Læseforeningens Skakklub


Læsehesten nr. 8:

Tirsdag 17. november 1998, Årgang 24Klubmesterskabet    Holdturneringen    3. division     Fynsserien    Serie 1     Fyens Lands Kop   Om regler - Fynsmesterskabet    Ungdoms-VM    Indbydelse til Årsskifteturneringen

Tilbage til Læsehesten


Klubmesterskabet

Af Carsten Bank Friis


ELO-gruppen blev præget af mange spændende partier, men turneringen er også en af de stærkeste turneringer i klubbens historie – dog nok overgået dengang, hvor vi spillede i 1. division og næsten hele førsteholdet inklusive GM Curt Hansen deltog!.
Nå, men til selve turneringen, lad os starte med en hel speciel karakterbog:

Heldighedsbarrometer:
På en klart udelt førsteplads har vi Robert Vollertsen, der virkelig forsøgte at gå en 2000 år gammel mands præstation efter – det var vist noget med at gå på vandet! Men som Robert siger ”Hvorfor ikke udnytte, at modstanderne ikke kan finde ud af at tage deres chancer!”. En hel del længere nede finder vi Lars Borbjerggaard, der trods ikke specielt godt spil fik ret mange point ud af sine dårligere stillinger, når hans modstandere ikke kunne finde ud af det! Lidt over midten ligger så René Rauer, der bl.a. i klar tabt stilling mod professoreren fik et helt point foræret. Så kommer vi ned på middeltemperatur og her finder vi Michael D Sørensen og Peter Haslund, der +- nogenlunde fik hvad de havde fortjent ikke altid i de partier det var fortjent, men byttet lidt rundt! Lige under midten finder vi Carsten Bank Friis, der smed lidt mere væk end han fik foræret. Lidt længere nede finder vi Peter Grau, der sagtens kunne have fortjent lidt mere, men tit blev stillingerne presset til det yderste, og denne gang kostede det mere end det vandt. Lidt længere nede finder vi Kent Poulsen, der trods sin meget flotte score faktisk stod til endnu mere. Længere nede endnu finder vi Jørn Moestrup, der virkelig fik smidt noget væk. Men helt helt nederst i kulden har vi Morten Rud, der var totalt uheldig, hvad der ikke blev smidt væk af hele og halve points er nærmest ikke til at gøre op!

Vi skal se nogle partier fra turneringen:

Kent Poulsen - Carsten Bank Friis

Jørn Moestrup - Robert Vollertsen

Og så må vi også hellere se topopgøret, selv om Lars ikke havde det helt store spil fremme i det parti:

Carsten Bank Friis - Lars Borbjerggaard, Sydøstfyn

Apropos Lars, så var han ikke mere ked af sit resultat, end at han allerede har spurgt om han må komme med i forårsturneringen, og det siger vi jo nok ja til!

ELO-gruppen

Top

Holdturneringen
1. holdet  2.holdet 3. holdet  4. holdet

3. division

af Robert Vollertsen


I denne sæson skulle førsteholdet møde Frem på hjemmebane i første runde. Både Jørn Moestrup og Laurits Knudsen havde meldt afbud, hvilket betød at Peter Grau og Jens Rasmussen kom på holdet. Frem derimod stillede i fuld styrke. Det var en svingende kamp, som til syvende og sidst endte 4-4. Dagens helt var helt afgjort Jens Rasmussen. Efter meget solidt spil vandt han et flot parti over Hans Hansen. (Hvis de andre reserver yder en ligeså god præstation, skulle vi måske overveje kun at spille med reserver!):

Jens Rasmussen - Hans Hansen, Frem
 
  LÆSEFORENINGEN 1  FREM 
4
4
1.
Carsten Bank Friis  John Rendboe
1
0
2.
Morten Rud  Kim Skaanning
½
½
3.
Carsten Buch  Svend Jepsen
0
1
4.
Per Stentebjerg  Niels Erik Nielsen
1
0
5.
Kent Poulsen  Lars Munk Jensen
0
1
6.
Robert Vollertsen  Tom Frantsen
½
½
7.
Peter Grau  Tommy Knoth
0
1
8.
Jens Rasmussen  Hans Hansen
1
0

I anden runde skulle førsteholdet tage til Sydøstfyn 2. Denne gang havde vi hele tre afbud (fra Morten Rud, Kent Poulsen og Laurits Knudsen), men kunne alligevel ikke måle os med Sydøstfyns problemer. (Kun Lars Wilton havde over 2000 i rating, deres ottende bræt lidt over 1300!) Det gik da også grundig galt for Sydøstfyn: Kun Jørn Moestrup og Carsten Buch "tabte" en halv, resten vandt. Dagens helt var uden tvivl Peter Grau, som fik kæmpet modstanderen ned efter (mildt sagt) satset spil. Men igen vil jeg gerne have lov til at rose vores reservespillere, som indtil nu har scoret ikke mindre end 80% (4/5); det er det, som udgør et godt hold!!

Lidt skak fra kampen:

Robert Vollertsen - Jørgen Kiel, Sydøstfyn

Carsten Bank Friis - Lars Wilton (Ikke med i papirudgaven af Læsehesten, men taget fra Fynsk Skak, 1998, nr. 9)


 
  SYDØSTFYN 2  LÆSEFORENINGEN 1
1
7
1.
Lars Wilton  Carsten Bank Friis
0
1
2.
Jacob Mikkelsen  Carsten Buch
½
½
3.
Martin Strandby Hansen  Per Stentebjerg
0
1
4.
Thomas Kaas  Jørn Moestrup
½
½
5.
Jørgen Kiel  Robert Vollertsen
0
1
6.
Tage Knudsen  Peter Grau
0
1
7.
Ulla Hansen  Johnny Johansen
0
1
8.
Erik René Nielsen  Allan Drost
0
1
 Top
Fynsserien

  LÆSEFORENINGEN 2  LÆSEFORENINGEN 3
 6 
 2 
1.
René Rauer Hansen  Jens Rasmussen
1
0
2.
Peter C. Grau  Uffe Petersen
1
0
3.
Johnny Holler Johansen  Kurt Ploug
1
0
4.
Jørgen Kvisthøj  Niels Henrik Cappelen
1
0
5.
Allan Drost  Bo Sørensen
½
½
6.
Jannick B. Skow  Esben Andersen
½
½
7.
Peter Haslund  Claus Børsen
1
0
8.
Brian Kristiansen  Villy Nielsen
0
1
  TÅRNET 1  LÆSEFORENINGEN 2
1.
Benny Brinch  René Rauer Hansen
1
0
2.
Torben Larsen  Peter C. Grau
1
0
3.
Michael Nord  Johnny Holler Johansen
1
0
4.
Bjarne Lindenskov  Jørn Vesterdal
0
1
5.
Erik Hansen  Jannick B. Skow
0
1
6.
Ole Jørgensen  Peter Haslund
0
1
7.
Uffe Rasmussen  Ebbe Mortensen
1
0
8.
Jørgen Frank Hansen  Kurt Ploug
½
½
  LÆSEFORENINGEN 3  FREM 2
1.
Per H. Lundbech  Erik Mathiesen
0
1
2.
Ebbe Mortensen  Michael Jensen
0
1
3.
Jens Rasmussen  Jess Nykjær
½
½
4.
Uffe Petersen  Erling Jørgensen
½
½
5.
Kurt Ploug  Allan E. Nielsen
½
½
6.
Niels Henrik Cappelen  Niels Henrik Sørensen 
1
0
7.
Bo Sørensen  Claus Skjærning
0
1
8.
Esben Andersen  Kent Heegaard
0
1

Fynsserien:
Stillingen: 1. Nr. Åby Junior 1 15½, 2. Læseforeningen 2 10½, 3. Frem 2 12, 4. Søndersø 2 11½, 5. Tårnet 1 10, 6. Nyborg 2 5, 7. Læseforeningen 3 4½, 8. Midtfyn 1 2

Top

Serie 1

af  Benny Pedersen


På grund af efterårsferien og en turneringsplan der kom sent var det svært at samle et 4.-hold. (Det ville have været umuligt at samle et 5.-hold, så godt vi besluttede at trække det!) Det lykkedes dog at stille et slagkraftigt hold, og jeg troede på en sejr i Svendborg. Det blev imidlertid en yderst jævnbyrdig match, som man kan se af resultaterne.
Holdsamleren tog ret tidligt remis, hver tre lette officerer og en lukket bondestilling. Lidt efter vandt Peter, da han så en god kombination, der vandt dronningen. Bo fik remis, efter at have stået dårligt i et bondeslutspil. De fik dronninger samtidig, og efter en masse skak-ker tog de remis. Kurt tog et halvt, som han var tilfreds med. Leo tog en forholdsvis fredelig remis, og Brian måtte give op uden at have stået bedst. Thomine førte med en kvalitet, men fejlede og var glad for det halve. Så kunne Esben afgøre kampen, men kunne ikke presse mere end et halvt ud af stillingen.
Vel nok et rimeligt resultat at indlede sæsonen med. Svært at sige endnu, hvordan vores styrke er i forhold til de andre hold. Tårnet blev nr. 7 sidste år!?
 
  TÅRNET 2  LÆSEFORENINGEN 4
 4 
 4 
1.
Jens Erik Pedersen  Kurt Ploug
½
½
2.
John Holst  Bo Sørensen
½
½
3.
Bjørn Fuglsang  Esben Andersen
½
½
4.
Rune Toft Nielsen  Brian Kristiansen
1
0
5.
Erling Bech Andersen  Peter B. Rasmussen
0
1
6.
Martin Houmøller  Benny Pedersen
½
½
7.
Frank Bendtsen  Leo M. Rasmussen
½
½
8.
Kristian Rasmussen  Thomine Hansen
½
½

Højby, der var suveræn oprykker fra serie 2, var modstanderen i 2. runde på hjemmebane. Højby stod for 1. rundes største sejr, 5½ - 2½ over Vejle-Allested, der sidste sæson slog vores 4.-hold 4½-3½!
Det var (som sædvanlig) svært at samle hold, i sidste øjeblik fik vi hjælp af Frank, så vi blev 8. 3.-holdet spillede jo også hjemme samme aften, så ingen kunne hjælpe ved at spille 2 kampe.
Efter 2-3 timer havde Leo fået remis. Peter vundet! Han holder formen ved lige ved computeren. Brian tog remis. Thomine vandt, hun må også være i storform efter sin tur til Spanien. Claus havde også pludselig vundet. Så inden klokken ti førte vi 4-1, så der skulle gerne mindst ½ mere hjem. Det så imidlertid ikke overbevisende ud på nogen af brætterne. Min modstander havde ofret en springer for at få to stærke fribønder, jeg blev senere nød til at give en løber igen for at få dem fjernet. Jeg troede så at have et lige slutspil, men jeg blev langsomt trykket. Men en lille finte, som min modstander ikke havde set kostede ham tårnet, han opgav på stedet, så vi havde nu 5 points! Villy tabte efter at have stået bedst 3 gange! Men det er jo bedst at stå bedst til sidst. Ole havde godt fat i Lars Storkehave, der måtte bruge en masse tid. Til slut var det remis, men det havde Storkehave svært ved at nøjes med, godt gået af Ole!
Det var en god sejr, det ser ud til at vi igen i år kan blande os i toppen af serie 1.
Næste kamp er tirsdag den første december ude mod Sydøstfyn.
 
  LÆSEFORENINGEN 4  HØJBY
1.
Ole Larsen  Lars Storkehave
½
½
2.
Brian Kristiansen  Erik Frandsen
½
½
3.
Benny Pedersen  Jeppe Anker
1
0
4.
Leo M. Rasmussen  Ib Thrane
½
½
5.
Thomine Hansen  Dan Poulsen
1
0
6.
Claus Børsen  Ivar Dørup
1
0
7.
Peter Frank Jørgensen  Ernst Fabrin
1
0
8.
Villy Nielsen  Steffen Petersen
0
1

Serie 1:
Stillingen: 1-2. Læseforeningen 4 og Tårnet 2 11(MP+IP), 3. Årslev 10, 4. Højby 9, 5. Rudkøbing 8½, 6. Vejle-Allested 1 8, 7.Sydøstfyn 3 7½, 8. Fåborg 1 7

Top

Fyens Lands Kop

af  Carsten Bank Friis


I den øverste gruppe, der var DM i hurtigskak havde vi en enkelt deltager med, nemlig Carsten Bank Friis, og jeg skulle se om jeg kunne leve op til sidste års suveræne resultat som delt nummer 2.
Det startede så hårdt, som det næsten kunne lade sig gøre, da modstanderen i første runde var ingen ringere end GM Henrik Danielsen, der vandt turneringen sidste år (det var i øvrigt mod Henrik, at jeg havde mit eneste nederlag til sidste år.) Partiet i år blev meget bedre end sidste år, og jeg havde absolut chancen for remis, men i slutspillet valgte jeg en forkert plan, hvorefter Henrik vandt. I anden runde var det endnu en hård mand, der stod på programmet, idet min modstander her var IM Carsten Høi, her spillede jeg dog rimeligt ringe og tabte helt fortjent. Så vandt jeg i tredje runde over Viggo Bové Quist, efter at have snydt ham for en bonde i åbningen, men partiet var meget tæt på remis undervejs. Så lød programmet på Skakbladets redaktør Thorbjørn Rosenlund, jeg fik spillet en ret blød åbning, men kom til at stå ret solidt, og da Thorbjørn så brugte ca. 10 minutter til et enkelt træk, og da der ikke rigtigt var noget, så kom dette tidstab til at koste dyrt senere, og det lykkedes da også mig at vinde. I femte runde spillede jeg med IM Ole Jacobsen, jeg kom til at stå ganske pænt undervejs, hvilket Ole også mente efter partiet, men der var ikke rigtigt nogen af os, der vidste, hvad jeg havde lavet galt. I sjette runde spillede jeg et af de sjoveste partier jeg har spillet i år mod IM Karsten Rasmussen:

Karsten Rasmussen - Carsten Bank Friis

I sidste runde bød det på min onde ånd IM Steffen Pedersen, Steffen fik en lille fordel, men min stilling var god nok, men til sidst brød jeg sammen, bagefter fandt vi ud af, at jeg i det træk min stilling bryder sammen kunne have lavet et træk, hvorefter det havde været mig, der havde fordel.
De 3 point rakte til en placering omkring nr. 20 i det 32 mands store felt, absolut ikke som sidste år, men da jeg vist ikke mødte nogle, der havde mindre i rating end mig selv, så ville det – hvis rated – have givet en pæn portion rating!

I undergruppen havde vi en enkelt deltager med, nemlig Jens Rasmussen, der endte med 3½ i det 14 mands store felt, det udløste præmie i hans ratinggruppe.

Top

Om regler

af Robert Vollertsen


 Efter fem timer og fyrre minutters spil - som rigtignok havde flere ligheder med Holyfield vs. Tyson end Karpov mod Kasparov - nåede vi frem til følgende situation: Peter G. havde tårn, springer og tyve minutter mod mit tårn samt næsten et minut. På grund af tidnød krævede jeg remis, men siden turneringslederen var gået (!), manglede vi jo ligesom en uafhængig dommer. Peter spillede videre (Af en eller anden mærkelig grund glemte han dog hele tiden at trykke på uret. Meget fair spillet!), men tog så til sidst den halve.
Men hvad nu, hvis han havde været svin og vundet på tid? Jamen, det havde heller ikke hjulpet ham, fordi jeg ifølge §10 I FIDEs regler for skak (1. juli 1997) krævede remis i en stilling, som ikke kan vindes på normal vis og turneringslederen har mulighed for at dømme partiet remis, selv efter at vingen er faldet.
 Top

Fynsmesterskabet


Efter 6 runder af Fynsmesterskabet er det en realitet, at Carsten Bank Friis ikke kan hentes, da scoren er 6 af 6, og nærmeste konkurrent har sat 1½ points til. Sidste rundes opgør er mod Kim Skaanning, og vindes det overgås den forventede score med ½ point, og så er der også et kandidatresultat. Mere om FM i næste Læsehest!
Top

Ungdoms-VM


Thomine Hansen har været til ungdoms verdensmesterskaberne i Spanien, hvor hun klarede sig ganske pænt, vi håber, at hun får lavet et referat til næste klubblad – det er jo ikke hver dag, at vi har spillere med til VM!!
Top

Årsskifteturnering

For første gang indbyder Læseforeningens Skakklub til koordineret Årsskifteturnering!

Spillested: Bolbro Brugerhus, Stadionvej, 5200 Odense V

Spilledag: Tirsdagene 1-8-15. december og 5-12-26. januar og 2. februar
Første runde kolliderer med holdturneringen, men her kan vi finde ud af at få partiet afviklet på andet tidspunkt – helst inden 2. runde!

Spilletid: Alle dage 19.00 til 00.00

Turneringsform: En stor gruppe efter Nordisk system.
Nordisk system foregår på den måde, at man opdeler deltagerne i 2 grupper – de højestratede / de lavestratede, i første runde spiller så nr. 1 i den øverste gruppe mod nr. 1 i gruppe 2 etc. I de følgende runder er det spillere med samme antal point, der mødes på samme vis.
Spørg, hvis i vil vide mere!!!

Betænkningstid: 40 træk i 2 timer derefter ½ time + opsparet tid til resten af partiet.

Indskud: Seniorer 50,-

Præmier: Hele indskuddet – EMT-afgift

Rygning: Der forefindes et lille rygelokale

Tilmeldingsfrist: Senest 25. november 1998

Tilmelding til: Carsten Bank Friis eller Robert Vollertsen

Eller skriv dig på listen i klubben SENEST 24. november!!

Top


Tilbage til Læsehesten