Læseforeningens Skakklub
 
Nr. Aaby 2 - Læseforeningen 3
Af Claus Børsen

 

Samtidig med, at Nr. Åbys førstehold var på besøg i Bolbro Brugerhus, skulle vort tredjehold dyste på udebane imod Nr. Åbys andethold. Da Middelfarts hold i sidste runde ikke kunne stille hold og som følge deraf var blevet dømt som taber med cifrene 8 – 0 og risikerede udelukkelse ved en gentagelse, var vort tredjehold trods en storsejr i sidste runde på ny i nedrykningsfare. Ifølge formand Jørn Moestrup skulle vi derfor gerne have mindst 2½ points med hjem fra det vestfynske for ikke at skabe unødig spænding i de sidste afgørende runder.

                      Starten på matchen var alt andet end opløftende, set med LF-briller. Såvel Dan Wulff som Jens Skjoldborg tabte lynhurtigt. Ikke mindst var det en sort dag for sidstnævnte, der blev totalt snydt i åbningen og egentlig slap billigt med kun at være en officer bagud. På de sidste to brætter så det heller ikke for godt ud, om end vor kasserer Jens Peter kom ganske fornuftigt ud af åbningsfasen. På de øvrige brætter var stillingen stort set lige, om end Brian Kristiansen på førstebrættet var kommet en bonde foran; men med to tårne og en løber til hver + et antal bønder var det svært at se gevinsten.

                      På bræt 6, som var betroet holdlederen, var stillingen som nævnt lige, indtil modstanderen pludselig fik fejlplaceret sin dronning på en bunden linje. Dette muliggjorde en tårnafbytning, fulgt af et dronningeoffer, og så var der ikke mere at spille om i det parti. Kort efter denne LF-gevinst fulgte de ventede tabspartier på bræt 7 og 8, og stillingen var nu 4-1 til værterne.

Det var stadig uklart, hvor de nødvendige 1½ point mere til Læseforeningen skulle komme fra.

                      Peter Frank havde ganske vist vundet to bønder; men med kun dronninger derudover var det overvejende sandsynligt, at Nr. Åby-manden ville fremtvinge evig skak. Han prøvede også ihærdigt i starten; men efter et par unøjagtigheder og til sidst en større, der gav Peter mulighed for dronningeafbytning var sagen klar. På bræt to havde Jakob Jensen en lige, men ret passiv stilling, da hans modstander overvurderede sine angrebschancer. I stedet fik Jakob en stadig stærkere stilling, som da modstanderens sidste fidus var afværget, udmøntedes i et fortjent point.

                      Næsten samtidig sluttede partiet på førstebrættet med endnu en LF-gevinst efter en helt igennem fornem positionsforståelse af Brian. Facit: 4 – 4, hvilket Læseforeningen – trods de omtalte svipsere - bestemt kan være tilfreds med.

En partislutning fra matchen, Marie Høi Lauridsen - Claus Børsen:
Her spillede Marie 32. De2??, hvorpå Claus straks svarede 32.- Txd4 33. Txd4, Dxd4. Hermed var Claus et tårn oppe.

Nr. Aaby 2

Læseforeningen 3

4-4

Uffe Høi Lauridsen Brian E. Kristiansen

0-1

Benny Sørensen Jakob Jensen

0-1

Niels Bommersholdt Jens Skjoldborg

1-0

Casper Larsen Dan Wulff Kristensen

1-0

Bendt Christiansen Peter Frank Jørgensen

0-1

Marie Høi Lauridsen Claus Børsen

0-1

Buster Ådahl Damsted Nielsen Villy Nielsen

1-0

John Dahlberg Jens Peter Møller

1-0

Stilling efter 5 runder :

1. Næsby                    28 + 8 MP
2. Nr. Aaby 2              21 + 7 MP
3. Læseforeningen 3     20½ + 5 MP
4. Søndersø                 20 + 6 MP
5. Assens                     20 + 5 MP
6. Højfyn                     19½ + 4 MP
7. Middelfart                16½ + 5 MP
8. Gelsted 1                 14½ + 0 MP

MP står for matchpoints, 2 for sejr, 1 for uafgjort og 0 for nederlag.