Læseforeningens Skakklub
 
Læseforeningen 1 - Nordre 1
Af Jørn Moestrup

 

Søndag den 4.marts var vores divisionshold ude i en enormt spændende hjemmekamp mod rækkens favorit til at rykke op i skakligaen, Aarhus Nordres førstehold.

Den første times tid så det rigtig godt ud, og Carsten og Nina tog en hastig remis - der er, med god grund, respekt om bræt 1 i Læseforeningen !

Så kom et overraskende resultat, syntes de fleste tilskuere: Robert havde forvildet sig ind i en klassisk variant i slavisk, som hans hvide modstander, den særdeles kamplystne Jan Christensen (rating: 2220) havde spillet for en snes år siden, men stadig huskede. Robert havde aldrig spillet den før, og det handler om en variant med to bondeofre, to kvalitets- og et officersoffer, hvor sort hele tiden kun har et træk at gøre, ellers falder han i afgrunden. Robert valgte alle de rigtige træk, og til sidst tilbød hans modstander remis i en uklar stilling, hvor trykket var taget af uden at være helt væk. Det var en af dagens mest imponerende resultater, fordi det bestemt ikke var let at finde den remisvej.

Jannick havde en mindre fordel med hvid, men mente ikke, den var ret stor og tilbød remis: omgående modtaget. Så var tre remiser i hus, og det var jo ikke så galt, som der står hos H.C. Andersen.

Men det blev desværre ikke ved. Godt nok fik Torben med sort vores fjerde remis, og det var en positiv overraskelse for nogle blandt tilskuerne, der mente at Torben var i livsfare - men man havde nok undervurderet hans forsvarsmuligheder. Men, men... Morten og Per, der begge havde stået udmærket i åbningen gik hurtigt ned, Morten efter et hasarderet kongeangreb, hvor han afleverede to bønder for absolut nothing, og så sænkede natten sig hurtigt. Den ellers så sikre Per, der indledningsvis var kommet til at stå rigtig pænt med hvid - i en noget uortodoks variant af hollandsk - blev pludselig udsat for et voldsomt kongeangreb, som han ikke fandt det bedste imod, og så gik solen også ned her. Det samme med René, der ellers havde hvid mod Najdorf-varianten i siciliansk, som han kender særdeles godt, men der kom ikke rigtig gang i tingene, sort fik modspil i centrum, og et hasarderet hvidt officersoffer til sidst afgjorde sagen. Så stod det 2-5, og vi havde på fire hvide brætter fået er halvt point.

Peter reddede dagen for os. Han har udviklet sig til en virkelig specialist i modtaget dronningegambit - også denne gang fik han omgående udlignet og ret hurtigt gik initiativet over til sort. Med to løbere og dronningen rettet mod hvids kongefløj, med to springere som supplerende angrebsvåben og et tårn rede i d-linien, var der langt større fare på færde, end hvid og tilskuerne - herunder mig selv - havde fattet. En dristig afvikling, med en tilsyneladende fejl, der tillod hvid at slå på h7 med løberen uden at sort kunne slå igen - var en dødsfælde, som hvid gik i med samlede ben - for to træk senere at opgive. Det var utrolig flot spillet af Peter - en virkelig lækkerbisken !

Altså 3-5: et udmærket resultat mod rækkens bedste hold - men med al respekt for Nordre, så vil de være helt chanceløse i Skakligaen.

Overraskende nok vandt den hidtidige indehaver af jumbopladsen, Skolernes andethold, stort over Silkeborg, så vi SKAL have tre points mod dem i sidste runde, ellers ryger vi ned. Ribe er nærmest sikker på nedrykning - de har det andet tophold, Aarhus, i sidste runde og kan næppe samle mere end 2½-3 points sammen

Jørn Moestrup

Læseforeningen 1

Nordre 1

3-5

Carsten Bank Krøldrup Friis Nina Høiberg

½-½

Morten Topholm Rud Tom Petri Petersen

0-1

Torben Østergreen-Johansen Martin Bækgaard

½-½

Per Stentebjerg-Hansen Johnni Veng

0-1

Robert Vollertsen Jan Schleicher Christensen

½-½

René Rauer Hansen Igor Teplyi

0-1

Peter Christian Grau Per Hansen

1-0

Jannick Benneth Skow Niels Danstrup

½-½

Stilling i 1. Division gruppe 2 efter 6 runder :

1. Nordre 1                 32½ + 12 MP
2. Århus 2                   31½ + 8 MP
3. SK 1968 2              26½ + 7 MP
4. Silkeborg                 24 + 7 MP
5. Læseforeningen 1     21 + 3 MP
6. Viby                        20 + 3 MP
7. Ribe                        18½ + 5 MP
8. Skolerne 2               18 + 3 MP

MP står for matchpoints, 2 for sejr, 1 for uafgjort og 0 for nederlag.