  Hjemmeside
Carsten Bank Friisepost http:/home6.inet.tele.dk/lf-skak/

Klubbens bestyrelse:

Formand:
Morten Rudaddresse5000 Odense Ctlf.e-post
Kasserer:
Robert Vollertsenaddresse5000 Odense Ctlf.e-post
Næstformand:
René Rauer Hansenaddresse5000 Odense Ctlf.e-post
Sekretær:
Jørn Moestrupaddresse5000 Odense Ctlf.e-post
Menigt medlem:
Johnny Johansenaddresse5220 Odense SØtlf.e-post

Spillested:
Bolbro Brugerhus, Stadionvej 50, Tirsdag kl. 18.30-24.00
Top
Tilbage til Læsehesten

Forsiden