Læseforeningens Skakklub
 
Middelfart - Læseforeningen 3
Af Jørn Moestrup og Claus Børsen

 

Serie 1, kreds 2: Middelfart - Læsefprenngen: 3½-4½

Minsandten om det ikke lykkedes: Serie 1 holdet vandt mod storfavoritten Middelfart, rækkens sandsynlige nummer 2 efter Indslev !  Det blev enormt spændende, og man må nok sige, at denne gang var heldet med os. Christian Winther fik en officer i 11.træk, og selv om det tog tid at realisere fordelen, var der aldrig tvivl om resultatet: 1-0. Et andet parti, som blev en kort fornøjelse, var Dan Wulffs - han har ellers scoret pænt på det sidste, men denne aften gik det modsat: 1-1. Så gik lyset ud for en stund, og en overgang så det faktisk ud til, at vi ville blive klart distancerede. På brædt et og to måtte vi aflevere hele pointet, Cappelen mistede en bonde mod den tidligere FSU formand Brian Kristiansen, og slutspillet kunne ikke holdes. På 1.brædt havde vi heldigvis fået Brian Kristiansen med igen, og selv om han efter sygdom i efteråret ikke havde spillet meget, så gik han først ned efter lang og hård kamp - der er ingen tvivl om, at en del af forklaringen på det gode holdresultat ligger i Brians tilstedevær, som gav de øvrige lidt lettere modstandere. Nedzad Barlovs parti var også en overgang klart i underkanten med en bonde mindre, men i et tårnslutspil lykkedes det Nedzad gennem aggressivt spil at få udlignet, Så stod det 3½-1½. I to partier, Skjoldborgs og Peter Franks, viste der sig dog efterhånden en tydelig fordel, og den blev sandelig realiseret, selvom de begge holdt tilskuerne på pinebænken et stykke tid. Ikke mindst Peter Franks parti var uhyre dramatisk med kongeangreb både fra hvid og sort, men med de hvide brikker holdt Peter tungen lige i munden, og så havde vi udlignet. Så skete katastrofen. Børsens parti var efterhånden blevet udlignet, efter at Claus havde været under et vist pres i nogen tid, men i sidste træk før tidkontrollen forærede han pludselig to bønder væk, og så regnede vi med, at det alligevel ikke blev uafgjort - i sig selv et fint resultat. Men Børsen er en mand med store ressourcer, når han bliver trængt. Når nøden er størst er (selv)hjælpen nærmest ! Der var visse taktiske muligheder i stillingen, og dem var Claus bedre til at håndtere end sin modstander. Først stjal han en bonde, og så manglede der kun en little niggerboy. Et par træk senere kom pludselig et ondsindet tårn farende ude fra siden og truede dronningen, og bag den stod kongen - chok ! Modstanderen var knust og gav op - vi havde vundet ! Det var et fremragende resultat, og der er al mulig grund til at takke holdet for en fin indsats, og ikke mindst de to "reserver", Brian og Skjoldborg, som vi gerne skulle have fornøjelse af igen - i det mindste en gang imellem ! Får vi bare et nogenlunde pænt resultat i sidste runde om tre uger mod Søndersø, så placerer holdet sig i midtergruppen som nummer 4 eller 5, og det er udmærket -  En glimrende og meget underholdene aften, som Peter Grau og jeg havde megen fornøjelse af at være tilskuere til.

Jørn Moestrup

Claus´ referat:

Holdkampen mod Middelfart

Uventet sejr til tredjeholdet

Efter i femte runde noget skuffende at have tabt til Assens skulle LF`s tredjehold i næstsidste runde en tur til Vestfyn for at møde Middelfart, en match, der var imødeset med vise bange anelser. Læseforeningen lå inden kampen kun 2½ pts. over nr. næstsidst, og da samtidig såvel dagens modstander som Søndersø, der står på menuen i sidste runde, hører til rækkens bedste hold, var nedrykningsspøgelset ikke langt væk.

Efter et par timers spil var stillingen 1-1. Christian Winther følte sig utvivlsomt på hjemmebane i Middelfart, og allerede i åbningen fik han snydt modstanderen for en officer ved en afbytning, og selv om der blev kæmpet en rum tid endnu, var resultatet givet. Desværre fejlberegnede den ellers formstærke Dan nogle kombinationer, der kostede tårnene, og selv om Dan kunne svare igen med en umiddelbar mattrussel, lykkedes det modstanderen at parere, og så var der heller ikke mere at spille om her.

På de øvrige brætter havde Peter Frank fået oparbejdet et faretruende tryk mod modstanderens kongefløj, og selv om han også skulle tage sig i agt for sit eget forsvar, var stillingen så absolut lovende. Det samme kunne man ikke sige om Niels Henrik og Nedzad, der begge var nede med en bonde. Jens Skjoldborg stod positionelt godt, mens Brian – tilbage igen efter en længere pause – stod solidt, om end lidt trykket.

Efter yderligere et par timers spil havde Nedzad – lidt heldigt efter svagt slutspil af modstanderen – fået remis, mens Niels Henrik og Brian begge tabte. Frank vandt fortjent, og også Skjoldborg fik omsider vredet en gevinst ud af stillingen: En halv time inde i den forlængede tid var stillingen 3½ - 3½, og kun et parti manglede, nemlig undertegnede holdleders.

Claus` parti lignede længe en sandsynlig remis; men kort før tidskontrollen ved de 40 træk overså Claus først, at han kunne vinde en bonde, og i tidnøden måtte han aflevere begge bønder på dronningefløjen. I ekstratiden var der dog stadig tid til et par fiduser, bl.a. lykkedes det at udnytte en binding til et tårnoffer, som dog ikke blev modtaget. Med ganske få minutter tilbage på uret for begge parter lykkedes storfuserens kendte fidus med at stirre intenst på uret og nogle bønder på dronningefløjen. Modstanderen forstærkede stillingen her med et løbertræk, men overså, at den reelle trussel var 55.Tf3!, som fangede dronningen. Sorts eneste regulære fejl i partiet indbragte Læseforeningen et kærkomment ekstra point til de omkringstående Læsedrenges udelte tilfredshed.

Slutresultatet : 4½ - 3½ til os.

Claus

Middelfart

Læseforeningen 3

3½-4½

Erling N. Hansen Brian E. Kristiansen

1-0

Brian Lorenzen Niels Henrik Cappelen

1-0

Tommy Lykkegaard Claus Børsen

0-1

Poul Andersen Jens Skjoldborg

0-1

Jacob Kloch Nedzad Barlov

½-½

André Skovrind Christian Winther

0-1

Eigil Knudsen Peter Frank Jørgensen

0-1

Renny Stæhr Carlsen Dan Wulff Kristensen

1-0