Læseforeningens Skakklub
 
1. Division, 3. runde, LF1 ude mod Silkeborg
Af Jørn Moestrup, 8. december 2009

 

Matchen Silkeborg – L.F.

Søndag 6.12.09

Så var heldet endelig på vores side, det har det virkelig ikke været hidtil, med en alt for lille gevinst mod Skødstrup og en match mod Esbjerg, vi ikke behøvede at tabe. Resultatet, en sejr på 5,5-2,5 – man skulle tro, det sikrede mod nedrykning, men husker man, hvordan det gik sidste år for Furesøen, er ingenting sikkert. Det ser dog godt ud.

Vi havde to afbud, Jannick på grund af forpligtigelser andetsteds og Christian, der fik influenza og måtte sige fra i sidste øjeblik. Reserverne klarede sig imidlertid strålende, med en sejr og en remis, og Johnny på bræt 8 var den der først blev færdig. Med sort i en London-opstilling (d4 og Lf4), fik han udlignet og modtog fornuftigvis modstanderens remistilbud i en helt lige stilling med ret få brikker tilbage – fint. Næste remis var min på bræt 6. Jeg havde et vist initiativ med sort i en lukket sicilianer, men efter en uges arbejde i udlandet, med hjemkomst lørdag aften og udtalt træthed var jeg en smule bekymret over, om jeg nu igen skulle lave en astronomisk dumhed som mod Skødstrup; så jeg modtog remistilbuddet. Jeg gik en tur i parken langs med søen, og da jeg kom tilbage lidt senere var både bræt 1 og 2 endt remis – i begge tilfælde, efter de impliceredes eget udsagn, til almindelig tilfredshed – det handlede om ikke at tabe. Carstens modstander var Per Knudsen, der har 2332 i rating.

Så stod det 2-2, og resten så ud til at kunne blive til hvad som helst.

Egentlig syntes jeg at Pers på bræt 3 så mest lovende ud – hvid mod en gammel kending, Michael Sørensen, men de blev også enige om remis, så det var stadig lige. - Så vandt Morten på bræt 4 et smukt parti med sort mod Torben Bødskov Andersen, et skinoffer på d4 puttede en bonde i kassen, og efter diverse afbytninger var slutspillet håbløst for hvid. - Renés modstander havde med sort et vist initiativ, men overspillede sin stilling, og en springer på Renés territorium, der skulle have været en trussel, gik i stedet for tabt, og sort havde i realiteten ingen kompensation for den. Han forsøgte sig med lidt angreb, men René forsvarede sig godt, og det endte med at modstanderen opgav, lige før han havde mistet sin dronning og sandsynligvis også var blevet sat mat! Det var meget koldblodigt af René. –

Så var der Peters utrolige parti. Han fik fordel i åbningen med en ødelagt rokade for modstanderen, der på bræt 5 havde sort. Så spillede Peter imidlertid et træk, b2-b3, der efter Df6 så ud til at koste hat, stok og briller. Enten slag på f2 (der var en løber på c5) eller et gratis tårn. Efter en halv times spekulationer valgte Peter at give tårnet, og dronningen blev så til gengæld lukket inde og kom ikke ud, før det var for sent! Skakprogrammet gav vist modstanderen noget i retning af plus 7, men minsandten om ikke Peter pø om pø fik rettet op på tingene, fik en del modspil mod modstanderens indelukkede konge, og da den kom ud, var der stadig chancer for hvid. Modstanderen afslog ikke mindre end to remistilbud, det ene med 20 minutter og 17 træk tilbage, det andet med tre minutter og stadig en del træk tilbage – at afslå det sidste var rent harakiri, og sort overskred da også, men da var stillingen helt håbløs, Peter kunne endda have sat mat, men det der skete i stedet var rigeligt til at sikre hele pointet, og Peter havde heller ikke mange sekunder tilbage! Fremragende præstation (bortset fra b2-b3), og Peter og Morten er nu topscorere ned 2,5 af 3.

Et stort lettelsens suk!