Læseforeningens Skakklub
 
Fynsserien, Læseforeningen 2 mod Odense 1
af Johnny Holler Johansen

 

Torsdag 7. december tog 2. holdet imod Odense Skakklubs 1. hold. Efter at FREM 2 havde ordnet Nyborg 1 med 5½-2½, var der med en forventet storsejr en 1. plads i vente (den forventede score sagde det i hvert fald). Men denne store sejr var holdet ikke på noget tidspunkt i nærheden af. Kampen sluttede 4-4.

På 1. brættet spillede Moestrup sort mod Kristoffer Werming. De spillede en åben sicilianer, hvor Kristoffer på tvivlsom vis stødte frem med g-bonden. Moestrups modstød i centrum (d6-d5-d4) gav ham den bedre stilling.








Dette er efter 26. e5. Efter 26.- Da3! vandt Moestrup en kvalitet og trods de hvide chancer på kongefløjen 10 træk senere også partiet.

På 2. brættet stod Jørgen med hvid længe dårligt (Moestrup regnede med, at Jørgen havde tabt), men fik narret Uffe til sidst. Uffe måtte indse, at han ville gå mat.

På 3. brættet spillede Erik med sort aktivt fra start mod Knud Aage. Odense-spilleren kom dog til at stå bedre og bedre og vandt også partiet.

På 4. brættet var Johnny med hvid oppe imod Søren Asger. Det blev skarpt spil i en modtaget Dronninggambit. Søren lavede i åbningsfasen eller i starten af midtspillet en tvivlsom manøvre med dronningen. Dette gav ham dronningafbytning, men også det dårligere slutspil. Problemet for sort var hans dårlige løber mod den gode springer. Det hele blev afsluttet kort efter nedenstående stilling.








Stillingen er efter 44.- Lf5. Der blev spillet 45. Sf8+, Kg8 46. h7+, Kg7 47. h8D+, Kxh8 48. Kf6. Hvid pillede alle de sorte bønder og vandt derefter let med de to merbønder.

På 5. brættet var Allan med sort i aktion mod go-spilleren John Madsen. I Nimzoindisk var spillet lige indtil 21. træk, hvor Allan fejlede i denne stilling :








Allan spillede 21.- Dc7? og der fulgte 22. cxd5, Lxd5 23. Lh7+, Kh8 24. Txd5, f5 25. Txd6, Dxd6 26. Lxf5. Hvid kom på denne måde foran materielt og vandt da også senere partiet.

På 6. brættet havde Kurt hvid mod Ingred. Han overså i en lige stilling et kvalitetstab med trækket 17. b4. Men herefter spillede Ingred lidt for skødesløst med dronningen, hvorved Kurt fik modspil. Der blev taget remis i denne stilling :








Kurt har spillet 26. Dg6 og umiddelbart ser 26.- e5 fulgt af Df5 godt ud for sort. Men i dette tilfælde har Kurt 27. Se6, så remis er nok i orden.

På 7. brættet havde Grauslund fornøjelsen af de sorte brikker mod Cipriano. I et symmetrisk spillet parti kom Grauslund efter 17 træk en bonde ned. Han fik dog stablet et modspil på benene med b7-b5-b4. Samtidig havde Cipriano spil på den anden side af brættet, hvor merbonden på e6 hjalp til. Det hele ebbede ud i remis i dette tårnslutspil efter 50 træk :








På 8. brættet spillede Jens Rasmussen hvid mod Jerry Rosenberg, der var med som reserve. Der var ikke sket det store i partiet indtil nedenstående stilling, hvor Jens efter partiet mente, at det spillede 19. e5 var tvivlsomt.








Det var fordi der efter 19.- d5 og senere f7-f6 kom en svækkelse af d4-bonden og diagonalen a1-h8. Det var dog stadig ikke afgjort i følgende stilling :








Jerry har netop spillet 33.- De5. Her spillede Jens 34. f4?, exf3 e.p. 35. Dxe5, f2+ 36. Kf1, fxe1D+ 37. Kxe1, Lxe5 og tabte derved en officer. Men Jens spillede videre til den bitre ende og selv om han blev sidst færdig stod partiet ikke til at redde.

Som det fremgår af ovenstående, kunne vi let have tabt kampen 6-2!

Læseforeningen 2

Odense 1

4-4

Jørn Moestrup Kristoffer Werming Pedersen

1-0

Jørgen Lynggaard Lars Uffe Petersen

1-0

Erik Mathiesen Knud Aage Rasmussen

0-1

Johnny Holler Johansen Søren Asger Pedersen

1-0

Allan Drost John G. Madsen

0-1

Kurt Ploug Ingred Fløe Pedersen

½-½

Jakob Grauslund Cipriano Sande Caceres

½-½

Jens Rasmussen Jerry Rosenberg

0-1