Læseforeningens Skakklub

Læsehesten nr. 2 - 2003:
1. maj 2003

Læsehesten - Aktivitetskalender - Forsiden
Generalforsamling - Nyt fra bestyrelsen - Holdturneringen - Årsskifteturneringen - Klubmesterskabet - Kerteminde EMT - Pokalsemifinalen -

Simultanskak på Marstal Skole - Stormatchen  - Ribe EMT


Generalforsamling

Hermed indbyder Bestyrelsen rettidig til den ordinære generalforsamling den 12. juni 2003, klokken 19:00.

Der gøres opmærksom på, at forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 14 dage før generalforsamlingens afholdelse.

Dagsorden.:
1. Valg af dirigent.
2. Formandens beretning.
3. Forelæggelse af regnskabet til godkendelse og af næste års budget.
4. Behandling af eventuelt indkomne forslag.
5. Fastsættelse af kontingent.
6. Valg af:
a. Formand og materialeansvarlig
b. Søren ophører som kasserer. Der skal vælges en ny.
c. Robert ophører som sekretær. Der skal vælges en ny.
d. 2 bestyrelsessuppleanter.
e. 2 revisorer.
f. 1 revisorsuppleant
7. Eventuelt.

Dagsordenen kan suppleres med punkter om emner, som efter bestyrelsens skøn eller efter ønske fra en forslagsstiller kræver en speciel behandling.


Nyt fra bestyrelsen
Af Robert Vollertsen

Bestyrelsesmøde den 18.03.2003

Tilstede: hele bestyrelsen

1. Referatet fra sidste møde blev godkendt.

2. Træningsmuligheder:
Juniortræning holder en pause i foråret, men vender tilbage i efteråret. Robert vil undersøge muligheden for, at voksene også kan deltage i undervisningen.

3. Indskud og præmier:
Indskudet til klubturneringen er blevet forhøjet til 100 kroner for at have råd til nogle gode (bog-) præmier. Successen af dette tiltag vil blive evalueret senere.

4. Stormatchen:
Der vil blive ringet rundt til medlemmerne for at sikre så højt et deltagerantal som mulig.

5. Ny bestyrelse til sommer:
Søren, Robert og Palle har meddelt, at de ønsker at stoppe som bestyrelsesmedlemmer til sommer. Umiddelbart ser det svært ud at finde interesserede afløsere blandt klubbens medlemmer.

6. Fusion med Frem?!
Der blev foreslået at undersøge muligheden for en fusion med Frem Skakklub, da begge klubber har nogle mærkbare problemer, som eventuelt kunne løses på denne måde. Bestyrelsen blev enig om, at en sammenlægning af de to klubber under alle omstændigheder vil kræve en bred tilslutning fra medlem-mernes side. Muligheden vil blive undersøgt og forelagt til general-forsamlingen.

7. Klubturneringen:
Der vil i år kun være én basisgruppe. Den spilles som en sveitser. De to bedstplacerede vil rykke op i den øverste gruppe. Mestergruppen består som sædvanlig af ti deltagere. Nummer et til fire kvalificerer sig til næste mestergruppe. Ni og ti rykker ned i Basisgruppen.

8. Et foredrag med Peter Heine Nielsen kunne være en glimrende optakt til stormatchen næste år.

9. Den nye daglige leder, Lene K., har bedt klubben om at sætte kopper og tallerkener i opvaskmaskinen, hvis kantinen benyttes efter klokken ni.
 


Holdturneringen
Førsteholdet
Læseforeningen 1 - Aalborg 1
af Carsten Bank Friis
6. runde bød på opgøret mod Aalborg, der ved sæsonstarten var det nok mest oplagte bud på oprykkerne til 1. divisio, men de har skuffet en del, og faktisk lå vi 1 point foran dem inden vores indbyrdes møde! Men alligevel var det med lidt bange anelser, at vi bænkede os til kampen mod Aalborg, de har en forrygende top med IM Nicolai Vesterbæk Pedersen, der scorede GM-norm ved OL. Desuden havde vi afbud fra både Torben og Morten.
Det skulle nu vise sig, at vi ikke var ene om afbud, da Aalborg havde afbud fra deres normale 4. mand.
Ret hurtigt så det fornuftigt ud rundt omkring, lad os tage matchen bræt for bræt:
På bræt 1 var Carsten stadig levende, selvom Nicolai absolut havde initiativet. Men stille og roligt blev der byttet mere og mere af, og da stillingen var rimelig lukket, så begyndte der at være (meget) lidt tro på Carsten. Nicolai forsøgte meget aktivt at finde en gevinstvarriant, men så slog Carsten pludselig kontra, dette gav Nicolai en rimelig farlig fribonde, men til gengæld var Nicolais konge rimeligt afklædt. Da Nicolai så spillede forkert, så var det lige ved, at Carsten havde chancen, men i aller sidste øjeblik trak Nicolai i nødbremsen og tilbød remis, og her må det jo indrømmes, at Carsten var noget pivet, da han tog imod remistilbudet, da der absolut var gevinstchancer, men fulgte man Nicolais partier ved OL, så ved man, at han altid er lynende farlig.
Per stod hurtigt ganske fornuftigt. Men så fandt Lars et smart officersoffer, der virkelig fik Per i problemer, Per mistede 2 bønder, han kunne nok have nøjes med at miste en, men uanset hvad, så ville stillingen være tabt.
Michael ofrede meget hurtigt en officer i et yderst giftigt parti. Undervejs så det ud til at være helt korrekt, og det endte da også med at Michael fik tårn og 3 bønder for 2 lette, og 2 af bønderne var endda forbundne fribønder. Michael fik stille og roligt udbygget sin fordel, fik de 2 lette for et tårn, så det så ualmindeligt godt ud, men så undervurderede Michael modstanderens chancer og gik nærmest selvmat, et ærgerligt pointtab - efter et ellers meget fint parti.

Michael har kommenteret partiet:

Ildar Salakhutdinov - Michael D F Sørensen

Roberts parti kunne vi andre ikke rigtigt finde ud af, men efterfølgende fortalte han, at han havde hovedidéen med hjemmefra. Det blev da også det bedste helstøbte parti, set med vores øjne!

Robert har kommenteret partiet:

Robert Vollertsen - Torben Hjort

Moestrup stod stort set lige ret længe, men afbytningerne gav faktisk Jørn en mulig gevinststilling, men det er tit svært at omstille sig fra at have været presset, til at spille på gevinst, så Jørn tilbød remis, hvilket blev modtaget.
Martin fik ikke noget ud af de hvide brikker i åbningen. Så så jeg i lang tid ikke rigtigt hvad der foregår, men undervejs havde Martin tabt/ofret en bonde, han fik den tilbage, men samtidig kom hans konge ind i alvorlige problemer, og det overlevede den ikke.
Jannick var presset gennem stort set hele partiet, men han blev ved med at holde hovedet koldt, bortset fra lige en enkelt gang, hvor det så ud til, at nu var han ved at være ud over problemerne, så havde Bjarne desværre et tårnoffer, der ville have givet 2 bønder, hvis det blev modtaget - så det blev det ikke, men nu skulle Jannick så til at forsvare sig igen, men nu var det med en bonde for lidt, men det lykkedes ham faktisk at holde slutspillet - flot kæmpet.
Mads kom hurtigt langt foran på klokken, og stillingen var lige noget for ham, selv om der ikke rigtigt var noget særligt, men stille og roligt lykkedes det alligevel ofr Mads at overspille modstanderen og vinde partiet.

Enkeltresultater

Selvfølgelig er det efterfølgende lidt ærgerligt, at vi ikke vandt kampen, men ellers må resultatet siges at være meget fornemt.


Læseforeningen 1 - Jetsmark
af Robert Vollertsen
Jens bad mig forleden om at skrive referatet fra kampen mod Sydøstfyn. Han var fordybet i sit eget parti og "så ingenting." Jeg svarede, at det vel nok galt hele holdet, eftersom resultat var et nederlag på 1-7. Som man råber, får man svar!

Vi var rimelig glade, fordi Århus' storsejr over Sydkysten i første division sikrede vores forbliven i anden division. Kampen mod Jetsmark havde altså i og for sig ingen betydning for os. Men inden startskuddet satte vi os alligevel det mål at vinde matchen, især fordi resultatet ville være afgørende for, hvem der rykker op. Havde vi vidst, hvad der ventede os...

Carsten havde sort mod Jens Ove Fries Nielsen, som han tilmed ikke har en særlig god score imod. Jens Ove lagde da også et stort pres på Carsten i åbningen. På et tidspunkt så det ud, som om Carsten kunne vinde en officer. Men Jens Ove havde regnet meget dybt, og Carsten blev i stedet nød til at spærre sit tårn ind. I praksis manglede han altså en officer, og det sås i længden, selv om Carsten kæmpede godt.
Per havde hvid mod Allan Stig Rasmussen. Per kom godt ud af åbningen, men Allan forbedrede sin stilling stille og rolig og vandt en bonde i midtspillet. Per havde ingen kompensation; hans officerer havde nok at lave i forsvaret og det var bare et spørgsmål om tid, før Allan fandt noget afgørende.
Robert havde sort mod Stefan Christensen. Det var et meget spændende parti. Robert valgte en skarp bivariant i den Accelererede Drage og fik en god springer på d4. Men Stefan havde et lille udviklingsforspring som kompensation. Roberts stilling så meget labil ud, men hvid kunne ikke rigtig åbne stillingen på en fornuftig måde. Robert afsluttede sin udvikling, byttede en del officerer af og stod til gevinst i to træk. Men han var for bondefikseret og pludselig var det Stefan, som havde bedre kort. Heldigvis fandt Robert en feberredning i slutspillet, og så var remissen hjemme.
Jørn havde hvid mod Bjarke Jensen. Jørn stod fint efter åbningen. Men i midtspillet slog Bjarkes angreb igennem og så var der ikke så meget at spille om mere.
Martin havde sort mod Jakob Rathlev. Her var det Martin, der gik til angreb på kongefløjen. Men angrebet gik desværre i stå, og Jakob udnyttede Martins strukturelle indrømmelser. For Martin var det formentlig samtidig en meget ærgerlig afslutning på et ellers fint kapitel "Læseforeningen" med en lang rokade i de sidste tre runder. Han er jo flyttet til Århus og finder sig nok en ny klub. Men han skal da have tak for sin indsats. Den har været mere end hæderlig!
Jannick havde hvid mod Christian Grubert. Jannick havde en fin stilling og truede med at vinde en bonde. Derfor valgte Christian at gå efter en trækgentagelse. Det var vores anden remis.
Mads havde sort mod Henning Lau Rasmussen. Mads' officerer hang ikke helt sammen i midtspillet, men det gik først for alvor galt i tidnøden, hvor der røg et tårn.
René havde hvid mod Tobias Hoffmann. Ifølge Tobias brugte René for mange træk på at finde ud af, hvor den hvidfeltede løber skal stå i Nimzoindisk. Det udnyttede Tobias til at gå til angreb på kongefløjen og det slog til sidst igennem.

Enkeltresultater

Jeg er meget skuffet over resultatet, og jeg kan godt forstå, at Nørresundby heller ikke er helt tilfreds med vores score. Selvfølgelig er det hårdt at skulle undvære bræt tre, fire og fem. Men på den anden side må man også konstatere, at Jetsmark spillede fremragende skak. Heldigvis har vores nederlag på 1-7 ikke haft afgørende indflydelse: Nørresundby og Jetsmark skal spille omkamp om oprykningen.

Slutstillingen


Andetholdet

Læseforeningen 2 - Sydøstfyn 1
af Robert Vollertsen
Andetholdet var endnu en gang svækket en del på grund af afbud. Men om det har haft så stor en indflydelse på resultatet, er jeg ikke sikker på. Sydøstfyn var bare en klasse bedre. Eneste lyspunkt var Brians gevinst, som havde en lige stilling... altså lige indtil modstanderen "ofrede" et tårn.

Enkeltresultater


Søndersø 1 - Læseforeningen 2
Af Jens Rasmussen


LF 2 sagde farvel til 3.div. med maner!

Som ses overstående forlod vi 3. division med en sejr efter flg.præstationer:
Jørgen holdt stille og roligt balancen og sådan endte det med deling.
Johnny stod som en sæk kartofler undervejs, men heroisk fight og fejl af Carsten i slutspillet gav pludselig Johnny gode chancer, endte dog lige.
Erik fik comeback og var tilfreds med remis i lidt bedre stilling.
Jens spillede Samisch med de Sorte, Bo brugte en masse tid, fik op mod de fyrre træk 1 bonde, men Jens svarede igen med et smart Springertræk efterfulgt af Løberoffer der ville føre til ny Dame og Bo opgav.
Lars Bo stod presset (lige) det meste af vejen, men så røg der en bonde og Jess spillede slutspillet som det nu skal!
Kurt spillede som sædvanlig solidt og delte uden chancetagning.
Cappelen stod virkelig godt, glemte at hindre Lars's e4, mistede kvalitet kæmpede sig flot tilbage, fik kvalitet og god stilling tilbage, hvor bondeforvandling nærmede sig, men i stedet blev Lars sat mat.
Palle fik en god stilling, faldt i staver og pludselig gik det galt, fik dog ½.

Enkeltresultater

Slutkonklusion for LF 2 i 3.div. :
Først konstateres at Peter Grau blev topscorer med 3½ af 5 efterfulgt af Kurt Ploug med flotte 3 a 4 !!
Holdmæssigt set var der 3 spillere der spillede alle 7 partier og ialt sytten (17) spillere fik divisionserfaring p.gr. af masseafbud hos LF 1.
Som holdleder vil jeg sige samtlige tak for en god indsats, og når man gør status, ja så har samtlige 17 mand leveret en pæn og solid indsats!

Slutstillingen


Ny rating for divisionsspillerne
Tredjeholdet

Frem 3 - Læseforeningen 3
af Palle Halkier Jørgensen
Fynsserien
På en stjerneklar mandag aften i februar, var det mere end den bidende kulde, der gav gysninger. Rækkens prygelknabe, Frem 3, havde runden forinden på udebane ganske uventet klædt Nordvestfyn 1 af til skindet. Havde holdet fået en tiltrængt forstærkning? Var de mødt i stærkeste opstilling? Og vigtigere, stillede de i stærkeste opstilling mod os? Resultatet af kampen var afgørende for begge hold. Frem kunne med en sejr over LF3 selv afgøre deres skæbne i Fynsserien med en komfortabel sejr over OS 1 i sidste runde. Tilsvarende ville LF3 med en sejr være sikret i Fynsserien, uanset resultatet i sidste runde.
Det blev straks klart, at Frem stillede i næsten identisk opstilling som runden forinden. Der var dermed lagt op til en nervepirrende gyser. Nerverne blev ikke mindre af, at LF3 først var fuldtallig ca. 20 minutter inde i kampen.
Partierne fra bræt 1 og nedefter:
Kurt fik hurtigt en klar fordel på kongefløjen, hvilket kastede 2 bønder af sig. Herefter var det kun en formsag at sikre hele pointet.
Niels Henrik fik muligheden for at prøve kræfter med Engelsk. Niels Henrik spillede på remis, og da Erling ikke kunne fremtvinge en fordel blev der taget remis i en lige stilling.
Palle besvarede 1. e4 c5 med den lukkede variant 2. Sc3. Mads endte i ukendt territorium, hvor han spillede på den forkerte plan. Palle gav 2 lette for et tårn og en bonde, og fik godt aktivt spil.

Palle Halkier Jørgensen - Mads Unden

Mads kunne have udlignet med korrekt forsvar, men overså det afgørende træk.
Christian spillede, hans stil tro, aggressivt fra første træk. Desværre fandt Dan de rigtige træk i en svær stilling, og Christian måtte opgive efter en heroisk kamp.
Jakob endte i en afslået dronningegambit, hvor Anton fik en isoleret bonde. Jakob fik fordel i midtspillet, hvilket gav en bonde. Resten var ren slutspilsteknik. Nyd afslutningen.

Jakob Grauslund – Anton Kjeldsen

Brian spillede fransk med modsat rokade. Resulterede i angreb på begge fløje, hvor Klaus fandt den forkerte plan. Brian afviste modstanderens angreb, og hev pointet sikkert i hus.
Søren prøvede at spille Engelsk. Endte i en meget kompliceret stilling, hvor han forsøgte at spille aktivt. Modstanderen fandt den bedste fortsættelse, og Søren måtte hejse det hvide flag.
Claus spillede et solidt parti, hvor Lars pressede hårdt i starten. Claus fandt det rigtige forsvar, og kunne nemt udligne. Herefter enedes parterne om pointdeling.
LF 3 vandt dermed 5-3, hvilket betyder en sæson mere i Fynsserien. Et stort tillykke til LF 3.

Enkeltresultater

I den sidste runde blev tredjeholdets fremragende indsats i fynsserien kronet med en sejr over Tårnet:

Enkeltresultater

Slutstillingen


Fjerdeholdet
Af Jeppe Jørgensen og Robert Vollertsen

Der var topopgør i Serie 3, Kreds 2 i næstsidste runde: Tommerup-Vissenbjerg lå på førstepladsen med et halvt point forspring foran fjerdeholdet. Læsedrengene skulle altså vinde kampen for at overtage den gule førertrøje. Det gjorde de så sandelig også. Dan, Jeppe, Peter og Villy bankede deres respektive modstandere og Peter Frank kunne have gjort rent bord. Han havde en god stilling, men klokken trykkede. I tidnøden overså Peter Frank gevinsttrækket og så var det modstanderens tur til at give Peter Frank "noget at tykke" på. Det fik Peter Frank til at opgive. Pyt, nederlaget var til at tåle, når resten af holdet har givet den direkte konkurrent bøllebank.

Enkeltresultater

I sidste runde skulle fjerdeholdet forsvare føringen. Uafgjort mod Indslev 3 ville være nok til at sikre endnu en succesrig sæson. Men der blev selvfølgelig ikke spillet på resultatet. Læsedrengene prøvede at vinde. Jeppe havde for eksempel et meget lovende angreb, som ville have slået igennem. Men han besluttede sig for at spille det "sikkere" og rokerede lang. Desværre kom konge og dronning til at stå på samme diagonal og modstanderen tog imod gaven ved at gafle kongeparret med sin løber. Peter Madsen tabte desværre også. Men heldigvis er der jo tale om et hold, og de øvrige tre læsedrenge hev sejren hjem. Villy sikrede sig status som holdets ubestridte topscorer ved at vinde forholdsvis hurtig, Peter Frank fik revanche for sidste rundes ærgerlige nederlag og Dan havde fat i den lange ende efter et lidt svingende parti. Peter hentede det afgørende point efter et svingende parti.

Enkeltresultater

Slutstillingen

Tillykke til fjerdeholdet med førstepladsen!!!


Årsskifteturneringen
af Carsten Bank Friis
6. runde blev en spændende runde med en masse kampskak!
Peder Elkjær havde en fin stilling mod Gunner Andersen, Peder kunne have forhindret rokade, med fortsat godt spil, men i stedet spillede han lige lovligt passivt, og så kom Gunner ud af problemerne, og da han kort efter snød Peder for en officer, så var løbet kørt.
Jeppe fik hurtigt skovlen under Villy, der slet ikke nåede at vise sin farlighd.
Christian Winther spillede sit normale aggressive spil, men der var ikke rigtig bund i det, så pludselig havde Carsten Lindegaard vundet en sund bonde og endda fået byttet damer. MEN der er jo nok en grund til, at Christian var klar ratingfavorit, for pludselig havde han opsat en trussel, der ville koste Carsten en officer, dette gjorde Carsten så desperat, at han ofrede et tårn, men det medførte bare, at han endte med at komme bagud med et helt tårn i stedet for en kvalitet for en bonde, hvor der jo stadig ville have været ok chancer.
Børsen fik lokket John ud i en vild prøjser, men efterhånden lykkedes det for John at komme ud over alle trusler, så Claus til sidst sad tilbage med en ringere bondestilling, hvor John endda havde løbreparret, od det holdt absolut ikke i længden.
Palle stod hurtigt meget aktivt, ofrede en bonde, men gik derefter stille og roligt i stå, Karl Åge fik så byttet en masse tunge klodser af, og i det efterfølgende slutspil blev Palle ikke ofret mange chancer.
Peter Kinggaard og Theis stod længe ret lige, men så begyndte Theis stille og roligt at presse Peter til at lave små svækkelser, efterhånden røg der så en bonde og så... Pænt spillet af Theis.
Jens var for stor en mundfuld for Peter Frank, stille og roligt kom Jens til at stå bedre og bedre indtil der begyndte at blive indkasseret materiale og til sidst et helt point.
Robert lagde ud med fuld kraft mod Kurt, først blev der ofret en bonde, ret kort tid efter blev der ofret på f7, dette offer turde Kurt meget forståeligt ikke modtage, men det var en flot måde han undveg offeret på. I det følgende var det rimeligt begrænset, hvad Robert fik ud af det, men som det jo ofte er set, så snyder favoritten, og det skete også her, da Robert pludselig havde et skinoffer, der kostede Kurt en bonde, og da der senere røg endnu en bonde, så var der nok ikke mange, der ville sætte deres pendge på Kurt, men da der var uligefarvede løbere, så er der jo altid chancer, og det lykkedes da også for Kurt at score et halvt point. Ikke helt fortjent, men sådan er skak jo!
Uffe spillede hårdt på mod René, der forsvarede sig ganske roligt. Partiet blev lidt op og ned, det lykkedes på et tidspunkt Uffe at vinde en kvalitet, men heldigvis for René, så havde han en ubehagelig fribonde, denne viste sig da også at sikre remisen, selv om det var tæt på, at Renés officerer var for langt væk fra Uffes bønder på den anden fløj.
Torben viste sin store spillestyrke ved stille og roligt at presse Moestrup tilbage på banen, med enkle små træk kom Torben stille og rloigt til at stå bedre, medens Moestrup blot kunne håbe på at holde sammen på stillingen. Torben var tæt på at lykkes med sit spil, men så havde Moestrup en taktisk vending, der sikrede remisen!
Carsten spillede moderne skak mod Jannick - altså efter princippet med at bondestilling, det tager man ikke for tungt! Det kom øjensynligt helt bag på Jannick, der positionelt spillede helt forkert. Carsten vandt en bonde og fortsatte presset. Mest skæbnesvangert blev det for Jannick, at hans konge blev låst fast, og dermed besværliggjorde udviklingen katastrofalt. Bortset fra et enkelt tidspunkt midt i partiet spillede Carsten kompromisløst hårdt, og det endte da også med, at Jannick måtte opgive.

7. runde gav et noget uventet topopgør, da kampen om at vinde turneringen stod mellem Jakob Grauslund - der var kommet op efter et par udsatte partier, herunder remis mod Jørn Moestrup! - og Carsten Bank Friis.
Lad os se partiet:

Jakob Grauslund - Carsten Bank Friis

Flot spillet af Jakob, det var ikke noget helt nemt parti at bevare balancen i - der går næppe længe før han opnår mestertitlen!
Med remisen, så delte Jakob og Carsten førstepladsen i turneringen.
Torben, der var den eneste, der kunne nå 5½ havde spillet forud med Jannick, her var resultatet blevet remis efter et spændende parti, så det var sikkert, at Jakob eller Carsten ville skulle dele turneringssejren.
Robert fik rimeligt nemt spil, da Jens spillede åbningen forkert, og så var det faktisk spil til et mål, dermed kom Robert også op på en delt 3. plads.
I partiet mellem Theis og René ville en vinder også komme op på en delt 3. plads. Theis startede bedst, fik lidt pres, men det kostede megen tid på klokken, og stille og roligt kom René til at stå bedst, men pludselig gik et eller andet helt galt for René, der tabte et tårn, det eneste spændende var nu om Theis ville kunne nå det tidsmæssigt, og det kunne han - absolut takket været den nye betænkningstid, hvor vi jo fik 20 sekunder ekstra pr. træk.
Uffe holdt længe balancen mod Mostrup, men så røg der en bonde og i det efterfølgende slutspil var Uffe chanceløs.
Karl Aage kom også på 4½ ved at vinde over Kurt i endnu et parti, der var spillet forud.
Brian vandt over Peter da han stille og roligt fik initiativet. I det afsluttende bondeslutspil spillede Peter nu også helt forkert, da han kom til at stille sin konge på den diagonal, hvor Brians bonde gik i mål - altså med skak! Ellers var de endt i et dronningeslutspil, med merbonde til Brian, hvilket måske ville have kunnet vinde!?
Cipriano vandt relativt nemt, da han meget tidligt i partiet vandt en officer mod Peter Frank.
Palle fik ikke alverden i åbningen, men efterhånden fik han fat i Anton og vandt sikkert.
Jeppe vandt en bonde i åbningen mod Christian, men sådan noget tager Christian jo meget roligt - og det gjorde han også i dette parti, for ret hurtigt havde han opstillit nogle ubehagelige fæller, og pludselig hoppede Jeppe i en af dem, det betød at der røg et tårn. Men et par træk senere lykkedes det at få vundet en springer, så Jeppe nu kun var nede med en kvalitet. I det følgende spillede Jeppe sine chancer rigtigt godt, og endte i et slutspil med en fribonde, Christian kunne så spolere alle Jeppes planer, men spillede lidt for hurtigt, og pludselig havde Jeppe virkelig chancen, men hvor han kunne have fået afviklet til et slutspil med springer og 2 bønder mod 2 bønder, så fik han afviklet til et helt lige slutspil med 2 bønder til hver og dermed klar remis. Synd - men nok det mest rimelige resultat i det parti!
Villy kom til at stå meget paasivt mod Carsten Lindegaard, og det tårnslutspil de kom ind i var klart tabt for Villy, da Carsten besatte den neneste åbne linie, men vi kender jo Villy han giver ikke umiddelbart op! Carsten, der havde de sorte brikker, fik en fribonde på h2, men da Villy havde kongen på g3 (med bonde på bl.a. g2) og Carsten havde sit tårn på h1, så kunne denne bonde jo ikke bare gå i mål! De endte i et tårnslutspil med ca. lige mange bønder til hver. På et tidspunkt blev Villy nødt til at give tårnet for Carstens sidste bonde, men som rigtig fin kompensation havde Villy 2 bønder, desværre spillede han dem ikke hurtigt nok frem og til sidst enedes man om remis.

Slutstillingen


Klubmesterskabet

Mester af Carsten Bank Friis (3+5) og Robert Vollertsen (4) - Basis af Jakob Grauslund


Mestergruppen:

Den første runde i mestergruppen endte forholdsvis fredelig. Blot Erik kunne udnytte de fejl, som modstanderen lavede, og lagde sig i spidsen med en gevinst over Peter. Det var nu ikke, fordi der ikke blev kæmpet. Mads havde for eksempel en god stilling mod Johnny, men så spillede Mads for hårdt og trak i nødbremsen ved at tilbyde remis. Carsten kom derimod ret skidt ud af åbningen mod Robert. Det kostede en del tid på uret, men til gengæld fandt han tilbage i partiet. Robert ofrede en bonde, men fik ikke nok kompensation. Carsten stod klar til gevinst, men tiden var ved at løbe ud og i stedet for at afvikle til en simpel stilling, pressede Carsten citronen til det yderste og spillede lige lovlig smart. Nu var det Roberts tur til at komme tilbage i partiet og så blev pointet delt. Moestrup og Jannick spillede remis, mens partiet mellem René og Morten er udsat.

I anden runde fik Peter igen sorte Per, denne gang mod René. Resten af partierne endte, ligesom forrige runde, uafgjort.

3. runde:

Hidtil var turneringen blevet spillet uden afbud, men således skulle det ikke blive ved med at gå, for i 3. runde blev der kun spillet 3 partier på dagen.
Dagens vel nok mest spændende parti var Mads mod Carsten, næppe overraskende ofrede Mads en bonde i åbningen, som Carsten - heller ikke så overraskende - naturligvis tog imod! Men i det følgende fik Carsten sat sin dronning alt for passivt, dette medførte, at Mads fik et meget aktivt officersspil, medens Carsten flyttde damen den ene gang efter den anden, Mads ofrede endnu en bonde og fik dermed også kongeangreb. Carsten forsvarede sig opfindsomt, og det forvirede nok Mads så meget, at han ikke så en trækfølge, der ville have ført direkte til gevinst. Teksttrækket Mads spillede var sådan set også ok, men det følgende træk fra Mads førte direkte til et tabt slutspil med officer for lidt. En meget heldig gevinst for Carsten.
Jannick tog stille og roligt mod alle de bønder der efterhånden kom i slag, og så hjalp det meget lidt for Johnny, at han fik fat i en kvalitet, for på det tidspunkt var Jannicks fribønder nærmest selvkørende.
René fik ret hurtigt en fremskudt fribonde, men Erik forsvarede sig pænt, og efterhånden kunne bonden kun stå passivt. René forsøgte en hel del muligheder, men til sidst måtte han ned til Erik, der dermed er alene i spidsen og allerede nu har opnået sin forventede score!!
I et af de udsatte partier havde Robert havde hvid mod Peter og fik ret hurtigt fordel, da Peter forbrød sig imod en elementær skoleskakregel ved at sætte dronningen på f6 i åbningen. Peter håbede på at kunne gennemføre e5, med det lykkedes aldrig rigtig og så var partiet stort set slut.

Robert Vollertsen - Peter Christian Grau

4. runde:

Alle partier blev spillet, og der blev igen gået ordentlig til makronerne. Mads ville egentlig have meldt afbud, men Morten vred armen rundt på ham. Det skulle Morten ikke have gjort, for Mads fik en pæn kompensation for en bonde, som han mere eller mindre ubevidst havde sat i slag. Mads glædede sig til at udspille Morten strategisk og glemte helt at tjekke taktiske fælder. Men efterhånden fandt Mads ud af, at Mortens konge i så fald ville komme i store vanskeligheder... for store, som det viste sig. Johnny spillede endnu en gang et godt parti mod Carsten, også selv om han havde sort. Johnny valgte en solid åbning og ville ikke tage nogen som helst form for chancer. Da Carsten ikke fandt noget konkret mod Johnnys opstilling og absolut heller ikke kunne lokke Johnny til at komplicere stillingen, blev der taget remis. Det var måske ikke det mest spændende parti, men ud fra Johnnys synspunkt meget effektiv. Partiet mellem René og Robert var præget af større kampvilje. Robert spillede kongeindisk og fik hurtigt initiativet på dronningefløjen. Men René forsvarede dronningefløjen smart og truede med at få en meget stærk springer på c4. Men i kampens hede gik det galt for René. Han missede en taktisk manøvre, som ville koste ham en bonde. René valgte i stedet at give en kvalitet. Men Robert trængte stille og rolig ind i hans stilling og så var den materielle overvægt afgørende. Peter havde de hvide klodser mod Jørn, som valgte en lidt tvivlsom variant i fransk. Professoren regnede ikke med, at Peter kunne finde ud af, hvordan stillingen skulle spilles. Men det kunne Peter, og så havde han fordel. Så håbede Jørn, at Peter ikke kunne finde ud af at få noget ud af sin positionelle fordel. Men også det gik galt, og så fik Peter for første gang nogensinde det fulde point mod Jørn. Partiet mellem Erik og Jannick endte remis. Jannick sagde efter partiet, at han nok skulle være mest glad for pointdelingen, men der var vist aldrig noget rigtig galt med hans stilling.

5. runde:

Igen blev der virkelig gået til den. Kun et enkelt parti blev forholdsvis kedeligt, da Jørn og René delte efter ca. 20 træk, efter at Jørn havde presset lidt, men altså ikke nok.
Morten kom bedst fra start mod Johnny, han fik en bonde i åbningen, men selv om Johnny fik den tilbage, så lå det ligesom i luften, at Morten ville på tavlen med en pind, og det kom han da også, da Johnny undervejs fik alvorlige problemer og tabte materiale, da Morten fik sat en trussel ind mod Johnnys dame og indirekte også med mattrusler, herefter var det kun et spørgsmål om tid inden Morten vandt.
Aftenens mest vilde parti stod - næppe overraskende - Mads og Peter for. Allerede i åbningen blev partiet helt rodet, umiddelbart så det ud til, at Mads havde styr på det, og bare samlede materiale ind, men... Peter forstod virkelig at få Mads' konge ud på glatis, men undervejs spillede han forkert, så Mads slap ud af problemerne, men i Peters tidnød var Mads lige ved at sætte stillingen over styr, men han kunne tåle at miste 2 bønder og stadig have stor fordel. Men alligevel lykkedes det for Peter at komme ud i en ny rablende tidnød, men til aller sidst fandt Mads ud at få ny dame og dermed pointet!
Inden for de sidste 4 skulle man så se om alle 4 stadig ville være ubesejret efter runden!
Jannick gik hårdt til Carsten, der spillede lidt sløvt i starten, Jannick ofrede - meget tillokkende (selv jeg kunne vist have fundet på det...) - en bonde, efter meget lang betænkningstid tog jeg den, Jannick kunne så have taget en anden bonde, det kunne han vist roligt have gjort, men valgte i stedet at stille sig kraftigt op til angreb, og det gav mig også problemer. Jannick fik hurtigt udviklet sine brikker, men valgte så noget, der var lige lovligt smart, hvorefter jeg kom ind i spillet igen, der blev afviklet, så jeg havde 2 lette for tårn. Meget hurtigt blev de lette officerer - specielt løberen, der holdt Jannicks konge i c-linien - dødelige for Jannick, hvorefter Carsten lidt heldigt kunne notere en streg.
Det sidste opgør var et rent topopgør, mellem Robert og overraskelsen Erik. Erik vandt ret hurtigt en bonde og stod ganske fint, Robert fik stabiliseret stillingen, og forsøgte en mulighed, der kun ville føre til remis, men Erik troede, at han var ved at tabe en officer, og gav derfor op - det var rigtigt, at han ville tabe en officer, men derefter ville han have haft en evigskak...

Halvvejs i turneringen fører Robert, med Carsten på 2. pladsen - ingen af dem kan vist sige sig fri for at have været noget heldige undervejs!!

Tabel

Basisgruppen:

Dette års basisgruppe i forårsturneringen er anderledes på mange punkter. Først og fremmest fordi der kun er een basisgruppe - normalt plejer der jo at være tre. Dette giver et større ratingspænd, men gør ingenlunde gruppen mere kedelig. Tværtimod bliver gruppen måske mere spændende end længe set. Baggrunden herfor, skal ses i en anden nyskabelse. For første gang udlodes nemlig hele to billetter til mestergruppen. Denne øgede indsats bør kunne få spillerne til at kæmpe lidt ekstra for det hele point. Og jo, man aner allerede tendensen: de første to runder i mestergruppen har gennemsnitligt givet et afgjort parti - resten er endt remis. I basisgruppen endte eet parti remis - resten fandt en vinder!
De store ratingforskelle gør, at feltet har sine naturlige favoritter, et stærkt midterfelt og nogle farlige outsidere. Blandt favoritterne ses Theis og undertegnede (som begge gjorde det godt i Årsskifteturneringen), John (som er på vej tilbage efter en pause og et ratingdyk), Jens (der også har fået et lavere ratingtal, end han er berettiget til), Marie (endnu en ung spiller, der styrter frem) og Christian (hvis uortodokse og kompromisløse spillestil gør ham utrolig vanskelig at spille imod).
Midterfeltet er stærkt og homogent. Mange af spillerne burde have væsentligt højere ratingtal, men det er svært at få, når de oftest kun møder hinanden i basisgrupperne. Jeppe (viser i glimt sin farlighed, men mangler stadig lidt stabilitet), Peter Frank (en spiller som stille og roligt er på vej frem mod de 1400-1500), Claus (som igen og igen viser, at han kan spille lige op med spillere på 1500-1700 i holdturneringen) og Dan (som har vendt en negativ spiral og nu atter ruller fremad).
Outsidderne er Peter (godt spiloverblik, men lidt for høj fejlprocent) og Villy "Heinedræber" (som kan slå hvem som helst (alle inkl.!!) på en god dag).

Første runde blev præget af uforudsigeligheder og en enkelt stor overraskelse.
Gruppens to største talenter Theis og Marie spillede en hurtig remis i et parti, hvor ingen af dem turde satse alt. Den gensidige respekt var stor, og ingen ville risikere at blive hægtet af fra starten.
Christian angreb John, der hurtigt kom til at stå rigtigt skidt. På et tidspunkt kunne Christian have spillet et træk, der nok ville have fået John til at opgive, men Christian gik helt galt i byen og tabte pludselig en officer og senere partiet.
Peter Madsen kom til at stå rigtigt godt mod Peter Frank. Stille og roligt fik Peter Madsen skudt sin navnebrors kongestilling i smadder, men i Peter Franks tidsnød vendte billedet pludselig. Peter Madsen kom til at tabe en dame, og så var det slut.
Claus fik en del besvær med at få skovlen under Villy, der fik en ganske god stilling. Desværre for Villy brugte han for meget tid, og til sidst faldt vingen.
Jeppe stod for dagens store overraskelse. Allerede fra start vandt han materiale mod Jens. Begge konger stod meget skidt, men da brikkerne blev byttet af, blev det Jeppes overskydende brikker, der afgjorde slaget.
Dan fik en fornuftig stilling mod mig. Han stablede et kongeangreb på benene, men det lykkedes for mig at bytte damerne af. Derefter vandt jeg en bonde i centrum, men Dan var bestemt ikke slået af den grund. Han spillede et meget ubehageligt træk, men jeg fandt det eneste rigtige forsvar og vandt derefter en officer og senere partiet.

2. runde i en turnering er altid interessant. De spillere, der vandt i første runde skal forsøge at følge den gode start op, mens taberne er tvunget til at lave et godt resultat, hvis ikke de skal hægtes af inden turneringen rigtigt er kommet i gang.
Christian virkede særdeles opsat på at revancere sidste rundes ærgerlige nederlag til John. Peter Madsen kom ud i et gevaldigt stormvejr, hvor Christian efter en dronningegevinst kunne høste hele pointet. Stakkels Peter - men vi ved alle, at kører det først for Christian, er han nærmest umulig at standse.
Villy viste også tænder efter første rundes unødvendige nederlag til Claus. Villy ofrede flot en officer, og herefter kom tårnene rullende ind i Dans stilling og slukkede lyset. Flot spillet af Villy!
Jens kunne heller ikke tåle nederlag, hvis drømmen om mestergruppen skulle holdes i live. Han fik sine tårne ned på syvende række, og til sidst fangede han et af Theis' tårne midt på brættet. Et flot parti af Jens, der viste, at formen er stærkt opadgående. Der var - efter første rundes nederlag til Jeppe - efter sigende også nogle drillepinde, der skulle have lukket munden :o)
Marie spillede imponerende åbningsspil mod John, der slet ikke kunne få sine officerer i spil. Marie fandt dog ikke noget vindende, og da John herefter fik sig pakket ud, endte det med en pointdeling.
Peter Frank stod længe behageligt mod Claus, men så røg der en bonde samtidig med, at Claus kom til at stå rigtigt godt. Senere faldt der også en officer, og så var Claus på to point.
Jeppe kom skidt ud af åbningen mod undertegnede. Jeg vandt en bonde i forbindelse med dronningeafbytningen, og da jeg samtidig fik en dæmonisk springer midt ind i hjertet på Jeppes kongestilling, blev Jeppes konge låst fast. Jeg kunne i ro og mag få mine tårne med i angrebet, og derefter var det hurtigt forbi.

I 3. runde var to af partierne udsat, så der blev kun spillet fire partier. I alle fire partier var der en klar favorit, og for første gang kunne alle favoritter trække sig sejrrigt tilbage.
Hurtigst gik det for Dan. Peter Madsen fik aldrig bragt sin konge i sikkerhed bag  en rokade, og da Dan fik rullet sine tårne frem i e- og d-linien var det snart slut med Peter.
John vandt et par bønder i åbningen, og herefter gik det slag i slag mod Peter Frank, der slet ikke ramte formen på dagen.
Jens og Villy var sidst færdige, men der var aldrig tvivl om resultatet. Jens førte gennem hele partiet og sluttede af med et tårn, en officer og en stor stak bønder i overskud.
Jeg kom bedst ud af åbningen i topopgøret mod Claus, der hoppede i en åbningsfælde, som kostede to bønder. Lidt senere kom Claus dog flot tilbage med et kvalitetsoffer, der gav gode chancer. Da jeg efterfølgende ikke spillede det bedste kom jeg til at stå ret presset, og Claus førte tillige komfortabelt på klokken. Partiet vendte dog endnu engang, da Claus tabte en officer, og med et ekstra tårn kunne jeg et par træk senere sætte Claus mat.

I fjerde runde fortsatte Jens med det gode spil. Denne gang gik det ud over Claus. Det så ellers ud, som om løberparret gav Claus tilstrækkelig kompensation for den manglende bonde, men hans dronning stod forfærdelig. Jens truede damperen og da Claus valgte det forkerte felt, blev hun straks fanget.
Dan blæste til angreb mod Theis, ofrede en officer og fik nærmest sat den hvide konge pat. Men desværre manglede Dan en brik, der kunne give den afgørende skak, hvorefter Theis gjorde sit ekstramateriale gældende.
Christian ofrede i den gode, gamle sicilianske stil en kvalitet på c3. Kort tid efter vandt han materiale og Jeppe måtte ned.
Marie fik en fribonde i midtspillet mod Peter. Men i stedet for at vinde partiet blev fribonden så svag, at Peter indkasserede den. Peter spillede rigtig godt og var tæt på at vinde... da vingen pludselig faldt: et lidt ærgerligt nederlag til Peter, da Marie næppe kunne have afslået remis, hvis Peter havde krævet det.

Tabel


3. Kerteminde EMT
af Robert Vollertsen
mester 2: Mads B Svendsen
1. Rammerne:
Vore kære naboer forstår sandelig at afholde en fremragende og forbilledlig turnering! Det er bestemt ikke uden grund, at hele 78 skakspillere (Sic!) havde tilmeldt sig. Jeg kan ikke mindes at have deltaget i et dansk stævne, som havde bedre vilkår at byde på. Efter min mening er arrangementet et godt eksempel på, hvordan fremtidige Danmarksmesterskaber bør afvikles!
På unionens hjemmeside kan man netop nu læse, at der ved Danmarksmesterskabet i Horsens ikke som sædvanlig vil være mulighed for at overnatte på spillestedet. At overnatte? Gad vide, om ”at overnatte” i en nudansk ordbog virkelig forklares med ”at ligge på et koldt gulv i en gudsforladt skole”. I Kerteminde tolkes det i hvert fald som ”at kunne sove i en dejlig seng for en sølle halvtredser”. Det burde være standard i Danmark!
Jeg ved godt, at mange vil blive ked af forretningsudvalgets beslutning. Men jeg tror til gengæld, at de har taget et skridt i den rigtige retning. Forholdene har jo åbenbart mindet så meget om stenalderen, at de har vagt neandertaleren i nogle!
Kantinen fortjener også ros. Helpensionen kostede kun 60 kroner, samtidig med at maden var udmærket, og prisen for sodavand, øl, chokolade, popcorn, boller og kage var snarere billig end blot rimelig. Maden kunne endda nydes uden røg; der var nemlig indrettet et særskilt rygerum.
Spilleforholdene var ”kun” gode. Nyborg Skakklub sørgede for pænt materiale, og husflidshøjskolen stillede stole og borde til rådighed, som var beregnet til voksne mennesker og ikke, som jeg har oplevet, til niårige skolebørn. Okay, gulvet knirkede lidt, men jeg synes til gengæld ikke, at det på noget tidspunkt gav anledning til et forstyrrende støjniveau.
Alle disse ting bidrog til en hyggelig atmosfære, som uden tvivl får lokket ligeså mange spillerne til nordøstfyn næste år, også selv om turneringen måske afholdes en uge tidligere.

2. Skaksnak:

Gennemsnittet i den øverste gruppe lå på respektable 2131 og bestod af Odensemesteren FM John Rendboe, sidste års vinder Henning Nielsen, OL-spilleren Louise Winther Fredericia, Filip Casper Reuter fra første division samt Jakob Rathlev og Robert Vollertsen fra anden division.
Jeg var meget glad for lige akkurat at komme med i den øverste gruppe som lavestratet spiller. Jeg havde nemlig primært tilmeldt mig, fordi jeg gerne ville afprøve min skandinaver mod Louise. Hun vandt engang et lynparti over mig, hvor hun kritiserede mig for at bruge denne ”gendrævede” åbning. Jeg var selvfølgelig uenig og henviste hende dengang til en ny bog fra stormesteren Wahls, som kom med en del spændende forbedringer, og nu ville jeg vise hende, at hun ikke havde ret. Pudsigt nok skulle jeg have sort mod Louise i første runde. Men da det kom til stykket, turde jeg alligevel ikke besvare 1.e4 med 1…d5, fordi jeg i mine forberedelser var stødt på så mange huller, at jeg ikke længere selv stolede på skandinaveren. I stedet besluttede jeg mig for at bruge turneringen til at afprøve nye åbninger med sort.

1.runde:
Jeg valgte at spille siciliansk mod Louise, men fortrød lidt, da hun svarede med at spille den lukkede variant. Jeg prøvede en lidt for kreativ plan med lang rokade, men kunne ikke finde noget fornuftigt felt til min hvidfeltede løber. Min konge blev derfor mere eller mindre fanget i centrum. Louise havde fordel efter åbningen og ofrede en bonde for at åbne centrum, præcis som det skal gøres. Men hun undervurderede en taktisk pointe, som gav mig godt modspil. Jeg tog endnu en bonde og fik rokeret min konge i sikkerhed. Louise fightede ihærdigt, og jeg gav en bonde tilbage for at afvikle til et vundet tårnslutspil. Louise blev ved med at forsvare sig hårdnakket, og da jeg ofrede endnu en bonde, opdagede jeg alt for sent, at Louise på snedig vis havde sikret sig en remis. Efter partiet blev vi begge to enige om, at partiet var spændende, men at vores form og vores præcision nok skulle forbedres lidt, hvis vi ville noget i denne turnering.
John havde hvid mod Filip, som forsvarede sig med en hollænder. Men John viste, hvorfor han var favorit. Allerede i tiende træk havde han stor fordel og i tyvende træk ikke blot en officer, men også angreb på kongefløjen og på dronningefløjen.
Jakob skulle måle kræfter med Henning, og partiet gav et godt indtryk af spillernes største force. Jakob vælger ofte naturlige træk og klare planer, hvilket måske afspejler, at han har stor erfaring i at undervise skoleskak. Henning er rigtig farlig, når man har ham i sækken. Han er god til at finde på kreative forsvar og finde nogle smarte pointer. Denne snuhed fik Jakob til at føle og efter længe at have stået bedst, måtte han give slaget tabt.

Partierne fra 1. runde

2.runde:
Jeg prøvede at nedbryde Jakobs stonewall. Det så også meget lovende ud, da Jakob missede den mest aktive fortsættelse. Efter tre par lette officerer var byttet, plantede jeg min springer på d6, hvorfra den vandt kampen om c-linien og om initiativet. Men Jakob fik til gengæld sin dårlige løber til at stå på d3 og lægge pres på min kongestilling. Han stod meget passivt, men til gengæld også mindste lige så solidt. Derfor tilbød jeg remis. Efteranalyserne bekræftede da også, at sort nemt ville have få en evigskak.
Filips Bird gav bagslag mod Henning, som meget hurtigt kom i gang med sit modspil på dronning-fløjen. Henning åbnede centrum og fangede Filips tårn i hans luftige rokadestilling. Filip fik godt nok en bonde lidt senere, men han havde på intet tidspunkt nok kompensation. Henning tog bestik af d-linien, og da Filip i desparation ofrede en springer, afgjorde en mellemskak hurtigt partiet.
Louise fandt ikke formen og tabte med sort mod John efter en uprovokeret fejl. Efter partiet hørte jeg nogen sige, at det nok skyldtes hendes passive åbning. Men det mener jeg ikke. Det lignede noget, som Philidor kunne have fundet på at spille, og jeg er ret overbevist om, at hun havde udlignet, lige indtil hun lavede en banal fejl, som kostede en løber.

Partierne fra 2. runde

3.runde:
Henning konfronterede mig ligesom Louise med 1.e4, og så gik jeg i tænkeboksen. Først efter otte minutter fandt jeg ud af, at jeg havde lyst til at prøve c5 igen. Henning spillede c3-siciliansk, hvilket kan være meget ubehagelig for sort. Men hans plan så lidt for afventende ud, samtidig med at han overså en taktisk trussel. Der røg to vigtige bønder og hans kongestilling blev svækket. Henning besluttede sig for at gå til angreb, men det kostede bare endnu en kvalitet. På dette tidspunkt synes jeg, at han godt kunne have givet op, og sjovt nok er netop denne indstilling grunden til, at det var fornuftig af ham at fortsætte. Jeg lavede nogle unøjagtige træk, og pludselig vandt Henning bønderne tilbage. Det var dog ikke nok. Til sidst kunne jeg tillade mig at give kvaliteten tilbage for at afvikle til et nemt vundet løberslutspil.
Louise besvarede endnu en gang 1.e4 c5 med en lukket sicilianer. Det lykkedes dog for Filip at give hende en svag bonde på e5. Da den så endelig faldt, komplicerede Louise spillet ved at ofre endnu en bonde. Hun fik lidt spil mod Filips konge. Men Filip bevarede roen, ofrede lidt materiale tilbage og satsede fornuftigvis på en meget farlig fribonde, der vandt partiet.
Jakob spillede Colle mod John, som fik gevaldige problemer med udviklingen. Hans brikker var nærmest klistret fast til baglinien. Men Jakob formåede ikke, at skabe en afgørende trussel, og John begyndte at komme tilbage i kampen. I gensidig tidnød blev man enig om remis. John var så presset under hele partiet, at han slet ikke opdagede, at han havde en gevinst i slutstillingen.

Partierne fra 3. runde

4.runde:
Jeg havde sort mod Filip og valgte Caro-Kann. Jeg havde en revanche til gode, fordi han havde vundet over mig i Øbro, efter at jeg ofrede dronningen for et tårn, en bonde og en let i et vildt parti. Det blev igen meget hurtigt, meget vildt, fordi jeg gentog ofret: min dronning for en bonde, en springer og et tårn. Jeg ville gerne ud af teorien og samtidig afbalancere stillingen. Jeg fik også udviklet mine brikker fornuftigt, men mit store problem var, at jeg ikke rigtig havde nogen aktiv fortsættelse, med mindre Filip begyndte på nogle tvivlsomme bondetræk. Filip havde altså initiativet og fandt en god plan, men kom desværre til at bytte om på to træk. Det kostede ham en kvalitet og pointet.
Louise gav den lukkede sicilianer endnu en chance, men heller ikke mod Jakob gav åbningen det ønskede resultat. Louise stillede et tårn i b-linien, men i stedet for at føre til aktivt spil, gav tårnet anledning til en del ubehagelige bindinger. Jakob spillede meget instruktivt, da Louise slår hans springer med den sortfeltede løber. Jakob åbnede konsekvent centrum for sit løberpar og vandt en bonde. Louise kom dog først for alvor i problemer, da hun ligesom Filip kom til at bytte rundt på trækkene. Det kostede hende endnu en bonde, samtidig med at Jakob fik muligheden for et matangreb.
John fik en god stilling med løberparret mod Hennings Nimzoinder. Desuden så Hennings springer på a5 meget malplaceret ud, og den kostede ham i sidste ende også en kvalitet. Men han havde lidt kompensation, til dels også fordi John brugte for megen tid. Lige før tidskontrollen lavede John et unøjagtigt træk, som tabte en stor del af fordelen og som førte til en forenkling af stillingen. I slutspillet havde John en dronning og tre bønder, mens Henning sad tilbage med et tårn, en springer og fire bønder. Det så ikke ud, som om John kunne vinde og da tiden var ved at løbe ud, besluttede John sig for at ofre dronningen for at opnå en teknisk remis.

Partierne fra 4. runde

5.runde:
John var lidt irriteret over at have misset gevinsten mod Henning og havde mistet både lysten og energien til at spille mod mig. Derfor tilbød han remis allerede i træk to. Jeg tænkte lidt over, om jeg skulle prøver at udnytte hans træthed. Men et hurtigt blik på min score mod ham overbeviste mig om, at det nok var bedst at tage imod en delt førsteplads og den lille ratinggave.
Filip brugte hollandsk som våben mod Jakobs 1.c4. Det siges, ikke at være det bedste for sort, men Filip fik et godt angreb på kongefløjen, som vandt en bonde. Jakob slog kontra på dronningfløjen, og hans springere begyndte at kravle ind i Filips stilling. Filip satsede på et gennembrud i g-linien, men han overså en afgørende skak på d7 efterfulgt af et stærkt midlertidigt dronningeoffer. Jakob vandt en kvalitet og Filips farlige fribønder viste sig at være tandløse.
Den korte remis mellem Robert og John gav Henning mulighed for at gentage sidste års succes og slutte på endnu en førsteplads. Det overraskede mig lidt, at Louise brugte Skandinavisk. Men på den anden side kan jeg godt forstå valget. Hun har selv spillet den tidligere, og det er ikke sandsynligt, at Henning kender de mest kritiske varianter. Det lykkedes Henning at vinde en bonde fra Louise, men det var ikke klart, om slutspillet kunne vindes. Henning spillede dog meget omhyggelig, og da Louise tilmed blev presset hårdt på uret, kunne hun ikke længere holde skansen.

Partierne fra 5. runde

Karakterbogen:
Jeg spillede en rigtig god turnering og vandt gruppen på deling, selv om jeg var den lavestratede spiller og selv om jeg eksperimenterede med de sorte brikker. Jeg er meget tilfreds med mit spil, som ikke indeholdt de helt store fejl. Min performance rating ligger på omtrent 2300, hvilket er min bedste præstation hidtil.
John havde nok fortjent et halvt point mere, men vandt altså ”kun” på deling. Til gengæld viste han igen, at han er en god 2200-mand. Specielt hans sejr mod Filip var meget overbevisende.
Hennings spil var svingende, og han var ”heldig” hist og her. ”Heldig” – det er modstanderens dårlige undskyldning, og betyder i virkeligheden, at Henning har en utrolig god kampgejst og sejrsvilje.
Jakob kan være nogenlunde tilfreds med turneringen, selv om han måske burde have fået mere ud af sine stillinger.
Det kan være katastrofalt ikke at være i form til en weekendturnering, hvor der spilles fem runder i rap. Det skete netop for Filip og Louise. Jeg synes ikke, at der har været noget galt med deres strategiske oplæg. Til gengæld har der simpelthen været for mange taktiske fingerfejl. Det er et ærgerlig resultat, men jeg ved, at de to kan spille væsentlig bedre.

3. Facit

Jeg kan kun anbefale denne fremragende turnering og fremhæve Villys flotte gruppesejr. Jeg spurgte ham efter femte runde, om han havde vundet igen, hvorpå han svarede: "Ja, selvfølgelig."

Mester 1:
 
 
Mester 1 - 2131
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
I alt
1.
Robert Vollertsen, Læseforeningen (5)
2067
2099
X
½
1
½
1
½
 
John Rendboe, Frem (1)
2208
2215
½
X
½
½
1
1
 
Henning Nielsen, Nykøbing Falster (4)
2149
2164
0
½
X
1
1
1
4.
Jacob Rathlev, Jetsmark (3)
2109
2123
½
½
0
X
1
1
2
5.
Filip C Reuter, K41 (6)
2129
2099
0
0
0
0
X
1
1
6.
Louise Fredericia, Enkeltmedlem (2)
2124
2085
½
0
0
0
0
X
½

Mester 2: (snit 2039)

Præstation på det jævne.

Sølle 3 ratingpoint adskilte mig fra at spille i mester 1 i stedet for Robert. Set i bakspejlet var det nok meget godt, at det var Robert, og ikke mig der udfoldede sig i øverste gruppe - for så kan jeg garentere, at jeg i hvertfald ikke havde vundet - dertil var min fejlmargin simpelthen for stor.
Heldigvis er dette "Kerteminde-skak-mesterskab" (som borgmesteren benævnte det), meget andet end skak, og jeg indrømmer at det sociale til sidst tog overhånd og resulterede i en pølseremis søndag morgen (3 timer efter jeg havde fundet min sovepose). Men på det tidspunkt var min gjest også forsvundet.
Det startede ellers så godt med en kæmpestilling mod et af turneringens hovednavne Miriam Olsen, et stortalent på 14 år. Desværre blev det kun remis, og det var første tegn på at det ikke rigtig kørte. Nå derefter var jeg medkompetant i verdens grimmeste parti, som jeg heldigvis vandt - partiet er desværre bortkommet....trist.
En af de ganske få ting man godt kunne ændre til næste års mesterskaber i Kerteminde, kunne være at afholde en pause mellem de to runder lørdag og søndag. At ens ur startes 5 min efter man lige har afsluttet et parti med  megatidsnød, er ikke optimalt.
Det skal dog ikke bruges som undskyldning for den "pelsning" jeg blev udsat for i 3 parti. 26 træk og jeg var mat efter ikke at have haft noget på noget tidspunkt - lang tid siden jeg har prøvet det. Desværre er dette parti også bortkommet....trist.
Detefter fulgte den ultrakorte fredspibe og en kampremis søndag, hvor jeg lige præcis holdt sammen på stillingen. Facit var at jeg næsten holdt min ratingtal. Et tab på 4 var alt, og det var da opløftende at kunne holde rating, uden at spillet kørte i nogle af partierne.
 
 
 
Mester 2 - 2039
Ro
Rn
1
2
3
4
5
6
i alt
1.
Thomas Flindt, Næstved (4)
2047
2076
X
1
½
½
1
1
4
 
Jacob K Jensen, Viby (3)
2031
2063
0
X
1
1
1
1
4
3.
Mads B Svendsen, Læseforeningen (1)
2064
2060
½
0
X
½
½
1
4.
Kristian K Jensen, Viby (5)
2046
2035
½
0
½
X
½
½
2
5.
Miriam Olsen, Skovlunde (6)
2019
2003
0
0
½
½
X
½
6.
Kurt Hollesen, K41
2029
2000
0
0
0
½
½
X
1

Basis 1: (snit 1896)
2. René Rauer Hansen 3½, 1874 til 1910 - tillykke med generhvervelsen af mestertitlen!
5. Erik Mathiesen 1½, 1858 til 1837

Basis 3: (snit 1779)
6. John Nielsen 1, 1754 til 1715

Basis 4: (snit 1716)
4. Jens Rasmussen 2, 1714 til 1699

Basis 5: (snit 1614)
2. Niels W Andersen 3, 1560 til 1603

Basis 11: (snit 1032)
1. Villy Nielsen 5!!, 1066 til 1197!!


Pokalsemifinalen

af Mads B Svendsen

Mandag den 3. marts var der pokalsemifinale. Stedet var Nyborg, og Læseforeningens 2. hold havde fået lusket sig med i det hårde selvskab. Foruden vores var Nyborg 1's, Frem 1's og Sydøstfyn 1's klubnavne gemt under nogle kæmpebønder i lodtrækningsrunden. Jens forestod lodtrækningsrunden, og det gjorde han fantastisk! Vi fik i Nyborg en modstander, hvor vores chancer var en del bedre end mod de 2 (afbudsramte) favoritter, der skulle afvikle den moralske finale ved siden af os.
Vi har i Læseforeningen åbentbart ikke rigtig nogle modeåbninger, for alle som én fra det undertippede 2. hold, spillede sin egen chance med den åbning, der passede bedst til den enkeltes personlige stil. Jannick startede med 1. b3! og endte i noget Colle-lignende. Jeg spillede moderne forsvar mod London system. Johnny valgte 3 bonde-pirc. Og Jens spillede noget kreativt sicilliansk.
Først ude af starthulerne var Johnny, der besvarede Jørgen Schmidts træk á tempo. Desværre løb han på et tidspunkt tør for træk i den hårde teorivariant, og blev nødt til at tænke selv. Problemet var bare, at Schmidts stilling var så meget nemmere at spille end Johnnys, der stadig led under udviklingskvaler og manglende rokade. Jens havde cirka samme problemer, disse bestod i at han havde for mange brikker til de få omfartsfelter han besad. Lurende var dog, at hvis han kunne løse dette problem (og kunne få rokeret), ville han have fordel. Jannick var også ved at få problemer. Et par positionelle fejldisponeringer, gjorde at Stig Gorms dronning pludselig befandt sig inden for Jannicks rækker, det var nu tid til at finde noget taktisk. På dette tidspunkt i matchen kunne jeg påfører matchtavlen en pind i vores favør. Partiet der følger her er et godt eksempel på hvordan man spiller kontraskak:

John Frederiksen - Mads B Svendsen

Desværre var dette point ikke helt nok, for hverken Johnny eller Jens, fik løst deres problemer og endte i nogle meget tabte slutspil. Jannicks taktiske finesser var tæt på at give mere, end den remis som blev resultatet efter Stig Gorms evigskak, da der var enkelte naturlige træk, der var forgiftede. Så pokaleventyret sluttede med devisen: Lige ved og......

Nyborg 1- Lf2

Stig Gorm - Jannick B. Skow   ½-½
John Frederiksen- Mads B. Svendsen 0-1
Jørn Schmidt- Johnny Holler Johansen     1-0
Jørgen Hansen - Jens Rasmussen        1-0
 

Frem - Sydøstfyn
Kim Skaannning- Lars Borbjerggaard 0-1
Martin Lind Mortensen- Jan Nordenbæk 0-1
Per Arnt Rasmuusen-  Jeppe Frederiksen 0-1
Mathias Meunier - Martin Strandby Hansen ½-½


Simultanskak på Marstal Skole
af Carsten Bank Friis
Mandag den 24. februar havde jeg den fornøjelse at spille simultanskak mod elever fra Marstal Skole.
Min lillesøster, Lizanne, der er lærer på skolen havde kontaktet mig, for at spørge om jeg kunne tænke mig at spille mod dem, dette havde jeg naturligvis svaret ja til!
Vi havde regnet med ca. 50 fordelt på et par enkelte lærere og så resten elever. Disse skulle så tage deres egne skakspil med?!
En medvirkende årsag til at der var så mange der gerne ville forsøge sig, var muligvis, at det foregik i skoletiden, under seancen var der også flere af de klasser, der havde time, der lige var et smut forbi!
På dagen viste det sig så, at der var nogen der var syge, og naturligvis var der nogle der havde glemt deres spil derhjemme!
Så alt i alt blev det til 37 modstandere, her i blandt en enkelt lærer. Mit absolut største problem var brikkernes størelse, for som tidligere nævnt, så skulle eleverne selv tage spil, og det medførte, at der vel var brikker fra 1½ cm. til ca. 30 cm i højden, det gør det unægteligt lidt sværere...
Men efter et par runder, så fik jeg heldigvis en kontorstol til at køre rundt på, og det gjorde jo, at jeg kom ned i den rette højde, så jeg bedre kunne se, hvilke brikker der var bønder og så videre!!
Kun et par enkelte steder undervejs havde jeg problemer, jeg tror kun jeg var i lettere tabsfare mod Kristen, men som det ofte går i sådan en simultan, så får simultanspilleren fusket sig ud af problemerne, og det skete også her!
Følgende holdt længst tid:
1. Martin Johansen, 2. Kristen Landro, 3. Lars Friborg, 4. Axel Jacobsen, 5. Jens C. Weesgaard, 6. Juliana Hansen og 7. Chris Beier.

Komplet liste (alfabetisk efter fornavn!)
Anne Katrine Aagaard, 5.b, Aslak Søgaard, 6.a, Axel Jacobsen, Bjarke Møller Madsen, 1.a, Bjarke Søgaard, 3.b, Carsten Jacobsen, 7.a, Chris Beier,
Christian Andersen, 1.a, Dan Jansen, 8.b, Dennis N Petersen, 7.b, Frederik Thygesen, 3.b, Jakob Precht, 4.a, Jannie Skafte, 7.a, Jens C Weesgaard,
Jonas Nielsen, 4.a, Julian Kjær, 8.a, Juliana Hansen, 7.a, Karoline Strand Mathiasen, 5.b, Karsten Kristensen, 5.a, Kim Larsen, 8.b, Kristen Landro, 6.a,
Kristian Kieler, 5.b, Kristian Strand, 7.a, Lars Boye Larsen, 5.b, Lars Friborg, 5.a, Lærke Nielsen, 1.a, Martin K. J. Johansen, 6.b, Minfet Malagic, 7.b,
Mirnes Malagic, 5.a, Nicklas Sommer, 5.b, Niels Condrup, 5.b, Rasmus Schøneberg, 3.a, Rolf Scavenius, 4.a, Sara Lee Naldal, 6.b, Sebastian Abrahamsen, 5.a,
Søren Hansen Juul, 1.a, Tom Gibson, 4.a,


Stormatch Frem - Læseforeningen

af Robert Vollertsen


Ligesom sidste år var Stormatchen en stor succes præget af intense partier, duften af pizza og fest til nattens sene morgenstunder; og ligesom sidste år havde vi igen inden første runde et par problemer med parringerne. Der var 23 Fremmere, deriblandt 13 af Kims elever fra Giersing Realskole, og 18 Læsedrenge. For at få parringerne til at gå op "byttede" vi seks juniorer for tre (næsten!) voksene. Opgøret så meget lige ud på papiret, og hjemmeholdet havde da også kun en meget spinkel føring på ét point efter første runde (10½-9½), men forspringet blev til gengæld udbygget kraftigt i anden runde (13-6). Frem fik altså en ordentlig revanche for sidste års nederlag med en sejr på 23½-15½.

Jeg glæder mig allerede nu til den næste match.

1. runde:
 
  Frem Læseforeningen
10½ - 9½
1
John Rendboe (sort) Per Stentebjerg-Hansen (hvid)
½ - ½
2
Kim Skaanning (hvid) Robert Vollertsen (sort)
½ - ½
3
Mathias Meunier (sort) Morten Topholm Rud (hvid)
0 - 1
4
Michael Jensen (hvid) Mads Bilde Svendsen (sort)
0 - 1
5
Jesper Bruun (sort) Peter Christian Grau (hvid)
1 - 0
6
Brian Nielsen (hvid) Jannick Benneth Skow (sort)
0 - 1
7
Mikkel Claussen* (sort) Erik Mathiesen (hvid)
1 - 0
8
Kristoffer Dyrgaard (hvid) Jens Rasmussen (sort)
1 - 0
9
Jan Kuntz (sort) Niels Wellner Andersen (hvid)
½ - ½
10
Marie Frank* (hvid) Niels Henrik Cappelen (sort)
0 - 1
11
Dorte Bekker-Jensen* (sort) Søren Preben Kristiansen (hvid)
½ - ½
12
Pierre Dahl (hvid) Dan Wulff (sort)
1 - 0
13
Nicolai Rindal (sort) Peter Frank (hvid)
0 - 1
14
Lene Kuntz (hvid) Jeppe Jørgensen (sort)
½ - ½
15
Finn Nielsen (sort) Villy Nielsen (hvid)
1 - 0
16
Jakob Barnewitz (hvid) Emil Bülow* (sort)
1 - 0
17
Jens Jakob Sigurdarson (sort) Espen Madsen* (hvid)
0 - 1
18
Alexander Hjort (hvid) Andy Bøllund* (sort)
1 - 0
19
Mick Plesner (sort) Kennie Eriksen* (hvid)
1 - 0
20
Daniel Arent (hvid) Emil Deleuran* (sort)
0 - 1

2. runde:
 
  Frem Læseforeningen
13 - 6
1
Jesper Bruun (hvid) Per Stentebjerg-Hansen (sort)
½ - ½
2
Michael Jensen (sort) Robert Vollertsen (hvid)
½ - ½
3
Brian Nielsen (hvid) Morten Topholm Rud (sort)
1 - 0
4
Kim Skaanning (sort) Mads Bilde Svendsen (hvid)
 0 - 1
5
Mathias Meunier (hvid) Peter Christian Grau (sort)
(+/-) 
6
John Rendboe (sort) Jannick Benneth Skow (hvid)
½ - ½
7
Dorte Bekker-Jensen* (hvid) Erik Mathiesen (sort)
1 - 0
8
Nicolai Rindal (sort) Jens Rasmussen (hvid)
0 - 1
9
Kristoffer Dyrgaard (hvid) Niels Wellner Andersen (sort)
½ - ½
10
Pierre Dahl (sort) Niels Henrik Cappelen (hvid)
1 - 0
11
Lene Kuntz (hvid) Søren Preben Kristiansen (sort)
1 - 0
12
Marie Frank* (sort) Dan Wulff (hvid)
1 - 0
13
Jan Kuntz (hvid) Peter Frank (sort)
1 - 0
14
Mikkel Claussen* (sort) Jeppe Jørgensen (hvid)
1 - 0
15
Daniel Arent (hvid) Villy Nielsen (sort)
0 - 1
16
Mick Plesner (sort) Emil Bülow* (hvid)
0 - 1
17
Alexander Hjort (hvid) Espen Madsen* (sort)
1 - 0
18
Jens Jakob Sigurdarson (sort) Andy Bøllund* (hvid)
1 - 0
19
Finn Nielsen (hvid) Kennie Eriksen* (sort)
1 - 0
20
Jakob Barnewitz (sort) Casper Høegh* (hvid)
1 - 0


Ribe EMT

af Robert Vollertsen

Morten Rud deltog i Weekendturneringen i Ribe. Mens Mester 1 var en ren IM-Gruppe og Mester 2 blev domineret af det unge talent Christian Kyndel, prøvede Morte at rette lidt op på sit ratingtal i Mester 3. Han fik dog en rigtig dårlig start, idet han tabte det første parti mod Iver Poulsen fra Centrum. Men Morten viste karakter og kom stærk igen med tre sejre på stribe. I sidste runde skulle han møde den gamle læsedreng Claus Rossen, som ligeledes havde tre point. De to blev ret hurtig enige om at ryge fredspiben og nyde smagen af en delt turneringssejr.
 
M3 NAVN Klub Ro Rn 1 2 3 4 5 6 P
1. Morten Topholm Rud LF 2076 2093 X ½ 1 1 0 1
2. Claus Rossen Tjele 2079 2096 ½ X 0 1 1 1
3. Henning Lau Rasmussen Jetsmark 2076 2083 0 1 X ½ ½ 1 3
4. Peter Leimand Ribe 2049 2051 0 0 ½ X 1 1
5. Iver Poulsen Centrum 2041 2034 1 0 ½ 0 X ½ 2
6. Lars Nilsson Hillerød 2025 1985 0 0 0 0 ½ X ½


Læseforeningens
Skakklub